|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
auta które rdzewieją najbardziej |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-04-2012, 18:54 auta które rdzewieją najbardziej
|
|
|
Zdaniem Auto Świata te modele nie są warte uwagi ze względu na blacharkę:
http://www.auto-swiat.pl/...dzewieja-potege
ciekawe że tylko jeden jedyny fiat siena a reszta to te takie "prestiżowe" marki mercedesy mazdy, nissany, fordy. |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 19:11
|
|
|
to nie pierwsze takie artykuły. Dla mnie to bez sensu, bo na tej liście chyba z 70% aut które jeździ po ulicy mogłyby się znaleśc. |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 19:40
|
|
|
Panowie - auta rdzewieją jak sie ich nie pilnuje - konkluzja prosta...tyle IMO w temacie |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
maxi
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 25 Wrz 2010 Posty: 619 Skąd: Wałbrzych
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 20:20
|
|
|
Co do Forda oraz Opla, to czysta prawda. Znajomy wybrał się Astrą na wymianę przedniej szyby, co się okazało, iż słupki były dosłownie zgnitę. Zadzwonili do niego i powiedzieli, by zabierał samochód bo nie ma do czego przykleić nowej szyby hehe Aktualnie autko stoi u blacharza. |
_________________ Currently in the garage:
FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP
RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )
Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm |
|
|
|
|
mac1us
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Cze 2011 Posty: 147 Skąd: Radziszów Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-04-2012, 21:30
|
|
|
kaminkrz napisał/a: | Panowie - auta rdzewieją jak sie ich nie pilnuje - konkluzja prosta...tyle IMO w temacie |
Jak się ich nie pilnuje to je kradną taka jest konkluzja
Ale zagadam się, że fordy lecą szybko tzn doły drzwi, klapy, ople też, niektóre fiaty też. |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 28-04-2012, 22:34
|
|
|
generalnie nie ma aut które nie rdzewieją. ale że w czołówce sa mercedesy tego raczej nikt by się nie spodziewał...
fordy wiadomo, hondy wiadomo ale mazdy?
stare mazdy mają blachę z japońskich czołgów |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-04-2012, 09:11
|
|
|
Powierz szczerze tak, że jak kupowałem Lucynę i spojrzałem pod spód to było ładnie. Wystarczyła jedna polska zima i już było po wahaczach, drążkach widać jak polska sól szybko sobie "radzi". Polskie zimy nie wybaczają U mnie korozji nie ma, a jak kupiłem Lucynę to jej zafundowałem jeszcze "dokonserwowanie". Za tu Uno które miałem, jadło szybko i ładnie... a po zimie auta ubywało. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-04-2012, 09:56
|
|
|
ople gniją na potęgę to prawda ale są to tez samochody tanie w zakupie i tanie w eksploatacji więc ok.
nowe merce też tragedia ( szczególnie te okularniki ) i tym to raczej nie wypada gnić. drogi w zakupie, drogi w eksploatacji i ugnity ....
sienna/palio ... nie wiedziałem, że gniją, a nawet jeśli to znów należą to aut tanich więc można wybaczyć |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-04-2012, 10:32
|
|
|
Nie wiem jak teraz, ale jeszcze niedawno nowe merce miały spore problemy z korozją. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-04-2012, 10:41
|
|
|
Brakuje mi na tej liscie focusa
2000rok, tylna klapa nie bita a na rantach gnije gorzej niż moja tempra, podobno jeszcze drzwi lecą, u mnie na szczęście jeszcze nie, ale za to maska od środka tez już sie utylizuje powoli... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 29-04-2012, 10:43
|
|
|
Bdm, bo oni podali pare modeli kazde z jednej marki równie dobrze zamiast mondeo mogł być focus bo z tego co mi wiadomo te mondziaki tak nie gnija a focusy niestety tak |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 29-04-2012, 10:54
|
|
|
Jedyne czego nienawidze w samochodach to korozji A w niektorych samochodach jest naprawde nie do opanowania.
Ujednolicac wg marki nie mozna bo np W123 tzw beczka dobrze sie trzymaly blacharsko,balerony czyli W124 tez maja dobra opinie ale okulary W210 to juz sami wiecie-od patrzenia na nie gnija :)W211 tez juz dzurawe widzialem.
Fordy tez niekoniecznie wszystkie bo znajomy ma np pienego forda scorpio bez rdzy a blacha i lakier nie byly robione.Nowsze modele trzymaja sie juz gorzej albo duzo gorzej.
