|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
dziwna sprawa z poziomem oleju. |
Autor |
Wiadomość |
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 18:00 dziwna sprawa z poziomem oleju.
|
|
|
sytuacja wygląda następująco. poziom oleju sprawdzam raczej nie regularnie, ale często, co 100-500Km. po przejechaniu blisko 5Kkm, czyli od kiedy mam ten samochód poziom oleju zawsze był jakoś pod full(drobne wahania wywołane temperaturą, drobnym pochyleniem miejsca parkingowego itd ). ostatnio zaglądam na bagnet i widzę mniej jak połowę wskaźnika. trochę się zdziwiłem, że w tydzień tyle oleju zeszło, tym bardziej, że od zakupu nie musiałem dolewać. po dwóch dniach i przejechaniu 20-30km chciałem sprawdzić jeszcze raz dla porównania i tu się zdziwiłem. BYŁO FULL! ma ktoś jakiś pomysł dlaczego tak się stało? błąd pomiarowy raczej wykluczam. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 18:47
|
|
|
Może głupie pytanie i od razu przepraszam za nie , ale jedyne co mi się nasunęło - Wtedy kiedy dokonywałeś "feralnego" pomiaru odczekałeś aż silnik ostygnie i cały olej spłynie do miski, ew. może nie wsadziłeś bagnetu do końca? Bo innego wytłumaczenia tego zjawiska nie znajduję |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 12-06-2009, 19:33
|
|
|
polansky, pomiar raczej poprawny, na tym samym miejscu parkingowym co zawsze, raczej poziome. pomiar robiony rano, lekki chłód po 14-15 godzinach postoju. ze względu na dziwny moim zdaniem wynik powtórzyłem go upewniając się, że bagnet poszedł do końca.
Ps.: Mały off-> post numer 400<- |
|
|
|
|
Lasgo07
Pomógł: 7 razy Wiek: 36 Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 1802 Skąd: Pułtusk
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-06-2009, 20:15
|
|
|
jelcyn, olej sprawdza się najlepiej rano, wtedy jest pewność że wszystko ściekło do miski. Sprawdź olej rano, i na drugi dzień też sprawdź rano. Będziesz wiedział. Gdy będziesz wykonywał pierwszy pomiar i będzie go mało to dolej, poczekaj z 30 min i sprawdź wtedy. I na drugi dzień to samo. Ja tak robię i wtedy wiem na czym stoje. Tylko u mnie jak zaleje półlitra to zrobie na tym ok 1000 km i wtedy muszę dolać bo mi się sączy z uszczelki od pokrywy zaworów. |
_________________ FIAT COUPE 2,0 16V 139KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 12-06-2009, 20:20
|
|
|
Lasgo07, podobnie zrobiłem, ale nie dolewałem, do głupia sprawa, nawet nie miałem oleju |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-06-2009, 21:22
|
|
|
Witam:)faktycznie głupia sprawa z tym olejem ... ale tak sobie mysle ze jak Ci sie te wahniecia poziomu powtórza to bym sie zaczal martwic a jezeli to temat jednorazowy to bez problmu |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 12-06-2009, 21:24
|
|
|
tyle to się domyślam, ale co może powodować? To mnie martwi |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-06-2009, 11:57
|
|
|
jelcyn, jeśli się kaze że olej przybywa i ubywa to wtedy na pierwszy ogień idzie uszczelka pod głowicą i np. przedostajcy się płyn chłodniczy
ale na chwile obecną raczej bym sie nie amrtwil - poobserwuj pacjenta jeszcze przez jakis czas |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-06-2009, 17:28
|
|
|
wczoraj i dzisiaj podobnie, około 1mm poniżej maximum. olej wygląda normalnie, jasno brązowy, klarowny, na próbie z kartką nie rozwarstwiał się, więc benzyny ani tym bardziej płynu chłodniczego w nim nie ma
** Dodano: 14-06-2009, 18:30 **
dzisiaj rano tempra znowu zrobiła ten numer z brakiem oleju. znajomy podsuną pomysł, że może być gdzieś zator w przewodach i że cały olej nie spływa. Zalecił obserwować pokrywę zaworów, czy gdzieś tam nie wycieka, oraz czy w czasie jazdy nie zapala się kontrolka ciśnienia oleju. Ile w tym może być prawdy? Zna się ktoś?
** Dodano: 16-06-2009, 22:39 **
byłem na wymianie oleju i czyszczeniu przewodów, mechanik wlał przed wymianą jakiś preparat, który ma to niby czyścić z osadów. zobaczę jak to będzie teraz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|