Dziwne odg³osy - jakby woda ?? - HELP |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Jagi
Pomóg³: 2 razy Wiek: 44 Do³±czy³: 22 Lis 2004 Posty: 252 Sk±d: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wys³any: 15-03-2005, 18:16 Dziwne odg³osy - jakby woda ?? - HELP
|
|
|
Witam
Nie wiedzialem gdzie to zamiescic, ale chyba tu bedzie najtrafniej, choc powinien byc dzial UFO
Otorz mam problem, bo przy 3,5 tys obrotow gdzies z lewej strony w komorze silnika (w kazdym razie ja to slysze jakby pod kolumna kierownicy) pojawia sie dziwny odglos jakby wody lanej pod duzym cisnieniem przez sitko, tak jakby skwierczy ale nie elektrycznie (chyba). Problemu nie bylo, ale dzis podniesiono mi w wulkanizacji lewy przud zeby zmienic opone i po opuszczeniu zaistnial ten problem ... pamietam ze juz kiedys w lato mialem cos podobnego ale przy duzo wyzszych obrotach jak zdrowo przesadzilem...
Podczas nazwijmy to tego skwierczenia nie ma spadku mocy, oprocz tego ze ja zdejmuje noge z gazu bo mnie to stresuje ...
Co to moze byc ... moze ktos cos podobnego mial u siebie i rozwiazal ???
Czekam z niecierpliwoscia na Wasze posty
Pozdroweczka
P.S. Z nagrzewnicy mi sie nie leje (chyba), pozatym jest nowa |
_________________ KIA Clarus 1.8 SLX DOHC |
|
|
|
|
wesol
Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 01 Mar 2005 Posty: 62 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: 15-03-2005, 18:19
|
|
|
Zapowietrzona nagrzewnica, jak dajesz du¿e obroty to woda pod wiêkszym cisnieniem przep³ywa przez nagrzewnice i s³ychac b±ble powietrza. |
_________________ Wesol
TIPO 1.4 ie
Wroc³aw |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomóg³: 13 razy Wiek: 39 Do³±czy³: 26 Lis 2004 Posty: 991 Sk±d: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wys³any: 15-03-2005, 18:22
|
|
|
Albo zawór nagrzewnicy. Choc objawy s± zdecydowanie za powietrzem w uk³adzie.
Mi ju¿ siê rozwali³ zawór nagrzewnicy, rzygnê³o na go³± nogê gor±c± wod±, brrr. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomóg³: 3 razy Wiek: 44 Do³±czy³: 28 Lis 2004 Posty: 690 Sk±d: Kraków - Zielonki
Województwo: Ma³opolskie
|
Wys³any: 15-03-2005, 18:37
|
|
|
wesol napisa³/a: | Zapowietrzona nagrzewnica, jak dajesz du¿e obroty to woda pod wiêkszym cisnieniem przep³ywa przez nagrzewnice i s³ychac b±ble powietrza. |
Ja te¿ bym twierdzi³ ¿e to zapowietrzona nagrzewnica spróbuj wyjechaæ przodem wy¿ej i przegazowaæ. Mia³em we wcze¶niejszym tipo podobnie ale same ust±pi³o po pewnym czasie. |
|
|
|
|
Jagi
|
Wys³any: 15-03-2005, 19:00
|
|
|
A tradycyjne odpowietrzenie ukladu cos da ?? |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomóg³: 3 razy Wiek: 44 Do³±czy³: 28 Lis 2004 Posty: 690 Sk±d: Kraków - Zielonki
Województwo: Ma³opolskie
|
Wys³any: 15-03-2005, 19:07
|
|
|
Mo¿esz spróbowaæ u mnie nie pomaga³o. |
|
|
|
|
miszko
Pomóg³: 111 razy Wiek: 41 Do³±czy³: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Sk±d: Toruñ
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wys³any: 15-03-2005, 20:03
|
|
|
Na wezu masz zaworek z wyjscia od nagrzewnicy w komorze silnika.
Odpal silnik i odkrec lekko zaworek. Zobacz czy leci sam plyn czy "piana".
Bo jak piana to masz zapowietrzony uklad. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Jagi
|
Wys³any: 15-03-2005, 21:15
|
|
|
Ok dzieki wszystkim, jutro bede sprawdzaj z tym zaworkiem na wezu ...
Chcialem tylko dodac co zaobserwowalem ... te odglosy pojawily sie po podlewarowaniu samochodu ale wczesniej w ciagu dnia wylaczylem ogrzewanie zamykajac zawor ... potem wieczorkiem jak jechalem otworzylem zawor na max i skwierczenie przy 3,5 tys ustalo.
