Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik predkosci w digitalu
Autor Wiadomość
Arture1 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-02-2006, 18:01   czujnik predkosci w digitalu

witam nie dziala mi licznik predkosci w digitalu wyciagnolem czujnik ze skrzyni biegow i jak mam go sprawdzic czy dziala bo w kostce od czujnika tam gdzie sa 3kable jest napiecie i raczej wtyczka jest ok wiec jak z czujnikiem jak sprawdzic i czy da sie naprawic czy trzeba wymienic??

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-02-2006, 17:59   

Wymienić.........
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 19-02-2006, 19:21   

witam ponowie kupilem czujnik wymienilem i nadal nic
Poprostu nie pokazuje predkosci co moze byc przyczyna??
pomozcie bo ciezko jechac i patrzec na zegar a tu 0km/g :sciana:

[ Dodano: 19-02-2006, 20:10 ]
tylko nie mowcie ze nie wiecie bo ja akuram mam autko od niedawna i dopiero oznaje wszystko

[ Dodano: 20-02-2006, 06:34 ]
napiszcie mi czemu ten licznik predkosci nie dziala bo juz glupieje bez tego :sciana:

dziura.arek 

Wysłany: 20-02-2006, 18:39   

Od generatora idą 3 kable
czarno fioletowy -masa
błkitny -sygnał
błękitno-czerwony -+12 po przekręceniu stacyjki

nejpierw posprawdzaj te parapetry i mi podaj
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 21-02-2006, 13:59   

witam sprawdzilem te napiecia w kostce i niestety nie maja tyle co podales wie gdzie szukac przyczyny??

[ Dodano: 21-02-2006, 22:20 ]
moje wartosci nie zgadzaja sie z tymi co podales to teraz gdzie mam szukac przyczyny??

dziura.arek 

Wysłany: 22-02-2006, 18:42   

Posprawdzaj styki we wtyczkach w skrzynce bezpieczników, przy liczniku.

[ Dodano: 22-02-2006, 18:42 ]
Mogę przesłać ci schemat
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 22-02-2006, 20:25   

chodzi ci te bezpieczniki glowne ktore sa na dole obok dzwigni do otwierania maski? jesli tak to jutro sprawdze te styki ale chyba beda dobre

[ Dodano: 24-02-2006, 19:52 ]
sprawdzalem bezpieczniki i sa ok wiec gdzie jest problem??? pomozcie bo napewno wiecie
POZDRO POMOCY!!!!!! :bambam:

wlado 
witamy nowego

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 03-03-2006, 13:04   czujnik prędkościomierza

witam wszystkich:) mam pytanie dotyczące tego czujnika - jak to się fachowo nazywa bo byłem w dwóch sklepach w jednym twierdzili ze to czujnik impulsowy w drugim ze prędkościomierza ale w każdym przypadku rozkładali ręce gdy dodawałem że do tempry ;) i moje drugie pytanie gdzie i za ile można to kupic ??????
     assistance

dziura.arek 

Wysłany: 03-03-2006, 20:40   

Czy sprawdzałeś miernikiem czy nie ma przerwy między deską a czujnikiem.
Jeśli tak to oscyloskop i sprawdż co masz ka kablu impulsowym.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 03-03-2006, 20:56   

ja schematu tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, że do oscyloskopu gość może nie mieć dostępu :) może starczy rezystor np 1,5 kOhm + dioda LED zapiąć między sygnałowy a masę czy sygnałowy a + i niech popatrzy czy ma jakieś impulsy, czy żaróweczkę zapąć.... nie znam tego, więc nie wiem jaką ma wydajność prądową itp ale pomysł chciałem podsunąć...
kable posprawdzać miernikiem to na pewno, a może wręcz omijając bezpieczniki itp (nie mam schematu, gdybam) jakimś kabelkiem trzyżyłowym mógłby skracając drogę zapiąć czujnik wprost do deski czy jak najbliżej celu?

a jeśli do czujnika prędkości nie dochodzi dobre zasilanie - to idąc po kablach musi kolega szukać przerwy/złego styku, a póki co tą masę i +12V może sobie wziąść próbnie tylko na krótko z innego punktu w autku, choćby gniazdka zapalniczki :) czy wprost z akumulatora i wtedy zobaczyć co z czujnika wychodzi podczas jazdy (czy coś w ogóle)...

dobra, dość zmyślania :) schematu nie mam, musiałbym szukać, ale może pomysłó na początek starczy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 03-03-2006, 21:12   

ok dzieki jak znajde czas to posprawdzam i dam znac ale wielkie dzieki
pozdro

dziura.arek 

Wysłany: 04-03-2006, 16:21   

unknown napisał/a:
ja schematu tego nie pamiętam, ale wydaje mi się, że do oscyloskopu gość może nie mieć dostępu :) może starczy rezystor np 1,5 kOhm + dioda LED zapiąć między sygnałowy a masę czy sygnałowy a + i niech popatrzy czy ma jakieś impulsy, czy żaróweczkę zapąć.... nie znam tego, więc nie wiem jaką ma wydajność prądową itp ale pomysł chciałem podsunąć...
kable posprawdzać miernikiem to na pewno, a może wręcz omijając bezpieczniki itp (nie mam schematu, gdybam) jakimś kabelkiem trzyżyłowym mógłby skracając drogę zapiąć czujnik wprost do deski czy jak najbliżej celu?

a jeśli do czujnika prędkości nie dochodzi dobre zasilanie - to idąc po kablach musi kolega szukać przerwy/złego styku, a póki co tą masę i +12V może sobie wziąść próbnie tylko na krótko z innego punktu w autku, choćby gniazdka zapalniczki :) czy wprost z akumulatora i wtedy zobaczyć co z czujnika wychodzi podczas jazdy (czy coś w ogóle)...

dobra, dość zmyślania :) schematu nie mam, musiałbym szukać, ale może pomysłó na początek starczy...

Na kablu sygnałowym jest bodajże ok 1.2Vpp więc dioda nie da rady bo i prądzik minimalny.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 04-03-2006, 23:54   

to rzeczywiście dobrze by było do sygnałowego zaczepić oscyloskop albo miernik (woltomierz) analogowy, skakanie wskazówki / drganie powinno pokazać jakieś impulsy... a zasilanie warto wprost do czujnika wziąść z innego miejsca, może zasilanie kolega ma tam gdzieś przerwane czy np 'złą' masę...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Wysłany: 05-03-2006, 11:04   

Istnieje taka możliwość lub masa.

A kupiony czujnik był nowy????

I jeszcze zasadnicze pytanie czy trybek w skrzyni co nakręca ślimak nie jest zerwany???????
     assistance   Moneta

Arture1 

Wysłany: 07-03-2006, 20:45   

czujnik sprawny w 100%
a moj sie popsul w czasie jazdy

Odpowiedz do tematu