|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rozbiłem Tipo |
Autor |
Wiadomość |
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 00:53 Rozbiłem Tipo
|
|
|
No i stało się ...
z moim stylem jazdy podobno to było nie uniknione ...
przyczyna : próba udowodnienia wyższości fiata nad bmw kolegi
miejsce zdarzenia: po zamiejska droga ( równa i dobrze oświetlona, odludzie )
czas zdarzenia : ok godziny 18:00
dane techniczne auta : abs , wspomaganie , opony zimowe toyo snowprox, w 100% sprawne hamulce
warunki drogowe : poza miejski teren, łąki, duża wilgoć która po zachodzie słońca osiadła na drodze i lekko przymarzła ( temp ok 0 C )
poszkodowani w ludziach : Brak
trasa : łuk w lewo, łuk w prawo
szczegóły : po wyjściu z jednego łuku trafiłem na przeciwny pas w drugim łuku próba powrotu na właściową strone jezdni spowodowała zarzucenie "dupy" auta i całkowity poślizg , uderzyłem w krawężnik ( ok 15 cm wysokości ) trafiając na chodnik dla pieszych ( w pobliżu znajduję się przystanek autobusowy stąd chodnik dla pieszych ) po dość sporym poślizgu na jezdni a później po chodniku , wbiłem się przodem w rów ( w momencie wpadania w rów prędkość wynosiła ok 20km/h ) obyło się bez policji ... w ciągu kilku minut zjawiło się sporo znajomych oraz straż pożarna ( która to mnie wyciągneła z rowu )
autem stłuczonym wróciłem do garażu ( pare km od miejsca zdarzenia )
nauka : dzisiejszy dzień nauczył mnie wiele, szczególnie respektu do łuków i przystosowania prędkości do warunków na drodze ( żaden system i żądne opony nie pomogą w pewnych okolicznościach )
i teraz pytania : co oprócz zderzaka , nadkola , chłodnicy ( pokrzywionej ) lekkiego klepania maski mogę sie spodziewać ( dodam że podczas powrotu rozbitym autem do garażu nie paliła sie żadna kontrolka , auto jechało prosto po puszczeniu kierownicy , hamulce działały normalnie , nic nie stukało nic nie pukało )
czego mogę sie jeszcze spodziewać ?
|
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 01:25
|
|
|
Z wszystkiego złego to jest chyba najbardziej pocieszające
avenger85 napisał/a: | nauka : dzisiejszy dzień nauczył mnie wiele |
Po fotkach - co prawda nie widać wszystkiego, raczej wydaje mi się, że skończy się na wyklepaniu tego wszystkiego, nowego zderzaka, lampy i kierunkowskazu.
A jak z pochłaniaczem (tą puszką czarną - tam jest węgiel w niej)?
Nic się nie odłączyło?
Dajesz do mechanika auto? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 18-01-2008, 08:09
|
|
|
miszko napisał/a: |
A jak z pochłaniaczem (tą puszką czarną - tam jest węgiel w niej)?
Nic się nie odłączyło?
Dajesz do mechanika auto? |
powiem szczerze że wczoraj jeszcze dokładnie nie ogarnąłem wszystkiego ...
dzisiaj jak wrócę z pracy będziemy z kumplem rozbierać wszystko na spokojnie.
czy oddam go do mechaniora zależy od zniszczeń myślę że w ciągu 2-3 dni będę wiedział na czym stoję .... |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 08:24
|
|
|
avenger85 napisał/a: | czego mogę sie jeszcze spodziewać ? |
Na zdjęciach dobrze nie widać, ale do roboty mogą być mocowanie zderzaka i pas przedni.
avenger85 napisał/a: | dzisiejszy dzień nauczył mnie wiele |
Takie lekcje są drogie, ale mam nadzieje, że wyciągniesz odpowiednie wnioski, masz szczęście, że nikomu nic się nie stało. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 18-01-2008, 10:50
|
|
|
nie sprzedam go nie ma takiej opcji ...
zrobię go tak że będzie lepiej niż było przynajmniej tak sobie tłumaczę
dzisiaj postaram się określić dokładnie co do robienia
mam też pare pytań np . czy ten pochłaniacz o którym pisał miszko jest do wymiany jeśli jest trochę pokrzywiony ?
albo np. czy chłodnica od TD będzie lepsza ? i czy będzie się nadawała ?
czy błotnik kupować oryginał czy zamiennik ? ( zamiennik może chyba nie być ocynkowany) ?? |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 18-01-2008, 12:00
|
|
|
avenger85, zamiennik napewno nie bedzie ocynkowany, poprostu bedzie sama blacha wiec warto wydac troche wiecej i miec ocynk |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 12:20
|
|
|
Zwłaszcza ten przystanek i chodnik mnie męczy...
