Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo wysokie obroty na luzie
Autor Wiadomość
fanti71 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-07-2007, 21:38   Bardzo wysokie obroty na luzie

Mam od niedawna tipo 1.4ie +LPG i jak wrzucam na luz np. stojąc na światłach, to dość często obroty mi skaczą do 4-5tys. i nie ma znaczenia, czy silnik jest zimny, czy gorący, nie wiem od czego zacząć, żeby w warsztacie nie wymieniali mi pół samochodu tylko dlatego, że przyjechała kobita :yawinkle:
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-07-2007, 22:20   

Kiedy się tak dzieje? Tylko na gazie, czy na benzynie też?

fanti71 

Wysłany: 29-07-2007, 07:16   

Nie zdążyłam tego sprawdzić jednoznacznie na benzynie (krótko jeździł, więc mógł akurat nie fiksować), zaraz jadę na wieś, to go przetestuję na dłuższym odcinku i pod wieczór dam znać.
W każdym razie na tym gazie to jak ściągam nogę z gazu, on zamiast zwalniać, mam wrażenie, że wręcz przyspiesza :( ale z tym można żyć, najgorsze jest to wycie pod światłami...
     Moneta

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 29-07-2007, 10:24   

Wyczyść albo wymień silniczek krokowy
     assistance

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-07-2007, 10:38   

Częściej od krokowego problemem jest czujnik położenia przepustnicy. Z moich obserwacji i doświadczeń wynika że często pada po przebiegu 150-200kkm. Sam to przerabiałem oraz wielu z nas na forum. Można przekonserwować silniczek a jak nie pomoże to cpp (czyszczenie-wymiana) Częstym objawem zużycia cpp jest wysuwanie się krokowego co powoduje właśnie takie obroty. Diagnostyka na komputerze odpowie na to pytanie.

fanti71 

Wysłany: 29-07-2007, 19:14   

mrk69,
Już sprawdziłam :lol: Na benzynie na razie tak nie mam, trochę się dławi, czasem mu zabraknie mocy, ale to się chyba wyreguluje, te rajdowe obroty na gazie są gorsze

** Dodano: 29-07-2007, 20:20 **
Dzięki, jutro po pracy pomknę się podłączyć pod komputer. Trochę mi lepiej...
     Moneta

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-07-2007, 19:46   

fanti71, krokowy na 90%. wyczyść a najlepiej zakupić nowy

Unique 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-07-2007, 21:26   

a nie lepiej wyregulowac gaz ?? zmniejszyc mieszanke ??
mi sie tez samo rozregulowalo i mi na wysokich chodzil.. zmniejszylem mieszanke i jest ok wszystko..
mialem tez taka przypadlosc ze mi sie zawiesilo ssanie.. nie odbilo (reczne :P ) ale to i na benzynie chodzil na wysokich..
teraz na gazie mi hula elegancko a na benzynie sie dlawi.. obroty spadaja i gasnie silnik .. caly czas ssanie musi byc zeby nie zgasl na luzie :P

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 31-07-2007, 07:12   

Unique napisał/a:
a nie lepiej wyregulowac gaz ?? zmniejszyc mieszanke ??
mi sie tez samo rozregulowalo i mi na wysokich chodzil.. zmniejszylem mieszanke i jest ok wszystko..
mialem tez taka przypadlosc ze mi sie zawiesilo ssanie.. nie odbilo (reczne :P ) ale to i na benzynie chodzil na wysokich..
teraz na gazie mi hula elegancko a na benzynie sie dlawi.. obroty spadaja i gasnie silnik .. caly czas ssanie musi byc zeby nie zgasl na luzie :P

Ale skoro to co piszesz nie jest przyczyną problemu koleżanki to po co pchać paluchy tam gdzie nietrzeba i kombinować ? A to że na benzynie Ci gaśnie to niestety też jest wynikiem jakiejś usterki. No ale widze ze wolisz stosowac półsrodki ( np to ssanie ) zamiast po prostu naprawic i jeździć po ludzku.

Pozdrawiam 8)

JCB 3CX Contraktor

fanti71 

Wysłany: 31-07-2007, 20:57   

Wczoraj wyregulowałam gaz, ustawili coś pięknie na komputerze, jakaś część była źle skręcona, wymienili filterek i jechał jak marzenie, wstąpiła więc we mnie nadzieja, ale dzisiaj z kolei obroty spadają do 500 na gazie (jak wrzucam luz, albo jak po prostu zwalniam) i prawie gaśnie :( . Czekam w kolejce na diagnostykę silnika...
     Moneta

konikks 

Wysłany: 31-07-2007, 21:01   

a ja nadal mówię że to silniczek krokowy!!!

fanti71 

Wysłany: 31-07-2007, 21:18   

Mam nadzieję, że tak będzie, ale i tak go musi zmienić ten, co zdiagnozuje komputerowo silnik, ja właśnie szukam w internecie nowego silniczka. Cholera, a myślałam, że sobie nim pojeżdżę spokojnie ze 2 lata, wymieniając co najwyżej żarówki :roll:
     Moneta

konikks 

Wysłany: 31-07-2007, 21:21   

fanti71, za podłączenie do koma ile zapłacisz, 80zł ?

