Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
łącznik stabilizatora dlaczego pęka? tak często? na dodatek
Autor Wiadomość
Mario 128 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 16-03-2005, 11:24   łącznik stabilizatora dlaczego pęka? tak często? na dodatek

Witam
Mam już serdecznie dośc :evil: pękających notorycznie łaczników stabilizora w temprze dwa litry.Może ktoś zna przyczynę /bo ja podejrzewam że motor jest za ciężki w konfrontacji z szajsowatym wykończeniem łacznika i na naszych wspaniałych drogach poprostu pęka/Może jakoś można na to zaradzić średnio co pół roku muszę wymieniać pęknięte łaczniki
P 8) zdr
     assistance

M@ciej 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 16-03-2005, 13:14   

Witam !
Jestem zdziwiony treścią tego postu.
Jeżdżę Tipo 2.0 16V czyli przód jest dokładnie obciążony a łącznik stabilizatora nigdy mi nie pękał. Wyminieniłem raz te gumowe elememty, którymi połączony jest łącznik z wahaczem. Gdy wyrobiły sią tuleje gumow-metalowe wymieniłem całe łączniki.
Może problem wynika ze złej jakości użytego łącznika - tylko sugeruję. Pamiętam jak podczas zakupu pewien " sprzedawca " próbował wcisnąć mi jakieś G ..!
Gdy stwierdziłem, że to jakaś garażowa robota to sie straszebnie obruszył - misiu jeden.
Poszukałem i kupiłem bardzo solidne, wyglądają jakby były z kutego metalu. Jeżdżę na nich z górką od roku i są OK.
A drogi mamy brak słów !
Idąc dalej łącznik zespala się z innymi elementami za pomocą elementów gumowo-metalowych, więc nie jest to typowe sztywne połączenie. Daje to możliwość tłumienia przenoszonych drgań z podłoża. W takim przypadku nagminne pękanie jest chyba dziwne, chyba że się mylę.
     Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-03-2005, 19:10   

Teżwydaje mi się że pekające łączniki były robione z jakiegoś słabego materiału i spawane przez cukiernika (nie obrażając cukierników) Kup raz oryginalne po 45 zł i masz spokój.
     assistance   Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-03-2005, 19:13   

Moze to nie wina stabilizatora :? może auto było bite i jest żle naprawione i stąd te kłopoty.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-03-2005, 21:32   

Przyznzm ,że ciekawy przypadek.
Możliwy przy zużytych do cna amortyzatorach,lub zachaczenie o coś krawężnik itp.
Ta śróba troszkę wystaje.
     assistance   Moneta

Mario 128 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 17-03-2005, 02:03   

Witam
Ja też podejrzewam że przyczyną jest fajans w postaci samego łącznika.Amory mam nowe alko wzmocnione, wahacze nowe, ba nawet sam drążek stabilizatora ma wymienione nowe gumy,auto nie było walniete a łacznik zreszta jak zawsze średnio raz do roku pekł mi znowu i słysze że drugi chyba też bo wali mi okrutnie na dziurach teraz z dwóch stron.Łącznik który mi ostatnio montowali to niby miał być oryginał fiatowski :-k ,sam widziałem jak mechanik wyciągał z oryginalnego woreczka/choć teraz podejrzewam że oryginalny był chyba tylko woreczek :lol: / a moze problemem jest poducha pod silnik /ta dolna/ bo ostatnio jak ogladałem ją to pozostawia wiele do życzenia.
P 8) zdrawiam
     assistance

Odpowiedz do tematu