|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1,6ie - chla ile chce |
Autor |
Wiadomość |
Adams_ki63
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 10-11-2005, 22:40 1,6ie - chla ile chce
|
|
|
Na początku witam wszystkich gorąco.
Mam problem ze swoim Tipkiem, przede wszystkim z symbolem silnika, nigdzie nie mogę takiego znaleźć w opisach 1,6ie 8V (1990)149C2.045.
A teraz do tematu: hla ile chce.....
Robiąc analizę spalin zdrętwiałem, wyszła mi 8,5.
Wymieniłem doszczętnie wypaloną sondę- ale pali nadal w granicach 15l/100km benzynki, 11l gazu. Na razie nie robiłem analizy po wymianie sondy.
W tej chwili jest wykręcony czujnik temperatury do modułu i jazda bez niego niczym się nie różni jak z nim.
Wolne obroty na zimnym silniku w granicach 1200-1400, a na ciepłym nierówne i pływające 800-1400 czasami - bardzo rzadko gaśnie.
Proszę poradźcie mi co i gdzie mogę pogrzebać. |
_________________ Adams_ki63
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-11-2005, 20:15
|
|
|
Adams_ki63 napisał/a: | W tej chwili jest wykręcony czujnik temperatury do modułu i jazda bez niego niczym się nie różni jak z nim. |
A dlaczego masz go wykreconego? To jest dosyc wazny czujnik.
Od niego tez zalezy jak silnik bedzie dawkowal paliwo. W tecj chwili pewnie modul mysli ze jest ciagle "zimny silnik" przez to takie spalanie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 12-11-2005, 20:31
|
|
|
Masz dużą różnicę w spalaniu gazu i benzyny. Autka przeważnie palą więcej LPG. U Ciebie jest odwrotnie, a różnica jest duża. Jaką masz instalację gazową (czy z komputerem)?
Co do czujnika temperatury: u mnie jag go odłączę obroty idą od razu na jakieś 2000 i cały czas się trzymają w tej okolicy. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Adams_ki63
|
Wysłany: 13-11-2005, 00:37
|
|
|
Witam.
Dzięki za zainteresowanie moim problemem .
Odpowiadam na Wasze pytania - po odpięciu, a następnie wykręceniu czujnika temperatury nie ma żadnej różnicy w pracy silnika, a czujnik wykręciłem żeby kupić nowy( nie mogli dobrać w sklepie).
Odnośnie instalacji gazowej nie jest z komputerem, jest to jedna z najprostszych instalacji. Auto zapala na benzynie, a następnie automatycznie przechodzi na gaz.
Zastanawiające jest to, że na gazie pracuje lepiej i równiej (na wolnych obrotach) niż na etylinie.
W poniedziałek wybieram sie do serwisu fiata, żeby sprawdzili komputerem układ wtrysku- moze ma jakieś defekty w elektronice, a na ich sprzęcie powinno to wyjśc. Wiem bo miałem renówkę i tam NXR-em lub Clipem wyłapywali wszystkie usterki wszystkich układów elektronicznych. Pozdrawiam |
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 13-11-2005, 09:02
|
|
|
Wymien ten czujnik na nowy i zobacz jak autko chodzi.
Chmm, ale masz przy instalacji LPG emulacje sondy lambda? Czy w ogole nie masz "kompa" od LPG? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Adams_ki63
|
Wysłany: 13-11-2005, 11:37
|
|
|
Witam Miszko.
Jest tam jakis czarna mała skrzyneczka z gniazdem diagnostycznym,ale dokładnie nie wiem, po prostu na gazie i jej instalacji się nie znam, emulatora sondy też chyba nie ma. Też wybieram się do gazowników, żeby dokładnie popatrzyli jak to tam jest i niech mi powiedzą. Kupiłem autko z zamontowaną już instalacją i nie ingerowałem w nią jeszcze nigdy, wymieniłem tylko filterek. Pozdrawiam |
Tipo 1,6ie cat + LPG |
|
|
|
|
piotras
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Lip 2005 Posty: 260 Skąd: Trzebnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 13-11-2005, 15:38
|
|
|
Jak kupiłem samochód też pojechałem do gazowników bo dokładnie nie wiedziałem co tam
jest. Sprawdzenie nic mnie nie kosztowało. Koszt regulacji to 10 zł z tego co pamietam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|