Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny problem z LPG
Autor Wiadomość
Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 17-08-2009, 21:18   Dziwny problem z LPG

Witam. Po długiej ciszy z usterkami mojego auta zaczyna się coś dla niego typowego tzn. ma swój kaprys.

Sprawa wygląda następująco. Auto po długim staniu - kwestia dnia - nie odpala na LPG. Jak się bawię centralką to słychać normalne pykanie jak się przełącza PB/LPG Nie łapie ani na ułamek sekundy tak jak by nie dostawał gazu. Więc naciskam czerwony przycisk na centralce ( ten od pompowania ) słychać pykanie - czyli, że niby działa, ale nie słychać syku gazu. Muszę odpalić na Pb - odpala bez problemu. Wtedy przełączam na gaz i można śmigać. Później już odpala na gazie, i jak przycisnę czerwony pstryczek to słychać syczenie gazu w reduktorze. Czyli tak jak by dostawał normalnie LPG

1.4 gaźnik, tydzień temu wymiana filtra gazu i regulacja u gazownika.
Nie wiem czy to coś ma do rzeczy ale dopiszę - mam przełącznik samoróbkę, który odcina centralkę. Wydaje się sprawny.
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-08-2009, 21:39   

pstryczek raczej dobry skoro jak odpalisz na PB to mozesz przelaczyc na LPG i jezdzi raczej cos w centralce nie tak bo chyba nie masz zadnego zabezpieczenia parownika w postaci czujnika temperatury cieczy chlodzacej ze dopuki sie nie nagrzeje to LPG nie pusci ? chociaz i tak powinien wtedy rowniez zastartowac na trybie ,,awaryjnym'' ze odrazu na LPG mozna odpalic
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 17-08-2009, 21:40   

MARIOVIRUS, żadnych cudowanych zabezpieczeń nie mam. Odpalał 2 lata :p teraz coś świruje :|
Jest
     Moneta

unknown 

Wysłany: 17-08-2009, 21:57   

elektrozaworek któryś może się przywiesza...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 17-08-2009, 22:00   

Może być tak, że dawka LPG jest zbyt uboga lub bogata i przez to masz problemy z odpaleniem silnika gdy jest rozgrzany.

Gdy silnik jest zimny wymagana jest większa dawka paliwa, aby silnik odpalił i pracował "na zimno", a gdy się już rozgrzeje chodzi na uboższej mieszance (po to jest ssanie w gaźnikach).

Najlepiej gdy silnik jest tak rozgrzany spróbuj na reduktorze (zapamiętaj stare ustawienie) pokręcić śrubą od regulacji dawki gazu lub tym zaworem, który jest na rurze idącej do gaźnika.

Zapamiętaj jak miałeś ustawione, tak to sobie w razie czego przywrócić do poprzedniego stanu.

Luczu 

Wysłany: 18-08-2009, 00:21   

Cytat:
elektrozaworek któryś może się przywiesza...

to wydaje mi się najbardziej prawdopodobne. Tylko dziwne jest to, że problem ustaje po uruchomieniu silnika na PB i to, że pyka a gazu nie daje :|

miszko napisał/a:
Może być tak, że dawka LPG jest zbyt uboga lub bogata i przez to masz problemy z odpaleniem silnika gdy jest rozgrzany.

Nie no w końcu był na regulacji.

Co do kręcenia śrubek - ja się już w to nie bawię :p Za dużo kiedyś popsułem.

Teraz sobie przypomniałem, że czasami odpala na po staniu nocnym także to kurde będzie wina chyba w jakimś elektrozaworku cokolwiek to znaczy haha
Jest
     Moneta

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 22-08-2009, 13:00   

ja słyszałem że podobno lepiej odpalać na PB :)

Luczu 

Wysłany: 22-08-2009, 13:23   

Leśniczy napisał/a:
ja słyszałem że podobno lepiej odpalać na PB :)

Te sprawy były już omawiane na forum :)

Co do problemu ... Chyba już wiem o co chodzi - Jak na noc wyłączam pstryczek odcinający centralkę, to na drugi dzień po jego załączeniu LPG nie zaskakuje. Jak go nie wyłączam tylko cały czas jest centralka załączona to odpala normalnie. Czyli ... kolejne zabezpieczenie bo nawet jak ktoś załączy pstryczkiem to i tak nie odpali na lpg tylko trzeba przełączyć na PB a u mnie to wyższa szkoła jazdy :]

Nie wiem czemu tak się stało ale jakoś przeżyję. Byle w czasie jazdy mi się nie wyłączało LPG
Jest
     Moneta

Odpowiedz do tematu