Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie zapala jak jest zimny
Autor Wiadomość
WitOld 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-12-2007, 10:14   Nie zapala jak jest zimny

Witam kolegów, mam spory problem z odpalaniem mojej Tempry. Rano albo po dłuższym postoju silnik nie odpala, jak się zgrzeje nie ma najmniejszych problemów. Nie odpala ani na gazie , ani na benzynie. Jest moment ,ze coś jakby łapnie ale to są 1,2 obroty i gaśnie. Mam nowe kable i świece. Proszę o rade co to może być?
Pozdrawiam
Witek

kubek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 16-12-2007, 10:22   

A masz wtrysk czy gaznik?? Sprawdzales ssanie??
     Moneta

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 16-12-2007, 10:32   

Gażnik, nie odpala ani na ssaniu ani bez. Wczoraj odpalił dopiero na holu i to był dość długo ciągnięty :(

kubek 

Wysłany: 16-12-2007, 10:37   

Sprawdz linke od ssania bo mogla sie poluzowac albo peknac.
     Moneta

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 16-12-2007, 10:42   

ssanie jest ok, bo jak już odpali to jak zmniejszam ssanie to spadają obroty.Potem jak już silnik jest ciepły to odpala na rys. Problemy są gdy jest zimny, postoi dłużej.

grabarz 

Wysłany: 16-12-2007, 11:10   

WitOld, sprawdź ,jak masz od kogoś to przełóż ,CZUJNIK położenia wału CPW ,zacznij od tego

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 16-12-2007, 11:17   

no niestety nie mam :( , ale chodzi o czujnik CPW czy CPP ? A może podgrzanie tego czujnika może coś chwilowo pomóc? Chociaż z tego co wyczytałe to raczej zaleca się go polewanie wodą.

grabarz 

Wysłany: 16-12-2007, 11:19   

WitOld napisał/a:
ale chodzi o czujnik CPW czy CPP

CPW ,sorki pomyliłem skróty ;) ,to kup go on między 30 a 40 zł kosztuje

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 16-12-2007, 11:26   

To niestety będe musiał zrobić,ale jutro dziś jeszcze będe próbował go odpalić ,tylko czekam aż mi się akumulator podładuje.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie

Wysłany: 16-12-2007, 17:02   

WitOld, parę dni temu znajomy miał podobny problem i autko zapalało jak polał CPW gorącą wodą.Może byś sprawdził czy u Ciebie coś to pomoże.
     assistance   Moneta

GrzesiekK 

Wysłany: 17-12-2007, 07:37   

Polanie woda pomaga ale na krótko i nie w każdym przypadku najlepsza jest podmiana.

ZielonyTBG 

Wysłany: 17-12-2007, 12:45   

GrzesiekK, chodziło mi tylko o zlokalizowanie usterki a nie jazdę takim autem.
     assistance   Moneta

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 17-12-2007, 12:55   

Wczoraj po długim kręceniu w końcu odpalił. Dziś rano po ok 30 min.też się udało. Zauważyłem jeszcze ,ze w momencie jak ma odpalić to przytrzymuje jakby silnik,przygasają kontrolki a potem jak przeskoczy to zapala. Objaw taki jakby akumulator nie dawał rady. Ale potem kręci rozrusznikiem bez problemu. Jeśli chodzi o ten CPW to strasznie ciężko się jest do niego dostać :/. jutro chyba czeka mnie wizyta u mechanika o ile uda się rano odpalić.
Pozdrawiam
Witek
P.S. mam nadzieję ,że to CPW bo to chyba jeszcze nie jest duży koszt naprawy.

grabarz 

Wysłany: 17-12-2007, 14:39   

WitOld, on jest z przodu silnika ,podniesiesz maskę ,to po prawej stronie gdzie wszystkie koła masz ,na dole

gaabik 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 17-12-2007, 18:33   

Nie jest tak tragicznie sie dostać do CPW. W moim przypadku lepiej było od spodu (kumpel podniósł auto widlakiem) bo z góry instalacja gazowa. Patrząc na objawy stawiał bym na CPW gdyż jota w jotę miałem te same objawy.Na jesieni gdy temperatura spadała poniżej 14 stopni za nic nie odpalił, dopiero jak postał i sie nagrzał zapalał na dotyk. Kolega z serwisu Fiata obstawiał jakieś inne rzeczy a ja mówię nie koledzy z forum mieli podobne przypadki więc zaufam ich wiedzy i się opłaciło strzał w 10, teraz pali jak głupi.Ale sie rozpisałem Pozdrowienia dla wszystkich.

