|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
NIE CHDZI NA JEDNYM TŁOKU |
Autor |
Wiadomość |
HIREK
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-02-2007, 14:28 NIE CHDZI NA JEDNYM TŁOKU
|
|
|
Panowie mam taki problem, moje tipo przestało pracować na czwartym tłoku ,co może być przyczyną i jak to naprawić . Za pomoc zgóry dzieki |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 15:41
|
|
|
Uszkodzona świeca, przewód WN,kopułka rozdzielacza,albo cewka.Najbardziej prawdopodobne dwie pierwsze. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 16:36
|
|
|
irekub napisał/a: | Uszkodzona świeca, przewód WN,kopułka rozdzielacza,albo cewka.Najbardziej prawdopodobne dwie pierwsze. |
Jako ze 1.4 ma aparat zapłonowy rozdzielaczowy to cewka odpada, jesli byla by trafiona to by auto nie palilo wogole. Przy braku zaplonu na jednym cylindrze zrob tak:
- podmien swiece na inna
- jesli nadal nie pali podmien przewod zaplonowy
-jesli nadal nie pali, zajzyj do kopolki na aparacie i wyczysc ja oraz palec rozdzielacza
Po tych zabiegach musi ruszyc, jesli nadal nie chodzi jak nalezy do sprawdzenia sprezanie na tym cylindrze, moze sie okazac ze wypalilo zawor ale bardzo malo prawdopodne, jestem pewien ze to walnieta swieca albo przewod zaplonowy. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
HIREK
|
Wysłany: 18-02-2007, 19:15
|
|
|
Świeca nie jest uszkodzona bo jest iskra kopółka również ok |
|
|
|
|
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
|
Wysłany: 18-02-2007, 19:24
|
|
|
to moze tak jak Grzesiek napisal cos ze sprezaniem na tym cylindrze...??? |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 20:33
|
|
|
HIREK napisał/a: | Świeca nie jest uszkodzona bo jest iskra kopółka również ok |
To sprawdz jeszcze czy jak masz wszytko zlozone do kupy przewod nie bije gdzies na blok silnika albo głowice, bo mimo ze na wyjetej swiecy na zewnatrz masz iskre nie znaczy to ze zawsze jest ok, u mnie byl taki przypadek ze w pewnym ulozeniu przewodow bylo ok, a jak sie je inaczej ulozylo ze dotykaly glowicy to bily po calej dlugosci ( tak poza tematem byly to wspanialem 2-3 miesieczne Janmory ;] ). Jeszcze jedna sprawa odnosnie iskry, gdy wszystko jest ok z zaplonem to powinna miec niebieskawa barwe, jesli jest bladozolta to kicha, w obecnosci mieszanki moze ginac. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 19-02-2007, 11:47
|
|
|
Sprawdx cisnienie sprężania...zawór lub uszczelka pod głowica może byc uszkodzona...w ten sposób jeśli cisnienie bedzie dobre wyeliminujesz mechaniczne przyczyny niepracowania tego cylindra... |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-02-2007, 13:38
|
|
|
HIREK napisał/a: | Świeca nie jest uszkodzona bo jest iskra kopółka również |
A jaki kolor ma osad na świecy ?
Jeśli jest biały i charakterystyczny dla osadzającego sie kamienia to może być walnięta uszczelka pod głowicą.
Ale wpierw zastosuj sie do rad poprzedników szczególnie sprawdź kabel zapłonowy idący do świecy, na próbę możesz na odpalonym silniku ruszać - wypinać i zbliżać kabel do świecy, uwaga !!! może kopać. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-02-2007, 14:21
|
|
|
romano napisał/a: | HIREK napisał/a: | Świeca nie jest uszkodzona bo jest iskra kopółka również |
A jaki kolor ma osad na świecy ?
Jeśli jest biały i charakterystyczny dla osadzającego sie kamienia to może być walnięta uszczelka pod głowicą.
Ale wpierw zastosuj sie do rad poprzedników szczególnie sprawdź kabel zapłonowy idący do świecy, na próbę możesz na odpalonym silniku ruszać - wypinać i zbliżać kabel do świecy, uwaga !!! może kopać. |
Może kopać i to jak cholera! Miałem niewątpliwą przyjemność byś potraktowany przez WN w trakcie sprawdzania świecy. |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|