|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
FOTORADAR - czerwony błysk |
Autor |
Wiadomość |
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-01-2008, 11:13
|
|
|
polansky napisał/a: | Bo podejrzewam, że gdyby np. u nas znieść ograniczenia na autostradzie ( bo nie autostradach ) To wszyscy grzaliby ile wlezie nie patrząc na to czy ich auto się do tego nadaje i czy wogóle potrafią z taką prędkością bezpiecznie jechać (opanować samochód). |
Zupełnie się z tym nie zgadzam, zobacz teraz co jest na A4, średnia prędkość 90% samochodów to 120-130km/h czyli w zasadzie zupełnie w przepisach się mieszczą, jakieś 7-8% pojazdów to auta co jadą jeszcze wolniej a pozostałe ułamki to kamikadze jadący w pedałem w podlodze. Więc twoja teza zupełnie sie nie potwierdza, myslisz że tych wszystkich jadących 120-130 ograniczaja przepisy ? nie sądze ... po prostu to ludzie rozsądnie się przemieszczający i szanujące swoje złotówki które wylatują przez wydech.
A kamikadze na drodze byli, są i będą zawsze. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-01-2008, 11:45
|
|
|
Chodziło mi bardziej o to, że jak ktoś najnowszą BMką czy Merolem grzeje 200km/h po autostradzie to niech sobie grzeje, bo takie auto to jako tako da się opanować przy takich prędkościach ( osobiście uważam, że żadne auto powyżej takich prędkości nie słucha się kierowcy tylko to kierowca słucha auto )
Ale jeśli ktoś ciśnie staremu rzęchowi (z którego po drodze odpadają poszczególne śrubki) ile pójdzie i nic sobie z tego nie robi, że auto ledwo jest w stanie utrzymać na dwóch pasach autostrady no to sorry
Ale tak jak powiedziałeś Hipo,
Hipo napisał/a: | A kamikadze na drodze byli, są i będą zawsze. |
i żadne zniesienie ograniczeń tego nie zmieni, czy też w drugą stronę - zaostrzanie przepisów, bo kto jeździ rozsądnie ten będzie tak jeździł, a kto świruje to świrować będzie, czy będą ograniczenia czy nie
(Przez świrowanie rozumiem nie samo przekraczanie prędkości, ale zachowanie na drodze zagrażające zdrowiu i życiu innych uczestników ruchu ) |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-01-2008, 13:02
|
|
|
polansky napisał/a: | najnowszą BMką czy Merolem grzeje 200km/h po autostradzie to niech sobie grzeje, bo takie auto to jako tako da się opanować przy takich prędkościach |
Dokładnie się z Tobą zgodzę. Nie którymi autami nie należy jeździć szybko mimo, że na to pozwala silnik... Nie raz byłem świadkiem, jak jakiś drech gonił za nową "limuzyną" i myślał, że jak ten z przodu tak jedzie, to i on może... Ciężarówka, która jechała przed limuzyną nagle zahamowała, limuzyna po hamulcach i zmieniła pas ruchu (ABS, ESP... zadziałały) a koleś w starym wraku znalazł się na zderzaku ciężarówy, a raczej pod nim. Następnego dnia w tym miejscu stał znicz.
Co do stylu jazdy, to ja osobiście staram się łączyć wszystkie style na raz, jeżdżę:
- dynamicznie - na skrzyżowaniu 1 sekunde po zmianie światła na zielone jestem daleko za skrzyżowaniem, tylko widzę w wstecznym lusterku jak auto, które stało za mną zaczyna się powoli toczyć.
- ekonomicznie - zmiana biegu przy 2500-3000obr/min
- szybko - 9km/h więcej jak jest to dozwolone, mandacik przysługuje po przekroczeniu 10km/h od dozwolonej prędkości, uwzględniając 1km/h błędu pomiaru na liczniku samochodu.
- bezpiecznie - wynika to raczej z tego, że pracuje jako zawodowy kierowca, widziałem w swoim życiu dużo wypadków śmiertelnych i wiem, czym grozi "niedostosowanie prędkości do panujących warunków" i odbyłem kurs bezpiecznej jazdy
Nie uważam się za super kierowce, ale za to uważam, że jeżdżę bezpiecznie, w porównaniu z większością polskich kierowców
Do tych co piszą, że zawsze jeżdżą 50km/h po terenie zabudowanym... między 23 - 5 obowiązuje 60km/h chyba, że znaki stanowią inaczej. |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 14-01-2008, 13:14
|
|
|
dakota, absolutnie sie zgadzam z kazdym twoim słowem |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-01-2008, 14:08
|
|
|
dakota napisał/a: | Nie uważam się za super kierowce, ale za to uważam, że jeżdżę bezpiecznie, w porównaniu z większością polskich kierowców |
I takich ludzi szanuje |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 14-01-2008, 14:23
|
|
|
dakota napisał/a: | a koleś w starym wraku znalazł się na zderzaku ciężarówy, a raczej pod nim. Następnego dnia w tym miejscu stał znicz.
|
zgadzam się
taki jak już ma czym pogonić to leci do końca a potem są efekty
Brak wyobraźni i doświadczenia za kółkiem a po za tym chęć popisania się przed innymi "że co to nie on"
Też jeżdżę zawodowo i też widziałem dużo wypadków
zgodzę się z tym że tam gdzie można to się więcej poleci ale są pewne granice których się nie przekracza
kiedyś widziałem jak we wsi (50km) gościu w BMW który mnie mijał a jakieś 2 km dalej zobaczyłem to samo BMW pod starem
BMką wyszedł na czołówkę gdy mijał ciągnik a 50 na pewno nie jechał
pewnie nawet się nie spodziewał tego stara więc mijał ciągnik na ślepo
dla piratów |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
M6M
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 18:28 czerwony błysk
|
|
|
Jestem pełen uznania dla tych kierowców, którzy wiedzą do czego służy samochód (bezpieczne i wygodne przemieszczanie się w terenie).
Tylko niestety coraz gorzej jest przemieszczać się bezpiecznie.
Smutne jest to, że przez bezmyślnych czubków giną Ci normalni użytkownicy dróg. |
_________________ M6M
Tempra 1,6 LPG 91r. |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 21-01-2008, 08:02
|
|
|
W czwartek z pod mojej naczepy wyciągali goscia co sobie zezłomowal mazde 323F, zapytacie jaka przyczyna ? otóż jade sobie załadowany, dojeźdzam do skrzyżowania na którym skręcam w lewo, normalna sprawa, kierunek, rzut oka w lusterko i czekam aż z przeciwka będzie wolne. Wolne jest to ja redukcja i zaczynam manewr i nagle w lusterku widze samobójce który wyprzedza 4 auta jadące za mną i pakuje mi się pod naczepe.
Normalny kretyn, szczęscia miał tyle że uderzył w koło a dopiero później trafił pomiędzy ciagnik a osie naczepy za to nic nikomu się nie stało, oczywiscie gosciu i dziewczyna bez pasów bo po co, linie na jezdni czy znaki go nie obowiązują ...
A czego to piszę, bo chcę przekazać jeszcze fakt o istnieniu takiej rzeczy jak ograniczone zaufanie do innych, co z tego że Ty, ja czy ktoś jeszcze jedzie ostrożnie skoro trafi się jeden ćwierćmózg i zrobi wypadek na drodze. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2008, 12:18
|
|
|
A koleś co na to jak wyszedł z auta (lub go wyciągneli). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-01-2008, 15:02
|
|
|
kro_ma, o co chodzi? Popraw posta. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
|
Wysłany: 21-01-2008, 15:27
|
|
|
Prawdopodobnie dostaniesz 4 punkty i 100 zł miałem podobny przypadek na ograniczeniu do 50 jechałem 74km/h |
|
|
|
|
Tobol
Wiek: 36 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 77 Skąd: Gdańsk/Toruń
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-01-2008, 12:31
|
|
|
Kajlon, on już dostał ;]
Kajlon napisał/a: | Prawdopodobnie dostaniesz 4 punkty i 100 zł miałem podobny przypadek na ograniczeniu do 50 jechałem 74km/h |
radexon napisał/a: | A więc przyszła fota,byłem u SM i dostałem 6 pkt i 200 zł.
Więc tak źle nie jest bo mogli mi 300 zł dowalić ale na szczęście 200 zł więc zapłacić trzeba i żyć dalej. |
A co do prędkości, to ja przez rok od odebrania prawka (odebralem 21.12.2006) jezdzilem "jak w aptece" - 50 tam gdzie 50, 40 tam gdzie 40. Po roku już zacząłem jeżdzić max 10 km/h wiecej. |
_________________ "Spala się, zanim wyciągniesz po to ręce..."
Jak zwalczyć depresję, smutek, dół |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 22-01-2008, 14:48
|
|
|
Witam
Hipo napisał/a: | Cytat: | np nazywanie osób jeżdżących przepisowo zawalidrogami itp... |
Jako zawalidroge można równie dobrze rozumiec kogoś kto jedzie 40 tam gdzie jest ograniczenie do 50-60 km/h....
..... Powtórze to co napisałem na poprzedniej stronie, zbyt wolna jazda prowokuje do wyprzedzania ... nie zawsze bezpiecznego. |
Wczoraj trafiłem na takiego cymbała, jechał równo 40-60, drogą gdzie można było jechac nawet do 90 - poza terenem zabudowanym, bałwan najpierw wyjechał mi ze stacji benzynowej tak że musiałem dośyć mocno przyhamować, potem jechał 60 - tką (za miastem), trudno go było wyprzedzić ze względu na duży ruch, jak już zrobił się długi wąż na 50 aut, to znalazło się kilku niecierpliwych w SUVach i zaczął się balet, wyprzedzanie na siłę, wciskanie się, spychanie na pobocze itd.. i gdzie tu bezpieczna jazda?.
PS to auto to nie był rozklekotany Maluch, tylko w miarę nowa Skoda Octawia, (oklejona Octawia Club Polska), jak już kolesia wyprzedzałem (zrobiła się wielopasmówka), zobaczyłem że koleś gadał sobieprzez telefon
Pozdrawiam tego idiotę |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 25-01-2008, 09:54
|
|
|
Cytat: | A koleś co na to jak wyszedł z auta (lub go wyciągneli). |
On cały, dziewczyna rozcieła sobie tylko podbródek, mieli więcej szczęscia niż rozumu. Czasem to mi się włos na głowie jerzy jak pomyśle co się dzieje na drogach i odechciewa mi się wogóle wyjeżdżania do pracy. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|