Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaka macie temperature silnika??
Autor Wiadomość
pawcar 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-01-2006, 18:31   jaka macie temperature silnika??

moj disel ma 75 80 stopni jak jest u was slyszalem ze powinno byc ok 90 moze zeczywiscie termostat do wymiany...

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-01-2006, 18:32   

Podobno bywa różnie ja mam 80-90. W twoim przypadku w zimie mieć taką temp. to norma.
     assistance   Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-01-2006, 18:51   

Myśle ze diesel jest z założenia 'chłodniejszym' silnikiem...
U mnie w 2.0 8v 90stopni; a w 1.6 jakaś kiszka z temperaturą (nie dogrzewa) ale narazie w warsztacie stoi.
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 09-01-2006, 19:27   

Ja mm na silniku 80 - 90 tyle że częściej 80 stopni, nie jest to wina termostu gdyż już 2 razy go zmienialem i zawsze jest tak samo.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-01-2006, 20:28   

Przy wskaźniku analogowym te zmiany widać 80-90, a deski digital trzymają raczej 90 bo tam czas reakcji komparatora porównującego sygnał z czujnika jest dłuższy.
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-01-2006, 20:51   

Ja mam prawie zawsze i wszędzie 90st, czy to trasa czy miasto, ale to digital czyli rozdzielczość na wskaźniku co 10st więc nie tak dokładny jak analog.

Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-01-2006, 21:10   

romano napisał/a:
Ja mam prawie zawsze i wszędzie 90st, czy to trasa czy miasto, ale to digital czyli rozdzielczość na wskaźniku co 10st więc nie tak dokładny jak analog.

The same.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 09-01-2006, 21:19   

Raku napisał/a:
a w 1.6 jakaś kiszka z temperaturą (nie dogrzewa) ale narazie w warsztacie stoi.

Raku jak znajda inna przyczyne niz termostat lub zapowietrzenie ukladu to daj znac.
Ja mam od pewnego czasu znowu wariacje z temperatura.
Kiedys mialem stabilne 70st nawet przy nowym termostacie i odpwietrzonym ukladzie. Myslalem wiec ze wskaznik zaniza co potwierdzal fakt wlaczania sie dmuchawy przy niecalych 90st ale teraz zaczal wariowac.
Skacze do 70 zeby za chwile zleciec do 50 i tak sobie qfffffa lata :evil:

To juz moj trzeci termostat.
Zmienialem go bez mala czesciej niz olej :evil: i wcale nie pomaga uzyskac 90st

assistance   Moneta

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-01-2006, 21:30   

Ja mam zawsze kreskę przed połówką - digital.

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

MupiK 

Wysłany: 09-01-2006, 23:02   

romano napisał/a:

Ja mam dokaldnie tak samo a co do tego ze diesle sa chlodniejesz to sie nie zgodze:D Zastanow sie dlaczego zazwyczaj w dieslach sa wieksze chlodnice?
Hehe Emf termostat trzeba trafic dobry swoja droga to moglbys zrobic zewnetrznym czujnikiem pomiar i bedziesz wiedizal co i jak :] ostatnio sie bawilem na labach laserowym niezly bajer tylko jak takie cos zdobyc :D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-01-2006, 23:46   

Emf napisał/a:
Raku napisał/a:
a w 1.6 jakaś kiszka z temperaturą (nie dogrzewa) ale narazie w warsztacie stoi.

Raku jak znajda inna przyczyne niz termostat lub zapowietrzenie ukladu to daj znac.
Ja mam od pewnego czasu znowu wariacje z temperatura.
Kiedys mialem stabilne 70st nawet przy nowym termostacie i odpwietrzonym ukladzie. Myslalem wiec ze wskaznik zaniza co potwierdzal fakt wlaczania sie dmuchawy przy niecalych 90st ale teraz zaczal wariowac.
Skacze do 70 zeby za chwile zleciec do 50 i tak sobie qfffffa lata :evil:

To juz moj trzeci termostat.
Zmienialem go bez mala czesciej niz olej :evil: i wcale nie pomaga uzyskac 90st

Jakby nie z tej przyczyny jest w warsztacie, ale jak coś bede wiedział to dam znać! 8)
     Moneta

Grinczu 

Wysłany: 12-01-2006, 09:21   

80 - 90 na digitalu :D

KRET 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-01-2006, 09:25   

u mnie w zimie ciągle poniżej 80 i w tipo i w uno bez względu na to czy trasa czy miasto

Agroturystyka Puszcza Notecka

www.puszcza-notecka.pl
     assistance

Zbyniu 

Wysłany: 13-01-2006, 22:56   

A ja mam tak, że czym zimniej tym wolniej dochodzi do 90 st. C, przy mrozach takich jak teraz dość łatwo dochodzi do 70 st. C a potem się męczy. Szybciej dochodzi do 90 st. C jak się np. stoi pod światłami (silnik pracuje a się nie jedzie).

I co ciekawe jak już dojdzie do 90 st. C i włączę ogrzewanie (szybciej tego nie robię) to szybko zjeżdza do 70 st. i znów musi powoli dochodzić do 90 st. C i tak naprawdę dopóki nie ustabilizuje się na 90 st. C to solidnie nie grzeje... Czasem jeśli jadę zimą do pracy (ok. 10 km) np. w nocy i mogę grzać przez miasto to ogrzewanie zaczyna działać dopiero na miejscu.

Dobrym sposobem na uniknięcie tych problemów jest po prostu włączenie silnika i zajęcie się skrobaniem szyb - jeśli wskazówka ruszy z pozycji 50 st. C i dopiero wterdy się ruszy to dochodzi do 90 st. C prawie tak szybko jak latem.

Sugerowałoby to termostat (za szybko się otwiera, za wolno reaguje na spadek temperatury po właczeniu ogrzewania) ale 2 razy go zmieniałem i za żadnym razem nic to nie pomagało.

Może macie jakis pomysł co to może być ?

Pozdr,
Z.

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
unknown 

Wysłany: 15-01-2006, 02:24   

deska analog, zawsze twardo 90'. czy to miasto czy to trasa jest stałe 90'C, czy zima czy lato (zimą wolnej wiadomo się nagrzeje na LPG i może minimalnie poniżej 90'C będzie); w lecie tylko stojąc dłuuuuugo w korku ciut powyżej 0'C raz kiedyś było, wyjątek.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu