|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wiatr kontra uszczelki w drzwiach |
Autor |
Wiadomość |
KRET
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 16-04-2006, 13:19 wiatr kontra uszczelki w drzwiach
|
|
|
Czy ktoś zna jakiś sposób na regeneracje gumowych uszczelek w drzwiach. Po ostatnich mrozach uszczelki w moim Tipo tak zesztywniały że przy 90-100km/h robi się potworny HAŁAS! jest to bardzo denerwujące. |
_________________ Tipo 1.4+LPG / Uno 1.4ie /VW Golf III 1,4
Agroturystyka Puszcza Notecka
www.puszcza-notecka.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-04-2006, 14:18
|
|
|
Nic nie da sie raczej zrobic. Guma wraz z czasem traci swoje wlasicowsci ("paruje" jak b z niej olej) i robi sie sztywna. Wiec chyba jedynie co pomoze to wymiana. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Lipton
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-04-2006, 14:56
|
|
|
wez rozpuszczalniklub jakis taki podobny plyn i namocz uszczelki ;] powuinno troche pomoc |
_________________ był /F/I/A/T/ Tempra95' gleba -65mm grubo ;] niunia
był Ford Focus 1,6zetec
jest Foczka Focus 05' lekki chip w trakcie strojenia[True1 Liptowóz] |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-04-2006, 13:39
|
|
|
sprawdź też czy jakoś sobie drzwi nie wygiąłeś, bo mogło tak być; czy równo przylegają;
nawet w rękach jak szybę spuścisz w dół da się drzwi nieco wyprofilować, dogiąć; może zbyt ambitnie szarpałeś w mrozy? na 99% uszczelki, ale może też masz troszkę wygięte drzwi ? |
|
|
AJS SERVICE
|
Wysłany: 17-04-2006, 13:43
|
|
|
ja miałem to samo po zimie po konsultacjach z blacharzem zastosowałem wazeline techniczną,posmarowałem uszczelki i przeszło |
_________________ Warszawa-Elsnerów ul Jesiotrowa 23
tel.kom. 607 253 118
Tempra lub Tipo 10% rabatu
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-04-2006, 14:55
|
|
|
mi po zimie w jednych drzwiach też ładnie szumiało, drażniło mnie to strasznie; wyszło na to chyba, że ktoś zbyt ambitnie chciał otworzyć , może zbyt szybko, gwałtownie, przymarznięte nieco drzwi;
poluzowałem nieco uszczelkę całą co idzie na obrysie drzwi, tak jakbym chcial ją ściągnąć z auta, a potem ją założyłem na nowo, dodatkowo w rękach powoli i dokładnie poprostowałem drzwi, jakoś kiedyś magicznie musiały się nieco odgiąć, przy spuszczonej szybie można w rękach minimalnie je powyginać, teraz domykają się szczelniej (u góry i góro-boku był tylko ten problem) i zero szumu, nie odbija drzwi przez to wcale (przedtem też nie odbijało przy zamykaniu jak zaczep zamka poprawiłem) i jest OK a uszczelka jeszcze powinna długo pożyć;
krtka i skuteczna zabawa na 15 minut; może komuś też to wystarczy; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|