|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
FOTORADAR - czerwony błysk |
Autor |
Wiadomość |
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:42
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | nie no sorry ale nikt mi nie wmówi że jazda przepisowo stwarza zagrożenie na drodze |
ale nie raz naprawdę utrudnia |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:43
|
|
|
Sapphiron, ile kilometrow zrobiles po naszych "pieknych" drogach i bezdrozach?? |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:44
|
|
|
grabarz napisał/a: | ale nie raz naprawdę utrudnia | jak sie samemu jedzie nie przepisowo to napewno będzie przeszkadzał taki ktoś
** Dodano: 02-01-2008, 17:46 **
ubek, Temprą już coś koło 7 tysięcy
z wcześniejszych samochodów nie liczyłem przebiegów |
|
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:46
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | nazywanie osób jeżdżących przepisowo zawalidrogami itp... |
Sapphiron, nigdy nikogo tak nie nazwałem |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:47
|
|
|
egon11, ty nie ale przejrzyj temat dokładnie bo padły takie słowa w kierunku takich osób... a zatem i mnie... |
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:49
|
|
|
Sapphiron, ale to nic nie swiadczy o tobie czy o mnie, wiec jak chca sie pozabijac to ich sprawa |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-01-2008, 18:07
|
|
|
Sapphiron, czyli jestes kierowca z małym doswiadczeniem i starzem. Pojezdzisz "troche" wiecej to zrozumiesz czemy jak ktos jedzie 30 a inni 70 stwarza zagrozenie. Nie mowi tu oczywiscie o jezdzie na wariata. Jezeli jade droga ktora znam i warunki na to pozwalaja ta przekraczam predkosc dostosowujac ja do innych pojazdow. Juz niejednokrotnie widzialem kirowcow ktorzy wyprzedzali innych i zajmowalo im to wiecznosc, albo balwana ktory jedzie 40 i sznur aut za nim, a jak sie go zaczyna wyprzedzac to beszczelnie przyspiesza. Juz to ktos napisal w tym temacie, JEZDZIC TRZEBA Z GLOWA i to nie oznacza ze jak jest 40 i pola w okolo to trzeba tyle jechac. Jak bedziesz mial okazje pojezdzic po Krakowie, Warszawie albo po wiecznie zapchanej Zakopiance to zrozumiesz. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Sapphiron
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 18:24
|
|
|
ubek napisał/a: | to nie oznacza ze jak jest 40 i pola w okolo to trzeba tyle jechac. |
z tym sie zgodze Sapphiron napisał/a: | chyba nigdy nie zrozumiem ludzi łamiących przepisy ruchu drogowego. a jazda przepisowo nie oznacza jazdy 40 gdzie jest 70... |
i z tym tez |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 18:34
|
|
|
Ubek, święte słowa...:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-01-2008, 18:51
|
|
|
Cytat: | np nazywanie osób jeżdżących przepisowo zawalidrogami itp... |
Jako zawalidroge można równie dobrze rozumiec kogoś kto jedzie 40 tam gdzie jest ograniczenie do 50-60 km/h.
Widze że jeszcze troche za mało km przejechałeś i mało widziałeś na drodze skoro twierdzisz że jazda zgodnie z przepisami ( mam tu wyłacznie na myśli predkość) nie stwarza zagrożenia. Powtórze to co napisałem na poprzedniej stronie, zbyt wolna jazda prowokuje do wyprzedzania ... nie zawsze bezpiecznego. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 02-01-2008, 18:53
|
|
|
Hipo napisał/a: | zbyt wolna jazda prowokuje do wyprzedzania |
zbyt wolna jazda? czyli taka jak znaki pokazują? |
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 02-01-2008, 19:01
|
|
|
Cytat: | zbyt wolna jazda? czyli taka jak znaki pokazują? |
Dokładnie, niestety ale znaki nie są zawsze dostosowane do warunków jakie oferuje dana droga, po drugie liczba samochodow w ruchu wymusza poruszanie się z prędkością większą niż to co kodeks przewiduje.