Uklad czy tak czy inaczej odpowietrze i moze plyn po zimie wymienie przy okazji... |
|
|
|
|
Grze¶ko
|
Wys³any: 15-03-2005, 21:28
|
|
|
Krzysiu, czy je¿eli ca³kowicie otworzysz zawór ogrzewania (ogrzewanie na full) to te¿ to s³ychaæ?
U mnie w okresie kiedy je¿d¿ê z jedynie czê¶ciowo otwartym ogrzewaniem (np. w po³owie) po pewnym czasie te¿ wystêpuj± podobne objawy. Wystarczy otworzyæ ca³kowicie ogrzewanie i nagrzewnica (po zwiêkszeniu na pewien czas obrotów silnika) powina siê sama odpowietrzyæ.
Je¿eli te d¼wiêki spowodowane s± zapowietrzeniem nagrzewnicy, no bo z drugiej strony co mo¿e mieæ wspólnego zmiana ko³a z zapowietrzeniem siê nagrzewnicy ? |
_________________ By³a Tempra 1.6 SX 94',
by³ VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Tempr± by³o jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
Jadodada
Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 20 Sty 2005 Posty: 304 Sk±d: Gliwice
Województwo: ¦l±skie
|
Wys³any: 15-03-2005, 21:29 Urz±dzenie wspomagaj±ce.
|
|
|
Kolego Jagi
Sprawd¼ urz±dzenie wspomagaj±ce uk³ad hamulcowy.
Mog± byæ nieszczelne przy³±cza przewodu podci¶nienia z kolektorem ss±cym albo nieszczelny zawór zwrotny lub uszkodzone samo serwo (wymieniæ).
Przy wy¿szych obrotach jest wiêksze podci¶nienie i zawór zwrotny nie powinien wpuszczaæ powietrza z powrotem do Twojego serwa.
Je¿eli serwo jest szczelne to mo¿e byæ taki silny ha³as wywo³any przez wlatuj±ce powietrze przez zawór zwrotny. Mo¿esz mieæ wtedy ni¿sze podci¶nienie ni¿ wymagane jest w Twoim serwie.
Dla pewno¶ci trzeba to sprawdziæ , gdy¿ hamulce to podstawa bezpiecznej jazdy.
Je¿eli tego nigdy nie rozbiera³e¶ to nie zabieraj siê do tego i sprawd¼ tylko przy³±cze podci¶nienia oraz spryskaj WD40 t³ok od strony pompy hamulcowej i popychacz od strony peda³u hamulcowego, gdy¿ korozja mo¿e byæ równie¿ przyczyn± nieszczelno¶ci. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
Jagi
|
Wys³any: 15-03-2005, 21:42
|
|
|
to ja moze pojade do mechanika bo nie wiem gdzie nawet zaczac szukac elementow o ktorych piszesz ... wiesz ja to zeglarz nie samochodziarz jestem |
|
|
|
|
vonwerner
|
Wys³any: 17-03-2005, 11:27
|
|
|
a u mnie jest tak odrazu po uruchomieniu silnika a potem ustaje ...jak by taka osobista fontanna mam to od 4 miesiêcy i nic siê nie dzieje... nie panikuj Tempry tam maj± i ju¿ .... |
_________________ "tempromani wszystkich krajów ³±czcie sie"
Tempra 95 1.6 ga¼nik + LPG LOVATO
(ze stadniny MSWiA) 217.897km + Mercedes 200E LPG
Motto:
"masz taki samochód na jaki zas³ugujesz"
tel. 887500219 |
|
|
|
|
Jadodada
Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 20 Sty 2005 Posty: 304 Sk±d: Gliwice
Województwo: ¦l±skie
|
Wys³any: 17-03-2005, 19:24 Uk³ad wspomagania kierownicy
|
|
|
Kolego Vonwerner
Tak dzia³a uk³ad wspomagania uk³adu kierowniczego je¿eli zatrzymujesz samochód z skrêconymi ko³ami. |
_________________ Fiat Tempra 2.0 i.e. cat. wersja SX SS "TAXI" D rocznik maj 1991. |
|
|
|
|
vonwerner
|
Wys³any: 17-03-2005, 20:49
|
|
|
to nie jest ogrzewanie tylko wspomaganie ?????????? kurde nie wiedzia³em o tym ...dziêki za wyja¶nienie .... a czy jest to szkodliwe ???? |
_________________ "tempromani wszystkich krajów ³±czcie sie"
Tempra 95 1.6 ga¼nik + LPG LOVATO
(ze stadniny MSWiA) 217.897km + Mercedes 200E LPG
Motto:
"masz taki samochód na jaki zas³ugujesz"
tel. 887500219 |
|
|
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum
|
Wersja do druku
|