|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pilot do centralnego - podstawy |
Autor |
Wiadomość |
markinn
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 07-11-2005, 11:17 pilot do centralnego - podstawy
|
|
|
Witam,
kupiłem sobie na Allegro pilot do centralnego (centralny fabryczny). Ma trochę więcej funkcji niż tylko pilot: alarm, immobilizer, sygnalizacja kierunkowskazami jednym słowem wiązka jest spora, kilkanaście kabelków do podłączenia.
Owszem, znalazłem już na forum i schematach jakie kolory mam szukać, i który do którego mam podpiąć, ale mam pytania nautury podstawowej i zwracam się o pomoc (proszę o wyrozumiałość dla początkującego :-)).
Zakładam, że wszystkie kabelki są dostępne w okolicach skrzynki bezpiecznikowej, i tu pytanie:
Jak dobrać się do skrzynki ?
Odkręciłem plastikową osłonę poniżej zegarów, zwalniając dolny zaczep skrzynka odchyliła się jakieś 30-40 stopni i tyle, dalej reszta jest sztywna bo blokują wiązki. Jak dobrać do tyłu skrzynki gdzie są doprowadzane przewody ? Odkręcać śruby mocowania czy inny sprytny sposób ?
Jak łączyć przewody ?
Łączenia muszą wytrzymać różne warunki, więc nie wystarczy chyba tylko skręcić dwa kabelki. Napewno muszę użyć jakiś złączek, tylko jak się wpiąć w przewody ? Rozcinać i zarabiać typowymi złączkami samochodowymi z rozdzielaczem (sporo pracy, ale jeśli ma być pewne) ?
Np. takie
lub takie (okrągłe):
czy łączyć szybkozłączkami:
To ostatnie byłoby najlepsze tzn. najszybsze, ale nie wiem jak się sprawdzają w praktyce. Ktoś ma doświadczenie z takimi ?
No i na koniec:
Gdzie umieścić centralkę ? Za skrzynką bezpieczników, dd strony pasażera czy może w komorze silnika (problem z przepchaniem sporej dodatkowej wiązki ...) Tak żeby nie ułatwiać potencjalnemu złodziejowi dostępu, z drugiej strony żeby nie rozbierać pół samochodu ...
Pozdrawiam i liczę na pomoc ...
Markinn |
_________________ --------------------------------------
Tipo 1992, 1.4i.e. LPG, zzzielony |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-11-2005, 12:36
|
|
|
No to odpowiem na pytania :-)
Skrzynka siedzi na takich zaczepach od tylu wystarcyz je srubokretem podwarzyc albo cos ja zdajsie tak robilem chcoiaz nie na 100% pamietam czy jakis srub nie bylo :-) jutro moze do teog siade to ci napisze na 100%
Co do laczenia to ja hmm w miejscach tkorych sie dalo lutowalem i potem w koszulki termokurczliwe wrzucalem, ale jesli zrobisz to porzadnie na zlaczkach tego 3 typu tez powinno byc ok
Centralke uwaga zlodzieje nie czytac ! mam wrzucona tam za radiem gdzies sporo tam miejsca i sie marnuje a latwo rpzewody pociagnac.
Co do rpzepychania przewodow do komory silnika to z tym mialem niezly problem:/ wkoncu przewody ida na okolo bo nie dalem rady tyle wiazek juz tam idzie
Co do zlodzie to hmm alarm raczje ma odstarszac pierwszego lepszego bo wyspecjalizowany itak ci wejdzie do auta i wylaczy go z pilota :-)
pzdr |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
markinn
witamy nowego
|
Wysłany: 08-11-2005, 14:35
|
|
|
Dzięki Mupik za tych kilka wskazówek.
Czekam tylko na jakąś niepadającą pogodę, bo pod blokiem nie jest łatwo :-)
A w międzyczasie na allegro znalazłem takie cuś:
pilot na Allegro
Montaż 10 sekund :-) Chociaż droższe o prawie 30 zł i uboższe w fukcjach.
Pozdrówka
Markinn |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-11-2005, 19:30
|
|
|
Jeśli to prawda to wszcystko polega na wymianie modułu.
Choć mój oryginalny centralny ma trochę inaczej wyprowadzone złącza i jest ich więcej. |
|
|
|
|
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-11-2005, 17:38
|
|
|
markinn napisał/a: | Dzięki Mupik za tych kilka wskazówek.
Czekam tylko na jakąś niepadającą pogodę, bo pod blokiem nie jest łatwo :-)
A w międzyczasie na allegro znalazłem takie cuś:
pilot na Allegro
Montaż 10 sekund :-) Chociaż droższe o prawie 30 zł i uboższe w fukcjach.
Pozdrówka
Markinn |
Sorry ale za cene tego pilota co podales link z allegro mozna kupic kompletne urzadzenie alarmowe dobrej znanej firmy
A w opakowaniu tez znajdziesz 2 piloty czujniki 2 szt .przekazniki . centralke. syrene -Mam wymieniac dalej?? chyba wystarczy
Panowie- nie lapcie sie na wlasnie takie urzadzenia gdzie ktos chce 120 zl za rzecz warto jakies 25 zlociszy Do tego jeszcze dodac jakies 20 wysylka
Paranoja
pozdrawiam
Marek
PS
Niektorzy chca sie dorobic bardzo szybko np w ciagu paru miesiecy
Na dorobek nieraz cale zycie sie czeka
papa
Marek |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-11-2005, 20:41
|
|
|
Ja bym tam wszystko polutowal:D i koszulki termokurczliwe tak jak mowil MupiK,
a za deska rozdzielcza by sie nie zmiescil, wydaje mi sie, ze jest tam jeszcze troche miejsca
przynajmniej zlodziejowi nie bedzie latwo sie tam dostac |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 13-11-2005, 21:29
|
|
|
Netstat tu chodzi raczej o wygode uzytkownika :-)
Mnie takie rozwiaznaie nie rusza bo niedosc ze mozna takie cos w domu zlozyc to no coz cena przyprawia o zawrot zwazywszy ze czesci to hmm ze 20 zł gora:-) ....
Ale dla przecietnego kowalksiego jesli ma cala instalacje ok a niema sterownika albo sie cos z nim stalo to latwo jest cos takiego zalozyc i dziala :-)
Owszem mozna w tej cenie nawet fajny alarm kupic ale ktos to musi podlaczyc a podlaczajacy tez zgarnie kase za to i to pewnie nie mala
tak mi sie nasuenlo do glowy :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-12-2005, 13:58
|
|
|
ja też gdzie się da ( i jak jest czas) to lutowałem + zaizolowanie porządne lub koszulki termokurczliwe, ale szybkozłączki w sumie też są OK, raczej nie robią problemów a miewałem takie złączki, w końcu kablami się co chwilę nie szarpie;
skrzynka - normalnie to się tylko odchyla w temperce do wymiany bezpieczników, ale wyciągnąć dalej się dało, całą z kablami, zakładając, że nie ma się ich zbyt krótkich; kilka śrubek bodajże i wychodzia na tyle, że dopiąć się dało do jakiegoś kabelka np by zasilanie podciągnąć (choć czasem do różnych experymentów jak np audio większej mocy lepiej spod maski podciągać 'swój' osobny dodatkowy + z bezpiecznikiem i do tego zapinać własne dodatki);
centralki - fabrycznie niby przewiduje się miejsce za schowkiem przy pasażerze z przodu; tam jest typowo, ,ale ja też wolę upchać za radiem, tam z tyłu jest rzeczywiście dość miejsca; |
|
|
markinn
witamy nowego
|
Wysłany: 04-12-2005, 23:18
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, ale sobie odpuściłem.
Jedynym placem jakim dysponuję jest parking pod blokiem, a że pogoda ostatnio jest bardzo niesprzyjająca, więc dałem sobie siana. Znalazłem gościa, który za 150 zł zrobił to za mnie :-)
Z czystym sumieniem mogę polecić, bo jestem zadowolny z usługi:
Alarm-Serwis. Naprawy, montaż autoalarmów, autoradioserwis hi-fi
0 602 66 71 42
04-237 Warszawa, Goździków 4 (w stronę Rembertowa: Marsa -> Okularowa -> Goździków)
Moduł był mój, kupiłem na allegro zestaw z syrenką, i było trochę podłączania:
- sterowanie centralnym z pilota
- sygnalizacji kierunkami
- syrenka
- czujnik otwartych drzwi i klapy bagażnika z separacją sygnałów (by nie zewrzeć control check)
- ekstra czujnik klapy silnika
- blokada zapłonu
Oczywiście, to wszystko było do zrobienia samemu, ale w bardziej sprzyjających warunkach.
dziękuję wszystkim i pozdrawiam,
Marek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|