Rynek LPG - wiadomości |
Autor |
Wiadomość |
netsat
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-12-2005, 10:30 Rynek LPG - wiadomości
|
|
|
Kilka informacji z dziedziny cen oraz perspektyw LPG w Polsce
Kilka migawek z lokalnych gazet:
Wyższa akcyza na autogaz zaszkodzi całej branży
2005-12-19
Ryzyko podniesienia akcyzy na gaz propan-butan wywołał strach wśród kierowców, którzy uciekając od wysokiej ceny benzyn zamierzali zamontować instalację gazową do samochodu. „Gazeta Prawna” napisała, że tysiące warsztatów montujących w samochodach instalacje gazowe znajdzie się za kilka tygodni na krawędzi bankructwa.
Co dalej z rosnącą ceną autogazu?
2005-11-08
Kierowcy, którzy chcieli zaoszczędzić na rachunkach za paliwo i wydali pieniądze na instalację do autogazu, teraz z bólem liczą, jak ich oszczędności się kurczą. W ciągu kilku tygodni autogaz zdrożał niemal o 20 procent i kosztuje już prawie 2,3 zł za litr – podicza „Gazeta Wyborcza”.
LPG coraz droższy
2005-10-11
Benzyna i olej napędowy w cenie 4 złotych za litr to dość przykra rzeczywistość, z którą muszą się zmierzyć kierowcy, nie dziwi więc fakt, że z zazdrością zerkają na tych, którzy do swoich pojazdów zamontowali instalację gazową, jednak ci ostatni również za LPG płacą coraz więcej.
W przedwyborczą sobotę ceny gazu propan-butan kształtowały się na poziomie 2,12-2,24 zł/litr. To szok, który długo pozostanie w pamięci.
Dlaczego gaz drożeje?
Rzecznik PKN Orlen jak również PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Ga-zownictwo) tłumaczy zawsze tak samo: „Cena ropy poszła w górę…”. Tymczasem jest dokładnie odwrotnie, cena baryłki ropy aktualnie ma tendencję zniżko-wą ok. 60 dolarów (notowanie z 21 października na giełdzie londyńskiej). Prawdą natomiast jest, iż każda reakcja na kurs ropy ma wpływ na ceny gazu, aczkolwiek opóźnienie może dochodzić do 90 dni (więcej: „Paliwowy drenaż kieszeni”, www.auto-club.pl z dn. 12.09.2005 r.). Tym razem stało się to jeszcze szybciej, zanim sezon grzewczy rozkręcił się na dobre.
Przypomnijmy, iż jeszcze we wrześniu stosunek ceny benzyny do ceny LPG wynosił 1:2,5, dziś wynosi zaledwie 1:1,84. Z żalem spójrzmy też na rosnące ceny auto-gazu: 2000 r. - 0,80 zł/litr, 2002 już 1,45 zł/litr, do połowy paździer-nika 2005 - 1,80/litr, dziś nawet 2,24 zł/litr. Dodajmy tylko, iż rząd nie podwyższył jeszcze akcyzy na ten rodzaj paliwa.
- Zainwestowałem 6.900 zł na sekwencyjny wtrysk gazu do Corolli i cieszyłem się przez dwa tygodnie jak dziecko. Dziś, klnę jak szewc, dałem się wmanipulować i zbyt szybko uwierzyłem w normalność – powiedział Wojciech Rybka, właściciel nowej Toyoty.
PS
Dodam ze posiadalem wczesniej 2 samochody z instalacja gazowa i przejechalem na nich setki tysiecy km ale chyba nadszedl czas aby zapomniec o tanim jezdzeniu na LPG
Pozdrawiam
Marek |
_________________ Tempra 1.6 ie /LPG 1991 rok |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 12:00
|
|
|
netsat napisał/a: | Dodam ze posiadalem wczesniej 2 samochody z instalacja gazowa i przejechalem na nich setki tysiecy km ale chyba nadszedl czas aby zapomniec o tanim jezdzeniu na LPG
Pozdrawiam
Marek |
Na dzień dzisiajszy instalki za 4 tyś zł też bym nie założył.
ja w swoim czasie płaciłem 1700zł z włoskim komputerem bo takie były ceny dla monowtrysku.
instalka mi sie zwróciła. Zreszta pewnie Tobie też.
Teraz nawet 30gr różnicy daje jakieśtam groszowe oszczędności wiec wszyscy Ci którzy maja LPG dawno zwróconą nie mogą w dalszym ciągu narzekać.
A jak dojdzie do tego że 9L LPG będzie jużdroższe od 7L PB to trzeba bedzie instalke wyjąć i po sprawie (szkoda będzie płacić 60zł na drozsze przeglądy) he h e |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 12:20
|
|
|
LPG to gaz ekologiczny, nie sadze zeby ceny jakos super wzorsly. Na zime zawsze ceny rosna.
