Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Głośny wydech
Autor Wiadomość
Adam1971 

Wysłany: 02-02-2008, 16:21   Głośny wydech

Witam
Przy szybkości od 100 do 130 (około 3000 obrotów) zaczyna strasznie buczeć w samochodzie.
Jest to w czasie jazdy jak i na postoju.
Od zakupu tempry nie mogę dać sobie rady z wydechem. Jest to strasznie uciążliwe w czasie dłuższej jazdy i jeżeli tego nie wyeliminuję będę się chyba przymierzał do sprzedania z tego powodu samochodu, chociaż jest mi go bardzo szkoda bo reszta jest OK i w porównaniu z innymi samochodami części są bardzo tanie.
Zamierzam przerobić wydech do swojej tempry. Większość postów jest jak usunąć tłumik i jak zwiększyć głośność wydechu. Mi jednak zależy na wyciszeniu i dodaniu tłumika.

Wymieniałem już pierwszy tłumik razem z pierścieniem pomogło ale na ok 3 tygodnie. Mam takie wrażenie jakby ten pierścień co trochę się uszkadzał.

Ewentualnie myślę na zastąpieniu tego pierścienia łączk elastyczną (ile taka wytrzymuje, i czy warto). Nie wiem czy to pomoże. Lub wymianę całego wydechu na nowy.

Proszę więc o radę może ktoś miał już taką usterkę ewentualnie coś takiego robił.

Ja mam taki wydech

A zamierzam wymienić na taki od 1,6ie bez katalizatora

I mam takie pytanie czy ta dwururka będzie pasować do silnika, i czy ten tłumik w kształcie trójkąta potrzebuje jakieś inne wyprofilowanie podłogi niż ja mam w tej chwili (to znaczy czy wejdzie bez przeróbek). No i oczywiście czy silnik nie straci na mocy

Proszę o jakąś radę bo już wysiadam z szukaniem przyczyny tego buczenia w samochodzie.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-02-2008, 16:30   

jeśli pierścień uszczelniający jest powodem huczenia u Ciebie - do dokręć i wymień sprężynki;

ja pierścień uczelniający, ten metalowy z siatki jak wymieniałem to był spokój, na 4 miesiące chyba, potem znow hałas, ale po prostu się to ułożyć musiało, sprężyny też (wymieniałem sprężyny dociągające z pierścieniem, ty chyba tego nie pominąłeś? bo trzeba) starczyło dokręcić na nowo i cisza... a nie mam tłumika środkowego, wywalony, nie jest głośno, więc nie wiem jak tobie może huczeć, jedynie jak coś nieszczelne, niedokręcone...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Adam1971 

Wysłany: 02-02-2008, 17:31   

Ja już tak dokręciłem że to jest już praktycznie na sztywno. Nie mam kanału i trudno jest dokładnie oblukać. Ale tych pierścieni to już ze trzy wymieniłem. I dlatego myślę o wymienieniu na tą łączkę elastyczną, (tylko nie wiem jak ona się spisuje) bo cały wydech jest sztywny jak nie wiem co.
A jak u was jest w samochodach przy 100-120km bardzo głośno?

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-02-2008, 18:20   

Adam1971, ze swej strony polecam w miejsce tego pierścienia wstawić ten łącznik elastyczny, dużo daje gdyż na tym łączniku wydech jest bardziej "giętki" niż na pierścieniu (zwłaszcza gdy już jest wyrobiony i sprężyny też swoje mają) i poddaje się podczas przechylania się silnika. Ja tak zmieniłem u siebie po tym jak mi po dwóch tyg. od wymiany uszczelki pomiędzy dwururką a kolektorem znów ją wydmuchało - dałem do wspawania łącznik i do tej pory jest spokój ;)
A sztywny wydech musi się gdzieś poddać, bo to zawsze się rusza i albo puści na tym pierścieniu, albo wydmucha Ci uszczelkę pomiędzy kolektorem a dwururką (jak w moim przypadku).

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Adam1971 

Wysłany: 02-02-2008, 19:19   

A możesz mi powiedzieć czy jakieś dodatkowe uchwyty dawałeś do wydechu czy zostały te co były.

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-02-2008, 19:33   

Żadnych dodatkowych uchwytów, po prostu pierścień tzw. "jabłko" zostało wycięte a w jego miejsce wstawiony ten łącznik. Tylko trzeba zwrócić uwagę by był on w miarę krótki (żeby się zmieścił między tłumikiem a miejscem gdzie dwururka robi się w jednorurkę ;) ) i oczywiście miał odpowiednią średnicę :) Niestety nie pamiętam jaki ja kupowałem :(

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 02-02-2008, 19:47   

Adam1971, tak jak ci polansky, pisze ,złączka elastyczna jest jak najbardziej potrzebna ,ona przejmuje większość drgań ukł wydechowego ,to nie jest drogie a dużo daje :D http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=300935177

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-02-2008, 23:14   

ja wlaśnie wstawilem lacznik elastyczny tylko ze ja nie wspawuywałem go bezposrednio do dwururki tylko dorobiłem flansze do przykrecenia lacznika z dwururka.

Adam1971 

Wysłany: 03-02-2008, 09:20   

akj3 to ty też nie masz pierwszego tłumika?

Mnie się właśnie też cały czas wydawało że ten pierścień co ja mam to on i tak mocuje wydech na sztywno i trzeba założyć ten łącznik elastyczny.

A jak myślicie taki łącznik można przy końcach naciąć piłką i zwykłymi obejmami przykręcić na silikon. Będzie trzymało?

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 03-02-2008, 09:38   

Adam1971, ja mam wspawany ten łączniki mam tylko jeden tłumik ten ostatni ale u mnie chodziło o buczenie ale ja mam turbo diesla i tam ciężko o coś takiego. A tak swoją drogą nie kupuj najtańszej złączki elastycznej bo to strata pieniędzy ja za swoją dałem 45zł a w porównaniu do innych to ok 30-40zł taniej i zaczęła dmuchać po dwóch miesiącach aha średnica u mnie to 50mm a długość o ile pamiętam 270mm

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm

assistance   Moneta

grabarz 

Wysłany: 03-02-2008, 09:38   

Adam1971, jak by trzymało to by ludzie tak robili :lalala: ,a dwa pomyśl skąd weźmiesz taki silikon który wytrzyma temperature wydechu :roll: ,wspawanie tego nie kosztuje drogo ,nie ma z tym dużo roboty ,a ludzie i tak kręcą ,na silikon ,za niedługo to na kropelke ,albo super glu będą wydechy montować haha :nietoperz:

Adam1971 

Wysłany: 03-02-2008, 14:08   

grabarz nie chodzi tutaj o żadną kasę że szkoda dać na spawanie.

Bo jeżeli będzie mi się to też często sypać jak ten pierścień to bym wolał coś wykombinować żeby wejść samemu w każdej chwili pod samochód odkręcić wymienić bez spawania i mieć spokój.
Nie wiem jak się ten łącznik często psuje ale jeżeli ktoś pisze że po 3 miesiącach się sypie to się zastanawiam ile taka dwururka czy rura tłumika do którego jest spawany ten łącznik wytrzyma te ciągłe spawanie.

grabarz 

Wysłany: 03-02-2008, 15:40   

Adam1971, no u mnie ten łącznik jest odkąd mam auto czyli 2 lata ,i ja tego nie wymieniałem jeszcze ,a jest w dobrym stanie :D

Odpowiedz do tematu