Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dym z hamulców???
Autor Wiadomość
sqnix 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 22-04-2007, 18:52   Dym z hamulców???

Witam zrobiłem dziś szybko rundkę po mieście swoją Temprą 1.6 gaźnik bez ABS, dużo gwałtownie hamowałem. Po dojechaniu na miejsce poczułem smród i miałem bardzo miękki pedał hamulca a także hamulce b. słabo hamowały. otworzyłem maske i poczułem straszny smród a także dojrzałem opary dymu wychodzące chwilowo z miejsc kół. Kiedy samochód wystygł odpaliłem hamulce hamują chyba tak raczej jak dawniej. Chciałem zapytać czy mogłem coś uszkodzić w hamulcach??? I skąd ten dym coś się przegrzało???

Z góry dziękuję za odpowedz

POZDRAWIAM

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-04-2007, 19:05   

Przypaliłeś klocki :lol: :D stąd ten dym :D raczej nic oprócz tego się nie stało... Niektóre klocki są mało wytrzymałe na spalenie, zrobi się na nich "szkliwo" i będą słabiej hamować. Al jeśli u Ciebie jest jak dawniej to chyba masz te trochę lepsze :)

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-04-2007, 23:11   

nie lekceważ tak tego... słabiej hamujące przepalone klocki to jedno (jeździlem długo na takich ;D to wiem, że są ciut słabsze, chyba, że masz jakieś 'dobre-i-tanie' złomowe, to będą odczuwalnie słabsze) _ALE_ kiedyś jeżdżąc po górach (tam, gdzie nie było drogi ;D ) jak nas śnieg złapał to powoooluśku zjeżdżałem na dół, na hamulcach, bo za wolno by hamować silnikiem... klocki się zjarały fakt, ale najlepsze, że elastyczne gumowe odcinki przewodów też wtedy dostały po D... i po kilku dniach się zaczęły ciut przytykać moementami, losowo (bo one tak mają, że ze starości lub po 'przejściach' parcieją od środka i w środku pękają i się przytykają)...
SEDNO: niby im przeszło, aż tu nagle po tygodniu jednego wieczora jak jechałem na szczęście tylko koło 60ki, zaraz przed rondkiem/wysepką/skrętem straciłem hamulce bo akurat wtedy się zatkały... taki nagły surprise przy wejściu w zakręt... wtedy pierwszy raz chyba sam siebie na poważnie uczyłem (robiąc to sam) jak prostować belkę... więc nie pal za dużo klocków, zwłaszcza jak masz stare, niewymieniane przewody...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

sqnix 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 22-04-2007, 23:50   

Przewody hamulcowe wymieniałem w wakacje. a klocki mam chyba w miare porządne w końcu dałem za nie ponad 100zł firmy Road House

moto77 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 23-04-2007, 09:37   

cóż normalny objaw raczej przy ostrym traktowaniu hamulców...było juz o tym niedawno http://forum.tempra.org/t...lcow-vt6578.htm ....zwykłe hamulce do zwykłej jazdy się nadają, przy "wariactwach" zaczynaja sie problemy

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-04-2007, 18:10   

moto77 napisał/a:
cóż normalny objaw raczej przy ostrym traktowaniu hamulców...było juz o tym niedawno http://forum.tempra.org/t...lcow-vt6578.htm ....zwykłe hamulce do zwykłej jazdy się nadają, przy "wariactwach" zaczynaja sie problemy

Niestety czysta prawda, nie raz u ojca w tipolocie sfajczylem klocki i jedne tarcze przegrzałem tak że je zwichrowało, w tipo/tempra z mniejszymi silnikami makaroniarze się nie popisali w tej kwestii, na szczęście u siebie aż takiego problemu nie mam ale i tak bardzo często śmierdzi jeszcze dłuższy czas jak odstawię auto pod dom.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Odpowiedz do tematu