Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zerwany pasek balansujący/wyrównoważający, przestawiony
Autor Wiadomość
Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 15-07-2010, 05:55   Zerwany pasek balansujący/wyrównoważający, przestawiony

Brak mi sił, rozrząd robiony jakieś 15 tym temu i 5 miesięcy minęło(kompletny był robiony). W niedzielę zaczęło stukać, przejechałem tak jakieś 250 km i wszedłem na kanał, tam ukazał sie urwany pasek od balansów i prawdopodobnie przestawił się rozrząd teraz, bo stukało(teraz skojarzyłem, że to zawór w tłok), rozrząd przestawiony pewnie jest też i teraz pytanie. Czy mogę wywalić pasek od balansów(konsekwencje?) i czy jest opcja, że nic nie pokrzywiło jak się przestawił rozrząd. W niedzielę auto miało przejechać około 1700 km :sciana:
Mechanik się nie przyznaje do roboty :sciana: :red_kartka:

** Dodano: 15-07-2010, 06:56 **
Nie reagowałem, bo miałem nadzieję, że to pompa wspomagania(też do wymiany i właśnie miałem wymieniać wczoraj).

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 15-07-2010, 07:16   

Możesz jeżdzić bez paska balansowego . Jedyne skutki - to większe wibracje i mocniejsze przechylanie się silnika przy gwałtownym dodaniu gazu .
Natomiast jeżeli słychać stuki zaworu spotykającego się z tłokiem - to jazda , a zwłaszcza na dalszą trasę jest co najmniej ryzykowna ! Zawór napewno jest mniej , czy bardziej krzywy i nie przylega do gniazda . To że silnik straci przez to moc to jeszcze najmniejsze nieszczęście . Gorsze jest to , że przez niedomknięty zawór mogą przedostawać się do cylindra gorące spaliny z kolektora wydechowego . A że tłoki pracują parami , to w trakcie gdy w jednym będzie suw wydechu , to w drugim akurat trwa zasysanie mieszanki . Może to spowodować zapłon mieszanki o wiele za wcześnie i zatrzymanie silnika , a w konsekwencji nawet złamanie korbowodów .
To najczarniejszy scenariusz , ale w myśl zasady " jeżeli coś może się zdarzyć - to zdarzy się napewno" ... Wersja mniej czarna ( ale też nie różowa) - to wypalenie gniazda niedomkniętego zaworu , lub pęknięcie denka tłoka osłabionego przez kolizję z zaworem .
     assistance

Guzik 

Wysłany: 15-07-2010, 11:10   

schab napisał/a:
Natomiast jeżeli słychać stuki zaworu spotykającego się z tłokiem - to jazda , a zwłaszcza na dalszą trasę jest co najmniej ryzykowna !

Nie chcę nigdzie jechać, co najwyżej holować do warsztatu jakiegoś.
Piszę tylko, że miałem trasę 1700 km zaplanowaną na weekend, a tu taka niespodzianka.

schab napisał/a:
Jedyne skutki - to większe wibracje i mocniejsze przechylanie się silnika przy gwałtownym dodaniu gazu .

A co z ciśnieniem oleju? Tam się nic nie zepsuje? Nie będzie przez to niższe ciśnienie oleju?

lazik666 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-07-2010, 16:59   

Guzik napisał/a:
A co z ciśnieniem oleju? Tam się nic nie zepsuje? Nie będzie przez to niższe ciśnienie oleju

Nie

I need more ViCoDiN

był Fiat TIPO 1.4ie LPG
i Tempra AbartH 1.6ie LPG i Bordowa 1.6
     Moneta

Guzik 

Wysłany: 15-07-2010, 19:14   

Ok, dzięki. Choć i tak mam mieszane odczucia, chyba jednak kupię nowy pasek na te wałki, bo to wydatek 160 zł raz na 60 tysięcy...

Odpowiedz do tematu