Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie OC
Autor Wiadomość
Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 18-06-2006, 20:56   

pawelgdynia napisał/a:
Witam.Przyszlo mi do glowy pewne pytanie:czy auto musi byc zarejestrowane (i oplacone OC) zgodnie z adresem zameldowania?Czy mozna to jakos obejsc?Z gory dzieki za odpowiedz

Chodzi Ci zapewne o miejsce garażowania od którego zależy wysokość składki. Przerabiałem to jak kupiłem swoją temperke.

Przepisy mówią, że miejsce garażowania to miejsce zameldowania właściciela-współwłaściciela. Ja mam ojca jako współwłaściciela bo on ma pełną zniżke, ale mieszka w tym samym miejscu co ja-Łódź. Zapłaciliśmy coś koło 550zł za rok.
Gdyby ojciec mieszkał na jakiejś wsi(III strefa zagrożenia) zapłacilibyśmy nawet280zł za rok. Tak było blisko rok temu, a czy coś się zmieniło nie wiem....

assistance

kornik 
witamy nowego

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 31-08-2006, 12:22   

TU i R Warta oc+nnw+wma -6o% zniszki 552 PLN płatne w dwuch ratach Tempra 1.9td

[ Dodano: 31-08-2006, 13:26 ]
Wkradł się błąd nie 552 a 522PLN

rewit 

Wysłany: 01-09-2006, 06:35   

T U W. za cały rok plus ubezpieczenie mieszkania ...320 zł. Przy 60 % zniżce ....TIPO 1.6 :)

saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 03-09-2006, 21:36   

W LINK4: 60%zniżki, szyby, NW, i holowanie na żądanie do 400.- Euro - 436zł !!! - Tipo 1.6

Radke 

Wysłany: 05-09-2006, 15:37   

Chyba kupię sobie skuter.
Rejestracja kosztuje 110zł a OC na cały rok to wydatek aż 50zł...
:D

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-09-2006, 18:45   

śnieżny?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-09-2006, 16:17   

Ja mam Simsona SR51 ;) I ubezpieczenie sobie nabijam od 18 roku życia. A skutere fajna rzecz. Choć mój i tak głownie stoji w garażu.

Derfel 

Wysłany: 12-09-2006, 12:37   

Z tym braniem kogoś do ubezpieczenia, żeby mieć mniej do płacenia jest jeden minus: jak się coś rypnie o wejdziemy w szkodę - wszystkim lecą zniżki.
Miałem kumpla w swoim ubezpieczeniu - bo ma pełne zniżki. Jak stuknąłem to jemu poszło po zniżce. A że ma kilka samochodów...
Com się nadenerwował...

Teraz jestem sam: wyrobiłem już sobie 30% mniej i za temprę zapłaciłem w HDI Samopomocy 624zł za cały rok. Znośnie.

n-e-o 

Wysłany: 16-03-2008, 23:15   

Ja mam Tipo 1.6 ubezpieczone w Hesti. Płace jednorazowo (raz za cały rok) 316 zł z NW. Tzn. auto jest na ojca, bo jak bym sam chciał wziąć na siebie (ok. 1200zł), a na współwłaściciela (ok. 600-700zł) rocznie. Hehe...to pomyślałem 'po co przepłacać' i ojciec jest właścicielem. Tyle, że mi zniżki nie będą leciały :(
Jest:
Vectra B 2.0 16V LPG Lovato
(1998r)

Gość, Twoje auto jest najładniejsze :)

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 17-03-2008, 18:05   

miszko napisał/a:
I ubezpieczenie sobie nabijam od 18 roku życia

Już niestety nie da się takiego wałka zrobić, zmienili przepisy.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-03-2008, 21:12   

W HDI policzyli mi po stłuczce w zeszłym roku i tym, że nie mam 25 lat, razem ze zniżkami przejętymi od mamy 570 zł razem z NW

Adonay 

Wysłany: 15-04-2008, 08:28   

Panowie ! Mam takie pytanie - bo chcę sprzedać Opelka - już się nie przyda, bo żonka zmienia miejsce pracy. Jednak pracuje do końca maja, a OC kończy się 11 maja. Z tego względu nie opłaca mi się kupować OC na cały rok (a mam 0% zniżek po ostatniej kolizji).
Stąd moje pytanie - czy można gdzieś wykupić OC na 1 miesiąc ?
Bo podejrzewam, że nikt nie kupi auta bez OC, albo nie pójdzie na zrezygnowanie z niego po kupnie auta
     Moneta

miszko 

Wysłany: 15-04-2008, 08:32   

Są takie opcje, pamiętam, że w PZU płaciło się 99zł za OC na jeden miesiąc.

