|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
ładowanie inaczej |
Autor |
Wiadomość |
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 12:51 ładowanie inaczej
|
|
|
W przeciwieństwie do wszystkich forumowiczów moja kontrolka nie świeci sie nigdy.(żarówka wymieniona kabelki sprawdzone deska analog z obrotomierzem)Po przekręceniu kluczyka,ale przed rozruchem kontrolka oleju tak ale ładowania to już nie zapala się.Poza tym nie ładuje na wolnych obrotach,nawet podczas jazdy a akumulator(bosh 55ah)nowy potrafi rozładować do zera w 2 GODZINY!!!I jeszcze pomimo działających stopów zapalają się kontrolki(czasem tylko jedna).Co to może być za cudo?bo ja nie mam pojęcia
No i dzięki za wszelką pomoc.Sprawa sie wyjaśniła walnął sobie rozrusznik zrobił totalne zwarcie (a właśnie ma ktoś we Wrocku tani sprawny rozrusznik?gg3822605) wymontowałem drania rozebrałem,przeczyściłem podłączyłem do aku -elektromagnes zadziałał wirniczek ani drgnął.Oj podłączyłem kabelki odwrotnie.Wyje....akumulator.Częsci miotło po całym pokoju,buźka trochę piecze na szczęście oczka całejak założe nowy i dalej kontrolka pozostanie mroczna to nie wiem już gdzie szukać |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 12:53
|
|
|
A regulator napięcia sprawdzales albo cos robiles z nim? Pewnie bedzie do wymiany.
Masz alarm, albo cos co po wylaczeniu silnika działa?
Acha jeszcze cos, do alternatora dochodza 2 kable, jeden gruby czerwony, a drugi taki bardzo cienutki. Sprawdz obydwa kable. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:41
|
|
|
oj masz racje alarm mam i on był pierwszym podejrzanym,ale wyjąłem bezpieczniki i jest to samo więc jak już napisałem na 99% będzie to rozrusznik.Dziś aku padł po 15 min.poprośiłem goscia z lublina (samochodu nie miasta)podłączyliśmy kabelki i....pierwsza próba ok 5s,nic druga nic trzecia - padł i jego akumulator.to jest potęga walniętego rozrusznika podłączony ładowany alternatorem potężny w sumie akumulatorek ...ok20s i zgon.nie mam akumulatorka nie mam rozrusznika no i kasy za mnogo tez.Ot nie mial chłop problema to se Tipo kupił |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:44
|
|
|
Ja bym powiedzial kupil tipo w kiepskim stanie ;-)
Rozrusznik na szrocie dostaniesz na allegro jest nawet pare moze jakis spasuje co do aku to wystarczy naladowac ;-)
Nie zniechecaj sie tak szybko :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 22-02-2006, 21:51
|
|
|
oj nie czytałeś uzupełnienia pierwszego posta podlączyłemw ramach testu(swojej inteligencji chyba) do aku kabelki od rozrusznika odwrotnie i wybuchł ,fajnie nie?żeby bylo zabawniej był podłączony pod prostownik made in ZSRR . kurcze prostownik dalej działa a jak sie tipko za 1200,- bierze to trzeba sie liczyć że nie będzie ideał nie?
ps pozdrówka dla Zabrza żone sobie stamtąd wziąłem |
|
|
|
|
casper
|
Wysłany: 22-02-2006, 22:09
|
|
|
1200 to ja na "dzieńdobry" wkładam w temprę kupioną za 3300zł. Nie ma aut idealnych, a mało kto sprzedaje zrobione i 100% sprawne auto za tak niską kwotę. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|