Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
FOTORADAR - czerwony błysk
Autor Wiadomość
Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-01-2008, 11:13   

polansky napisał/a:
Bo podejrzewam, że gdyby np. u nas znieść ograniczenia na autostradzie ( bo nie autostradach ) To wszyscy grzaliby ile wlezie nie patrząc na to czy ich auto się do tego nadaje i czy wogóle potrafią z taką prędkością bezpiecznie jechać (opanować samochód).

Zupełnie się z tym nie zgadzam, zobacz teraz co jest na A4, średnia prędkość 90% samochodów to 120-130km/h czyli w zasadzie zupełnie w przepisach się mieszczą, jakieś 7-8% pojazdów to auta co jadą jeszcze wolniej a pozostałe ułamki to kamikadze jadący w pedałem w podlodze. Więc twoja teza zupełnie sie nie potwierdza, myslisz że tych wszystkich jadących 120-130 ograniczaja przepisy ? nie sądze ... po prostu to ludzie rozsądnie się przemieszczający i szanujące swoje złotówki które wylatują przez wydech.

A kamikadze na drodze byli, są i będą zawsze.

JCB 3CX Contraktor

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-01-2008, 11:45   

Chodziło mi bardziej o to, że jak ktoś najnowszą BMką czy Merolem grzeje 200km/h po autostradzie to niech sobie grzeje, bo takie auto to jako tako da się opanować przy takich prędkościach ( osobiście uważam, że żadne auto powyżej takich prędkości nie słucha się kierowcy tylko to kierowca słucha auto :P )
Ale jeśli ktoś ciśnie staremu rzęchowi (z którego po drodze odpadają poszczególne śrubki) ile pójdzie i nic sobie z tego nie robi, że auto ledwo jest w stanie utrzymać na dwóch pasach autostrady no to sorry :doubt:
Ale tak jak powiedziałeś Hipo,
Hipo napisał/a:
A kamikadze na drodze byli, są i będą zawsze.

i żadne zniesienie ograniczeń tego nie zmieni, czy też w drugą stronę - zaostrzanie przepisów, bo kto jeździ rozsądnie ten będzie tak jeździł, a kto świruje to świrować będzie, czy będą ograniczenia czy nie :doubt:

(Przez świrowanie rozumiem nie samo przekraczanie prędkości, ale zachowanie na drodze zagrażające zdrowiu i życiu innych uczestników ruchu :red_kartka: )

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

dakota 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 14-01-2008, 13:02   

polansky napisał/a:
najnowszą BMką czy Merolem grzeje 200km/h po autostradzie to niech sobie grzeje, bo takie auto to jako tako da się opanować przy takich prędkościach

Dokładnie się z Tobą zgodzę. Nie którymi autami nie należy jeździć szybko mimo, że na to pozwala silnik... Nie raz byłem świadkiem, jak jakiś drech gonił za nową "limuzyną" i myślał, że jak ten z przodu tak jedzie, to i on może... Ciężarówka, która jechała przed limuzyną nagle zahamowała, limuzyna po hamulcach i zmieniła pas ruchu (ABS, ESP... zadziałały) a koleś w starym wraku znalazł się na zderzaku ciężarówy, a raczej pod nim. Następnego dnia w tym miejscu stał znicz.

Co do stylu jazdy, to ja osobiście staram się łączyć wszystkie style na raz, jeżdżę:
- dynamicznie - na skrzyżowaniu 1 sekunde po zmianie światła na zielone jestem daleko za skrzyżowaniem, tylko widzę w wstecznym lusterku jak auto, które stało za mną zaczyna się powoli toczyć.
- ekonomicznie - zmiana biegu przy 2500-3000obr/min
- szybko - 9km/h więcej jak jest to dozwolone, mandacik przysługuje po przekroczeniu 10km/h od dozwolonej prędkości, uwzględniając 1km/h błędu pomiaru na liczniku samochodu.
- bezpiecznie - wynika to raczej z tego, że pracuje jako zawodowy kierowca, widziałem w swoim życiu dużo wypadków śmiertelnych i wiem, czym grozi "niedostosowanie prędkości do panujących warunków" i odbyłem kurs bezpiecznej jazdy
Nie uważam się za super kierowce, ale za to uważam, że jeżdżę bezpiecznie, w porównaniu z większością polskich kierowców

Do tych co piszą, że zawsze jeżdżą 50km/h po terenie zabudowanym... między 23 - 5 obowiązuje 60km/h chyba, że znaki stanowią inaczej. :)
     Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 14-01-2008, 13:14   

dakota, absolutnie sie zgadzam z kazdym twoim słowem =D>

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

polansky 

Wysłany: 14-01-2008, 14:08   

dakota napisał/a:
Nie uważam się za super kierowce, ale za to uważam, że jeżdżę bezpiecznie, w porównaniu z większością polskich kierowców

=D> I takich ludzi szanuje :zgoda:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-01-2008, 14:23   

dakota napisał/a:
a koleś w starym wraku znalazł się na zderzaku ciężarówy, a raczej pod nim. Następnego dnia w tym miejscu stał znicz.

zgadzam się
taki jak już ma czym pogonić to leci do końca a potem są efekty
Brak wyobraźni i doświadczenia za kółkiem a po za tym chęć popisania się przed innymi "że co to nie on"

Też jeżdżę zawodowo i też widziałem dużo wypadków

zgodzę się z tym że tam gdzie można to się więcej poleci ale są pewne granice których się nie przekracza

kiedyś widziałem jak we wsi (50km) gościu w BMW który mnie mijał a jakieś 2 km dalej zobaczyłem to samo BMW pod starem

BMką wyszedł na czołówkę gdy mijał ciągnik a 50 na pewno nie jechał

pewnie nawet się nie spodziewał tego stara więc mijał ciągnik na ślepo

:red_kartka: dla piratów
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

M6M 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 18-01-2008, 18:28   czerwony błysk

Jestem pełen uznania dla tych kierowców, którzy wiedzą do czego służy samochód (bezpieczne i wygodne przemieszczanie się w terenie).
Tylko niestety coraz gorzej jest przemieszczać się bezpiecznie.
Smutne jest to, że przez bezmyślnych czubków giną Ci normalni użytkownicy dróg. :gwizdek:

Hipo 

Wysłany: 21-01-2008, 08:02   

W czwartek z pod mojej naczepy wyciągali goscia co sobie zezłomowal mazde 323F, zapytacie jaka przyczyna ? otóż jade sobie załadowany, dojeźdzam do skrzyżowania na którym skręcam w lewo, normalna sprawa, kierunek, rzut oka w lusterko i czekam aż z przeciwka będzie wolne. Wolne jest to ja redukcja i zaczynam manewr i nagle w lusterku widze samobójce który wyprzedza 4 auta jadące za mną i pakuje mi się pod naczepe. :evil:

Normalny kretyn, szczęscia miał tyle że uderzył w koło a dopiero później trafił pomiędzy ciagnik a osie naczepy za to nic nikomu się nie stało, oczywiscie gosciu i dziewczyna bez pasów bo po co, linie na jezdni czy znaki go nie obowiązują ... :evil:

A czego to piszę, bo chcę przekazać jeszcze fakt o istnieniu takiej rzeczy jak ograniczone zaufanie do innych, co z tego że Ty, ja czy ktoś jeszcze jedzie ostrożnie skoro trafi się jeden ćwierćmózg i zrobi wypadek na drodze.

JCB 3CX Contraktor

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 12:18   

A koleś co na to jak wyszedł z auta (lub go wyciągneli).

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-01-2008, 15:02   

kro_ma, o co chodzi? Popraw posta.

Kajlon 

Wysłany: 21-01-2008, 15:27   

Prawdopodobnie dostaniesz 4 punkty i 100 zł :? miałem podobny przypadek na ograniczeniu do 50 jechałem 74km/h :doubt:
     assistance   Moneta

Tobol 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-01-2008, 12:31   

Kajlon, on już dostał ;]

Kajlon napisał/a:
Prawdopodobnie dostaniesz 4 punkty i 100 zł :? miałem podobny przypadek na ograniczeniu do 50 jechałem 74km/h :doubt:

radexon napisał/a:
A więc przyszła fota,byłem u SM i dostałem 6 pkt i 200 zł. ;D

Więc tak źle nie jest bo mogli mi 300 zł dowalić ale na szczęście 200 zł więc zapłacić trzeba i żyć dalej.

A co do prędkości, to ja przez rok od odebrania prawka (odebralem 21.12.2006) jezdzilem "jak w aptece" - 50 tam gdzie 50, 40 tam gdzie 40. Po roku już zacząłem jeżdzić max 10 km/h wiecej.

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 22-01-2008, 14:48   

Witam

Hipo napisał/a:
Cytat:
np nazywanie osób jeżdżących przepisowo zawalidrogami itp...

Jako zawalidroge można równie dobrze rozumiec kogoś kto jedzie 40 tam gdzie jest ograniczenie do 50-60 km/h....
..... Powtórze to co napisałem na poprzedniej stronie, zbyt wolna jazda prowokuje do wyprzedzania ... nie zawsze bezpiecznego.

Wczoraj trafiłem na takiego cymbała, jechał równo 40-60, drogą gdzie można było jechac nawet do 90 - poza terenem zabudowanym, bałwan najpierw wyjechał mi ze stacji benzynowej tak że musiałem dośyć mocno przyhamować, potem jechał 60 - tką (za miastem), trudno go było wyprzedzić ze względu na duży ruch, jak już zrobił się długi wąż na 50 aut, to znalazło się kilku niecierpliwych w SUVach i zaczął się balet, wyprzedzanie na siłę, wciskanie się, spychanie na pobocze itd.. i gdzie tu bezpieczna jazda?. :sciana:
PS to auto to nie był rozklekotany Maluch, tylko w miarę nowa Skoda Octawia, (oklejona Octawia Club Polska), jak już kolesia wyprzedzałem (zrobiła się wielopasmówka), zobaczyłem że koleś gadał sobieprzez telefon :sciana:
Pozdrawiam tego idiotę :fufu:

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

Hipo 

Wysłany: 25-01-2008, 09:54   

Cytat:
A koleś co na to jak wyszedł z auta (lub go wyciągneli).

On cały, dziewczyna rozcieła sobie tylko podbródek, mieli więcej szczęscia niż rozumu. Czasem to mi się włos na głowie jerzy jak pomyśle co się dzieje na drogach i odechciewa mi się wogóle wyjeżdżania do pracy.

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu