Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasada zamka błyskawicznego
Autor Wiadomość
Kamitchi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-09-2008, 10:22   Zasada zamka błyskawicznego

Świetnie ze wreszcie ktos poruszyl ten temat.

http://ww6.tvp.pl/6287,20080901782382.strona

Ciekaw jestem czy Ci kierowcy blokujacy tez tak sie zachowuja w innych krajach europejskich, czy taki folwarczek robia tylko u nas.

pzdr.

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 16-09-2008, 20:13   

Kamitchi, popieram ja tak śmigam i nie narzekam

nawet mam specjalną naklejkę na tylnej szybie jutro pokarze ją wszystkim 8)
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

kazik 

Wysłany: 16-09-2008, 21:08   

a o co w tym chodzi??

Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 16-09-2008, 21:26   

dawid5451, chodzi o to że jak masz 2 pasy ruchu w jednym kierunku i zwężkę żebyś się nie pchał od razu na prawy pas tylko jechał lewym i pod koniec zjeżdżał na prawy. Autka mają się zazębiać jak ząbki w pasku błyskawicznym.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 16-09-2008, 23:15   

dawid5451 napisał/a:
a o co w tym chodzi??
a ja myślałem że tak dogłębnie to wytłumaczyli, że teraz cała Polska będzie tak jeździć.

W Poznaniu dość często występują takie zwężenia, ale na wpuszczenie czekam zwykle około 5-10 minut. Szkoda gadać, jak zacofani jesteśmy...
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

yagi2 

Województwo: Dolnośląskie
Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 17-09-2008, 01:00   

nietyle zacofani,co większość kierowców,w tym ja.Stojąc w korku na prawym pasie(lewy wolny) widząc kierowce na lewym pomykającego na przód kolejki i wcinającego się z przodu,myśli sobie hymmm cfaniak.Gdyby lewy pas jechał (stał) tyle czasu co prawy,to metoda ta miała by sens,jednak u nas tak nie jest,wiec Ciechu nie dziw się,że ktoś stoi n miniut na prawym i widzie,że jakiś "cwaniak chce przeskoczyć" lewym i nie stać,po prostu nie wpuszcza go.Ty taki ojciec porządku:P Sam mam nakleikę jeżdże na suwak:P ale w aucie:P nie na szybie:) Tak jak pisałem jak dwa pasy jadą tak samo,to owszem,wpuszczę,ale jak widzę,że wszyscy stoją ,a jeden,kilku się pcha,to nie,jazda na zderzaku:D

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-09-2008, 23:26   

nieraz ostatnio stałem na takich zwężkach, może to i brzydkie, ale popierałem jak tirowcy oba pasy blokowali...
bo odcinek był na tyle długi, że auta za nimi nie robiły większego korka w zależności czy jadą na jeden czy na dwa pasu, a przynajmniej wymuszało to płynną jazdę;
miałem porównanie wielokrotnie - jazdy bez blokadu - 'na zamek' i z blokowaniem lewego.. niestety, jak na lewym nie było nikogo, to jakoś ruch szedł płynnie, jak auta wszystkei odpowiednio wcześniej na prawy zjeżdżały... w sytuacji gdy jechali wybrani lewym do końca zaczęło się zastanawianie kto ma ich wpuścić, kiedy, czy cfaniacy czy nie itp itd... no i płynny ruch prawego pasa przestał być płynny tylko gaz - hamulec bo rza na czas ktoś z lewego się wpycha...

nie jesteśmy niestety na tyle zgrani - kultura na drodze - by sposób na zamek działał, wg mnie - u nas dobrze...
póki co z tego co widzę wymuszanie wcześniejszego zjadzdu na prawy i wymuszenie ciągłej ale płynnej jazdy tylko prawego pasa owocuje płynnym ruchem... przykady na codzień choćby na wiecznie remontowanej E75 bielsko - katowice i dalej...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

slavol 

Wysłany: 29-09-2008, 09:58   

Niemcy na autostradach to stosują i działa a cwaniaków mykających lewym nie ma, bo oba pasy wypełniają się równomiernie i zjeżdżają w zameczek na początku zwężki.
Ale "nasi królowie szos" są lepszejsi od wszystkich i boli ich że osobówek myknie czasem 5 zanim ruszy te swoje 30 ton i blokady sobie urządzają, szczególnie na zwężce 30 km przed świeckiem. Żenada, czasami mi wstyd że jestem Polakiem. Jeszcze dużo kultury musimy nabrać jako kierowcy.

