|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
FOTORADAR - czerwony błysk |
Autor |
Wiadomość |
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-12-2007, 21:57
|
|
|
Hmmm...jeżeli wszyscy jeździli by przepisowo, to owszem, zwiększałoby to bezpieczeństwo...ale jeżeli 75% kierowców łamie przepisy, to taka zawalidroga (jeździlem pół roku temu trochę Lką:P) naprawdę powoduję wtedy zagrożenie na drodze. |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 25-12-2007, 09:56
|
|
|
stefan napisał/a: | naprawdę powoduję wtedy zagrożenie na drodze. |
Nie mów mi ze jazda 70ka na 70tce czy 50ka na 50tce sprawia zagrozenie na drodze |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-12-2007, 20:40
|
|
|
egon11 napisał/a: | Nie mów mi ze jazda 70ka na 70tce czy 50ka na 50tce sprawia zagrozenie na drodze |
Owszem taka jazda przy naszym ruchu stwarza szczególne zagrożenie bo prowokuje innych do wyprzedzania. Niestety ale warunki jakie panują w naszym kraju wymuszają dynamiczną i szybszą jazde niż przepisy przewidują. Wyobraź sobie trasę powiedzmy z Piotrkowa do Rzeszowa ( specjalnie ta bo nie ma ekspresówek, wielopasmówek itp) i teraz jedź zgodnie z przepisami.
Dnia Ci braknie na dotarcie do celu.
A wszystko to jest wina braku dróg, bo po jak jade po mieście to 50 mi styka spokojnie, a jak chce się gdzieś dalej przemieścić to powinienem wjechać na odpowiednią drogę i pomykać. Ale niestety to tylko teoria ..... bo własnie nie ma dróg. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 21:30
|
|
|
Hipo napisał/a: | powinienem wjechać na odpowiednią drogę i pomykać. Ale niestety to tylko teoria ..... bo własnie nie ma dróg. |
Hipo, z tym sie zgodze dróg jest mało i fatalne :sciana:logiczne ze nie pojade 50 czy 60km/h gdy droga szeroka ,dobra ,a na około pola ale...
Hipo napisał/a: | prowokuje innych do wyprzedzania. |
...gdyby wiekrzosc kierowców miała choc odrobine wyobrazni to robiliby to (wyprzedzali) z głowa i napewno bezpieczniej niz jazda na złamanie karku bo jakis baran wlecze sie 70-80km/h |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 29-12-2007, 21:51
|
|
|
egon11 napisał/a: | ..gdyby wiekrzosc kierowców miała choc odrobine wyobrazni to robiliby to (wyprzedzali) z głowa i napewno bezpieczniej niz jazda na złamanie karku bo jakis baran wlecze sie 70-80km/h |
Zgadzam się że kamikadze zza kierownicy powinno się usunąć z dróg wogóle.
Tylko że zawsze jest jeszcze w każdej sytuacji kolejne ale, mianowicie wyobraź sobie sytuacje że spotka Ci się na drodze 2-3 "świętych" jadących przepisowo i będą sobie jechać jeden za drugim. Przeważnie jeszcze jeden jedzie dolepiony do drugiego na tyle blisko że nie ma między nimi rozsądnej odległości żeby smiało wyprzedzić ich pojedyńczo tylko trzeba pakować wszystkich na raz. I mamy do czynienia z sytuacją w której "święte"krowy na drodze prowokują wykonanie niebezpiecznego manewru. A z doświadczenia to wiem że przeważnie tacy kierowcy to nie ustąpią Ci ani 5cm przy wyprzedzaniu mimo że mogliby się usunąć trochę na bok żeby ten manewr ułatwić.
Sytuację znam od podszewki bo jeżdze po drogach nie tylko osobówką ale i ciezarówką i czasem to naprawde szlag mnie trafia i jakbym mógł to bym pieprzną takiego pacana do rowu i pojechał dalej.
