|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kontrolka ładowania + kontrolka ABS |
Autor |
Wiadomość |
przybylas
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 30-12-2007, 23:15 kontrolka ładowania + kontrolka ABS
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!!!
Jestem tutaj nowy, więc proszę o wybaczenie jeżeli topik nie taki miał tytuł lub w złym miejscu.
Problem mam taki. Od 2 miesięcy użytkuje Temprę 1,6 94rok.
Parę dni temu po odpaleniu nie zgasły kontrolki ładowania i ABS'u (silnik był ciepły). Myślałem, że to może jakieś chwilowe zwarcie bo już kiedyś zdażyło mi się to, ale potem zgasły i miesiąc była cisza. Tak więc dojechałem do domu i rano auto ani rusz.Okazuje się że jechałem dobrych parę kilometrów na światłach itp. bez ładowania.
Teraz moje pytanie szanowni forumowicze, czy to tylko problem z alternatoem(szczotki itp.), czy może coś innego? Pytam dlatego, ze włączyły się razem dwie kontrolki, które nie mają ze sobą teoretycznie nic wspólnego. Do mechanika jade dopiero za parę dni, ale będę wdzięczny za jakieś wskazówki. Może ktos miał podobne problemy.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-12-2007, 00:26
|
|
|
poszuuukaj, bo oładowaniu było toony postw, może być regulator napięcia, stojan, szczotki, cokolwiek... (no a przy okazji jaj z elektryką bardzo zalecam sprawdzenie przyłączy masy jak np ta pod akumulatorem, jaki ich stan);
możliwe, że siadło ładowanie a abs po prostu się wyłączył bo zaczął szwankować przy zbyt niskim napięciu/skoku zasilania;
wpierw miej pewność, że ładowanie jest OK i nie ma zwarć etc, potem się bierz za abs, jeśli sam wtedy nie zajarzy dalej... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 31-12-2007, 12:29
|
|
|
Jeżeli w instalacji elektrycznej jest małe napięcie (nie pamiętam teraz ile chyba 10V) to ABS się nie włączy i będzie się świecić kontrolka.Jest to normalny objaw. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Jarek 5TT
Pomógł: 4 razy Wiek: 62 Dołączył: 20 Lis 2005 Posty: 297 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-01-2008, 17:55
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | to ABS się nie włączy |
Tak potwierdzam jak mi alternator bardzo słabo ładował (spalone diody) to ABS się nie chciał włączyc' , świeciła się lampka. Po naprawie alternatora żadnych sensacji. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|