Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana podłogi...
Autor Wiadomość
Daro81 
witamy nowego

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 10-01-2006, 10:17   Wymiana podłogi...

Witam wszystkich! Mam temat, który z pewnością dotyczy dużej części z nas - posiadaczy TT... Sprawa rozbija się o podłogę i progi. U mnie są w stanie opłakanym i zaczynam się już obawiać żeby moja temperka nie rozłożyła się podczas drogi... Czy ktoś z Was miał już taką wymianę? Jaki był tego koszt? Lepiej, żeby blacharz łatał dziury w podłodze czy wymieniać całą podłogę? Czy podłoga będzie w Temprze identyczna jak w Tipo? Gdzie zamówić kompletne progi? Dużo pytań, ale liczę na Waszą pomoc :) Pozdrawiam i z góry dzięki!

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-01-2006, 10:20   

poszukaj na forum,było juz na ten temat,nawet ze zdjeciami 8)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 10-01-2006, 11:07   Re: Wymiana podłogi...

Daro81 napisał/a:
Witam wszystkich! Mam temat, który z pewnością dotyczy dużej części z nas - posiadaczy TT...

Śmiem wątpić :D TT z zeżartą podłogą to raczej ewenement.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-01-2006, 11:15   

Ja przerabiałem tą sprawe z Hyundai Pony - zezarta podłoga pod nogami i fotelem kierowcy, zjedzona podłużnica lewa przednia, progi, nadkola. Wstawiliśmy na warsztat i po 2 tygodniach autko wyjechało całkowicie zabezpieczone, wspawana i wzmocniona konstrukcja pod fot. kierowcy i pasażera, nowe nadkola tylmne, progi, i nowy kawałek podłużnicy. za całość 1700zł wraz z zaimpregnowaniem bitexem (nie natrysk).
Pech chciał że autko spłoneło mojemu staremu 2 tyg. od robienia podłogi i 3 dni po założeniu instalacji gazowej. Całe szczęście ze nei spłoneli w nim pasażrowie . Zakłąd montujący gaz (gdzies koło kościerzyny) zwrócił kasę za poniesione szkody - z exprtyzy kolesia z straży poż. wyszło że był to uszkodzony przewód paliwowy podczas montażu instalki gazowej . autko było warte jakieś 2500zł a zwrócić musiał kolo 3700zł .

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-01-2006, 20:01   

Cytat:
Śmiem wątpić TT z zeżartą podłogą to raczej ewenement.

śmiem potwierdzić Twe twierdzenie :D

u mnie po nastu latach bez specjalnego zabezpieczania antykorozyjnego wszystko ma się dobrze, po znajomych z temperkami patrząc też, podłogi i progi bez zarzutu, minimalne może gdzieś rdze na progach ale jak ktoś sam sobie łupnie/zrysuje mocno i nie zabezpieczy potem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Y@nek 

Wysłany: 15-01-2006, 20:53   Re: Wymiana podłogi...

Daro81 napisał/a:
Witam wszystkich! Mam temat, który z pewnością dotyczy dużej części z nas - posiadaczy TT... Sprawa rozbija się o podłogę i progi.

No nie , nie nieee , wiele można złego powiedzieć na TT , ale chyba nic złego na tematy związane z korozją.
Zastanawiam się czy twoje autko nie stało gdzieś w wodzie , rozumiem nadkola , tylne błotniki , ale progi i podłoga ???
Widziałem już auta z zewnątrz odpicowane jak nowe , ale od spodu makabra !!!! po ostatnich powodziach w niemczech wiele takich aut trafiło do polski.