Poczekamy, pozyjemy, zobaczymy. Choc i tak sie noz w kieszeni otwiera, pomyslec ze kiedys litr kosztowal ~>1zł. A teraz... 2.20, a Pb i ropa dochodzily do 4zł !!!!! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 13:08 Re: Rynek LPG - wiadomości
|
|
|
Kolega Marek ma najwyrazniej jakas fobie na punkcie LPG |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 13:25 Re: Rynek LPG - wiadomości
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Kolega Marek ma najwyrazniej jakas fobie na punkcie LPG |
Kolega Marek jak napisal wyzej mial 2 autka na LPG
Czytac,czytac i jeszcze raz czytac kolego Marcinie a pozniej wnioski wyciagac |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-12-2005, 14:33
|
|
|
Hehe wniosek taki ze koledze markowi ktos niezle w glowie namieszal hihi |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 19-12-2005, 15:30
|
|
|
netsat napisał/a: | Kolega Marek jak napisal wyzej mial 2 autka na LPG
To skad taki pesymizm, krytyka i czarnowidztwo ??
miszko LPG już 2.09zł na markowych orlenach (na bylestacji już 2.01zł ale tam nie leje ) |
piękne i uległe |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 15:51
|
|
|
jabko napisał/a: | netsat napisał/a: | Kolega Marek jak napisal wyzej mial 2 autka na LPG
To skad taki pesymizm, krytyka i czarnowidztwo ??
miszko LPG już 2.09zł na markowych orlenach (na bylestacji już 2.01zł ale tam nie leje ) |
Czy Wy Panowie nie ogladacie TV i nie czytacie gazet? eeech.....
Ostatnio mialem auto wlasnie z LPG i sprzedalem go Poprostu nie chce juz gazu bo jest za drogi i z tego co mowia bedzie kosztowal prawie tyle co Pb wiec nie widze sensu wyrzucania pieniedzy w nastepna instalke do mojego starego ale jarego Tipulca
Jakby to wygladalo?-instalacja LPG drozsza od samochodu ? buhahahaha -dobre sobie
[ Dodano: 19-12-2005, 15:56 ]
MupiK napisał/a: | Hehe wniosek taki ze koledze markowi ktos niezle w glowie namieszal hihi |
Mupik- z calym szacunkiem ale jak ja do swojego pierwszego samochodu zasilanego LPG (POLONEZA) lalem GAZ to Ty na chleb mowiles pep |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 19-12-2005, 16:10
|
|
|
Heh net niewiem ale ostatnio twoje wypowiedzi sa dosc dziwne i nie tylko w tym temacie :/
Co do zakladania instalki hmm n iemam tego problemu bo juz byla w aucie a co do cen to dizsiaj wrzuce do odpowiedniego teamtu bo czas zatankowac wloszke:D
Sciagnij sobie utwor "Big Cyca "Mocherowe Berety" moze ci sie lepiej zrobi |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 16:19
|
|
|
MupiK napisał/a: | Heh net niewiem ale ostatnio twoje wypowiedzi sa dosc dziwne i nie tylko w tym temacie :/
Co do zakladania instalki hmm n iemam tego problemu bo juz byla w aucie a co do cen to dizsiaj wrzuce do odpowiedniego teamtu bo czas zatankowac wloszke:D
Sciagnij sobie utwor "Big Cyca "Mocherowe Berety" moze ci sie lepiej zrobi |
Czy Big Cyc tez jezdzi na gaz? buhahahaha
Mupik daj spokoj -kto dzis slucha Big Cyc - ow nooooo moze Ty wiec sorry :-({|= ](*,)
hahahaha |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-12-2005, 17:02
|
|
|
jabko napisał/a: | A jak dojdzie do tego że 9L LPG będzie jużdroższe od 7L PB to trzeba bedzie instalke wyjąć i po sprawie (szkoda będzie płacić 60zł na drozsze przeglądy) he h e |
myśle dokładnie tak samo /!\ jedyne słuszne rozwiązanie |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-12-2005, 17:04
|
|
|
netsat, ja tez moze za gazem nie przepadam, ale takie sa realia. Jezdzi sie na tym na czym taniej wychodzi. A raczej napewno gaz nie podrozeje, bo to jest ekologiczne paliwo.
netsat napisał/a: | Mupik daj spokoj -kto dzis slucha Big Cyc - ow nooooo moze Ty wiec sorry |
O gustach sie nie dyskutuje! Zapamietaj... |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-12-2005, 17:08
|
|
|
jabko napisał/a: |
A jak dojdzie do tego że 9L LPG będzie jużdroższe od 7L PB to trzeba bedzie instalke wyjąć i po sprawie (szkoda będzie płacić 60zł na drozsze przeglądy) he h e |
Dopiero pare dni temu o tym wlasnie mowilem...