Możesz mówić co chcesz ale jakby wszyscy zaczeli nagle jechać zgodne z kodeksem to miałbyś korek na całą Polskę, niestety ale taka jest prawda. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
Sapphiron
|
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 19:06
|
|
|
Hipo napisał/a: | Dokładnie, niestety ale znaki nie są zawsze dostosowane do warunków jakie oferuje dana droga, po drugie liczba samochodow w ruchu wymusza poruszanie się z prędkością większą niż to co kodeks przewiduje.
Możesz mówić co chcesz ale jakby wszyscy zaczeli nagle jechać zgodne z kodeksem to miałbyś korek na całą Polskę, niestety ale taka jest prawda. |
i z tym się zgadzam |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 19:11
|
|
|
Hipo napisał/a: | Dokładnie, niestety ale znaki nie są zawsze dostosowane do warunków jakie oferuje dana droga, po drugie liczba samochodow w ruchu wymusza poruszanie się z prędkością większą niż to co kodeks przewiduje. |
Z tym sie zgodze.
Ale nie chodzi tu o to zeby jechac 40tka tam gdie same pola i droga pusta, ale o to ze wiekrzosc przelatuje przez miejscowosci (dozwolone50km/h) gdzie sa pasy, wysepki itp. nawet 80-100km/h a taka jazda to juz raczej bezpieczna nie jest |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 02-01-2008, 19:31
|
|
|
egon11 napisał/a: | a taka jazda to juz raczej bezpieczna nie jest |
Ja wcale do takiej nie namawiam, ale jest sporo dróg i miejsc na nich gdzie można smiało jechać powiedzmy 70-80 a nie telepać się 50km/h.
Wiem że to wszystko jest dzikie ale napisałem wcześniej również coś takiego:
Hipo napisał/a: | A wszystko to jest wina braku dróg, bo po jak jade po mieście to 50 mi styka spokojnie, a jak chce się gdzieś dalej przemieścić to powinienem wjechać na odpowiednią drogę i pomykać. Ale niestety to tylko teoria ..... bo własnie nie ma dróg. |
|
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 19:39
|
|
|
Hipo, i tu sie z tobą zgodzę |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 20:39
|
|
|
Ja osobiście wolę jechać 50-60km/h tam gdzie jest 50km/h jeśli np. nie znam drogi lub rzadko nią jeżdżę, niż ciąć ile wlezie a potem hamować z piskiem wylatując na nieoznakowanym zakręcie, albo urwać koło w dziurze. Niestety, ale pomijając stan naszych dróg warto by było również wspomnieć o ich oznakowaniu
Dlatego jestem w stanie zrozumieć jak ktoś jedzie tyle ile pokazuje znak zwłaszcza jeśli nie zna drogi, bo nieraz zdarza się, że nie stoi on bez powodu, ale często są przypadki, że prosta droga, wokół same pola, a na znaku 40km/h, bo za 2km na poboczu jest dziura, którą zamiast załatać to postawili znak |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 02-01-2008, 20:43
|
|
|
polansky, brawoo trafiłeś w samo sedno |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 20:44
|
|
|
ja się też krótko wtrącę... niestety, mimo, że jest to 'brzydkie' to potwierdzę, po mieście czasem jazda przepisowa starcza, ale często nie, zwłaszcza jak więkoszość osób się spieszy lub jest za dużo aut... ronda, skrzyżowania ... zaraz by były korki i stłuczki, a tak, że trochę się przekracza to nic nikomu się nie dzieje; _wszyskto w ramach zdrowego rozsądku i warunków_
podobnie na ekspresówkach; jak jest prawie pusta, nie ma przesadnego natłoku aut, to grzeje mnie to, że ktoś jedzie 2 paczki zamiast np 100ką, byle nie było wtedy za ślisko i by nie przekroczy granicy przyczepności, nie zaszkodził innym; jak się spieszy - to rozumiem, sam się nieraz tak spieszę;
po prostu trzeba sobie umieć wyważyć kiedy starczy jechać przepisowo a kiedy można pomykać, ale na tyle by było bezpiecznie także dla innych uczestników, łatwo jest przegiąć i to kusi, to też sam wiem, ale jednak czasem lepiej zwolnić...
