|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie zawsze tipek pali za pierwszym razem |
Autor |
Wiadomość |
tommy77
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-09-2008, 09:44 Nie zawsze tipek pali za pierwszym razem
|
|
|
Witam,mam tipo 1.6 i.e. 93r. 175tys km,działa i jeździ ok.,poza jednym-czasem nie chce zapalić za pierwszym razem,ot tak sobie,muszę kilka razy po kilka sekund pokręcić aż zapali jak gdyby nic,jak zapali to wszystko jest ok.Nie ma wpływu na to ani pogoda ani temp. silnika,czy ciepło czy zimno to się zdarza,ostatnio coraz częściej.Wygląda to tak jakby coś nie zawsze łączyło po przekręceniu kluczyka,przekopałem forum ale nie znalazłem podobnego problemu.Tak myślę czy to nie kostka pod stacyjką,czy jest to element rozbieralny?Proszę o porady,pozdro. |
_________________ THOMAS |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 03-09-2008, 09:47
|
|
|
może przekaźnik od pompy paliwa już nie wyrabia |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 03-09-2008, 11:03
|
|
|
luki21 napisał/a: | może przekaźnik od pompy paliwa już nie wyrabia |
Ale jakby to był przekaznik to czy podczas jazdy tez niemiałby problemów Przynajmniej tak mi sie zdaje |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
tommy77
|
Wysłany: 03-09-2008, 16:17
|
|
|
Myślę że egon ma rację,to chyba nie będzie przekaźnik,problem jest tylko czasem podczas rozruchu,później auto żyleta.Najgorsze ża akurat nie pali gdy chcę gdzieś jechać i nie mogę wtedy szukać przyczyny. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-09-2008, 18:38
|
|
|
stacyjka to jedno; po zdjęciu osłony spod kierownicy, dwie śruby, zobaczysz 2 wtyczki do stacyjki, w sumie 6 pinów (bo po 3 są), opisywałem ją na forum, sprawdzisz czy działa miernikiem bez problemu; to jest stacyjka;
le może to być coś innego, np od zapłonu kabel gdzieś, a może jakiś czujnik... przetrzepałbym pod maską kostki, złącza, obejrzał kabelki i kable zapłonowe... |
|
|
tommy77
|
Wysłany: 09-09-2008, 20:28
|
|
|
po zakupie auta(a było to w kwietniu) wymieniłem wszystkie elementy które się wymienia standardowo-świece,kable,płyny itp.,parę dni temu miałem chwilke wolną to posprawdzałem wszystkie kostki,kabelki i inne pierdółki,co mogą mieć coś wspólnego z zapłonem-wszystko było ok.,ale i też od tego czasu auto zawsze pali od razu za pierwszym podejściem-ciekawe jak długo,może coś niechcący naprawiłem?zobaczymy. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|