|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
Pele
|
Wysłany: 18-11-2005, 12:50 Rozrusznik
|
|
|
Witam po dlugiej przerwie
Ostatnio duzo zlego dzieje sie z moim autkiem. Na poczatek poszla linka ssania, potem wydech do wymiany, mam gdzie zwarcie i nie pali mi sie lewe swiatlo pozycyjne.
Do tego wszystkiego autko zaczelo szarpac. Wiem ze mam srodkowa poduszke pod silnikiem do wymiany wiec moze to od tego. Sprzeglo kompletne bylo wymieniane 1,5 roku tego jakos.
Ale chodzi o rozrusznik. Po uruchomieniu silnika w koncowej fazie slychac z rozrusznika dziwny dzwiek. Z tego co wiem chodzi o bendix. Czy zblizajaca sie zima nie wplynie na odpalanie/rozrusznik. Sam dzwiek tak bardzo mi nie przeszkadza ale nie wiem czy rozrusznik nie padnie ?? |
_________________ Fiat Tipo 1.4 FL `93 |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-11-2005, 15:16
|
|
|
u mnie tez raz na jakis czas (chyba) bendix dawal o sobie znac, na szczescie rzadko dlatego nie dotykalem sie
tez nie chciala swiecic ktoras pozycja, chyba ta od strony pobocza/pasazera, tylko nie wiem to chyba tez nazywa sie lewa, tyle ze przy zmianie zarowki to jest prawa...
wydech to przeciez norma, prawie ze eksploatacja, szczegolnie w naszych autkach.
Poduszke pod silnikiem lepiej zmien, nie jest to dobry pomysl jezdzic na starej teraz, przy niskich temperaturach, predzej cos pusci, gdy cala noc zmarznie i skamienieje a co rano przechodzi katusze
PS: PZDR PELE |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Pele
|
Wysłany: 18-11-2005, 15:49
|
|
|
Poduszke zmienie napewno juz w przyszlym tygodniu. Mam wielka nadzieje ze to_jest przyczyna szarpania w czasie jazdy. Szczegolnie na jedynce i lekko na dwojce.
Dzieki za odpowiedz ale w dalszym ciagu nie wiem czy przed zima robic ten rozrusznik czy nie |
|
|
|
|
koper
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-11-2005, 09:43
|
|
|
to nie jest raczej poduszka ,prawdopodobnie któraś półoś się pier...... mam to samo myślałem że to wachacze ale po wymianie tylko lekka poprawa |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-11-2005, 10:04
|
|
|
Mam to samo :/ sprawa albo przegubu albo polosi ale mama andzieje ze zime przejezdzi :-) Sproboj ruszac bardzo delikatnie i powiedz czy wtedy objaw ustaje czy za kazdym razem sie pojawia? |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele
|
Wysłany: 21-11-2005, 12:07
|
|
|
Hmm...Moze cos w tej polosi jest. Czy mogly sie przetrzec koncowki tych drazkow, bo powiem tak: czasami jak ruszam to czuje ze jakby kola w miejscu sie przez chwile obracaly i potem auto rusza prawie normalnie?
Przy delikatnym ruszaniu jest raczej dobrze.
Czy jesli kierownica drga tak jak ten palec: (mniejsze odchyly) to kolo moze byc nie wywazone? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-11-2005, 12:11
|
|
|
Pele napisał/a: | czasami jak ruszam to czuje ze jakby kola w miejscu sie przez chwile obracaly i potem auto rusza prawie normalnie? |
Chmm jak by przeguby byly zuzyte to by raczej tam bylo slychac, ze mocno chrupie!
Ja bardziej stawiam na sprzeglo... moze juz uskakiwac. Wiesz jak u Ciebie ze sprzeglem?
Pele napisał/a: | Czy jesli kierownica drga tak jak ten palec to kolo moze byc nie wywazone? |
Najpewnie tak, podjedz pod wuklanizatora, zeby Ci wywazyl.
Nieraz tak moze sie tez dziac "od samej" opony. Swojego czasu mialem opony Dayton i mialem podobnie. Niby kola wywazone, a jednak zawsze gdzies tam cos bilo.
Do tego opony te maja tendencje do zdzierania sie na jednej stronie.
Na ten sezon letni kupilem opony Barum... po pierwsze ze ustaly wibracje to juz opony sie normalnie "zuzywaja". Czyli moje Daytony bylu cos felerne. Ale to podobniez ich "przypadlosc".
No ale powracajac - jedz na wywazanie kol. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Pele
|
Wysłany: 21-11-2005, 12:29
|
|
|
miszko napisał/a: | Chmm jak by przeguby byly zuzyte to by raczej tam bylo slychac, ze mocno chrupie! Ja bardziej stawiam na sprzeglo... moze juz uskakiwac. Wiesz jak u Ciebie ze sprzeglem? |
Sprzeglo kompletne bylo wymieniane 1,5 roku temu u szwagra Radke
miszko napisał/a: | No ale powracajac - jedz na wywazanie kol. |
Hmm...Mysle ze jakos w przyszlym tygodniu bede zmienial opony na zimowe wiec wtedy mi z nowymi wywazy.
Wiec przyczyna szarpania sa poloisi albo przegub? Jak bardzo jest to powazne i kosztowne ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-11-2005, 12:52
|
|
|
Przeguby okolo 80-150zł za jeden. To jesli juz to stawiam na przeguby. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Pele
|
Wysłany: 21-11-2005, 15:34
|
|
|
Tak z innej beczki, jesli mozna w tym miejscu.
Mam spiecie i nie dziala mi jedna pozycja z tylu, jedna z przodu i oswietlenie tab. rej.
Czy wyzej wymienione tworzy jeden obwod z oswietleniem pokretel od nawiewow? Chyba tam mam zwarcie i moze dlatego ciagle bezpieczniki sie przepalaja.
[ Dodano: Sob 10 Gru, 2005 16:58 ]
Troche nie wczas ale bedzie dla pokolen
Okazalo sie ze jednak_tworza jeden obwod i juz wszystko gra
Ale zaczely sie nowe problemy ale o tym nie w tym dziale napewno |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|