czujnik predkosci w digitalu |
Autor |
Wiadomość |
Arture1
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 67 Skąd: Będzin k/Katowic
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-02-2006, 18:01 czujnik predkosci w digitalu
|
|
|
witam nie dziala mi licznik predkosci w digitalu wyciagnolem czujnik ze skrzyni biegow i jak mam go sprawdzic czy dziala bo w kostce od czujnika tam gdzie sa 3kable jest napiecie i raczej wtyczka jest ok wiec jak z czujnikiem jak sprawdzic i czy da sie naprawic czy trzeba wymienic?? |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2006, 17:59
|
|
|
Wymienić......... |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 19-02-2006, 19:21
|
|
|
witam ponowie kupilem czujnik wymienilem i nadal nic
Poprostu nie pokazuje predkosci co moze byc przyczyna??
pomozcie bo ciezko jechac i patrzec na zegar a tu 0km/g
[ Dodano: 19-02-2006, 20:10 ]
tylko nie mowcie ze nie wiecie bo ja akuram mam autko od niedawna i dopiero oznaje wszystko
[ Dodano: 20-02-2006, 06:34 ]
napiszcie mi czemu ten licznik predkosci nie dziala bo juz glupieje bez tego |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 20-02-2006, 18:39
|
|
|
Od generatora idą 3 kable
czarno fioletowy -masa
błkitny -sygnał
błękitno-czerwony -+12 po przekręceniu stacyjki
nejpierw posprawdzaj te parapetry i mi podaj |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 21-02-2006, 13:59
|
|
|
witam sprawdzilem te napiecia w kostce i niestety nie maja tyle co podales wie gdzie szukac przyczyny??
[ Dodano: 21-02-2006, 22:20 ]
moje wartosci nie zgadzaja sie z tymi co podales to teraz gdzie mam szukac przyczyny?? |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 22-02-2006, 18:42
|
|
|
Posprawdzaj styki we wtyczkach w skrzynce bezpieczników, przy liczniku.
[ Dodano: 22-02-2006, 18:42 ]
Mogę przesłać ci schemat |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 22-02-2006, 20:25
|
|
|
chodzi ci te bezpieczniki glowne ktore sa na dole obok dzwigni do otwierania maski? jesli tak to jutro sprawdze te styki ale chyba beda dobre
[ Dodano: 24-02-2006, 19:52 ]
sprawdzalem bezpieczniki i sa ok wiec gdzie jest problem??? pomozcie bo napewno wiecie
POZDRO POMOCY!!!!!! |
|
|
|
|
wlado
witamy nowego
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 03-03-2006, 13:04 czujnik prędkościomierza
|
|
|
witam wszystkich:) mam pytanie dotyczące tego czujnika - jak to się fachowo nazywa bo byłem w dwóch sklepach w jednym twierdzili ze to czujnik impulsowy w drugim ze prędkościomierza ale w każdym przypadku rozkładali ręce gdy dodawałem że do tempry i moje drugie pytanie gdzie i za ile można to kupic ?????? |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 03-03-2006, 20:40
|
|
|
Czy sprawdzałeś miernikiem czy nie ma przerwy między deską a czujnikiem.
Jeśli tak to oscyloskop i sprawdż co masz ka kablu impulsowym. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 03-03-2006, 20:56
|
|
|
ja schematu tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, że do oscyloskopu gość może nie mieć dostępu może starczy rezystor np 1,5 kOhm + dioda LED zapiąć między sygnałowy a masę czy sygnałowy a + i niech popatrzy czy ma jakieś impulsy, czy żaróweczkę zapąć.... nie znam tego, więc nie wiem jaką ma wydajność prądową itp ale pomysł chciałem podsunąć...
kable posprawdzać miernikiem to na pewno, a może wręcz omijając bezpieczniki itp (nie mam schematu, gdybam) jakimś kabelkiem trzyżyłowym mógłby skracając drogę zapiąć czujnik wprost do deski czy jak najbliżej celu?
a jeśli do czujnika prędkości nie dochodzi dobre zasilanie - to idąc po kablach musi kolega szukać przerwy/złego styku, a póki co tą masę i +12V może sobie wziąść próbnie tylko na krótko z innego punktu w autku, choćby gniazdka zapalniczki czy wprost z akumulatora i wtedy zobaczyć co z czujnika wychodzi podczas jazdy (czy coś w ogóle)...
dobra, dość zmyślania schematu nie mam, musiałbym szukać, ale może pomysłó na początek starczy... |
|
|
Arture1
|
Wysłany: 03-03-2006, 21:12
|
|
|
ok dzieki jak znajde czas to posprawdzam i dam znac ale wielkie dzieki
pozdro |
|
|
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 04-03-2006, 16:21
|
|
|
unknown napisał/a: | ja schematu tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, że do oscyloskopu gość może nie mieć dostępu może starczy rezystor np 1,5 kOhm + dioda LED zapiąć między sygnałowy a masę czy sygnałowy a + i niech popatrzy czy ma jakieś impulsy, czy żaróweczkę zapąć.... nie znam tego, więc nie wiem jaką ma wydajność prądową itp ale pomysł chciałem podsunąć...
kable posprawdzać miernikiem to na pewno, a może wręcz omijając bezpieczniki itp (nie mam schematu, gdybam) jakimś kabelkiem trzyżyłowym mógłby skracając drogę zapiąć czujnik wprost do deski czy jak najbliżej celu?
a jeśli do czujnika prędkości nie dochodzi dobre zasilanie - to idąc po kablach musi kolega szukać przerwy/złego styku, a póki co tą masę i +12V może sobie wziąść próbnie tylko na krótko z innego punktu w autku, choćby gniazdka zapalniczki czy wprost z akumulatora i wtedy zobaczyć co z czujnika wychodzi podczas jazdy (czy coś w ogóle)...
dobra, dość zmyślania schematu nie mam, musiałbym szukać, ale może pomysłó na początek starczy... |
Na kablu sygnałowym jest bodajże ok 1.2Vpp więc dioda nie da rady bo i prądzik minimalny. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-03-2006, 23:54
|
|
|
to rzeczywiście dobrze by było do sygnałowego zaczepić oscyloskop albo miernik (woltomierz) analogowy, skakanie wskazówki / drganie powinno pokazać jakieś impulsy... a zasilanie warto wprost do czujnika wziąść z innego miejsca, może zasilanie kolega ma tam gdzieś przerwane czy np 'złą' masę... |
|
|
dziura.arek
|
Wysłany: 05-03-2006, 11:04
|
|
|
Istnieje taka możliwość lub masa.
A kupiony czujnik był nowy????
I jeszcze zasadnicze pytanie czy trybek w skrzyni co nakręca ślimak nie jest zerwany??????? |
|
|
|
|
Arture1
|
Wysłany: 07-03-2006, 20:45
|
|
|
czujnik sprawny w 100%
a moj sie popsul w czasie jazdy |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|