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-01-2006, 22:16   

Ruda występuje chyba w każdym TT tylko że jest ukryta pod konserwacją tak więc każdy myśli że ma wszystko super fajne ale wystarczy na wiosnę dobrze umyć samochód od spodu i zobaczycz czy gdzieś konserwacja nie jest napuchnięta. Na ponad 90% jest korozja między progiem a podporożem (łącznie progu z podłogą). Raczej nie przesadzał bym z powiedzeniem że jak ocynk to i go nigdy korozja nie weźmie, tak się składa że podłoga raczej nie jest ocynkowana.

bob96 

Wysłany: 16-01-2006, 15:05   

Tomilee masz 100% racji, dobrze że wcześniej zabrałem się za konserwacje bo bym miał problem jak Daro 81. Konserwacja ładnie wygląda dopóki jej się nie ruszy.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

Daro81 
witamy nowego

Wysłany: 16-01-2006, 15:34   

To macie szczęście - tyle Wam powiem... Jeśli chodzi o blachy też bym nie narzekał, ale podłoga u mnie została zaniedbana przez byłego właściciela...Myślałem, że tak ma większość. Co do kosztu to w okolicach 1000 zmieszczę się ze wszystkim + wymiana progów.

romano 

Wysłany: 16-01-2006, 17:15   

Koledzy, jak korozji nie widać gołym okiem to nie znaczy że jej nie ma. Nie ma co czekać na dziury w podłodzie i progach bo to będzie już zapóźno.
Tak jak już pisałem w innym poście warto wybebeszyć całe wnętrze razem z wykładzinami i matami głuszącymi i zobaczyć jak się ma podłoga i progi, albo opukać delikatnie podłogę od spodu.
Daro81 napisał/a:
Co do kosztu to w okolicach 1000 zmieszczę się ze wszystkim + wymiana progów.

A podłoga będzie łatana czy wymieniana ?

Moneta

Daro81 
witamy nowego

Wysłany: 17-01-2006, 10:44   

1000 zł to z wymianą podłogi, około 850 jeśli chcę mieć łataną. Trochę się obawiam, bo wymiana podłogi na inną, ściągniętą pewnie z jakiegoś szrotu może okazać się kiepskim rozwiązaniem...

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 17-01-2006, 11:49   

Jeżeli ta ściągnięta ze szrotu będzie w dobrym stanie i blacharz/lakiernik podejdzie do tej naprawy sumiennie to nie masz się czego obawiać.
Najważniejsze żeby przed zabiegiem wstawiania nowej podłogi wszystko dobrze oczyścić, zabezpieczyć..."Nową-starą" podłogę ze szrotu też trzeba oczyścić i zabezpieczyć - to samo się tyczy raczej spawów...itd.
Jak będziesz upierdliwy i wszędzie zaglądał i pytał i pokazywał napewno nie odwali fuszerki! :roll:
     Moneta

Daro81 
witamy nowego

Wysłany: 17-01-2006, 12:16   

Z tego co wiem, to mechanik który będzie to spawał robi solidnie, ale zobaczymy. A jeszcze pytanko: czy u Was także ruda zjada tylny lewy błotnik??

Pele_Tipo 

Wysłany: 17-01-2006, 12:35   

odwrotnie... tylny prawy - przez wlew paliwa - wlasciwie jedyne miejsce powazniejszej rudej w moim bylym

co do podlogi IMO byla tez swietna... a glowna bolaczka pozostawalyby raczej nadkola oraz progi.

Poza tym przy obecnej sytuacji na rynku nie robilbym w TT akurat podlogi, to jest IMO przedostatnia przed karoseria rzecz ktora bym remontowal

Raku 

Wysłany: 17-01-2006, 19:45   

Pele_Tipo napisał/a:
Poza tym przy obecnej sytuacji na rynku nie robilbym w TT akurat podlogi, to jest IMO przedostatnia przed karoseria rzecz ktora bym remontowal

Wytłumacz, bo ja nie czaje o co Ci chodzi...

[ Dodano: Wto 17 Sty, 2006 19:46 ]
Daro81 napisał/a:
czy u Was także ruda zjada tylny lewy błotnik??

Wszystko może zjeść, zjada o ile ocynk został naruszony...
     Moneta

pomine 

Wysłany: 06-02-2006, 22:57   

Mojej stukneło 11 latek w tym roku ale jakos nie widac aby korozja zjadala podloge i progi. Po preczytaniu tyh postow pojechałem sobie na kanał i waliłem mocno w podloge od spodu. Jest ok. Progi sa bardzo dobrze zachowane. Jesli chodzi o korozje to tylko troche rudy na blotniku przednim i tylnim a pozatym wszystko ok.

rosama 

Wysłany: 01-05-2006, 10:57   

Tomilee napisał/a:
Na ponad 90% jest korozja między progiem a podporożem (łącznie progu z podłogą).

