Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działa kierunkowskaz boczny
Autor Wiadomość
Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 07-09-2005, 20:04   Nie działa kierunkowskaz boczny

Witam!
Właśnie dzisiaj zakupiłem sobie 2 malutkie klosze od bocznych kierunkowskazów (z boku samochodu). Klosze kupiłem białe, bo pomarańczowe mi się nie podobają. I po założeniu okazało się, że obydwa nie działają. Kierunki co są obok przednich lamp i w lampach tylnych działają, przerywacz działa normalnie. Żarówki nie są przepalone.
Po dłuższym zastanowieniu się przypomniałem sobie, że już od jakiegoś tygodnia albo i dłużej, przy aktywowaniu alarmu z pilota, nie zapalają sie właśnie te boczne kierunkowskazy (tylko jakoś nie zwróciłem na to uwagi).
Co może być przyczyną?
Patrzyłem z grubsza na schemat, sprawdziłem skrzynke z bezpiecznikami i przekaźniki. Wszystko OK. Jak myślicie, może masa od kierunków gdzieś uciekła??
I w razie czego, kto wie, gdzie w komorze silnika znajduje się "przyłącze masy przednie lewe, a gdzie prawe". Musze tam w razie czego mase sprawdzić??

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-09-2005, 20:11   

Hmm wyjmij kierunki sprawdz miernikiem albo jakakolwiek lampka czy dostaja prad na przewodzie i sprawdz oprawki zarowek moze gdzies styku niema u mnie wlasnie tak bylo chyba z tydzien jezdzilem zanim to zauwazylem ale naprawa byla prosta tylko podoginanie tych blaszek. Jesli przod i tyl ci dziala to problem bedize w przewodach na 100%

pzdr i zycze szybkiego usuniecia awarii
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 07-09-2005, 22:07   

Ja mialem podobny problem zaraz po kupnie auta, oba kierunki boczne nie dzialaly ale wystarczylo przeczyscic styki i kierunki dzialaja do dzis.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

slawo 

Wysłany: 08-09-2005, 10:06   

Oczywiscie przeczyscic styki,tez to mialem.po przeczyszczeniu wszystko bylo ok.

unknown 

Wysłany: 09-09-2005, 22:59   

styki kierunkowskazów to raz, ale przewody same też mogą już mieć gdzieś przerwę - np izolacja się uszkodziła gdzieś (woda, wibracje, zima, syf) a pod nią kabelki...
styki i przewody sprawdź, w ostateczności równolegle do przednich sobie pociągnij nowe kabelki;
przyłącza masy - jedno jest podnoś pod akumulatorem, w tych okolicach, choć ja sobie znalazłem (a może o to chodziło), że kable masowe niektóre miałem też do skrzyni - do obudowy skrzyni połączone śrubkami i w tych okolicach...
najlepiej byłoby z kanału/podnośnika looknąć pod autko, możesz mieć różnie nieco zapięte, choć niby są standardowe miejsca, ale...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu