|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Benzyna] silnik 1.6 i.e ma ssanie? |
Autor |
Wiadomość |
tatung
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-02-2008, 21:14 [Benzyna] silnik 1.6 i.e ma ssanie?
|
|
|
witam, mam temper 1.6 na jednopunkcie i zastanawia mnie czy te silniki maja ssanie? slyszalem ze w przypadku wtrysków jest automatyczne, i wylancza sie przy osiagnieciu okreslonej temperatury, zastanawia mnie to bo tempra w zimie zaczela palic straszne ilosci benzyny:( ok 12l lekko przy predkosci 90km\godzine, specjalnie jechalem spokojnie, zeby to sprawdzic, ja moj gust to za duzo nawet na tempre, silnik chodzi normalnie, choc trzeba przyznac ze ostatnio troche zrywnijszy sie zrobil. co do temeperatury nie jestem pewien czy mi dobrze pokazuje, rozbieralem zegary i nie wiem czy dobrze zalozylem wiec na wskaznik ten nawet uwagi nie zwracam, ale wydaje mi sie ze termostat dobry, bo w srodku cieplo, jak by byl kopniety to auto by nie grzalo, wiec co moze byc przyczyna? w jesini robilem diagnostke, bledow nie bylo, sonda wedlug mechnika nie zachowywala sie jak nowa, ale jeszcze w normach, wiec ja juz nie wiem co jej dolega, co prawda nie robilem teraz diagnostyki bo tempra stoi w krzakach za domem z pustym zbiornikiem, a ja przerzucilem sie na starego eskorta brata, diesel, przy spokojnej jezdzie 4l/100, czemu tempra tak nie ma?:( no dobra ale co moze byc przyczyna takiego stanu rzeczy? dodam jeszcze ze kable sprawdzone, wszystko ok, niedawno wymieniony wtryskiwacz wraz z silnikiem krokowym, filtry wyminiane 1000km temu, co dalej...? |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-02-2008, 21:43
|
|
|
tatung napisał/a: | slyszalem ze w przypadku wtrysków jest automatyczne |
Dokładnie ssanie jest automatyczne.
Sprawdz czujnik temperatury, byc moze jest walniety. Jezeli bierze wiecej paliwa moze byc wadliwa sonda, od jesieni juz troche czasu minelo. Sprawdz hamulce, moze cos lekko trzyma i stawia opor toczenia. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-02-2008, 21:49
|
|
|
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie
Cytat: | ...wymieniony wtryskiwacz wraz z silnikiem krokowym... |
nie ma ssania jest silniczek, do tego jeszcze komp wzbogaca mieszankę przy zimnym silniku (dane z niebieskiego czujnika), 12L to tak trochę powyżej normy chyba (moja ostatnio nie przekracza 10L przy dynamiczne jeździe), przyczyn może być niestety wiele, dobrze by było zdiagnozować np. wskazania sondy lambda, niebieskiego czujnika, może katalizator stawia już duże opory?, zresetuj kompa może nałapał jakichś błędów... |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|