...a wlasciwie o bliskosci i prawdopodobienstwu wystapienia takiej sytuacji
to wtedy jakos byles innego zdania w tej kwestii |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-12-2005, 17:44
|
|
|
Czarnowidztwo na maxa
Nie wiem czy niektorzy pamietaja ale rok temu gaz kosztowal ok. 2,20 wiec jaka to roznica z zeszlym rokiem???
Jest tylko jedna, ze cholernie szybko wywindowal z ceny 1,70 na 2,25 u mnie.
W zeszlym roku tez drozal ale nie tak szybko dlatego nikt nie marudzil.
Zastanowcie sie nad tym, ze wiele lub bardzo wiele jeszcze domow jest ogrzewane propanem-butanem wiec pisanie, ze bedzie kosztowal litr 5 zl jest nonsensem.
Bo w takim razie czemu prad ma nie zdrozec 600%???
Przerobicie kompy na dynama??
Wszytsko co zwiazane z paliwami i energetyka ma wplyw na gospodarke.
Podwyzki maja zawsze jeden wplyw ......... NEGATYWNY!!!!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 18:02
|
|
|
Cytat: | Bo w takim razie czemu prad ma nie zdrozec 600%???
Przerobicie kompy na dynama??
Wszytsko co zwiazane z paliwami i energetyka ma wplyw na gospodarke.
Podwyzki maja zawsze jeden wplyw ......... NEGATYWNY!!!!!! |
Dzis wlasnie media podaly ile ma zdrozec prad i w jakich rejonach kraju wiec nie boj zaby -jak to mowia
A tak nawiasem mowiac to powiedz Emf kogo to w rzadzie obchodzilo lub obchodzi ze wiele domow ludzie maja ogrzewanych na propan-butan?
Rzad szuka pieniedzy gdyz bidzet jest pusty i wydrze nawet najbiedniejszemu ostatnia zlotowke z kieszeni
Na przyklad w przyszlym roku wszyscy emeryci i rencisci prowadzacy dzialalnosc gospodarcza beda musieli zaplacic pelna skladke ZUZ Czy ktos chce czy nie
Wiesz co sie z tym wiaze?
A to ze dziesiatki tysiacy ciulaczy paru zlotych bedzie musialo zlikwidowac dzialalnosc gospodarcza bo nie bedzie w stanie zarobic na pelna skladke dla ZUS
No tak -dzialalnosci gdzie np tesc lub ojciec otworzyl na siebie bo skladke mozna bylo pelna ominac Teraz ziencie i synowie nie zaplaca wiekszych pieniedzy i firmy padna bo musza Male sklepiki,kioski ,punkty TOTO,stragany ,BUTICI itp
A wielu z Was sadzi ze gaz nie pojdzie drastycznie w gore
Pojdzie a to dlatego ze spadla sprzedaz benzyny i to drastycznie i musza odebrac kase posiadacza czterech kolek |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-12-2005, 18:16
|
|
|
netsat napisał/a: | A tak nawiasem mowiac to powiedz Emf kogo to w rzadzie obchodzilo lub obchodzi ze wiele domow ludzie maja ogrzewanych na propan-butan? |
Netstat moze i nie obchodzilyby ich same wydatki tych rodzin ale .......... mam nadzieje, ze w rzadzie nie siedza stolarze, mechanicy czy ine profesje lecz specjalisci to EKONOmisci, a Ci wiedza ze kazda podwyzka to wyzsza inflacja i nizszy wzrost gospodarczy.
netsat napisał/a: | Na przyklad w przyszlym roku wszyscy emeryci i rencisci prowadzacy dzialalnosc gospodarcza beda musieli zaplacic pelna skladke ZUZ Czy ktos chce czy nie
Wiesz co sie z tym wiaze?
A to ze dziesiatki tysiacy ciulaczy paru zlotych bedzie musialo zlikwidowac dzialalnosc gospodarcza bo nie bedzie w stanie zarobic na pelna skladke dla ZUS |
Netstat te dzialalnosci to takie fikcje jak ciezarowe cinquecento.
Sorry ale jesli ktos majacy grupe inwalidzka i otrzymujacy rente, prowadzi dzialalnosc to czemu pracowac NIE MOZE i otrzymuje rente, a dzialalnosc prowadzic JUZ MOZE!!!!
Gospodarka socjalna ma swoje granice i nie robmy sobie zartow bo swiadczenia socjalne sa wyplacane z NASZYCH PIENIEDZY, a nie od dobrego dziadka z zachodu!!!