Znajomy ma forda ka...dziury ogromne wiec zgodze sie z artykulem z gazety.
Czasem korozja zalezy nie tylko od marki czy modelu ale rowniez od egzemplarza.Swego czasu napatrzylem sie na swiezo zespawane karoserie polonezow w fso na zeraniu ktore potrafily dlugi czas stac pod chmurka (nawet 2 tyg)bo wiaty juz zabraklo.I mimop ze woda z deczcu przelewala sie przez progi szly do klienta.Pozniej nie ma sie co dziwic ze po 3 latach polonez dziurawy.
Poprzednik tipo tez rdzewial ponoc na potege i dlatego fiat budujac tipo sie postaral by odbudowac wizerunek.Moim zdaniem udalo sie im...Ale budujac bravo znowu dali du..y
Wczoraj akurat cyknalem fotki opla vectry.Rocznik 99.Sami popatrzcie co krylo sie pod listwa progowa
|
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-04-2012, 11:26
|
|
|
shagger78 napisał/a: | Ale budujac bravo znowu dali du..y |
Moim zdaniem najbardziej dali przy robieniu uno. Najbardziej zardzewiałe fiaty jakie widuję to właśnie UNO
(poza moją Łajzą, ale to inna histoia). |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 29-04-2012, 11:30
|
|
|
Jelcyn, piszac o ritmo mialem na mysli poprzednika tipo-a o bravo jego nastepce |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 29-04-2012, 16:32
|
|
|
w 80% bravo jakie widziałem schodzi bezbarwny z dachu ....
shagger78, a z tym oplem to normalka. ople gniją wszystkie |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 29-04-2012, 19:23
|
|
|
większość rdzewiejących fiatów została wyprodukowana w... Tychach.wszystko co przyjechało do nas z za miedzy jest przeważnie w dobrym stanie. Uno mi wpieprzało fest, malucha też, a tipo nie... były elementy zeżarte ale bez przesady. polskie uniaki z 2000r gniją lepiej niż włoskie z 1990. to samo ze Sienami. |
|
|
|
|
palidzojnt221
Pomógł: 15 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Wrz 2010 Posty: 700 Skąd: Morawica
|
Wysłany: 29-04-2012, 21:56
|
|
|
mój wójek ma uno, kupił go nowego z salonu w 98roku, teraz żeby koła zmienić musiał podłozyc płaskownik przez cały samochód, co do opla to zalezy jak sie trafi, mój ojciec ma astre z 94 i nie ma problemu z rdzą, a szwagier ma z 98 i juz by sie malowanie przydało, zalezy jak kto dba, mozna mieć zardzewiałego mercedesa albo ładnego poloneza |
_________________ Kowalski, Było Tipo 1.4, VW golf II 1.8 Polonez Caro 1.6 GLE, Fiat 126p el 2000r, Audi a4 b5 1.8 benzyna 125qni;P VW vento 1.8 90HP 94rok, obecnie żona ujeżdza honde accord 6 usa 3.0v6 |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
|
Wysłany: 30-04-2012, 12:50
|
|
|
Ja miałem Uno 70 1.1 z 89 roku i rdzy było jak na lekarstwo... Ale auto sprowadzane z Włoch, nawet części u nas do niego nie było. A Tipek leci jak nie wiem To smutne
Nawet znalazłem fotkę
|
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 30-04-2012, 14:28
|
|
|
No czyli tak jak napisałem, moje uno też było polskie, progi miało kiedyś robione, zanim go skasowałem chciałem robić i progi. Tipo przyjechało z holandii w 2007, rok później go kupiłem, był ok. Lancia jest polska od nowości i podłoga się sypie. Ojca pierwsza tempra w pl od nowości, podłoga odpadała, ta którą jeździ teraz jest zadbana nie wiem czy była z włoch ściągana czy z polskiego salonu ale lekkie wykwity ma. Bo te ściągane 20 lat temu były przez ten czas 10 razy blachowane.
Generalnie to co jest produkowane w polsce albo jeździ w polsce od nowości to przeważnie już złom. i w tym kraju wszystko gnije czego przyczyną jest chemia i sól sypana na drogi podczas zimy oraz to że polak robi blacharke "u pana cześka" połowa blacharki pochodzi z innych aut/przedmiotów metalowych/blaszanych, rynny na wydechu w oplach calibra, błotniki na cwelvagenach z przystanków i ogólnie maniana odwalana żeby wyszło taniej, bo polak to cwaniak sprowadzi szrota z reichu którego Hans na szrot wywalił, napierdzieli 3 kilo szpachli żeby z corsy omegę zrobić i sprzedaje:
Panie luks mayna!! od kobiety, nie palącej, starszej pani, emerytki, co tylko do kościoła jeździła raz w tygodniu. bierz pan bierz pan!!
A potem taki Rysio kupi, jeździ i mówi że fiaty to psujo sie, i rdzewiejo. Ano rdzewiejo bo 15 lat temu najwięcej tego sprowadzali w stanie opłakanym i remontowali jak wyżej, potem polakom pęga zaczęła rosnąć to byli wybredni... fiaty to złomy nie kupujemy aut na "F" więc zaczęli ople kupować i cwelwageny passaty b5 1.9 tdi 90KM na mega kołpakach leksuslukach i z poczwórnymi wydechami z tyłu i wszystkimi czerwonymi literkami na klapie.. Panie Łopel to klasa koń!! pali 3 litry jeździ jak szatan i ten luksus w środku. a Passat Panie?! toż to lymuzyna je. pakowny wygodny i pacz pan jakie ma wyposażenie 2 elektryczne szyby klyma (zazwyczaj do odgrzybienia) podłokietnik ma i panie szyber ma, tylko korbki nie ma bo skur**syny na granicy ukradły ukraińce złodzieje jedne no... ale git malina fura, dokupisz pan korbe, odgrzybisz klyme i bedziesz pan jeździół. A pacz pan jaki ma przebieg panie: 160 tysięcy panie toż to silniczek igiełka panie. auto ma 10 lat czyli robił 16 tysięcy rocznie... no Hans tylko do pracy dojeżdżał (z Hannoveru do Berlina dzień w dzień 300km w jedną stronę). no hans wymienił wszystko a już pasek rozrządu to na bank.
No ale panie mam paragony wszystko w ASO było robione
A - uto
S - zajs
O - dnawianie
bierz pan panie!!
le zareklamowałem passata... chyba sobie kupię. nieee chyab musiałoby mi głowię w lancii przewiać ze 4 razy żebym kupił cwelwagena
mówiłem juz kiedyś że mam awersję do tej marki??
** Dodano: 30-04-2012, 15:31 **
ale zauważyłem że wiele osób powiela stereotyp wyższości marki opel nad fiatem nie wyprowadzam ich z błędu
historia marki fiat jest ogromna i ciekawa historia opla... no... nie jest. |
|
|
|
|
Leśniczy
|
Wysłany: 30-04-2012, 16:24
|
|
|
Świstak, bardzo ładna lektura, szczególnie ten akcent nałożony na pisownie dodaje smaczku
w każdym razie to prawda, że auta jeżdżące 10 lub więcej lat po polsce przeważnie nie mają podłogi i połowy blacharki. a jak mają to ulepioną ze złomu przez pana zygmunta, który warsztat ma w stodole. to samo ze stanem technicznym polak biedny człowiek więc elementów nie wymienia tak jak książka zaleca ( phi ) tylko kiedy coś rozpadnie się całkowicie. ( a i czasem naprawa wtedy jest 3 razy droższa )
stoi taki golf czy passat, zawieszenie rozkur... totalnie, połowa wyposażenia nie działa, filtry wyglądają jak wyciągnięte z szamba ... pytasz właściciela no i jak autko ? "panie VW jest super 3 lata jeżdżę i ani złotówki nie dołożyłem" ....
a to że polacy uważają VW za szczyt motoryzacyjnej techniki to nie sekret. 5 lat temu na topie był gofr 3, a teraz jest pastuch ( passat ) nie inaczej niż w tedeju bo przecież teraz to ikona luksu i oszczędności |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 30-04-2012, 17:17
|
|
|
Leśniczy napisał/a: | ikona luksu i oszczędności |
I tego własnie nie potrafię zrozumieć, jak luksus może być łączony z oszczędnością... Przecież oszczędność i luksus to jak ogolony jeż (mam na myśli zwierzę ) niby dalej jeż ale bez kolców, to co to za jeż...
To jest takie dążenie do zachodu tanim kosztem, bo poszła fama że półtorejtonowy turbodiesel pali 5l na 100km. no jak ma 2 z 4 cylindrów to może i pali albo jak mu się żagiel na dach postawi.
