Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ładowanie inaczej
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 22-02-2006, 12:51   ładowanie inaczej

W przeciwieństwie do wszystkich forumowiczów moja kontrolka nie świeci sie nigdy.(żarówka wymieniona kabelki sprawdzone deska analog z obrotomierzem)Po przekręceniu kluczyka,ale przed rozruchem kontrolka oleju tak ale ładowania to już nie zapala się.Poza tym nie ładuje na wolnych obrotach,nawet podczas jazdy a akumulator(bosh 55ah)nowy potrafi rozładować do zera w 2 GODZINY!!!I jeszcze pomimo działających stopów zapalają się kontrolki(czasem tylko jedna).Co to może być za cudo?bo ja nie mam pojęcia

No i dzięki za wszelką pomoc.Sprawa sie wyjaśniła walnął sobie rozrusznik zrobił totalne zwarcie (a właśnie ma ktoś we Wrocku tani sprawny rozrusznik?gg3822605) wymontowałem drania rozebrałem,przeczyściłem podłączyłem do aku -elektromagnes zadziałał wirniczek ani drgnął.Oj podłączyłem kabelki odwrotnie.Wyje....akumulator.Częsci miotło po całym pokoju,buźka trochę piecze na szczęście oczka całejak założe nowy i dalej kontrolka pozostanie mroczna to nie wiem już gdzie szukać

Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 22-02-2006, 12:53   

A regulator napięcia sprawdzales albo cos robiles z nim? Pewnie bedzie do wymiany.
Masz alarm, albo cos co po wylaczeniu silnika działa?
Acha jeszcze cos, do alternatora dochodza 2 kable, jeden gruby czerwony, a drugi taki bardzo cienutki. Sprawdz obydwa kable.

RobertWroc 

Wysłany: 22-02-2006, 21:41   

oj masz racje alarm mam i on był pierwszym podejrzanym,ale wyjąłem bezpieczniki i jest to samo więc jak już napisałem na 99% będzie to rozrusznik.Dziś aku padł po 15 min.poprośiłem goscia z lublina (samochodu nie miasta)podłączyliśmy kabelki i....pierwsza próba ok 5s,nic druga nic trzecia - padł i jego akumulator.to jest potęga walniętego rozrusznika podłączony ładowany alternatorem potężny w sumie akumulatorek ...ok20s i zgon.nie mam akumulatorka nie mam rozrusznika no i kasy za mnogo tez.Ot nie mial chłop problema to se Tipo kupił

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-02-2006, 21:44   

Ja bym powiedzial kupil tipo w kiepskim stanie ;-)
Rozrusznik na szrocie dostaniesz na allegro jest nawet pare moze jakis spasuje co do aku to wystarczy naladowac ;-)

Nie zniechecaj sie tak szybko :-)
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 22-02-2006, 21:51   

oj nie czytałeś uzupełnienia pierwszego posta podlączyłemw ramach testu(swojej inteligencji chyba) do aku kabelki od rozrusznika odwrotnie i wybuchł ,fajnie nie?żeby bylo zabawniej był podłączony pod prostownik made in ZSRR . kurcze prostownik dalej działa a jak sie tipko za 1200,- bierze to trzeba sie liczyć że nie będzie ideał nie?

ps pozdrówka dla Zabrza żone sobie stamtąd wziąłem
     Moneta

casper 

Wysłany: 22-02-2006, 22:09   

1200 to ja na "dzieńdobry" wkładam w temprę kupioną za 3300zł. Nie ma aut idealnych, a mało kto sprzedaje zrobione i 100% sprawne auto za tak niską kwotę.

Odpowiedz do tematu