Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylny nawiew
Autor Wiadomość
Wujek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-10-2007, 17:49   Tylny nawiew

Mam pytanie, w mojej Temperce z racji wersji nie występuje nawiew na tylną kanapę.
Czy jest możliwość przerobienia układu wentylacji tak aby zamontować powyższy nawiew. Czy ktoś z was już dokonał takiej przeróbki ?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2007, 18:05   

chyba nikt się w to nie bawił;
jak rozumiem, nawiew na tył masz tylko pod fotelami przednimi i dmucha na nogi pasażerów z tyłu, a w tunelu środkowym gdzie jest ręczny masz z tyłu zaślepkę i o to Ci chodzi?
miałbyś 2 opcje: albo gdzieś po szrotach dostać orginalne elementy ukadu, albo, bo powinieneś mieć dość pusto przy ręcznym pod osłoną, wziąść i 'coś' sobie dorobić;
np za radiem głębiej masz tunel powietrzny, mógłbyś zrobić tam otwór i szczelnie dorobić jakąś porządniejszą rurę i wmontować w tunel, choć za gruba by nie była bo się nie omieści, albo 2 mniejsze, co by weszły koło lewarka zmiany biegów;
potem w miejsce zaślepki z tyłu tunlu środkowego po szrotach orginalnej klapy nawieu/klap poszukać by można tym jakoś regulować i jakąś w stylu lejka końcówkę może z orginalnego tunelu i w to szczelnie rury wsadzić i 'jakoś' by to działało, ale czy naprawdę Ci to takie niezbędne y mieszać przy aucie? sam kiedyś o tym myślałem, ale dałem sobie spokój, jedynie na czas upałów od biedy jakiś nawiew na osobnym cooler'ku by można zrobić ale bez dezelowania reszty....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Wujek 

Wysłany: 28-10-2007, 18:25   

W mojej poprzedniej Temperce miałem nawiew w konsoli środkowej. Całkiem dobrze działał i dlatego chciałem zamontować, ale może masz rację....przemyślę jeszcze ten pomysł

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-10-2007, 18:43   

Wujek, jeżeli się upierasz to w Dedrze jest fabrycznie nawiew na tył.A ponieważ konsytrukcyjnie są to bliźniaczki z temprą to nie było by chhyba dużego problemu z przekładką(dopasowaniem). jedyny kłopot to części bo dedry na szrocie ciężko dostać.

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-10-2007, 19:31   

RobertWroc, w temprach też był taki nawiew na wyposażeniu, tylko nie we wszystkich :P , więc można równie dobrze szukać tempry na szrocie zamiast dedry :D

Wujek, ja robiłem coś takiego :D

Trzeba kupić kratkę na tunel i kanał doprowadzający powietrze. Czyli trzeba polować po szrotach temprę z takowym wyposażeniem.
Jest jeszcze jeden problem, mianowicie nagrzewnica. Ja go ominąłem przez to, że mam dokładaną blokadę skrzyni przez co usunięty kanał doprowadzający powietrze na nogi lewego tylnego pasażera.

Otóż w moim przypadku okazało się, że z nagrzewnicy mam tylko wyjścia na nogi pasażerów, więc ja się wpiąłem z kratką do kanału od nóg lewego pasażera.

Nie wiem czy wystarczyłoby wymienić samo wyjście z nagrzewnicy, czy też trzebaby zmieniać ją całą. Ja tak jak mówię, miałem odłączony ten kanał więc wpiąłem się do niego i kratka działa mi razem z nadmuchem na nogi :lalala:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 29-10-2007, 14:17   

Ja u siebie w aucie zamontowałem taki nawiew.
Bez żadnego problemu - 2h pracy...
Została mi nawet taka kratka bo jakoś tak się złożyło, że wszedłem w posiadanie dwóch...
Chętnie się podzielę :)

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 29-10-2007, 16:53   

Mi chyba nawet został komplet do założenia. U siebie nie zdążyłem :)

Wujek 

Wysłany: 30-10-2007, 18:38   

Jacacenty byłbym zainteresowany tym zestawem (jeśli jeszcze go masz)

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-10-2007, 20:04   

Jacacenty, a do TIPKA też by podszedł???
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

kubek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 31-10-2007, 11:58   

a ja taki nawiew mam w standardzie :lalala:
     Moneta

wojtula 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 07:59   Nawiew na tył

Witam Wszystkich.
Poradzcie jak to zrobić z tym nawiewqem na tył w FT SW , albo gdzie można to kupić.
Czy trzeba wymieniać tunel na inny czy też, jak czytałem jakimiś rurami doprowadzić.
Przyznam szczerze, że nawet nieoglądałem nagrzewnicy we Fiacie jakie są wyjścia.
A może ma ktoś to na zbyciu.
Pozdrawiam

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 08:44   

Tutaj masz jak to wygląda. Trzeba dokupić rury. Najlepiej dostać gdzieś na szrocie i je sobie wyjąć.

Tunelu nie musisz zmieniać, wystarczy pociągnać nowe orurowanie. Z tym, że troche roboty będzie.

** Dodano: 21-01-2008, 08:45 **
Acha, pozycje 4,5,6,7 i 9.

wojtula 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 08:47   Re

Witam.
Dzięki bardzo.
Ma dużo czasu na zabawę i szukanie po szrotach.
Niestety w okolicach Słupska bardzo mało jest tego typu autek tem bardziej na szrotach.
Ale co mi tam jest zajęcie.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu