|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Sterownik szyb ele Tipo |
Autor |
Wiadomość |
zich
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 20-01-2008, 16:59 Sterownik szyb ele Tipo
|
|
|
Witam mam pytanie czy roznica w sterownikach do tipo to tylko rozne wtyczki i czy da sie podpiac bialy w miejsce czarnego
Pozdrawiam |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
|
|
|
|
zich
|
Wysłany: 21-01-2008, 06:42
|
|
|
dzieki w takim ukladzie problem sterownika rozwiazany |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 21-01-2008, 15:38
|
|
|
Niema za co poto tu jestesmy aby sobie pomagac |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Gucio
Pomógł: 1 raz Wiek: 45 Dołączył: 08 Lis 2007 Posty: 193 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 26-01-2008, 13:41
|
|
|
Ja mam inny problem , gdy wsiadałem opuściłem sobie lekko szybkę od kierowcy i przejechałem moze 5 km - zamknołem okienko.Potem gdy chciałem placić za paliwko na stacji przed okienko nie mogłem jej juz opuscić naciskam i nic . Z tego co teraz zaobserwowałem i poczytałem na forum to cyka mi 2 razy jak nacisne czyli przyciskając CYK i po 2 sek CYK , oglądałem juz całą tą puszkę od sterowania ,ale wygląda jak nówka ,ruszałem kabelkami i nic .Przypominam ze szyba od pasażera chodzi normalnie ..... Czy to silniczek bo nie sprawdziłem jeszcze nie mam jak czy są jakies bezpieczniki ??
Poprostu słysze ze w przełączniku cyka , ale tak jak by nie dawał prądu na silniczek....
dziś Tipoczek dostaje |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2008, 13:56
|
|
|
Bezpiecznik jest i z tego co pamiętam jest na silniki chyba też. Możesz je odszukać koło puszki bezpieczników po lewej stronie (oddzielne).
Jeżeli jest tak jak mówisz, że słychać cykanie a nic się nie dzieje, to oznacza, że albo silnik padł ewentualnie zaciął się, albo coś nie łączy (np. przerwa w kablach).
Jeżeli bezpieczniki będą ok, to musisz się dobrać do drzwi i rozebrać je.
Ja już się dobierzesz, sprawdz czy napięcie dochodzi do silnika, jeżeli nie no to szukanie miejsca w którym się uszkodził kabel (najszybciej może się uszkodzić tutaj w gumowym łączeniu między słupkiem a drzwiami). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Gucio
|
Wysłany: 26-01-2008, 14:01
|
|
|
Drzwi juz rozebralem , ale jak sprawdzić silniczek
Jesli chodzi o bezpieczniki to obok puszki mam takie 2 bezpieczniki zwisające ( małe ) |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 26-01-2008, 14:11
|
|
|
Sprawdź wpierw czy dochodzi tam prąd. Wypnij kostkę weź multimetr i sprawdź.
Jeżeli prąd nie dochodzi to silnika nie ruszaj.
A jak sprawdzić silnik, przydała by się druga taka kostka którą można wpiąć z kablami.
Wpinamy i podłączamy zewnętrzne źródło.
Lub metoda bardziej "hardcore" to weź dwa długie, grubsze kable, zarób końcówki, najlepiej je polutuj, podłącz te kable do napięcia np. akumulatora. W silniku tam w gnieździe masz dwa takie wystające bolce. Musiałbyś ucelować tymi zarobionymi końcówkami od kabli w te bolce chociaż na chwilę to zobaczysz czy silnik coś drgnął.
Jak mówie, sprawdz wpierw czy dochodzi napięcie, bo sądzę, że wina leży po stronie kabli. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Gucio
|
Wysłany: 26-01-2008, 17:48
|
|
|
ok,ale dzis nie dam juz rady
Q..A .Jechałem dziś do Gliwic i pies wpadł mi pod koła , owczarek. Jak pierd...... w niego to myślałem że już i po mnie , bo ślisko i padał śnieg z deszczem. Zaraz hamowanie - stanąłem i wycofałem i jak coś nie zazgrzytało z silniku zaraz zaświeciła się lampka ciśnienia , no to wyłączyłem . I patrze koniec jazdy - miska oberwana - zero oleju.
2 h później.
Miska założona od innego- olej jest , ale praca silnika przypomina diesla bez oleju , stwierdzenie na miejscu ,z braku natychmiastowego braku oleju - spalone panewki i KAPA SILNIKA MNIE CZEKA .
dziś mój Tipoczek ma i na miesiąc z głowy .
helppppppppppppppppppppppppppp |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|