prawdą też jest, że u nas dróg za bardzo nie ma i to stanowi większe zagrożenie, zgodzę się też , że zawalidrodzy w pewnych sytuacjach stanowią zagrożenie większe niż Ci co jadą szybciej _ale nie przeginają i robią to z głową_
za granicą w miastach jak jest do 60ki powiedzmy ograniczenie to auta jadą ok 60ki, bo są po 3 pasy i nie stoją co 200 metrów na światłach i nie muszą więc przeginać by zdążyć bo za 100m znów jest czerwone i trzeba czekać, wtedy starczy 60ką jechać bo się jedzie cały czas i się zdąrzy, jest płynnie...
a na drogach dojazdowych poza centrum, autostradach czy podobnych można lecieć 2 paczki a niektórzy więcej i jakoś nikt się nie zabija (jak warunki pozwalają na taką jazdę!), szybciej się dojedzie, jest się mniej zmęczonym, niż jak gdzieniegdzie u nasprzemęczeni ludzie jadą 300-400km ze średnią prędkością np 70km/h... po pewnym czasie takiej jazdy są tak znużeni, że łatwo zrobić błąd...
wszystko zależy od dróg, warunków i zdrowego rozsądku, nie ma że tak jest dobrze albo tak;
jak dla mnie ograniczenia mogłyby mieć wyższy pułap i to zdecydowanie, byle ludzie więcej myśleli i nie przeginali czasami, ale to wszyscy bez wyjątku a na pewno jeśli mielibyśmy równe, dobre , minimum 2pasowe dobrze wyprofilowane i nachylone (zwł na zakrętach) drogi bez dziur... |
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 20:45
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | polansky, brawoo trafiłeś w samo sedno |
|
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 20:57
|
|
|
unknown napisał/a: | za granicą w miastach jak jest do 60ki powiedzmy ograniczenie to auta jadą ok 60ki, bo są po 3 pasy i nie stoją co 200 metrów na światłach i nie muszą więc przeginać by zdążyć bo za 100m znów jest czerwone i trzeba czekać, wtedy starczy 60ką jechać bo się jedzie cały czas i się zdąrzy, jest płynnie... |
Faktem jest, bo nieraz zauważyłem w Krakowie, że ruszając spod niektórych świateł i jadąc do następnego skrzyżowania z dozwoloną prędkością nie ma szans przez nie przejechać na zielonym (po prostu ktoś je źle zsynchronizował ) tylko łapie czerwone, ale jak się dołoży te 5-10km/h to się spokojnie przejedzie przez kolejne 2-3 skrzyżowania.
unknown napisał/a: | po prostu trzeba sobie umieć wyważyć kiedy starczy jechać przepisowo a kiedy można pomykać, ale na tyle by było bezpiecznie także dla innych uczestników, łatwo jest przegiąć i to kusi, to też sam wiem, ale jednak czasem lepiej zwolnić... |
I tu się kłania niestety nasza mentalność Bo podejrzewam, że gdyby np. u nas znieść ograniczenia na autostradzie ( bo nie autostradach ) To wszyscy grzaliby ile wlezie nie patrząc na to czy ich auto się do tego nadaje i czy wogóle potrafią z taką prędkością bezpiecznie jechać (opanować samochód). Boję się, że zachód poza dobrymi drogami ma jeszcze od nas wyższą kulturę kierowców i również dzięki temu mniej u nich wypadków |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 21:08
|
|
|
polansky napisał/a: | Boję się, że zachód poza dobrymi drogami ma jeszcze od nas wyższą kulturę kierowców i również dzięki temu mniej u nich wypadków |
No niestety ale to prawda bolaca ale prawda |
|
|
|
|
Sapphiron
|
Wysłany: 02-01-2008, 21:10
|
|
|
polansky napisał/a: | zachód poza dobrymi drogami ma jeszcze od nas wyższą kulturę kierowców i również dzięki temu mniej u nich wypadków | no i niestety tak będzie jeszcze dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo.... |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|