Po prostu dopóki nie będzie u nas dróg, dopóty będziemy mieli do czynienia z ryzykanctwem na drodze. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:01
|
|
|
Hipo napisał/a: | nie ma między nimi rozsądnej odległości żeby smiało wyprzedzić ich pojedyńczo tylko trzeba pakować wszystkich na raz. |
Zgadzam sie absolutnie
Hipo napisał/a: | nie ustąpią Ci ani 5cm przy wyprzedzaniu mimo że mogliby się usunąć trochę na bok żeby ten manewr ułatwić. |
90proc. kierowców niestety tak robi tylko ze ja staram sie jechac za pojazdem na taka odległosc aby spokojnie ze dwie osobówki sie zmiesciły i w miare mozliwosci posuwam sie gdy ktos mnie wyprzedza wiec czemu mam nie jechac przepisowo
Hipo napisał/a: | Po prostu dopóki nie będzie u nas dróg, dopóty będziemy mieli do czynienia z ryzykanctwem na drodze. |
Jesli bedziemy miec leprze tez nie jestem pewien czy sie poleprzy |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:08
|
|
|
egon11 napisał/a: | Jesli bedziemy miec lepsze tez nie jestem pewien czy sie polepszy |
Ujmę to inaczej, problem stanie się mniej widoczny bo ludzie będą cisnąc po lepszych drogach, wyprzedzanie bedzie się odbywać bezkolizyjnie ( rozdzielone jezdnie) jednak nie sądze że kultura naszych kierowców się zwiększy. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:11
|
|
|
Hipo napisał/a: | nie sądze że kultura naszych kierowców się zwiększy. |
Ano własnie po polskich drogach jezdzi kupe wariatów którym trzebaby było prawka poodbierac, ale niestety na to my juz nic nie poradzimy |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:16
|
|
|
Hipo napisał/a: | Tylko że zawsze jest jeszcze w każdej sytuacji kolejne ale, mianowicie wyobraź sobie sytuacje że spotka Ci się na drodze 2-3 "świętych" jadących przepisowo i będą sobie jechać jeden za drugim. Przeważnie jeszcze jeden jedzie dolepiony do drugiego na tyle blisko że nie ma między nimi rozsądnej odległości żeby smiało wyprzedzić ich pojedyńczo tylko trzeba pakować wszystkich na raz. I mamy do czynienia z sytuacją w której "święte"krowy na drodze prowokują wykonanie niebezpiecznego manewru. A z doświadczenia to wiem że przeważnie tacy kierowcy to nie ustąpią Ci ani 5cm przy wyprzedzaniu mimo że mogliby się usunąć trochę na bok żeby ten manewr ułatwić.
|
Hipo, wszystko ok, kiedy sytuacja na drodze pozwala Ci na to, żeby się usunąć. Ale niestety zauważyłem, że duża część kierowców uważa to wręcz za Twój obowiązek, że masz mu się usunąć, bo on chce Cię wyprzedzić i mam tu na myśli sytuację gdy jest podwójna ciągła, zakaz wyprzedzania, z naprzeciwka sznurek aut, co kawałek przejścia dla pieszych lub skrzyżowania, a taki baran trąbi i mruga Ci, żebyś mu zjechał.
Sorry, ale jeśli ktoś uważa się za króla szos i wszyscy powinni mu zjechać z drogi, bo on jedzie u mnie nie znajdzie uprzejmości. Wkurza mnie sytuacja kiedy jadę sobie spokojnie drogą, z naprzeciwka sznur aut, a co chwila z tego sznurka wyskakuje jakiś cwaniaczek i wali na czołówkę i to ja mu mam zjechać - najlepiej do rowu - bo on musi wyprzedzić to jedno auto, tyle, że i tak przed nim zostaje zamiast 40 jeszcze 39 innych do wyprzedzenia
Natomiast jeśli widzę, że warunki na drodze i przepisy pozwalają na to, żeby ktoś mnie bezpiecznie wyprzedził to dlaczego nie mam mu tego ułatwić. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:19
|
|
|
polansky napisał/a: | wszystko ok, kiedy sytuacja na drodze pozwala Ci na to, żeby się usunąć. Ale niestety zauważyłem, że duża część kierowców uważa to wręcz za Twój obowiązek, że masz mu się usunąć, bo on chce Cię wyprzedzić i mam tu na myśli sytuację gdy jest podwójna ciągła, zakaz wyprzedzania, z naprzeciwka sznurek aut, co kawałek przejścia dla pieszych lub skrzyżowania, a taki baran trąbi i mruga Ci, żebyś mu zjechał.
Sorry, ale jeśli ktoś uważa się za króla szos i wszyscy powinni mu zjechać z drogi, bo on jedzie u mnie nie znajdzie uprzejmości. Wkurza mnie sytuacja kiedy jadę sobie spokojnie drogą, z naprzeciwka sznur aut, a co chwila z tego sznurka wyskakuje jakiś cwaniaczek i wali na czołówkę i to ja mu mam zjechać - najlepiej do rowu - bo on musi wyprzedzić to jedno auto, tyle, że i tak przed nim zostaje zamiast 40 jeszcze 39 innych do wyprzedzenia
Natomiast jeśli widzę, że warunki na drodze i przepisy pozwalają na to, żeby ktoś mnie bezpiecznie wyprzedził to dlaczego nie mam mu tego ułatwić. |
polansky, |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:23
|
|
|
polansky napisał/a: | Natomiast jeśli widzę, że warunki na drodze i przepisy pozwalają na to, żeby ktoś mnie bezpiecznie wyprzedził to dlaczego nie mam mu tego ułatwić. |
Jak najbardziej sie z tym zgadzam, również co do podwójnej ciagłej, pasów itd też nie ma wątpliwości. Natomiast mówimy własnie o usunięciu z dróg takich kozaków co wyprzedzają na piątego bo oni muszą jechać ....
