Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana podłogi...
Autor Wiadomość
Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 27-06-2008, 07:49   

Dobra robota, trzeba było tylko pojechać wcześniej na myjnię podwoziową. To ułatwia robotę, poza tym strumień wody odrywa słabo przylegającą konserwację.

Zalecam Ci jeszcze zakonserwowanie profili zamkniętych (przede wszystkim podłużnic, progów, kielichów mcphersonów i innych zakamarków podwozia woskiem do profili zamkniętych.

Więcej napisałem w tym wątku

http://forum.tempra.org/t...a+antykorozyjna

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-06-2008, 12:49   

Po takiej myjni raz nie mogłem auta zapalić bo zalało przy okazji pół silnika, miałem na szczęście klucze pościągałem cewkę, kabe WN suszyłem papierowymi ręcznikami, po 20 min zamontowałem i udało się, wtedy powiedziałem sobie nigdy więcej takiej przyjemności. Do profili rok temu napuściłem wosku jeszcze został mi tylko tył za zbiornikiem do zakonserwowanie bo z kanału nie sięgnąłem, ale to jak będę miał czas.
P.S hehe CC fajnie wygląda tak na boku prawie :) ale z Tipo lotem to raczej by nie przeszło :lalala:
     assistance   Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 29-06-2008, 10:13   

Tomilee napisał/a:
Ruda występuje chyba w każdym TT tylko że jest ukryta pod konserwacją tak więc każdy myśli że ma wszystko super fajne ale wystarczy na wiosnę dobrze umyć samochód od spodu i zobaczycz czy gdzieś konserwacja nie jest napuchnięta. Na ponad 90% jest korozja między progiem a podporożem (łącznie progu z podłogą). Raczej nie przesadzał bym z powiedzeniem że jak ocynk to i go nigdy korozja nie weźmie, tak się składa że podłoga raczej nie jest ocynkowana.

No i dorwalo mnie. Znalazlem po zimie kilka dziurek na laczeniu podlogi z progami z obu stron. W ciagu kilku miesiecy dziury niesamowicie sie powiekszyly, ale progi byly ok. Tylko podloga za progami. Tak myslalem do wczoraj. Przy wymianie kol podnioslem auto na lewarku. Dobrze ze nie bylem sam, bo kolo zdjalem i w tym momencie zobaczylem, a najpierw uslyszalem jak lewarek wbija sie w prog. Na wlozenie kola spowrotem bylo juz za pozno, zbyt mocno sie oposcil, wiec chwycilem rekoma za nadkole i szarpnalem niczym Pudzian w gore, a brachol szybko nalozyl kolo na piaste i zdazyl wkrecic tylko jedna szpile po czym wszystko sie zapadlo, jak titanic pod wode. Jakos udalo mi sie wybic lewarek z progu i teraz zastanawiam sie czy jeszcze inwestowac w to auto czy dam sobie juz spokoj. Ostatnio troche mnie stresuje ten samochod. Podloga kosztuje a zeby sie samemu za to zabrac to mam raczej malo czasu...
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 29-06-2008, 13:17   

miałem w życiu kilka autek i jednego się nauczyłem: zawsze podstawiać lewarek pod zawias, nigdy pod karoserie

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-06-2008, 16:24   

yoyo, święta racja... ale casem samemu się trzeba o tym przekonać, wtedy się na zawsze zapamięta... :doubt:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 29-06-2008, 19:44   

zalezy jaki ma sie lewarek. Moj jest typowym lewarkiem pod prog z miejscem na rant. W poprzednich autach uzywalem hydraulika pod wahacz lub resor, w temprze kilka razy podnosilem pod progiem i zawsze bylo ok, ale tym razem trafilem w zle miejsce
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 29-06-2008, 20:16   

ja też dostałem taki podnośnik podprogowy jak auto kupiłem i od razu wylądował w piwnicy, a zamiast niego wożę hydrauliczny, nawet jeśli muszę podnieść auto za karoserię, to podkładam coś szerokiego, taki już mam nawyk mimo, że progi mam zdrowe (bynajmniej tak wyglądają)

ciechu 

Wysłany: 29-06-2008, 21:51   

yoyo, :) moje tez tak wygladaly, ale moglem sie domyslic ze pod zabezpieczeniem cos moglo sie "zarazic" od podlogi. Narazie zastanawiam sie co dalej z temperowka. Ale jakos kiepsko widze jej przyszlosc...
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

maciek_wk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-06-2008, 22:17   

Oj sprawdzajcie podłogi sprawdzajcie :P ...teraz akuratnie grzebię się z konserwowanie mojego Tipo... przy łączeniach podłogi z progiem konserwacja puchnie jak marzenie (szczególnie prawa strona) i możemy ją normalnie szpachelką ściągać ( u mnie to chyba od nowości nikt konserwacji nie poprawiał), miejscami ruda już połapała, ale nie ma jeszcze źle bo progi i jego krawędzie są sztywne (póki co sprawdzałem parę razy fabrycznym podnośnikiem) :)

jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 30-06-2008, 18:54   

Mam okazje kupic ubozsza wersje mojej tempry (silnik, lakier to samo tylko bez elek. szyb, centrala, no i LPG) z podloga w dobrym stanie. Poczatkowo myslalem o przeniesieniu co lepsze do tego drugiego, ale nie bede mogl przeniesc instalacji gazowej. Przeto pytam sie was, czy da sie i oplaca wycinac w dawcy zdrowa czesc (na kilka, kilkanascie cm w glab od progow i razem z progami) podlogi i wspawac ja w moim aucie? Czy raczej pomysl jest beznadziejny?
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

szwedek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-07-2008, 06:55   

Witam.Mam pytanko czy w temprze 94r da sie odkręcić tylne nadkola? Tam niby są śruby ale łączenia blach są czymś posmarowane nie wiem czy da się to ruszyć

ciechu 

Wysłany: 25-07-2008, 08:55   

szwedek, jesli mowisz o plastikowych nakolach to da sie
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu