Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo 1,6 Selecta - tak rzadki okaz
Autor Wiadomość
MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-03-2007, 22:24   Tipo 1,6 Selecta - tak rzadki okaz

Patrzcie! Tak rzadko spotykana SELECTA <grucha>
http://allegro.pl/show_item.php?item=171091736
pozdrawiam... zrozpaczony

Żeby temat był aktualny dłużej niz aukcja pozwolilem sobie;) wkleic (z tej aukcji)dwa charakterystyczne i mało spotykane zdjęcia:

A zy wgl ktoś z tego forum ma automata w T/T?

Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-03-2007, 23:12   

no, spoko rarytas...

choć z drugiej strony, gdyż skrzynie się niezbyt udały Włochom...

może lepiej nie mieć selecty; tu dopiero pole do wydatków...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 10-03-2007, 23:46   

unknown napisał/a:
... tu dopiero pole do wydatków...

I zmarnowanego czasu (o nerwach nie wspomnę).
Nie sądzę aby bez problemów kazdę ASO naprawiło taką skrzynię; o dostępności części nie wspominam...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

MiKuS 

Wysłany: 11-03-2007, 09:18   

Właśnie one nie były takie lipne ani zawodne, (no teraz to zalezy jak sie dbało) tylko w swoim czasie dopłata za automat we fiaciebyła taka zabójcza, że gdy ktoś chciał auto z automatem to wybierał sie do innego salonu...

** Dodano: 11-03-2007, 09:20 **
P.S. sorki że w tym temacie napisałem o aucie z allegro, ale wczoraj byłem zaczarowany i w dodatku :piwko:

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 11-03-2007, 12:01   

zdecydowanie ryzykowany zakup :P

osobiście nie przepadam za automatami a szczególnie przy tak małym silniku
poza tym nie ma to jak redukcja i "do dechy" przy wyprzedzaniu :bambam:

MiKuS 

Wysłany: 11-03-2007, 12:03   

Ale to akurat jest bezstopniowy, i przy "wdepnieciu" sam sie dostosowuje do warunków, gorzej, gdyby był zwykły 4-ro biegowy...
Kurde, ja tu się zakochałem w tym aucie, a mój stoi u mechaniora na kapitalce :ściana:
jak sie wkurze to wezme pozyczke i bede mial 2 tipa :lalala:

** Dodano: 11-03-2007, 12:07 **
A czy wie ktoś co oznacza pozycja L w tej skrzyni?
Bo w normalnych automatach jest P(park), N(neutral), R(rear), D(drive), 3, 2, 1 ; a w selecta jest P N R D L ???

unknown 

Wysłany: 11-03-2007, 19:57   

L = leć :D

a tak na serio:

w Fiatach o ile doczytałem - Park, Neutral, Drive (normalna jazda), Reverse, Low

Low tj używa tylko niskich biegów/przełożeń - co niby oferuje najlepsze warunki do jazdy pod górki, hamowanie silnikiem itp bzdety

bywa jeszcze (ale nie selecta) w Fiatach M do przejścia w Manualny wybór w automacie
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

KRT 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 11-03-2007, 21:43   

Automat = Zero frajdy z jazdy , coś dla ciot i starych dziadków !!! Przynajmniej według mnie .

MiKuS 

Wysłany: 11-03-2007, 21:48   

KRT napisał/a:
Automat = Zero frajdy z jazdy , coś dla ciot i starych dziadków !!! Przynajmniej według mnie .

wiesz co, ja też tak mówiłem aż do pierwszej jazdy autem z automatem...
a w przypadku T/T z automatem to chodzi o miłość do tego auta i chęć posiadania wyjątkowego okazu... (największym moim marzeniem jest posiadanie T/T 2.0 8V na full wypasie z automatem :P

blondyn103 
witamy nowego

Wysłany: 11-03-2007, 22:01   

Witam

P-parkowanie
R-bieg wsteczny
N- położenie neutralne
D-jazda do przodu
L-Hamowanie silnikiem

Gdy ustawisz dżwignię w położeniu L prędkość obrotowa silnika zostaje utrzymana na poziomie 3800 obr/min wywołując efekt hamowania silnikiem. Można to zrobić nawet przy jeździe z prędkością max bo przekładnia jest całkowicie bezstopniowa - jak w skuterze :)

Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale także dla mnie a szczególnie mojej dziewczyny takie autko to ideał :) totalny luz i gaz do dechy lub hamulec :) zero machania lewarkiem podczas jazdy w mieście :)

Pozdrawiam

konikks 

Wysłany: 12-03-2007, 02:46   

blondyn103, nic tylko kupować :D

MiKuS, - jak to mówią "kuj żelazo puki gorące"

no to sprzedane :lol:

krzys_mh 

Wysłany: 01-06-2007, 23:05   

Udalo mi sie dorwac skrzynie automatyczna.... mysle ze do tygodnia bedzie zamontowana. Manualna sobie zostawie - jesli automat padnie lub mi sie znudzi zamienie spowrotem. Osobiscie mnie to nie kreci - robie to dla zony i troche z ciekawosci - troszke automatami jezdzilem w pracy (firmowe auta sa najlepsze :D ) wiec bede mial porownanie.
     assistance

MiKuS 

Wysłany: 02-06-2007, 08:28   

Ale kupiłes sama skrzynię?
zeby wsadzić automata i żeby on dobrze pracwał trzeba przerobić instalacje, z automaytem jest kilka urzadzen więcej, juz nie pamiętam teraz jakich..., a co z drażkiem zmiany biegów?

krzys_mh 

Wysłany: 02-06-2007, 12:11   

Automat kupilem z calym osprzetem (osobny komputer "transmitt control unit", pedały, ciegna i linki, drazek, wszystkie maskownice "dziur", jakas pokrywa tunelu i komplet okablowania). Przerobek troche jest, juz drugi tydzien stoi u mechanika, ale wymieniam takze silnik, wiec uzbroilem sie w cierpliwosc. Niech dziubie pomalu byle dobrze robota bedzie wykonana. Przypuszczam ze komputer skrzyni i silnika beda jakos polaczone, gdyz jak kiedys bylem w fiacie na diagnostyce to komputer wyplul "nie podlaczona skrzynia automatyczna"

** Dodano: 05-06-2007, 22:23 **
Dzis bylem u mechanika sprawdzic jak robota idzie..... troszke wystraszony bylem, stary silnik wyciagniety, nowy jeszcze robia, autko bez obciazenia silnikiem stoi dęba, ale patrze przez okno - lewarek z automatu juz na miejscu, pedaly tylko dwa :) pol auta rozebrane. pod maska tylko kikuty od kol wystajace, jakies bebechy od strony kabiny zwisaja....
wiekszych problemow podobno nie ma, poza ogromnym nakladem pracy. jest tez jedna niewiadoma. po podlaczeniu obu komputerow od strony kompa skrzyni zostaje niepodlaczona kostka... dysponuje ktos schematem wyprowadzen automatu? na logike powinno to isc pod deske rozdzielcza... tylko ze deske mam stara, nowej nie bede kupowal, wiec sam bede musial zrobic dodatkowe wskazniki/przyciski (jesli ta kostka wlasnie do tego)

Odpowiedz do tematu