Natomiast jeśli jedziesz sobie spokojnie, z przeciwka sznur, droga szeroka i z jednej i z drugiej jest trochę miejsca na usunięcie sie to uważam że i Ty i ten co jest wyprzedzany powinni zrobić trochę miejsca dla wyprzedzającego.
Nie jest to rozwiązanie idealne ale niestety jakoś trzeba sobie radzić na naszych drogach z których 90% to jednojezdniowe drogi o jednym pasie ruchu w każdą strone. Zresztą jesteś z Krk to wiesz jak wygląda droga na Tarnów i dalej na Rzeszów, czekając na wolne miejsce z przeciwka czujesz jak Ci włosy rosnął ...... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:23
|
|
|
egon11, podsumuję to tak. Staram się być grzeczny (kulturalny) dla tych, którzy są kulturalni wobec mnie. Jak widzę, chamstwo to chamstwem odpłacam |
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:29
|
|
|
Hipo napisał/a: | czekając na wolne miejsce z przeciwka czujesz jak Ci włosy rosnął ...... |
ale to nie znaczy ze ci przed toba maja zaraz ci zjechac bo ty jedziesz, oni tez chca dojechac (bezpiecznie) do celu |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:32
|
|
|
egon11, ciagle mówie o sytuacji w której ktoś sobie jedzie wolniej a na drodze ma miejsce żeby ustąpić kawałek drogi. Nie zamierzam nikogo na siłe do rowu wpędzać ... chociaż coniektórych to na stałe by pasował tam załadować |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
polansky
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:33
|
|
|
egon11 napisał/a: | ale to nie znaczy ze ci przed toba maja zaraz ci zjechac bo ty jedziesz, oni tez chca dojechac (bezpiecznie) do celu |
Dlatego jeszcze raz podkreślam. Uprzejmość owszem, ale gdy są ku temu warunki, żeby bezpiecznie wykonać dany manewr A nie tak, żeby stworzyć jeszcze większe zagrożenie na drodze |
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:40
|
|
|
Moze masz racje, ale ja jakos do takich kierowców którzy wyprzedzaja w ten sposób...
Hipo napisał/a: | mówie o sytuacji w której ktoś sobie jedzie wolniej a na drodze ma miejsce żeby ustąpić kawałek drogi. |
...czuje niechec. Miałem w zeszłym roku taka sytuacje ze z naprzeciwka jechało ok.5ciu aut a gosciu za mna mrugał bo chciał mnie wyprzedzic, no to mu grzecznie zjechałem (jechałem ok 70km/h). Pech trafił ze jeden z kierowców jadacych z naprzeciwka podjał taka sama decyzje jak kierowca który mnie wyprzedzał
Reszte sobie dopowiedz (był taki młody ) |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:47
|
|
|
Mozemy tak do rana rozprawiać o tym, bo akurat wątpie coby równocześnie manewr rozpoczeli a jesli nawet to przecież zawsze można zrezygnować z wyprzedzenia. Ale niestety to co przemawia ciągle przez naszą dyskusję ......
....... drogi ....... brak dróg ..... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 29-12-2007, 22:53
|
|
|
Hipo napisał/a: | ....... drogi ....... brak dróg ..... |
oraz ....wyobraznia.......brak wyobrazi.....
Hipo napisał/a: | akurat wątpie coby równocześnie manewr rozpoczeli |
niestety tak było Jechali ztakimi predkosciami ze niestety nie zdazyli sie schowac a o odpuszczeniu to mowy nie było(ten co mnie wyprzedzał byłjuz prawie przedemna) Wiecej takiego czegos przezywac niechce. |
|
|
|
|
stefan
|
Wysłany: 01-01-2008, 19:02
|
|
|
Cytat: | Nie mów mi ze jazda 70ka na 70tce czy 50ka na 50tce sprawia zagrozenie na drodze |
Nie, ale jazda 30 na 70 czy 20 na 50 owszem, sprawia zagrożenie |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 10:19
|
|
|
stefan napisał/a: | ale jazda 30 na 70 czy 20 na 50 owszem, sprawia zagrożenie |
stefan, a powiedz mi kto jedzie 30ka na 70tce?
** Dodano: 02-01-2008, 10:22 **
Mowa była o jezdzie z przepisowa predkoscia a za jazde z duzo mniejsza predkoscia to tez nawet mandatmozna dostac za utrudnianie płynnosci ruchu |
|
|
|
|
stefan
|
Wysłany: 02-01-2008, 15:30
|
|
|
egon...wierz mi że naprawdę to się zdarza;) |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 16:24
|
|
|
stefan napisał/a: | egon...wierz mi że naprawdę to się zdarza;) |
To chyba juz przesada lekka jest |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:23
|
|
|
Sapphiron napisał/a: | nie no sorry ale nikt mi nie wmówi że jazda przepisowo stwarza zagrożenie na drodze |
Akto powiedział ze stwarza |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-01-2008, 17:27
|
|
|
kontekst Egonie, kontekst...
np nazywanie osób jeżdżących przepisowo zawalidrogami itp... |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|