Przyznam szczerze że kupując lancie liczyłem na tanie jeżdżenie. wiedziałem że diesel mnie drożej wyjdzie niż gazociąg z 1.4 ale myślałem że niewiele taniej Nie liczyłem absolutnie na luksus, myślałem że lancia to jak część fiatów: z elektryki na pokładzie ma tylko zapalniczkę i podświetlenie deski i wnętrza. A tu?: pyk! surprise!! wsio elektryczne
Nie jeden gulf i passat może mi pozazdrościć, do tego moje kombi jest zgrabne i "kompaktowe" a nie nas**ne na asfalt.
Niestety blacha u mnie jest nie najlepsza no ale 14 lat już ma i jeździ po polsce. podłoga do roboty i likwidacja wykwitów. ale "panie przez 3 lata nie włożę złotówki" poza blacharką
no cóż głupich nie sieją sami rosną. i skoro ludzie wierzą w swoje faszytowskie wynalazki to bardzo proszę, ja się tylko śmieję z tego pod nosem
** Dodano: 30-04-2012, 18:28 **
a jeszcze odnośnie cwaniactwa to polak to głupi cwaniak, bo próbuje kantować swoich rodaków, a niemiec to mądry cwaniak bo opycha złom i kupuje nowe, a głupi polak się cieszy. Mnie to się kojarzy z psem krążącym dookoła domowników jedzących obiad przy stole, którzy co bardziej łykowate, twarde i niezjadliwe kąski ukradkiem wkładają pod stół dla swojego pupila |
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 30-04-2012, 17:37
|
|
|
Świstak napisał/a: | historia marki fiat jest ogromna i ciekawa historia opla... no... nie jest. |
Kolego znasz chociaż historię tej marki?Czemu ubliżasz właścicielom Opla?Ja osobiście posiadam Omegę i choć mnóstwo roboty i kasy w niego włożyłem jestem zadowolony.Miałem zakupić Fiata po raz kolejny po Tipo,ale niestety żaden Fiat/Alfa/Lancia nie jest tak duży i komfortowy jak Omega w tych pieniądzach.Więc jeśli czujesz niechęć do różnych marek to zostaw to dla siebie,bo troszeczkę nieładnie z twojej strony.Peace |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 30-04-2012, 18:19
|
|
|
trochę się chyba nie zrozumieliśmy, opel to opel taki niemiecki fiat, z tym że fiat ma dużo dużo bogatszą historię i dużo ciekawsze auta produkował, opel zaczynał od produkcji maszyn do szycia i rowerów, a potem klepał auta dla ludu... fiat również ale nie tylko. w 1902r już wygrywał wyścigi. To w fiacie jeździł Vincezo Lancia.
Ale nie w tym rzecz. Nie ubliżam właścicielom opla tylko właścicielom którzy myślą że opel to coś lepszego niż fiat. Opel auto klasy Fiata, nawet silniki teraz mają wspólne znam sporo osób które pakuja w opla krocie a jak im sie powie (tak trochę żartem - z uśmiechem na ustach) "sprzedaj to i kup sobie Włocha to będziesz miał spokój, tak jak ja" to powiedzą Ci: "a na ch** mi Włoski szrot? żebym leżał pod nim tylko?" - kilka takich tekstów słyszałem. Takich ludzi nie rozumiem. To taka mania wyższości.
Po mojemu fiat robi "ciekawsze jednostki" dynamiczniejsze i chyba bez porównania ładniejsze.
Czy cenowo jest różnica in + dla opla? nie sądzę, dziś miałem 2 polisy przed oczami astry 4 z 2009r i grande punto z 2009r polisy AC sumy ubezpieczenia aut odpowiednio 39000 i 22000, wyposażenie podobne (fiat miał ciut gorsze). Z dużych włochów też jest Marea, Tempra SW, Dedra SW, Thema SW (ciężko ją znaleźć) ale są to auta podobne gabarytowo i w tej samej cenie. ja trochę żałuję że nie pojechałem do wawy po Themę V6 (ale to trochę inna bajka)
Jeśli kierowałeś się gustem i wyglądem auta to ok, nie dyskutuję każdy ma swój gust. |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 01-05-2012, 11:14
|
|
|
wczoraj widziałem Sienę, to mi by było wstyd jechać takim autem... Szkoda, że nie wiem skąd jest to bym fotke zrobił bo cięzko było uwierzyć... Próg cały podziurawiony na całej długości. Wręcz zostały tylko resztki. Do tego środkowy tłumik wisiał przy samej ziemi... Szkoda gadać... Mocniej niż na fotkach od shagger78, wszystko zwisało z progu i same dziury...
Jakby cięzko było ten tłumik jakoś złapać, a ten progi przyznajmniej żywica jak już iść po kosztach. |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|