napisz co się okazało - jestem ciekawy. a jak masz te 500obrotów to otwórz maskę i dotknij palcem czubka silniczka krokowego - u mnie pomaga ;D

fanti71 

Wysłany: 31-07-2007, 21:45   

I tak pod każdymi światłami??? Tylko mniej więcej wiem, gdzie on jest, a już znalezienie jego czubka to brzmi podobnie jak własnoręczne rozebranie silnika #-o Do środy nie wiedziałam, że jest coś takiego, jak silniczek krokowy :badgrin: Ale szybko się uczę... Myślałam, że jak utopię forda fiestę w stawie, to się moje problemy skończą :lol: A tu z deszczu pod rynnę!
     Moneta

konikks 

Wysłany: 01-08-2007, 08:52   

fanti71 napisał/a:
I tak pod każdymi światłam

bez przesady - tylko po to żeby sprawdzić czy to to... :roll:

fanti71 

Wysłany: 01-08-2007, 17:41   

Podłączenie pod komputer dopiero we wtorek o 9 rano, a odkąd gaz wyregulowany, to niby nie ma wyjącego silnika, ale za to obroty na luzie nieustannie 500 i kolejne podkręcenie tego starczyło tylko do wyjazdu z warsztatu. Podobno parownik do wymiany, jedyne 410 zł (z wymianą) :sciana: Jak spadające obroty są, to też za to odpowiada silniczek krokowy???
     Moneta

konikks 

Wysłany: 01-08-2007, 19:04   

fanti71 napisał/a:
Podobno parownik do wymiany, jedyne 410 zł (z wymianą)

a zestaw naprawczy? są w cenie do 100zł. trzeba tylko znać model swojego parownika i uważać żeby nie kupić jakiejś niepasującej podróbki...

fanti71 napisał/a:
Jak spadające obroty są, to też za to odpowiada silniczek krokowy???

u mnie tak właśnie jest

fanti71 

Wysłany: 01-08-2007, 19:19   

Zestaw naprawczy jest fajny dla kogoś, kto sobie sam rozkręci parownik, znalazłam w papierach jaki mam, znalazłam zestaw na allegro, ale i tak nie rozkręcę go sama, a już nie dam się dotknąć do mojego tipolca magikom, którzy się na wszystkim znają, bo mam nauczkę :| Sama to sobie zmieniam pióra wycieraczek, żarówki i dolewam mu wszelakie płyny ustrojowe. I pomimo, że schodzę z forum tylko jak muszę iść do pracy, to i tak wyżej nie podskoczę :niewiem:
Naprawdę nie wiem za co, ale ciągle uwielbiam to swoje durne autko... I czekam z utęsknieniem na diagnostykę we wtorek, bo silniczek krokowy też już mam namierzony na allegro.

** Dodano: 09-08-2007, 20:39 **
Po wizycie u mechanika "z polecenia" i podłączeniu pod komputer, jakby dobrze :lol: Wymienił mi kable, świece, palec, coś wyregulował w zapłonie i przepustnicy, a silniczek krokowy na szczęście był ok (bo by mi już na niego nie starczyło :( ) Wyszło prawie 3 stówki, ale jak będzie działało, to jakoś to przetrawię...
     Moneta

gbartosz 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-12-2007, 08:22   

Ja niedawno także zmieniałem silniczek krokowy na nowy, zamiennik. Zaplaciłem ok. 80-90 zł i jest narazie dobrze, a w miesiącu robię ponad 1500km. firma ma siedzibę we włocławku, jesli Bedziesz Chciała to skozystasz.... nick z allegro: swiatczesci

pozdrawiam serdecznie i zyczę powodzenia

dzanusz 

Wysłany: 18-06-2008, 23:06   

u mnie czasem jakos wskakuja mu obroty gdzies do ok.2tys. i nie dzieje sie to tylko na luzie...dzieje sie to dosc rzadko...chwile pojezdze i jest ok. czasem tez to wyglada ze obroty mu maleja i gasnie....ogolnie bardzo rzadko ma takie wiksy...czyzby do regulacji ??? oczywiscie chodzi na gazie wtedy.

Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc. :D
     assistance

perzyk23 
witamy nowego

Wysłany: 24-01-2010, 16:45   

U mnie to samo sie dzieje. Stoje przed sygnalizacja swietlna i obroty na luzie potrafia do 3,5 tys skoczyc - koszamar. Jest to jednak spowodowane u mnie tym ze od silniczka krokowego wypina sie taka kostka (z kablami) gdy sie za mocno wypnie to wtedy obroty wariują. Wystarczy wpiać ową kosteczke i wszystko wraca do normy. Niby ją przymocowalem ale zima daje mi sie we znaki i owe mocowanie jakos sobie nie radzi z tym. Zima przejdzie to biore sie za to pełną parą bo teraz szczerze powiem ze nawet szkoda mi jezdzic autem w taka pogode.

Odpowiedz do tematu