Koledze zostało jeszcze 17 lat do odsiedzenia za nieumyślnę spowodowanie śmierci bo ścigając się odbił się od krawężnika i przeleciał na chodnik po drugiej stronie po którym szła matka z dzieckiem...nie żebym Cię w jakiś sposób pouczał, bo ja sam czasem jeżdze nie lepiej...ale może przynajmniej jeden z nas zmądrzeje:) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:08
|
|
|
Avenger85 - tutaj masz małe info na temat pochłaniacza i ogólnie wtrysków MM i BM.
Jak mocno jest on pogięty? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
dakota
Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 30 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:44
|
|
|
avenger85 napisał/a: | uderzyłem w krawężnik ( ok 15 cm wysokości ) trafiając na chodnik |
Tak wysokie krawężniki nie są stawiane bez kozery... mają zapobiec "wtargnięcia" pojazdu na chodnik.
Skoro sforsowałeś go, to 50km/h na liczniku nie miałeś... Dziwie się, że z zawieszeniem się nic nie stało...
Co do gołoledzi, to niestety taki jest urok polskich dróg, dla przykładu w Anglii asfalt jest tak chropowaty, że w razie gołoledzi auto ma dobrą przyczepność. Robią taki asfalt mimo, że gołoledź jest tak rzadka jak w Polsce Tornada.
stefan napisał/a: | Koledze zostało jeszcze 17 lat do odsiedzenia za nieumyślnę spowodowanie śmierci |
Kod: | Art. 155 KK. - Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. |
|
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:45 Re: Rozbiłem Tipo
|
|
|
Witam
avenger85 napisał/a: | No i stało się ...
z moim stylem jazdy podobno to było nie uniknione ...
przyczyna : próba udowodnienia wyższości fiata nad bmw kolegi
szczegóły : po wyjściu z jednego łuku trafiłem na przeciwny pas w drugim łuku próba powrotu na właściową strone jezdni spowodowała zarzucenie "dupy" auta
itd...
|
Nie żebym się wymądrzał, ale za takie właśnie zachowanie nie lubię przedniego napędu - nieszczęsna posterowność, która i tak w Temperce nie jest zbyt upierdliwa.
avenger85 napisał/a: |
i teraz pytania : co oprócz zderzaka , nadkola , chłodnicy ( pokrzywionej ) lekkiego klepania maski mogę sie spodziewać ( dodam że podczas powrotu rozbitym autem do garażu nie paliła sie żadna kontrolka , auto jechało prosto po puszczeniu kierownicy , hamulce działały normalnie , nic nie stukało nic nie pukało )
czego mogę sie jeszcze spodziewać ?
|
Uderzyłeś w krawężnik kołem? tylnim lub przenim? obejrzyj więc dobrze zawieszenie od strony którą uderzyłeś, czy nie wygiał się wachacz na przykład, obejrzyj felgi i opony, czy nie wysrzelił kord, najlepiej daj do wulkanizacji do sprawdzenia i wyważenia, także jeśli uderzenie było przednim kołem polecałbym sprawdzić zbieżnośc, nawet jeśli teraz nic nie ściagało., sam kiedys po uderzeniu w krawężnik pożegnałem 2 prawe opony i wachacz dolny. |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 18-01-2008, 13:47
|
|
|
stefan napisał/a: | Zwłaszcza ten przystanek i chodnik mnie męczy...
|
to nie tak że tam był przystanek taki zadaszony z siedzeniami tylko takie wycięcie w drodze żeby autobus mógł się zatrzymać a w chodnik wbity znak i tyle po za tym to takie miejsce było że tam nikogo nie ma po zmierzchu
miszko wielkie dzięki za info o pochłaniaczu
** Dodano: 18-01-2008, 14:44 **
sheriffnt napisał/a: |
Uderzyłeś w krawężnik kołem? tylnim lub przenim? obejrzyj więc dobrze zawieszenie od strony którą uderzyłeś, czy nie wygiał się wachacz na przykład, obejrzyj felgi i opony, czy nie wysrzelił kord, najlepiej daj do wulkanizacji do sprawdzenia i wyważenia, także jeśli uderzenie było przednim kołem polecałbym sprawdzić zbieżnośc, nawet jeśli teraz nic nie ściagało., sam kiedys po uderzeniu w krawężnik pożegnałem 2 prawe opony i wachacz dolny. |
no na razie jeszcze za bardzo nic nie ogarniam, auta dobrze nie oglądałem bo teraz siedze w pracy dopiero później będzie czas ....ale z tego co wczoraj zaobserwowałem pomimo lekkiego szoku to że felgi są całe nie pokrzywione, opony też nie wiem jak wahacze i reszta ...
wiem na pewno że jeśli chodzi o właściwości jezdne postaram się żeby auto było zrobione na cacy i wszystko później sprawdzone 2 razy |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 18-01-2008, 15:28
|
|
|
Cytat: | Art. 155 KK. - Kto nieumyślnie powoduje śmierć człowieka, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. |
Szczerze mówiąc to mnie zdziwiłeś...z tego co mi wiadomo to on dostał 20 lat...może był pod wpływem albo co? W każdym bądź razie 2 osoby zginęły, jedna ranna...nie wiem jak to się liczy, w każdym bądź razie...chyba lepiej nie wiedzieć tego... |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 18-01-2008, 17:50
|
|
|
wiedzieć można dla przestrogi, lepiej za to nie mieć potrzeby się przekonać... ja też nieraz szaleję dla przyjemności lub gonię dość szybko, często czas mnie też niestety goni gdzieś... ale w mieście nie przeginam, a do łuków podchodzę ciut inaczej niż kiedyś, za to jak jest droga choćby mokra to już się sam nieraz przekonałem, że może być niezły 'zonk' miejscami, nie widać nigdy dokładnie jak się autko zachowa...
zdarza się...
hmm... pas przedni/beleczka.. być może trochę klepania cię będzie czekać, ale nic strasznego... za to zainteresowałbym się po takim uderzeniu faktycznie zawiechą oraz półośką, przegubem, czy łożyskiem w kole...
nawet jak teraz jest ok, to możliwe, że za niedługo coś poleci jak półośka czy łożysko po czymś takim... sworeń wahacza czy silentblock'i, drążki kierownicze... wszystko do obejrzenia, by kiedyś przez taki naruszony element nie było wpadki na drodze tym razem z winy stanu auta... no i obowiązkowo stan hamulców, zacisku z tej strony i przewodów... |
|
|
avenger85
|
Wysłany: 19-01-2008, 11:19
|
|
|
update nad autopsją
zakupiłem już chłodnice i zamówiłem zderzak, w poniedziałek zakręcę się za lampą i błotnikiem
no i trzeba będzie wyklepać / wyciągnąć pas podłużnicy
oddawać to do jakiegoś blacharza czy próbować metodą "zrób to sam" ? |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 19-01-2008, 11:23
|
|
|
avenger85, ja bym oddał, bedziesz miał przynajmniej dobrze zrobione bo samemu to ten pas ciezko chyba bedzie wyprostowac |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 19-01-2008, 11:29
|
|
|
ja sam prostowałem kiedyś jak mi babka niezajarzona hakiem się wbiła... można momentami metodą szaloną ale skuteczną : dobrą linę zaczepić o coś, tak , żeby na pewno nie puściła, drugi koniec obwiązujesz belkę, pod linkę dajesz jakiś łom, podkładkę czy coś , zależnie pod jakim kątem i w jaką stronę ciągniesz/chcesz wypchać, potem lekko troszkę popuścisz autko, ale z umiarem!!!!! i się samo wstępnie rozciągnie
tylko to jest do wyprostowania w kilku przypadkacha, reszta to zabawa dłuższa w ręczne klepanie... potem warto może nawet czymś wzmocnić/podspawać coś i pomalować co by nie korodowało zaraz... ale w jeden dzień nie spiesząc się tylko robiąc light'owo zrobisz to sobie... |
|
|
avenger85
|
Wysłany: 19-01-2008, 13:24
|
|
|
egon11 napisał/a: | ja bym oddał, bedziesz miał przynajmniej dobrze zrobione bo samemu to ten pas ciezko chyba bedzie wyprostowac |
tak tylko tu jest taka kwestia że ten pas bardzo nie jest zmasakrowany i mam wrażenie że może da rade to zrobić na własną ręke a wtedy została by w kieszenie jakaś extra kasa np na halogeny do nowego zderzaka
a jak nie da rady wtedy dam to komuś do wyklepania |
|
|
|
|
LoKo
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 19-01-2008, 15:15
|
|
|
Tylko problem w tym ,ze ty przednią belke masz ok ,ale podluznica Ci sie zagiela do srodka. Chyba chlopaki nie zwrociliscie uwagi. |
_________________ SPRZEDAM CZĘŚCI DO TEMPRY 1.8i.e ORAZ DO TIPO 1.8 GT |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 19-01-2008, 18:09
|
|
|
Witam
LoKo napisał/a: | Tylko problem w tym ,ze ty przednią belke masz ok ,ale podluznica Ci sie zagiela do srodka. Chyba chlopaki nie zwrociliscie uwagi. |
Chyba nie taki wielki to problem, trochę się pewnie odprostuje przy naciąganiu belki.
Jest taki sposób, jak już ktoś wczesniej opisał, naciąga się mocną niezbyt sprężystą linę (może być stalówka), od prostowanego elementu (z użyciem jakiejś podkładki, by prostować na dłuższym odcinku a nie punktowo) do stałego punktu (np. drzewo), i naciąga linę w bok, można wygenerować w ten sposób niezłą siłę i łatwo ją kontrolować
oczywiście akcję trzeba powtarzać na różnych elementach i kierunkach aż do pozytywnego skutku, w ostatecznej korekcie pomaga założenie np, pasa przedniego i maski, wtedy łatwiej zobaczyć czy już już jest OK
Mam niestety doświadczenie w tej materii, po kolizji Łady z koparką ,
PS trudno powiedzieć z tego zdjęcia na ile i czy jest wygięta podłużnica, |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-01-2008, 22:14
|
|
|
avenger85, mam tak samo krzywą belkę i prawie w tym samym miejscu spadek po poprzednim właścicielu...
|
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
awaria
|
Wysłany: 19-01-2008, 22:19
|
|
|
Wcale mi Cie gościu nie żal!!!!
Szkoda że że go nie rozwaliłeś tak aby nadawał sie tylko na złom.
Przez takich młodzików giną ludzie na drogach, pomyśl sobie człowieku co by sie stało jakby w pobliżu znajdowała sie matka z dzieckiem????? |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 19-01-2008, 23:52
|
|
|
o metodach typu zaczepianie sie linką o drzewo itp już słyszałem oraz np wycięcie pokrzywionej części i w spawanie "nowej" ...
powiem szczerze że prowizorki nie lubię i dzisiaj po dokładnej autopsji ( za dnia )
stwierdzam że dam auto do blacharza ... wszystkie pozostałe elementy ( zderzak , chłodnica, błotnik, lampa ) mam już upatrzone, zamówione, zakupione w 2-3 dni będe miał już wszytko ....
awaria napisał/a: | Wcale mi Cie gościu nie żal!!!!
Szkoda że że go nie rozwaliłeś tak aby nadawał sie tylko na złom.
Przez takich młodzików giną ludzie na drogach, pomyśl sobie człowieku co by sie stało jakby w pobliżu znajdowała sie matka z dzieckiem????? |
gościu nie wiesz że człowiek uczy się na błędach ? prawko mam od 4 lat i to pierwsza wpadka jaką miałem i ciesze się że skończyło się to tak jak widać a nie przypadkiem który ty opisujesz .... z pewnością ty jest człowiekiem doskonałym i błędów nie popełniasz .... a może jednak taki błąd który opisujesz popełniłeś i stąd ten brak wyrozumienia ??
** Dodano: 20-01-2008, 00:02 **
konikks napisał/a: | avenger85, mam tak samo krzywą belkę i prawie w tym samym miejscu spadek po poprzednim właścicielu...
|
przypuszczam że moja belka może wyglądać podobnie po " zabiegach kosmetycznych"
a jak ci się na tym trzyma zderzak ? jest całkiem prosto czy gdzieś są jakieś widoczne szczeliny ??? |
|
|
|
|
awaria
|
Wysłany: 20-01-2008, 00:34
|
|
|
Ty nie popełniłeś błędu!!!!!
Ściganie sie to jest głupota a nie błąd!!!! |
_________________ Tipo 1,4 93r. 170000tys - zezłomowany:(:(:(
dobry był pojazd, oj dobry, będe tęsknił. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-01-2008, 08:50
|
|
|
avenger85 napisał/a: | a jak ci się na tym trzyma zderzak ? jest całkiem prosto czy gdzieś są jakieś widoczne szczeliny ??? |
nie ma co ukrywać że widać że był bity. zderzak lekko opada (większa szczelina między zderzakiem a światłami) |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|