Właśnie, i tak jest u mnie... :evil:
Szykuje się porządna dłubanina na lato u blacharza... Z prawej próg od przodu, z lewej od tyłu + nadkola. Podłoga OK.
Ile to może wziąć $$$???

krzycho00 

Wysłany: 15-02-2008, 21:55   

witam

ja jutro mam zamiar zaglądnąć pod mojego Typka i troche się obawiam progi mam do wymiany tylne błotniki też ciekawe jak sie teraz ma podłoga bo od kupna tam nie zaglądałem postaram się wrzucić fotki może ocenicie co z tym zrobić ?? wiem że chce wyremontować bo kocham to tipo (możecie się śmiać ale jak sobie raz dzienne w nim nie usiąde to mnie skręca) a teraz troszke kaski przybędzie więć chce zrobić koło blacharki i hamulcy reszta nie jest zła a potem w miare możliwośći dążyć do jak najlepszego stanu

nie jest za ciekawie ;/
błotniki

prawy próg

maska

tylne prawe drzwi

prawy próg od spodu ( podłoga przód)

bagażnik prawa strona :x lewa ok

i co wy o tym myślicie ?? da rade to zrobić ??
     assistance   Moneta

tipacz 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 20-02-2008, 20:25   

krzycho00,

Wszystko da sie zrobic a jak mówisz że lubisz autko to kupuj części dawaj do lakiernika i bedzie ok.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 20-02-2008, 20:46   

krzycho00, to nie takie auta widzialem w garazu przyjaciela jak latal bo ruda troche za mocno sobie wziela do serca swoje zadania.. ;)

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 20-02-2008, 22:31   

No każdy z nas ma na spodzie już rdze w większej lub mniejszej ilości. Auto powinno jeździć co jakiś czas na konserwację podwozia,nawet jest to w instrukcji od T/T napisane. Jeśli tylko dbało się o spod to nie powinno być problemów. U mnie ubytki były robione średnio co 2 lata. Po prostu włazi sie w kanał, kupuje porządnego baranka, czyści z rdzy te miejsca które zaczynają korodować (maca cały się spód sykając pęcherzy i odłażącej powłoki ochronnej), maluje podkładem antykorozyjnym, potem baranek i powinno długo wytrzymać. Ja mam Tipasia z 94r. cały czas w rodzinie i rdza jest w śladowych ilościach. Z zewnątrz w ogóle trochę w miejscach trudno dostępnych od spodu. Każde auto toczy rdza nie zależnie od marki ale można z tym walczyć :> gorzej udawać że sie nic nie widzi bo potem jest za późno.
     assistance   Moneta

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-02-2008, 00:03   

kurde mnie też czeka robienie podlogi #-o :( i w dodatku będę musial jeszcze zwalczyć szkody powypadkowe poprzedniego właściciela :doubt:

ale zbieram gotówkę narazie na drugie Tipo. Ze zdrową blachą oczywiście żeby bylo skąd brac :lalala:

stasu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 21-02-2008, 21:35   

moja perełka już jest po zabiegu odnowienia podłogi była jedna wielka dziura :) pod nogami proponuje zakupić arkusz blachy ocynk 1-1,5 mm i puszke ocynku w sprayu jakis dobry podkład i bitex lub coś podobnego a przed zlożeniem do kupy zrobić próbe szczelności od spodu :) by nie było przykrych niespodzianek :)

krzycho00 

Wysłany: 03-03-2008, 21:56   

stasu napisał/a:
a przed zlożeniem do kupy zrobić próbe szczelności od spodu :) by nie było przykrych niespodzianek :)

co masz przez to na myśli ??
     assistance   Moneta

stasu 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-03-2008, 16:36   

chodzi głównie o to by na pewno zatkane były wszystkie dziurki , plastikowe koreczki były tam gdzie powinny no i ogólnie czy jest dobrze zespawane najlepiej karcherem jak ktoś ma dostęp
a jak nie to zwykłym wężem z końcówką do łapania ciśnienia:)

Odpowiedz do tematu