Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zrewany pasek rozrządu i konsekwencje!?
Autor Wiadomość
Zdzich 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-03-2005, 21:31   Zrewany pasek rozrządu i konsekwencje!?

Spiesze podzielic sie wrazeniami z dzisiejszej awarii!!! Dotyczy Tempry 1,6 monowtrysk.
Odmówiła mojemu synowi posłuszeństwa! Ma on trochę "ciężką nogę"! Zaciągnieta do warsztau została przglądnięta i mechanik (jak dobrze miec szwagra mechanika) stwierdził zerwanie paska rozrządu! Strach mnie obleciał, bo pisaliście czym to grozi. Po wymianie paska kochana Temperówka zagadała bez czkawki.
Aby uprzedzic "dobre rady" informuję, ze jakieś 10 tys km temu, zgodnie z Waszymi Koledzy radami, wymieniłem wszystkie paski i napinacz. Pasek urwał sie poprzecznie. Tu rodzi sie pytanie do specjalistów i praktyków, ten silnik ma juz możliwość chowania zaworów w wypadku zerwania paska? Czy należy spodziewac sie jakichś niespodzianek, ptfu, na psa urok! Co o tym sądzicie?
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 23-03-2005, 23:36   

Teoretycznie sa to silniki kolizyjne. Choc znane sa juz przypadki nam (starym forumowiczom) ze te silniki po peknieciu paska przetrwaly. Tak mial np. kolega Tomek z Olsztyna ktoremu pekl pasek i zakladal nowy w nocy na dworze pod lasem. Dzielny byl i mu sie udalo dojechal bez problemu do domu.

gary 

Wysłany: 24-03-2005, 13:12   

a mi pekl ... pasek i coz silnik do remontu... cale szczescie ze chyba dwa tlowi walnely a reszta byla ok ! :P

Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe :P

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-03-2005, 21:27   

Mi w 1.4 na monowtrysku pękł i nic. Pękł mi jak miałem ok 3500 obr. Po pół roku jak robiłem uszczelniacze kazałem zdjąć głowicę i ani śladu nie było po pęknięciu paska.

FUKS
     assistance   Moneta

Zdzich 

Wysłany: 24-03-2005, 22:06   

Dzięki za wypowiedzi. Tak przy okazji podam, że w mojej regacie (diesel 1,9) zablokowny silnik zerwał chyba z 10 cm ząbków na pasku, to tak jak by się urwał, a po wymianie paska nie było kłopotów. No cóż tylko co drugi ... ma szczęście, czego i Wam życzę, szczęścia oczywiście! :D
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-03-2005, 21:56   

W silnikach nie wysilonych zazwyczaj nie ma konfliktu zawór - tłok, najgorsze są silniki 16V i wszelkie japońce jak tam szczeli pasek to można z miejsca dać na tacę żeby koszt zamknoł sięł w paru tysiącach. sądzę że silniki 1.4 nie są konfliktowe ale trzeba by to zbadać.
Jak ktoś robi głowicę to niech sprawdzi czy zawór ma możliwość wyjść poza jej obrys bo tłok raczej nie wyjdzie poza korpus bo by pierścienie zgubił

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-03-2005, 12:44   

z ciekawości - po jakim przebiegu padały Wam paski?

ja obawiam się, że wypadałoby pomyśleć powoli nad paskiem.
Moja temperówka, nim ją jeździłem (jeżdżę nią ok 3 lata) stała prawie 10 lat prawie nie ruszana (raz na tydzień, serio, auto na ozdobę :-) ktoś kupił a nie jeździł).
Jak ją drapłem to wszystko (z dupereli :-) ) od stania poszło do wymiany po kolei,
paski też, ale rozrządu nie ruszałem. Ma paseczek prawie 13 lat, z czego dopiero od 3 lat pracuje; zastanawiam się czy nie sparciała guma mu zbytnio, kiedy może figla spłatać?
nie znam dnia ani godziny :lol: więc zaczynam o tym myśleć. Taniej niż remoncik silnika potem drobny. A drugie pytanko - z ciek. - ile daliście za paski? Teraz chyba to koszt 40zł-50zł z tego co słyszałem?
     assistance   Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 31-03-2005, 14:20   

Moje auto miało 60.000 km kiedy je kupiłem. Jest z 93 więc od tego czasu nie miał wymienianego paska rozrządu. Po otwarciu i zmianie okazało się, że pasek jeszcze nie jest aż tak straszny (był elastyczny i nie wytarty), jednak tak na „oko” to tylko baba w szpitalu zmarła. Zresztą po rozgięciu widać już było pęknięcia poprzeczne a to one najczęściej powodują zerwanie paska.
Wg mnie koszty wymiany są nieporównywalne z naprawą i brakiem auta. Pasek kosztuje ok. 40-50zł (Gates lub Conti) plus napinacz ok. 30-50. Wymiana w zależności od warsztatu: 80-160zł. Biorąc pod uwagę, że zmiany dokonać trzeba co min 2 lata jest to chyba mała kwota...
Oczywiście nie może to uchronić przed zerwaniem paska zaraz po zmianie!! Dlatego uwaga na super tanie paski. Nie oszczędzajmy aż tak na paskach, bo nie warto.
No i nawet po tym jak widziałem jak mechanicy wymieniają pasek na moich oczach to raczej bym się tego nie podjął.
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 31-03-2005, 21:18   

Mi po 70 tyś. Teraz wole dmuchać na zimne.
     assistance   Moneta

Tomilee 

Wysłany: 31-03-2005, 21:41   

Najlepiej pasek kupić oryginal polecany przez Fiat - one wytrzymują ok 100 tyś, co do innych to różnie to bywa gates chyba najgorszy. Co do wzrokowej oceny paska to raczej sie nie wypowiem bo to daremne, to tak jak by na disco zgadywać która Panna jest pełnoletnia - prawdopodobieństwo w przypadku czy pasek dobry czy zły jest podobne.
Producenci zalecają wymianę paska po ok 4 - 5 latach od montażu pierwszego i nie zależy to od tego czy pracował czy nie.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 31-03-2005, 22:22   

Tomilee napisał/a:
Najlepiej pasek kupić oryginal polecany przez Fiat - one wytrzymują ok 100 tyś, co do innych to różnie to bywa gates chyba najgorszy

To sie zgodze w pelni. My wymieniamy co 100tys. pasek.
To juz na 3ci pasek (za 20tys. wymiana)

unknown 

Wysłany: 31-03-2005, 22:50   

dzięki! :o czyli jednak trzeba będzie pomyśleć o pasku za jakiś czas... oczywiście wolę to niż remoncik silnika :P myślałem tylko, iż koszty będą trochę mniejsze, ale w tym wypadku nie mam zamiaru oszczędzać. 8)
     assistance   Moneta

sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 01-04-2005, 23:40   

Moje 1,4 to taki sam silnik jak 1,6 jest po 4 razach 3razy przy zapalaniu raz przy 100km/h
z przeredukowaniem i raz rolka napinacza rozleciała się po 420tyś+-
Nic mu nie stało się ząbki się oberwały w pasku.
Jeżeli by przeskoczył np o 3 zęby to tragedia .Samo zerwanie jest nie grożne taki wniosek
w moim przypadku. Gates wytrzymał dwa razy 90tyś teraz krucej koła wytarte szybciej go zużywają.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 05-04-2005, 08:01   

unknown napisał/a:
Ma paseczek prawie 13 lat, z czego dopiero od 3 lat pracuje; zastanawiam się czy nie sparciała guma mu zbytnio, kiedy może figla spłatać?

Nawet nie masz sie co zastanawiac, od razu wymieniaj.

Ja pasek w moim T 1.4 zmienialem zaraz po jego kupnie, przy przebiegu ok. 85 tys.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

001andrzej 
witamy nowego

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-04-2005, 17:58   

u mnie w gaźnikowym autku koszta były 750 złotych .wymieniono zawory napinacz pasek uszczelkę robiona głowica...
     assistance

andrzejdg 

Wysłany: 08-06-2005, 21:49   

mi też niestety zerwał się pasek rozrządu. Jednak nie narobił dużych szkód. Zawory chyba troszeczke oberwały bo cykają troszeczke ale nie jest to uciążliwe.

