Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podnieść obroty na biegu jałowym
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 22-03-2012, 21:49   Jak podnieść obroty na biegu jałowym

Witam, jest dużo informacji na forum jak regulować itp. ale jak podnieść obroty na biegu jałowym to nie mogę znaleźć. Mam u żony w aucie 1.4 ie instalacje Stag, auto pali rewelacyjnie mało, ok 10 litrów, ale dokładniej będę wiedział po wypłacie :lol: . Jest tylko jeden problem, obroty ma 750 i czasami niższe a jak się włączy wentylator chłodnicy to jeszcze mniej. Jak zwiększyć obroty, w końcu jest od tego silnik krokowy na rurze od gazu, a co ciekawe jest oprócz tego śruba do regulacji przy krokowcu?

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 22-03-2012, 22:01   

Na parowniku zwykle jest to najmniejsza sruba regulacyjna.Zwykle przy kroccu ktorym gaz leci do silnika.W parowniku lovato,lovtec na srubokret plaski.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Gość

Wysłany: 23-03-2012, 06:39   

ok dzięki. Zobaczę może dzisiaj co tam na parowniku jest. Napiszę jak będę coś wiedział, ale jestem zdziwiony że przy elektronice trzeba to robić ręcznie.
I JESZCZE JEDNO PYTANIE: czym się reguluje przejście z benzyny na gaz. U mojej żony w ogóle nie jest to odczuwalne, tak jakbym jechał cały czas na jednym paliwie, natomiast u mnie obroty spadają powiedzmy z 2,5tys obrotów na 1-1,5tys obrotów i jak się domyślacie potrafi nieźle bujnąć "bańką" przy tym :doubt:

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-03-2012, 07:20   

Moment przejscia(przy jakich obrotach)reguluje sie w przelaczniku benzyna/gaz.Tam jest maly otworek na srubokret i tam regulujesz.
W silnikach gaznikowych momentu przejscia prawie nie czuc ale z ukladem wtryskowym z plynnoscia przejscia b/g roznie to bywa i jest zalezne od ustawien instalacji gazowej.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Gość

Wysłany: 23-03-2012, 22:32   

regulowałem tą śrubką w centralce i u mnie reguluje się właśnie moment przejścia(przy jakich obrotach to następuje) ale nie płynność, a właśnie o to mi chodzi. Problem w tym że moja instalacja, komp nie jest podłanczalny do interfejsu, a firma w której to było zakładane jest 60km ode mnie, wiec chyba przeboleję ten mankament. w niedzielę jeżeli będzie ładna pogoda zobaczę tę śrubkę na parowniku - dzięki!

lordabarth 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-03-2012, 22:45   

Pablo84K napisał/a:
komp nie jest podłanczalny do interfejsu

Podaj model.

Gość

Wysłany: 24-03-2012, 06:38   

LIDER 1.2 jest to układ-płytka(oni nawet tego komputerem nie nazywają) i ma przycisk do robienia resetu, jedynie znikomą regulacje robi się podobno za pomocą zworek. Nawet nie ma możliwości podpięcia jakiegokolwiek kabla od kompa, a szkoda bo auto ma kopa jak na 1.4 ale w łodzi w lato pali 12-12,5 a na trasie przy wciśniętym do podłogi pedale gazu(V-max 140) 9.3litra. Coś w tym rodzaju:

http://www.fotosik.pl/pok...1736b8a75c.html

tylko że to jest jakaś bogatsza instalacja, ja mam bez wtyczki do PC.

** Dodano: 25-03-2012, 17:15 **
ok zrobiłem zdjęcie parownika, są dwa pokrętła. Które jest do mieszanki, a które do obrotów?

Odpowiedz do tematu