|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
NAPINACZ - Konina ciag dalszy |
Autor |
Wiadomość |
Redd
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 20-04-2006, 16:39 NAPINACZ - Konina ciag dalszy
|
|
|
Jak niektorzy pamietaja na zlocie w Koninie padl mi alternator.
Po dotarciu do Elblaga (dzieki pomocy TTT i "daddy assistance") samochod poszedl na warsztat, rozgrzebali mi alternator, ponaprawiali i skasowali... 180 zl
Tymczasem jezdzilem sobie dalej, nie swiadomy faktu, ze alternator byl skutkiem, a nie przyczyna.
Na poczatku grudnia samochod stanal mi na miescie i juz nie ruszyl. Otworzylem maske i z przerazeniem zobaczylem dwucentymetrowa warstwe szronu na polowie silnika...
Samochod zostal odturlany do mechanika - tym razem na szczescie innego. Mechanik poogladal, pozagladal i mnie poinformowal, ze moja pompa wodna wogole nie pracuje i jest do wymiany. (jak czesc z Was o tym wie, chlodzenie w przypadku LPG sluzy za ogrzewanie, stad szron na silniku)
Na moje szczescie, co specjalnie powtorze, ten mechanik znal sie na rzeczy i zaczal mnie przepytywac o wczesniejsze naprawy - wyszedl i moj kochany alternator. Znow pogrzebal, znow popatrzyl i stwierdzil, ze te wszystkie nieszczescia ominelyby mnie gdybym razem z paskiem wymienil NAPINACZ!!!
Moja nieswiadomosc tego faktu kosztowala mnie wymiane pompy wodnej i (!!!) ponowna regeneracje alternatora. Po wstepnych ogledzinach rowniez pasek rozrzadu poszedl do wymiany - tym razem jednak razem z napinaczem.
Po tych wszystkich naprawach, a trafilo sie pare innych tez, zostalem tak doszczetnie splukany, ze place raty do dzis.
OSTRZEZENIE!
JAK WYMIENIACIE PASEK - WYMIENCIE OD RAZU NAPINACZ!!!
Przecietnie napinacz kosztuje ok. 30 zl. Moja nieswiadomosc kosztowala mnie DUZO wiecej. |
_________________ Fiat TEMPRA STD 1,6 gaznik + LPG, 1993 - NADAL JEZDZI! |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 17:41
|
|
|
drażni takia sytuacja nieźle, ale niestety prawdziwe...
niektórych rzeczy nie warto przeskoczyć by oszczędzić... |
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 18:00
|
|
|
Ja też się przymierzam do wymiany paska.
Powiedzcie co trzeba kupic, by nie zrobić lipy tak jak kolega
Ja planuje:
-oczywiście sam pasek
- napinacz
-pompe wodną
-co jeszcze?
ile kosztuje robocizna, a ile pompa w.??? |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 22-04-2006, 18:44
|
|
|
pasek ... na forum multum opinii... ja zaryzykowałem Gates'a, coraz powszechniejsze i odobno nie robią syfu, póki co jest OK... ogólnie dobry zamiennik ok 50zł, pochodzi z 60-70 tys km. Orginał z ASO Fiat ponad 100zl pochodzi ponad 100tys km
napinacz różnie, koło 40zł dostaniesz myślę;
robocizna - zlaeży u kogo, czy znajomy czy nie, jaki mechanik;
ja znalazłem spoko mechanika, rzeczowego gościa, który i pogada i dał się uprosić , że zrobił przez wieczór/noc wymianę (autko potrzebne było), zrobił super i za 60zł; a namęczył się bo instalka LPG zasłaniała co się dało;
w serwisach krzyczęli od min 90zł w górę za robociznę tą samą.
Pompa nie wiem... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 22-04-2006, 19:04
|
|
|
Pompa nie jest napędzana paskiem rozrządu,więc nie musisz jej wymieniać. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 19:12
|
|
|
Redd chyba pisze o pasku wieloklinowym napędzającym alternator, pompę wodną a nie o pasku rozrządu.
W tym przypadku lepiej pisać nie o napinaczu tylko o rolce prowadzącej.
Jeśli łożysko w rolce zaczyna padać to popiskuje |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 22-04-2006, 19:12
|
|
|
chyba, że chcesz koniecznie ją przy okazji rozbierania obudowy i luzowania pasków wymieniać... jeśli Ci nową trzeba; jeśli tylko rozrząd - to tylko pasek i napinacz starczą i dobry mechanik |
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 22-04-2006, 19:18
|
|
|
Lekkie nieporozumienie. Ale już wszystko jasne. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 23-04-2006, 09:23
|
|
|
No mi mechanik powiedział że przy rozrządzie najlepiej pompe wymienić...
Wiem, ze pompe napędza pasek klinowy, a mechanik nie robił ze mnie wała, bo już sie znamy(stały bywalec) i za robocizne zawsze mniej bierze... |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 23-04-2006, 09:31
|
|
|
nie rozumiem co ma pasek rozrządu do pompy wodnej pompe można wymienic bez ingerencji w rozrząd,przerabiałem już i pompe i rozrząd,więc nie wiem co to ma wspólnego jedno z drugim...może sie mało znam |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
MiKuS
|
Wysłany: 23-04-2006, 09:36
|
|
|
no ja też nie wiem, ale podobno tak zalecaja też do innych marek...Ja sie mało znam ale i tak wymienie pompe a przy spuszczaniu płynu termostat, bo mam wrazenie, że sie nie otwiera do końca(silnik sie grzeje)
P.S Apropo pompy wody:link aukcji |
|
|
|
|
ZielonyTBG
|
Wysłany: 23-04-2006, 10:06
|
|
|
Zaleca sie do innych marek ponieważ "inne" marki (nie wszystkie)mają napędzane pompy właśnie od rozrządu.Ma tak np. Opel Astra 1.7TD.W naszych autkach nie ma to żadnego powiązania. |
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|