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 17-12-2007, 20:11   

Jutro z rana zobaczymy co będzie, jak coś to spróbuję polać CPW gorącą wodą i wtedy jak zadziała to ruszam na poszukiwania CPW w sklepach. Na razie dzięki, jak naprawię to dam znać.
Pozdrawiam
Witold

unknown 

Wysłany: 18-12-2007, 00:59   

a podmieniałeś od kogoś akumulator? albo chociaż - wyczyść (typowe na zimę!) dokładnie pilnikiem klemy dookoła od wewnętrznej i dookoła pilnikiem też bolce akumulatora... może to tylko to...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

WitOld 
witamy nowego

Wysłany: 20-12-2007, 08:34   

Dzięki wszystkim za rady, oczywiscie okazało się ,że to CPW. Po założeniu nowego wszystko OK. Jeszcze raz dziękuje, bo mechanicy szukali wszędzie ale nie tam gdzie trzeba. W końcu pojechałem kupiłem CPW i wymieniłem i teraz OK.

pasnioch 
witamy nowego

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 20-12-2007, 17:46   

witam mój problem dotyczy ssania a raczej jego braku,mam reczne ssanie i w momencie wyciągania linki silnik zaczyna dławić sie i w rezultacie gasnie niewiem co to moze byc
     assistance

unknown 

Wysłany: 26-12-2007, 18:01   

może być rozregulowany gaźnik po prostu a może też być coś z podciśnieniami, np nieszczelne wężyki i źle przez to pracują membranki sterujące w gaźniku inymi pierodłkami... a jak się autko zachowuje jak się nagrzeje a depniesz go? podławi się czy płynnie rusza? no i jak z wysokimi prędkościami? idzie czy się dławi?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

pasnioch 
witamy nowego

Wysłany: 27-12-2007, 20:50   

dobrze idzie,jest tylko problem w momencie wyciagniecia ssania,dławi sie i niewchodzi na obroty,wiec jak jest zimny rano to jest kłopot,bo na benzynie zaraz jak zapali to musze zamykac ssanie i trzymac noge na gazie zeby niezgasł,

** Dodano: 27-12-2007, 20:54 **
a jak nawet jest zimny to bez ssania dobrze wchodzi na obroty,i idzie jak trzeba,tylko jak wyciagne ssanie to nawet przy dawaniu gazu niebardzo mu wejsc na obroty,apo zamknieciu ssania odrazu wchodzą
     assistance

togre 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 05-01-2008, 21:57   

Mam do was pytanko. Ile może kosztować CPW, czy sa dostępne jakies zamienniki i czy sama wymiana jest skomplikowana? Dodam ze mam podobne objawy. Przewody i swiece wymienione, akumulator ma 2- m-ce wczoraj naladowany na maxa, zostawiam zawsze na noc na benzynce, gaznik mam po naprawie i regulacji, zaplon tez; a co ranek powtarza sie historia z odpalaniem i po wyciagnieciu ssania dobrez jak odpali za 5 razem... niewiem co jest ale czytajac wasze posty stawiam na ten CPW. Da się go jakos jeszcze sprawdzic np. przez wlasnie polanie ciepla woda? Gdzie jest wogole zamontowany? dzięki:)

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 05-01-2008, 22:16   

takie rzeczy że nie się dławi na ssaniu to wątpie żęby były od CPW... prędzej od źle wyregulowanych obrotów ssania... miałem taki problem przez chwilę ale pojechałem do gaźnikowca i wyregulował że chodzi jak w zegareczku... nawet dzisiaj prz -22*C zapalił na ssaniu bez żadnego nawet zawachania...

co do samego CPW...

kosztuje niecałe 70zł : http://allegro.pl/item289...iat_lancia.html

wymiana jest dziecinnie prosta... dwie śrubki i po zabawie...

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 05-01-2008, 22:36   

wymiana prościutka, postów masz masę gdzie się znajduje etc, więc __poszukaj__ ,naprawdę, ale niekoniecznie to musi być CPW; są ich 2 rodzaje ale w twoim przypadku jak więksozści będzie to SEN8M o ile pamiętam oznaczenia; kosztują 60-70zeta;

poczytaj dłużej forum, dobrze radzę i porób jakieś próby, wykręć świece jak nie zapala po taki nie-zapalaniu i zobaczy czy są zalane paliwem, jaka jest iskra... bo może paliwko nie dochodzi, coś z przewodami, pompą, filtr zapchany... to też może być... poszukaj nim wydasz niepotrzebnie pieniądze

assistance   Moneta

pasnioch 
witamy nowego

Wysłany: 06-01-2008, 08:45   

no ale mój to jak jest zimno to zapali jak ssanie wyciągne odrazu,tylko ze po 10 sekundach zaczyna nieruwno pracować i gasnie,no chyba ze zamkne ssanie i przytrzymam noge na gazie,kolega zagladał do gaznika i mówi ze go zalewa,ze dostaje za duzo paliwa,czy to niejest wina jakiegos czujnika,a moze podciśnienia? :sciana:
     assistance

Odpowiedz do tematu