Najlepiej idz do wybranego ubezpieczyciela i spytaj się.

Wiem, że handlarze tak niby robią.

Adonay 

Wysłany: 15-04-2008, 09:06   

Dzwoniłem już do "mojej" babki z Warcie i u nich się nie da, w PZU spróbuję też dzisiaj. Rozumiem, że te 99zł to bez względu na zniżki (wiem wiem, w mojej sytuacji to bez znaczenia ;) )
     Moneta

miszko 

Wysłany: 15-04-2008, 09:09   

Nie umię Ci dokładniej powiedzieć niestety. Słyszałem tylko o takiej możliwości.
Chłopak mojej kuzynku sprowadza auta z zagranicy i kiedyś wspomniał, że można było ubezpieczyć auto na 1 miesiąc.

Słoneczko 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 15-04-2008, 09:35   

mógł ubezpieczyć na miesiąc ze względu na fakt sprowadzenia auta z zagranicy,

Adonay, ja kupiłam auto z ubezpieczeniem w MTU (jedna siedziba w Polsce, wszystko załatwiasz przez internet i telefonicznie) - oni rozkładają raty nawet na 12 miesiący. nie wiem jak by wyszło z płatnością za 1 miesiąc, ale może lepiej tak, niż tracić kase na 1 rate za pół roku
     Moneta

Adonay 

Wysłany: 15-04-2008, 09:49   

Słoneczko, ale mi nie chodzi o rozłożenie płatności, tylko o zawarcie umowy na 1 miesiąc :)
     Moneta

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 15-04-2008, 13:45   

Słoneczko dobrze radzi, ubezpiecz auto przez internet, rozłóż raty na 12 miesięcy (w moim przypadku warunkiem jest konto w banku) potem wysyłasz umowę sprzedaży i finito. Na jeden miesiąc ubezpieczają ale sprowadzone na celnych lub próbnych blachach.

dcfan 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 19-04-2008, 09:33   

slavol, jaki to bank:)

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-04-2008, 19:22   

mBank, oferują OC jako pośrednicy w różnych ubezpieczalniach.

Adonay 

Wysłany: 29-06-2008, 21:21   

Panowie witam po dłuższej nieobecności :)
Od razu mam pytanie (z małą historią). Miałem OC w WARCIE (Tipo i Astrę) do maja tego roku. Oba auta sprzedałem i oczywiście umowy zostały przekazane (jesli ma to znaczenie obie sie już skończyły).
W międzyczasie w maju kupiłem Fiestę i do dzisiaj jeżdżę na OC poprzedniej właścicielki. Niestety Fiestą walnąłem i prawdopodobnie poleciały mi zniżki (poprzednia właścicielka miała 60%, ja w Warcie 10%).
Pierwsze pytanie - czy teraz mam 0% mimo, że to nie była w sumie moja umowa ?
Po drugie, chcę zawrzeć umowę w mBanku, bo jest tanio i w formularzu jest napisane "W jakiej firmie została zakupiona Twoja ostatnia polisa?", więc ostatnia była ZAKUPIONA w Warcie, gdzie mam 10% zniżki.
Czy więc bezkarnie mogę podać, że ostatnia była w Warcie i ostatnio nie miałem żadnych szkód ?
Czy jeżdżąc na czyimś OC i powodując szkodę to się jakoś inaczej liczy ?
Czy nowy ubezpieczyciel wysyła zapytania do wszystkich innych czy przypadkiem gdzieś nie miałem szkody ?
Pozdrawiam :)
     Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-06-2008, 21:59   

po kupnie autka, powinieneś zgłosić się do ubezpieczyciela, aby przepisali umowę OC na Twoje nazwisko i ponownie przeliczyli składkę - niektóre firmy żądają w tym przypadku dopłaty jeśli masz mniej zniżek niż poprzedni właściciel
Nawet jeśli Ty nie zgłosiłeś się do ubezpieczyciela, to poprzednia właścicielka zapewne to zrobiła więc oni już wiedzą że Ty jeździsz autkiem.

zanim zawrzesz umowę z mbankiem, zgłoś się do ubezpieczyciela który wystawił aktualną polisę po takie zaświadczenie o ilości zniżek (to się chyba nazywa zaświadczenie o bezszkodowym/szkodowym przebiegu ubezpieczenia)

w mbanku prawdopodobnie uwierzą Ci na słowo nawet jeśli napiszesz, że masz 60% zniżki, ale w razie kolizji będziesz miał nieprzyjemności, a dzieki pisemku o którym pisałem wyżej będziesz wiedział dokładnie jaka jest Twoja sytuacja i co powinieneś wpisać w nową umowę

acha, co najważniejsze, najpóźniej dzień przed końcem aktualnej polisy musisz wypowiedzieć umowę ubezpieczenia w przeciwnym wypadku przedłużą ją automatycznie i nie będzie ich obchodziło, że np. zawarłeś już umowę z kimś innym

** Dodano: 29-06-2008, 23:03 **
P.S. jak miałeś stłuczkę to spisałeś oświadczenie czy może policja była? tak czy siek powinieneś dostać pisemko z prośbą abyś przedstawił sytuację narysował szkic okoliczności wypadku itd.
możliwe jest że takie pisemko dostąła poprzednia włascielka (ja takie dostałem mimo że auto sprzedałem i nawet zgłosiłem), wtedy Ona się zgłosi i odeśle ich do Ciebie

Adonay 

Wysłany: 30-06-2008, 07:07   

yoyo napisał/a:
po kupnie autka, powinieneś zgłosić się do ubezpieczyciela, aby przepisali umowę OC na Twoje nazwisko i ponownie przeliczyli składkę

Tak oczywiście zgłosiłem się :) W Compensie mi powiedzieli, że jeśli zaznaczę, że autem nie będzie jeździł nikt poniżej 25 roku życia, to nie będą robić rekalkulacji i otrzymałem aneks do umowy, że jest przepisana na mnie

yoyo napisał/a:
acha, co najważniejsze, najpóźniej dzień przed końcem aktualnej polisy musisz wypowiedzieć umowę ubezpieczenia w przeciwnym wypadku przedłużą ją automatycznie i nie będzie ich obchodziło, że np. zawarłeś już umowę z kimś innym

No na to jestem już od jakiegoś czasu uczulony :)

yoyo napisał/a:
jak miałeś stłuczkę to spisałeś oświadczenie czy może policja była?

Wszystko na legala ;) Była policja, wszystko spisane, szkic i cały opis zdażenia już do Compensy odesłałem, ale pojawia się problem dotyczący :

yoyo napisał/a:
zanim zawrzesz umowę z mbankiem, zgłoś się do ubezpieczyciela który wystawił aktualną polisę po takie zaświadczenie o ilości zniżek

No właśnie nie wiem jak to jest, bo w Compensie nie wiem jakie oni myślą, że mam zniżki. Poprzednia właścicielka, czyli moja aktualna polisa jest z 60% zniżką, natomiast ja sam w Warcie miałem 10%. To teraz nie wiem czy jak nie pójdę do Compensy po zaświadczenie, to czy nie napiszą mi zwyżki 10%, bo przecież nic nie wiedzą o zniżce w Warcie a poza tym zniżki i zwyżki są moje przenoszone tylko podczas zawierania nowej umowy, a nie przejmowania od kogoś (jak to właśnie miało miejsce) ?
     Moneta

sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 30-06-2008, 07:57   

wydajemi się że powinieneś
1. iść do warty po zaświadczenie że już masz te 10%
2. iść do compensy przepisać na siebie ubezpieczenie razem z tym zaświadczeniem, że już masz 10% a za kolezje dowala zwyżke 10% i tak wyjdzieszna "0"
3. bierzesz zaświadczenie z kompensy
4. idziesz do mBanku...

ew. możesz pominąć punkt 2 i 3 i w mBanku pokazać zniżke z warty i "twierdzić", że było bezszkodowo, bo ponoć ubezpieczyciele nie wymieniają między sobą żadnych informacji o kolizjach etc...

Adonay 

Wysłany: 30-06-2008, 09:50   

No teraz to już zupełnie bez sensu - dzwoniłem do Compensy i mi powiedziała babka, że szkoda jest wpisana w poprzednią właścicielkę, a przecież wszystkie papiery przysłali do mnie.
Stwierdziła, że jeśli chcę mogę zadzwonić do innego działu i to sobie ustalać, więc wg nich mam 0%. To ja już nic teraz nie rozumiem.
Czemu ta poprzednia właścicielka nic nie zrobiła ? Szkoda miała miejsce w marcu, mamy w sumie lipiec, czyżby nic nie wiedziała ?
:sciana: :sciana: :sciana:

** Dodano: 30-06-2008, 12:10 **
A no i jeszcze jedno - babka w Warcie mi powiedziała, że od jakiegoś czasu posiadacz OC ma je jakby oddzielnie na każde auto, czyli zniżki w razie czego lecą z tego konkretnego.
Ja jednak w necie znalazłem zapisek, że tyczy się to AC - to jak to jest ?
     Moneta

Odpowiedz do tematu