Ciekawostka:
Na oryginalnym (od nowości) pasku przejechałem okolo 155 tyś km natomiast po wymianie na nowy przejechałem około 50 tyś. Chyba będę wymieniał pasek co 35 tyś tak na wszelki wypadek :)

Pozdrawiam

Tomilee 

Wysłany: 09-06-2005, 15:32   

Albo kiepski pasek albo jakoś nie do końca dobrze naciągnięty.

marinero 

Wysłany: 11-06-2005, 10:57   

1.4 silnik do roboty ](*,) ,zrobiłem 10 tyś i wszystko gra

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 29-08-2005, 18:30   

Tomilee, Mie padł w 1,4 DGT i kutasz! siedmiu z ośmiu pojszło na szczaw...sam zrobiłem, wyjszło około 400 zeta. A pękł po 60 tysiach. :evil: :P :? :(

unknown 

Wysłany: 30-08-2005, 21:47   

ja wreszcie ten mój paseczek z 3 tyg temu wymieniłem wraz z napinaczem.... a przeżył pasek... ponad 13 lat, orginalny fabryczny, okazało sięnikt nie zmieniał wceśniej, przez te 13 lat miał co prawda mały przebieg, ok 62 tys km.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 31-08-2005, 17:06   

unknow sam wymieniales??
Mysle czy by sie za paseczek tez nie wziasc w najblizszym czasie bo lepiej dmuchac na zimne...
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

unknown 

Wysłany: 31-08-2005, 18:07   

już miałem sam wymieniać, ale zacząłem jeszcze inne rzeczy robić i jak potem się do paska dobrałem to już mi się nie chciało, odechciało się zwł. jak zobaczyłem ile zabawy by było z naciągnięciem też alternatora itp bo instalacja gazowa nieco przeszkadzała...

poza tym - udało mi się znaleźć dobrego mechanika i tak go zamotać, że nie dość, że się wytargowałem by zrobił to taniej, to jeszcze przez noc mi zrobił na już...

a pomyślałem też sobie - że w sumie sprawę jak rozrząd, zwłaszcza dłuuuuuuuuuuugo nie ruszany lepiej zwalić komuś innemu (odpowiedzialność) na łeb by w razie czegoś (np źle założy czy przeskoczy i silnik do remontu) ktoś inny koszty pokrywał, jak mechanik a sp.li to niech płaci wtedy...

normalnie za założenie krzyczeli min 100 czy 120zł, ja pasek i napinacz dość tanio dostałem, taniej niż myślałem to coś zostało a mechanik się zgodził za 70 dych to w sumie wolałem się samemu zbyt nie przemęczać a i ryzyka nie mieć...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 31-08-2005, 20:29   

unknown, Co racja to racja, a i chłopak ma czem bułkie posmarować. Pod niebiosa Pana wychwala, i motorek bezpiecznie gna do domku... :D =D>

unknown 

Wysłany: 31-08-2005, 22:55   

eh, hehe... rozumiem ten styl wypowiedzi, nawet ciekawy, tego typu pogadywania to poniemaja ino niektoore ludki z tej planet y mogą się obruszyć kapkę na takie wywodów formułwanie... może choć czasem dla odmiany krztę mocniej po polskiemu...
polska język trudna, ale dla kcącego...

assistance   Moneta

edax 

Ostrzeżeń:
 8/3/5
Wysłany: 01-09-2005, 00:42   

mkaminski100, Kolega mie powie co ma za taksufkie? Czyzby to samo co ja? 16.i.e black metall, skóra, klima itd?

[ Dodano: 09-09-2005, 01:40 ]
unknown, A idzie kolega wydzieć co i jak, nie taka jenzyk trudna, ino się trza nakompinować...Lecz opłaci się, albowiem ubaw coniemiara i rozlicznych znaczeń moc... =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Odpowiedz do tematu