|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Autko przestało zapalać na gazie. Za to zaczęło na benzynie. |
Autor |
Wiadomość |
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-01-2007, 15:37 Autko przestało zapalać na gazie. Za to zaczęło na benzynie.
|
|
|
Witam
Zeszłej zimy temperówka zapalała na gazie nawet przy -20. Na benzynie nie bardzo jej się chciało. Tej zimy już przy +5 jest kłopot na gazie, za to na benzynie pali jak trzeba.
Pytanie: co tu zrobić, żeby na gazie też zapalała? Wczoraj musiałem po małżonkę brnąć przez śniegi bo jej autko wogóle nie chciało zapalić. A na zassanie benzynki już akumulatora nie starczyło...
Przewody, świece, wszystkie filtry wymieniane w sierpniu 2006. W warsztacie facet popwiedział mi, że spadła rurka podciśnienia z modułu - naprawił, ale może to tutaj szukać odpowiedzi?
Tempra 1.6 gaźnik, na gazie przejechane koło 30tys |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2007, 16:42
|
|
|
To bardziej pasuje mi na reduktor (parownik). W jakim one jest stanie? W zimę nalezy zawsze odpalać na benzynie i gaśić auto również!!
Zauważ, że jak odpalasz na gazie, to reduktor momentalnie robi się zimny, a dokładniej zamraża się. Dobrą metodą jeżeli już chcesz odpalić jest polanie reduktora gorącą wodą z czajnika tylko nie zalej elektrozaworów.
Pamiętaj - zima = odpalaj i gaś na Pb. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-01-2007, 18:27
|
|
|
zamraża Ci konkretnie gumowe membrany w reduktorze, te twardnieją i nie sterują tak płynnie pod wpływem ciśnienia i 'ssania' z silnika zaworkami przepuszczającymi LPG; coś jak piec gazowy łazienkowy
membrany można wymieniać wraz z resztą części w reduktorze; koszt zestawu to parę dych przeciętnie; ja na LPG zapalam nawet w zimie przy -20, tylko raz na 2 latka nawet jak działają wymieniam membrany itp i reguluję reduktor; za tę parę dych na czści benzyny na te 2 lata odpalania nie kupię na benie naprawdę jak jest zimno lub mam akurat więcej to zapalam tylko, ew raz na czas dla rozruszania; tylko jeśli jest b zimno to przy odpaleniu na LPG nie żyłuję od razu silnika, pozwolę powolutku na wolnych mu pochodzić chwilkę by zaczął się grzać a potem jadę z początku wolniej; tak zazwyczaj z założenia;
inna sprawa - jak masz elektrozaworki lpg, benzyny to mogą się blokować z czasem, bo albo siadają, albo np. wilgoć, kurczenie się materialów (?) / cokolwiek, ale w efekcie - lubią się starsze zacinać zwł w zimnym otoczeniu; rozebrać, sprawdzić, wyczyścić... |
|
|
BeerfaN
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 150 Skąd: Warszawa Marysin
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-02-2007, 12:43
|
|
|
W związku z humorami mojego tempolota
Czy ta nagła zmiana preferancji paliwowych plus dwa przypadki niezapalania auta (kręcić można do usran.j śmierci, autko zimne-ziepłe żadna różnica, nie pali) może być efektem usterki CPW? |
_________________ Temperówka 1,6 gaźnik'93 140kkm
159A3.0000.75.37.430 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-03-2007, 21:35
|
|
|
od biedy też, LPG może nieco inaczej reagować na zły kąt niż benzyna, choć do całkowitej klęski przy zapłonie to prędzej też inne rzeczy sprawdzać..
no ale ostatnio widziałem przypadek tipo, gdzie świrujący totalnie 'loteria' CPW objawiał się, że raz na LPG , raz na benzynie zapalało a na drugim nie, potem na odwrót, czasem wcale na żadnym albo na obydwu... loteria.. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|