|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
wymiana paska rozrządu-POMOCY!!! |
Autor |
Wiadomość |
regis
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 23-10-2005, 09:22 wymiana paska rozrządu-POMOCY!!!
|
|
|
W temprze 1,6 gaznik z 93r.-jak sie zdejmuje koło zębate z wału korbowego(to co napędza alternator i pompe wody). Jaki to cholerstwo gwint?? Bo nie moge go odkręcić!! Może gdzieś sie to koło blokuje??? |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 23-10-2005, 13:25
|
|
|
lewy gwint ma. czyli w prawa strone odkrecasz |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 23-10-2005, 14:09
|
|
|
regis napisał/a: | Może gdzieś sie to koło blokuje |
Czasami pomaga zabolokowanie koła zamachowgo np. śrubokrętem |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
regis
witamy nowego
|
Wysłany: 23-10-2005, 16:03
|
|
|
dzięki jusz mam!!! założyłem i śmiga!! tylko coś lekko trzeszczy!! może napinacz a może alternator?? bo autko stało ponad rok!! |
|
|
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-10-2005, 18:25
|
|
|
muflonek sorry ale u mnie Tempra 1,6 gaźnik gwint jest normalnie bo to kiedyś robiłem żeby ktoś nie zakręcał jeszcze mocniej. |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 23-10-2005, 18:29
|
|
|
regis napisał/a: | tylko coś lekko trzeszczy!! |
Trzeszczt czy piszczy? Na zimnym silniku czy caly czas?
Piszczec moze nie dociagniety pasek. Piszczec moga tez lozyska w alternatorze ale to glownie zaraz po odpaleniu do czasu kiedy silnik troche sie zagrzeje.
A jak z pompa od wspomagania? Jak z olejem? (chociaz pompy od wspomy to glownie domena Passatów I. U nich to normalka ze "wyja") |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
regis
witamy nowego
|
Wysłany: 24-10-2005, 08:39
|
|
|
piszczą zdaje mi sie łożyska na alternatorzwe, poniewarz przy zimnym po odpaleni piszczy powiedzmy głśno, a po włączeni świateł-ciszej, po ok. 15 minutach chodzenia tak samo sie zachowóje(piszczy po włączeniu świateł-mniej). nie jeździłem nigdzie dalej bo jeszcze troche pogrzebać przy nim musze(np.hamulce zrobic). jak myślicie to alternator??? czy cuś innego???
dzięki za pomoc
aha jeszcze walcze z zamkiem od kierowcy(kolejny cud fantazji inżynierów-piekielne ustrojstwo) ](*,)
[ Dodano: 24-10-2005, 08:44 ]
a śruba odkręca się normalnie(ta z wału korbowego). np. w unie 1,7D ma lewy gwint-wiem bo urwałem:) a w temprze 1,6 gaźnik na pewno normanie!!!!!! zresztą na forum jest bardzo dobrze opisane jak sie wymienia pasek rozrządu!! naprawde gość ksziążki może pisać:) tyłek mi to uratowało!! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-10-2005, 09:11
|
|
|
Chmm, u mnie jak mialem wyrobione lozyska w alternatorze (koszt 2 lozysk okolo 30-40zł w ASO, Magnetti Marelli) to na zimnym silniku zaraz po odpaleniu gdzies z 5-7 min bylo slychac popiskiwanie i po czasie cichlo.
Lozyska od altenatora mozesz sprawdzic. Wez zdejmij pasek z niego - musisz jednak poluzowac altenator - i zlap to kolo z "tym wiatraczkiem". Jak juz zlapiesz poruszaj nim we wszystkie strony. U mnie byl wyczuwalny duzy luz. Po wymianie lozys wrocilo wszystko do normy.
Co do zamka, nie wiem co Ci sie tam stalo, ale na forum tez bylo o tym |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
muflonek
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 14 Sie 2005 Posty: 84 Skąd: Ciechanów
|
Wysłany: 24-10-2005, 11:59
|
|
|
a to przepraszam w mojej temprze 2.0 jest lewy gwint. myslalem ze w mniejszych silnikach jest podobnie. sorki za wprowadzanie w blad |
|
|
|
|
regis
witamy nowego
|
Wysłany: 24-10-2005, 12:47
|
|
|
Z zamkiem to jest tak że prubowali sie włamywać i zamek rozwalony był. Przy kupowaniu poprzedni właściciel dał mi mnustwo części między innymi nowe wkłady do zamków. Wymieniłem i nie chce sie zamykać(kluczykiem znaczy sie). A na forum już czytałem, tylko bez obrazków pouczających trocze ciężko.. ale będe prubował!! Z alternatorem sprawdze jak napisałeś-dzięki!!! |
|
|
|
|
Witek
Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 04 Lis 2005 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-11-2005, 04:01 Regis zlokalizuj tego piszczyka gdzie sie ukrył
|
|
|
REGIS lepiej sprawdź.
Jeśli faktycznie piszczy to przyjżyj się temu co piszczy aby się nie okazało że rozpada się rolka napinajęca pasek rozrządu bo może Ci wtedy samochód odmówić posłuszeństwa ( gdyby ona się rozpadła ) w najmiej spodziewanym przez ciebie momencie to jest w czasie podróży.
Pozdrawiam WITEK |
|
|
|
|
regis
witamy nowego
|
Wysłany: 14-11-2005, 13:28
|
|
|
napinacz paska wymieniłem(też dostałem od poprzedniego właściciela). Ale co się okażało- pasek naprężyłem za mocno!! Pojechałem do mechanika, on troche poluzował i od razu ciszej się zachowuje!
Ale teraz mam inny problemik. Jak jest zimny to czasami nie pali mi na wszystkie gary, po przejechaniu kilkunastu metrów jest już ok. Podejrzewam kable od wysokiego albo świece- bo autko stało dość długo. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|