ciechu 

Wysłany: 29-09-2008, 11:03   

yagi2 napisał/a:
Tak jak pisałem jak dwa pasy jadą tak samo,to owszem,wpuszczę,ale jak widzę,że wszyscy stoją ,a jeden,kilku się pcha,to nie,jazda na zderzaku:D
wlasnie dlatego ten suwak nie dziala u nas :(
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 29-09-2008, 17:59   

unknown, ja się mam dobrze bo nadal jeżdżę na blachach z Krakowa i jak lecę lewym do samego końca to od razu mnie ktoś wpuszcza bo nie myśli że jadę na cwaniaka tylko że po prostu nie znam terenu i nie zauważyłem zwężki. Od kiedy jeżdżę na obcych numerach to nie zdarzyło mi się stać dłużej niż trzy samochody.

Bdm 

Wysłany: 29-09-2008, 18:01   

Młody, to sedici cały czas na ego jest zarejestrowana?? Cwaniaczek, na turystę jeździsz :P

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Młody 

Wysłany: 29-09-2008, 18:16   

Bdm$ka napisał/a:
Młody, to sedici cały czas na ego jest zarejestrowana??

Tak, na ego :D
Do niego będą przychodziły fotki z fotoradarów haha

Bdm$ka napisał/a:
Cwaniaczek, na turystę jeździsz :P

Każdy sposób jest dobry :lalala:

A wracając do tematu to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem ale faktycznie nasi kierowcy chyba do tego jeszcze nie dorośli :D

Bdm 

Wysłany: 29-09-2008, 18:30   

o tej zasadzie było dzisiaj w Raporcie na TVN turbo... oczywiście jestem za..... ale wątpię żeby kierowcy się do tego stosowali....
Młody, ego się zabezpieczył, jak będziesz chciał się sedici pozbyć to będzie pierwszy w kolejce :D

Moneta

Młody 

Wysłany: 29-09-2008, 18:49   

Bdm$ka napisał/a:
jak będziesz chciał się sedici pozbyć to będzie pierwszy w kolejce :D

I nie będzie musiał go przerejestrowywać :D

Bdm 

Wysłany: 29-09-2008, 18:51   

Młody, i nawet dla mnie lepiej, jak bym go odkupił to bliżej do kraka bym miał :P

Moneta

Młody 

Wysłany: 29-09-2008, 19:00   

Bdm$ka, ego by go już chyba nie sprzedał :D

stefan 

Wysłany: 01-10-2008, 01:35   

Z tego co wiem to metoda zamka, nie polega na
Cytat:
jechał lewym i pod koniec zjeżdżał na prawy.
czyli czekaniu na lewym do samego końca, tylko na tym że jeżeli dwa pasy ruchu schodzą się w jeden, to raz jedzie samochód z lewego, raz z prawego pasa...jeżeli jest możliwość wymieszania się wcześniej to po co czekać do końca?

ciechu 

Wysłany: 01-10-2008, 08:11   

stefan napisał/a:
jeżeli jest możliwość wymieszania się wcześniej to po co czekać do końca?
chyba nie czytałeś od pierwszego posta, w którym jest zawarty materiał video dotyczący działania tej zasady.

Bo jeśli jadący lewym pasem wciskają sie na prawy jak tylko zrobi się luka, to ci którzy stoją na końcu kilometrowej kolejki prawego pasa stoją ciągle w miejscu.

A tak na prosty chłopski rozum. Wyobraź sobie zwężenie spowodowane robotami drogowymi. Na tym odcinku obowiązuje ograniczenie prędkości do 40km/h. Jeśli samochody jechałyby dwoma pasami ruchu i zaczęły się tasować dopiero przed samym zwężeniem to kolejka samochodów jadących z prędkością 40km/h byłaby o połowę krótsza niż w przypadku gdyby wszystkie auta poruszały się tylko prawym pasem ruchu. Fakt, że w pierwszym przypadku prędkość ta byłaby mniejsza niż 40km/h, bo trzeba jeszcze przepuszczać co drugie auto z lewego pasa, ale kierowcy są wzrokowcami i mniej denerwują się gdy widzą powód dla którego trzeba zwolnić. Poza tym przepisy o ruchu drogowym nakazują wykorzystywanie dodatkowych pasów ruchu jeśli jest taka możliwość, co zresztą zawarte jest w materiale video. :) Wiem, że dla niektórych jest to ciężkie w pojęciu, ale w takim wypadku należy zastosować się do tego przepisu tak, jak do jazdy w dzień po mieście na włączonych światłach, albo jeszcze dosadniej, jak do czekania na czerwonym świetle, mimo że nic nie jedzie.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

stefan 

Wysłany: 01-10-2008, 22:05   

Owszem, przyznaje że nie oglądałem tego filmu...

Ale w moim chłopskim rozumowaniu, czekanie do końca nie ma sensu...tuż przed wjazdem na moje osiedle dwa pasy schodza sie w jeden. Jeżeli samochody wpuszczają sie naprzemiennie i robią to płynnie, na całej długości 2 pasów (jakieś 20 metrów) ruch odbywa sie płynnie. Jednak kiedy auto na lewym pasie dojeżdza do konca (koniec pasa), zatrzymuje sie (także samochody za nim), zmusza auto na prawym pasie do zatrzymania sie (co wiecej, samochody za nim) i wpuszczenia go. Jaki z tego efekt? 2 pasy stoją w miejscu, bo ktoś nie wmieszał sie wczesniej na prawy, tylko czekal do konca...

ciechu 

Wysłany: 02-10-2008, 08:34   

stefan napisał/a:
Jednak kiedy auto na lewym pasie dojeżdza do konca (koniec pasa), zatrzymuje sie
Tak, ale tylko dlatego, że jak już wspomniałeś prawym pasem auta jadą sobie "na zderzaku" celowo nie robiąc miejsca. A gdyby im bliżej zwężenia zostawiali miejsce między sobą na jedno auto (czyli tak jak to wygląda na zachodzie), żaden samochód by nie stał, ruch przebiegałby płynnie, a kolejka skróciłaby się. Taki jest sens zamka błyskawicznego. Nie stanie i czekanie na wpuszczenie, tylko ciągły ruch i naprzemienne przejeżdżanie z pasa lewego i prawego.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

matrix 
witamy nowego

Wysłany: 02-10-2008, 18:02   

Ciechu78, myślę jednak, że kolega stefan, ma rację. A przepisy ruchu drogowego nakazują jazdę jak najdłużej prawym pasem ruchu, a zmianę jedynie wtedy kiedy jest to konieczne.

Młody 

Wysłany: 02-10-2008, 18:39   

matrix, przepisy przepisami. Chodzi o to żeby łatwiej się jeździło. Przepisy nie mówią że masz kogoś wpuścić jak chce się włączyć do ruchu a to robisz (mam nadzieję). Po prostu jesteśmy daleko za innymi krajami jeżeli chodzi o ułatwianie sobie jazdy a przede wszystkim jeżeli chodzi o kulturę na drodze.

ciechu 

Wysłany: 03-10-2008, 07:52   

Młody, dokładnie tak jak piszesz. A propos przepisów, nie do końca jest tak jak piszesz, matrix, i po raz kolejny muszę oprzeć się na materiale video. matrix, czy ty to obejrzałeś
http://ww6.tvp.pl/6287,20080901782382.strona ? Jak mają się twoje przepisy do zaleceń miśków na tym filmie? A może co miasto to inne przepisy???
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 05-10-2008, 22:13   

w moim mieście takich zwężeń nie ma ale w weekendy jestem w kielcach i takie zwężenia występują i z przykrością stwierdzam że u nas po prostu to nie działa ....stojąc na pasie ze strzałkami nie ma bata żeby ktoś mnie przepuścił no chyba że "znajomy" o tych samym blachach ... nikt na blachach kieleckich nigdy nie pozwolił mi sie normalnie przyłączyć do ruchu ... zgadzam się że jest to przejaw chamstwa w najczystszej formie i braku znajomości kodeksu ... a to raptem kielce gdzie jako tako korków nie ma .... aż boją się pomyśleć co jest w większych miastach....

romano 

Wysłany: 06-10-2008, 13:51   

avenger85 napisał/a:
.... aż boją się pomyśleć co jest w większych miastach....

Nie jest tak źle, aż sam się zdziwiłem, w Katowicach remontowany jest węzeł murckowski i jest pełno zwężeń i jakie mnie zaskoczenie spotkało jak kierowcy ze sznuru samochodów ciągnącego się od A4 zaczęli wpuszczać każdego włączającego się na ich pas ruchu, idealnie zadziała zasada zamka błyskawicznego i w ogóle nie musiałem czekać.
Nie wiem czy tak jest w dzień powszedni, ale w zeszłą niedzielę kierowcy wykazali się rozsądkiem.

Moneta

Odpowiedz do tematu