|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jak wymienic silnik prosze o porade |
Autor |
Wiadomość |
jankidacki
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-11-2009, 15:11 Jak wymienic silnik prosze o porade
|
|
|
Mam pytanko. Czy da się wyjąć silnik 1.6 bez wydzierania skrzyni biegów i czy jest z tym dużo zachodu? |
_________________ SUCHY40 |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 01-11-2009, 21:43
|
|
|
jankidacki, Nie ma z tym dużo zachodu. Jeśli masz drugi silnik wraz z całym osprzętem to w 3 godziny powinieneś się spokojnie zmieścić. Jeśli wymieniasz silnik bez osprzętu to zdejmowanie i zakładanie alternatora, rozrusznika, pompy wody i wspomagania itp trochę zajmie - mi zeszła cała dniówka. Skrzyni nie musisz wyjmować. Na początek przydałby się kanał, żeby poodkręcać wszystkie mocowania od spodu (łapa taka która jest pod silnikiem blisko skrzyni i trzyma wszystko, druga od strony pasażera, oraz mocowania skrzyni biegów do silnika). Skrzynie i silnik musisz podnieść nieco na lewarku. Mam nadzieję, że jest oczywistym wcześniejsze odpięcie węzy chłodnicy, wszystkich przewodów elektrycznych i osprzętu silnika, chłodnice też przydałoby się wyjąć, bo można ją przypadkowo uszkodzić. Kiedy masz silnik i skrzynie podpartą to przydałoby się ulżyć i wysunąć silnik. W tym momencie trzeba odkręcić maskę samochodu bo będzie przeszkadzała. Jeśli garaż jest wyposażony w podnośnik do silników to żaden problem. Jeśli nie masz takiego podnośnika to wołasz 2-3 kolegów, kupujesz 2 czteropaki browarka i z ich pomocą wyjmujesz silnik. ja to robiłem tak, że braliśmy rurę dość grubą, żeby utrzymała motorek, długości ok 2,5 metra tak żeby wystawała z pół metra po każdej stronie samochodu. Silnik trzeba podwiązać grubą liną do rury i dwóch kolegów go dźwignęło, a ja kierowałem silnikiem. Jeśli stoisz przodem do samochodu to trzeba go wysunąć w lewą stronę. Jest z tym trochę zabawy bo nie zawsze bezproblemowo wyłazi, niekiedy trzeba poruszać na boki, a koledzy się męczą z każdą chwilą jak już wyjdzie ze skrzyni to trzeba im pomóc i wyciągnąć silnik nad samochód. Wkładanie nowego silnika jest dokładnie takie samo tylko że w odwrotnej kolejności. Wtedy trzeba się też sporo pobawić z wycelowaniem otworu koła zamachowego do wałka skrzyni. Jak już bezie wszystko zamocowane to pamiętaj żeby dobrze podłączyć przewody, bo mnie taka głupota kosztowała 150zł u elektryka . Jest jeszcze jeden sposób - trzeba by odkręcić sanki silnika i wypuścić go dołem, ale z tym jest więcej roboty. Jak rozbierałem Tipo 1.6 na części to po prostu odkręciłem łapy mocujące i silnik osiadł na trawie, a potem odjechałem budą samochodu jak była już lżejsza. Życzę powodzenia, pierwszy sposób jest najlepszy i najszybszy |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Kondzik
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 22-11-2009, 18:08
|
|
|
czy w przypadku 2,0 jest to samo?? |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 22-11-2009, 19:33
|
|
|
Kondzik, Mój przypadek opisywałem na podstawie Fiata Bravo, wiem że w Tipo jest ten sam układ więc nie powinno być problemu. Tylko że 2.0 będzie cięższy pewnie |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
ivanovich81
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Paź 2009 Posty: 55 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-11-2009, 20:10
|
|
|
Obawiam sie że w 2.0 jest za mało miejsca miedzy silnikiem a nadwoziem aby przesunąc i zdjac z wałka sprzęgłowego.Ale zawsze moge sie mylić |
_________________ tak że tego----MOTOKOMMANDO |
|
|
|
|
kstasieluk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 02-12-2009, 23:07
|
|
|
To przed wyjeciem zmierz ale powinno sie udać i nie zapomij wszytskiego połączyć jak wcześniej |
|
|
|
|
Kondzik
witamy nowego
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-12-2009, 15:21
|
|
|
no i wyszlo kurde troche jest komplikacji... wyjolem go razem ze skrzynia... co do drugiego silnika kolo pasowe inne lapa od gory tez inna nie wiecej kto w mazowieckim by mi to włozyl za dobra cene?? |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-01-2010, 18:35
|
|
|
oj kolego ale ci się oberwie za śmiecenie forum i każdego możliwego tematu !!! |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-01-2010, 22:31
|
|
|
2 zastrzeżenia do Panów:
Po 1:
jankidacki, nie pisz z caps lockiem, bo wielkich liter tylko do kilku rzeczy używamy (np. krzyku) - regulamin się kłania, a ja muszę poprawić Twojego posta.
Po 2:Kondzik, jest opcja szukaj. Ty byś chyba chciał w jednym temacie zapytać i o warsztat, i o części, i jeszcze jak to zrobić. Dodatkowo robisz to z premedytacją. Widzisz, nie szukałeś i kupiłeś nie taki silnik co trzeba... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|