Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpie wariuje 1.6 95rok
Autor Wiadomość
EGON: 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-02-2006, 17:18   Szarpie wariuje 1.6 95rok

silnik 835C1000 bez aparatu zapłonowego z cewką z boku rok 1995 przebieg 116.000km objawy:
podczas jazdy (niezaleznie czy ciepły,zimny,słońce,deszcz) wystepuje szarpanie np: jade sobie równo nagle auto zaczyna hamować silnikiem nieciągnie po chwili znów ciągnie itd. jak wcisne gaz do dechy w momencie gdy nieciągnie nieraz pojedzie do przodu a innym razem brak reakcji , zdarza sie tez ze podczas tych objawów silnik krokowy wychyla się na max. auto nie jedzie w momencie gdy wrzuce na luz lub wcisne sprzegło i obroty spadna do 1000 zaczyna działać dochodzi do 3000 obr. i znów gasnie i od 1000 znów zaczyan działać i tak non stop wtedy trzeba zgasić silnik i po właczeniu zapłonu krokowy wraca do prawidłowego położenia, po restarcie kompa jest dobzre przez pewnien czas. Ja do tej pory sprawdziłem: pompe paliwa,filtr,zbiornik,weże paliwa,przewody,świece,wszystkie złaczki to jest na 100% sprawne uż mi się pomysły kończą co może być przyczyną

akwar 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-02-2006, 10:46   

Pewnie potencjometr przepustnicy(tzw:czujnik)iskrzy.Jeśli tak to po zdemontowaniu go ścieżki będą czarne.W dziale "download"jest do pobrania szczegółowy opis jak go wyczyścić i co Ci będzie potrzebne do demontażu.Po prawidłowym wyczyszczeniu i założeniu należy go wyregulować.Na gorącym silniku po załączeniu się i wyłączeniu wentylatora chłodnicy.Oczywiście regulację wykonujemy na benzynie.Należy tak go ustawić aby wolne obroty osiągnęły wartość:900 obr/min.Powodzenia :lol:

[ Dodano: 25-02-2006, 10:50 ]
Zapomniałem dodać że przed zdję ciem czujnika należy oczywiście zdjąć klemę z akumulatora,po wykonaniu czynności założyć.Nie jest to trudne.parę dni temu ten problem mnie dotyczył

[ Dodano: 25-02-2006, 10:57 ]
http://forum.tempra.org/d...tion=file&id=53

EGON: 

Wysłany: 25-02-2006, 16:30   

akwar napisał/a:
Pewnie potencjometr przepustnicy(tzw:czujnik)iskrzy.Jeśli tak to po zdemontowaniu go ścieżki będą czarne.W dziale "download"jest do pobrania szczegółowy opis jak go wyczyścić i co Ci będzie potrzebne do demontażu.Po prawidłowym wyczyszczeniu i założeniu należy go wyregulować.Na gorącym silniku po załączeniu się i wyłączeniu wentylatora chłodnicy.Oczywiście regulację wykonujemy na benzynie.Należy tak go ustawić aby wolne obroty osiągnęły wartość:900 obr/min.Powodzenia :lol:

[ Dodano: 25-02-2006, 10:50 ]
Zapomniałem dodać że przed zdję ciem czujnika należy oczywiście zdjąć klemę z akumulatora,po wykonaniu czynności założyć.Nie jest to trudne.parę dni temu ten problem mnie dotyczył

[ Dodano: 25-02-2006, 10:57 ]
http://forum.tempra.org/d...tion=file&id=53

Czym to wyczyscić i co konkretnie czyścić po zdjeciu manuala juz obejżałem a wogóle
byłem dziś w ASO i komputer pokazał : zablokowany regulator biegu jałowego i panowie w ASO powiedzieli że to przez silnik krokowy tak szarpie czy to możliwe ??

akwar 

Wysłany: 25-02-2006, 18:29   

Po prostu gumką.Taką do ścierania ołówka.Najlepsza byłagy myszka,bo jest dosyć twarda.Nie wolno robić tego papierem ściernym,ani czymkolwiek ściernym.A po przeczyszczeniu już wiesz co robić dalej.Co do opini panów z ASO,to profilaktycznie możesz przeczyścić krokowca,ja jednak stawiałbym raczej na potencjometr(z własnego doświadczenia).Powodzenia!!!

EGON: 

Wysłany: 27-02-2006, 19:21   

A czemu na manualu sa 2 różne na samym dole ?

akwar 

Wysłany: 03-03-2006, 17:42   

Ten drugi jest wyczyszczony

Odpowiedz do tematu