Ja tez chce dostac rente, a otworze dzialalnosc i bede sie smial z innych!!!! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 18:23
|
|
|
A ja nie chce renty Chce miec nadal dobre zdrowie i prace za ktora dostane godziwe wynagrodzenie i nic wiecej Ale wybieglismy poza temat sorry |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 19-12-2005, 18:28
|
|
|
netsat napisał/a: | Dzis wlasnie media podaly ile ma zdrozec prad i w jakich rejonach kraju wiec nie boj zaby -jak to mowia |
Prad dla obiorcy końcowego nie zdrozeje. Co prawda robia "zamieszki" w dziale energetycznym, ale chodzi o to ze zmiany beda miedzy elektrownia, a firmami rozdzielajacymi prad. Bo około 10% pradu "tracone" jest w czasie przeplywu liniami i tu wlasnie nastapily zmiany dotyczace regulacji finansowych miedzy elektorwnia a firmami rozprowadzajacymi.
Dla nas odbiorówc ma sie stawka nie zmienić. I hope so Tak bynajmniej z roznych wiadomosci sie dowiedzialem. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-12-2005, 19:39
|
|
|
netsat napisał/a: |
Czy Wy Panowie nie ogladacie TV i nie czytacie gazet? eeech.....
|
Nie ogladaj tyle telewizji |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:42
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Nie ogladaj tyle telewizji |
Chyba że jedyną słuszną telewizję TRWAM.
Zresztą niedługo inne telewizje też będą jednynie słuszne ...kwa kwa |
piękne i uległe |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:45
|
|
|
jabko napisał/a: | Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Nie ogladaj tyle telewizji |
Chyba że jedyną słuszną telewizję TRWAM.
Zresztą niedługo inne telewizje też będą jednynie słuszne ...kwa kwa |
Panowie zaczynacie odwalac dziecinade
jablko koniecznie chcesz mi w jakis sposob dokuczyc? Robisz sie zalosny
Pisz na temat albo wogole nie pisz ok? |
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:56
|
|
|
Netstat jak to powiedzial miszko o gustahc sie... jednak zobacz ile ludiz sciag a"mocherowe berety"
Co do pradu hihi jestem na biezaco nie bujcie zaby nie bedzie tak zle :p
Co do gau heh netstat jezdzi sie na tym na czym jest taniej jakby gaz nie byl tani to dalej bym mial diesla coz oplaca mi sie to i jak narazie nic sie nie zmienia a ze dzisiaj tankowalem po
2,05 to chyba nie bede plakac z tego powodu |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:56
|
|
|
netsat napisał/a: | Pisz na temat albo wogole nie pisz ok? |
NIE !!
Mam już dość tego tematu i jak już ktos wcześniej gdzieś napisał stałes się śmieszny po prostu.
Próbujesz nam udowodnić że 9L LPG jest droższe niz 7L PB.
Nie wiem czy bierze się to z żalu po sprzedanym aucie na LPG i buleniu teraz po 4zł za benzyne czy z niedouczenia w szkole podstawowej.
A dokuczać Ci nie chce bo i po co.
Co do TV to sam napisałem w innym temacie żebyście nie wierzyli gazetom i TV a przy okazji nowych pomysłów PiS na wydawanie koncesji programom TV uzytecznym społecznie...Rydzyk itp po prostu nawiązałem do tego i tyle. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
netsat
|
Wysłany: 19-12-2005, 20:58
|
|
|
jabko napisał/a: | NIE !!
Mam już dość tego tematu i jak już ktos wcześniej gdzieś napisał stałes się śmieszny po prostu.
Próbujesz nam udowodnić że 9L LPG jest droższe niz 7L PB.
Nie wiem czy bierze się to z żalu po sprzedanym aucie na LPG i buleniu teraz po 4zł za benzyne czy z niedouczenia w szkole podstawowej.
A dokuczać Ci nie chce bo i po co.
Co do TV to sam napisałem w innym temacie żebyście nie wierzyli gazetom i TV a przy okazji nowych pomysłów PiS na wydawanie koncesji programom TV uzytecznym społecznie...Rydzyk itp po prostu nawiązałem do tego i tyle. |
A co Ty jablko nie umiesz czytac siebie?
Zobacz co sam stukasz na kogos Chyba ze nie potrafisz sie kontrolowac
Moze i ja stalem sie smieszny czytajac Twoje posty ale Ty jablko caly czas jestes smieszny
Pozatym nigdy nie wyciagam wnioskow wzorujac sie na podstawie np kolegi z Forum lub tylko dlatego ze tak pasuje mowic czy pisac
Ni pisz bzetow jablko ze mi zal jakiegos auta po sprzedazy itp nie znasz mnie wogole a wyciagasz o mnie jakies pochopne wnioski
Ja zaczynajac tutaj temat pisalem ogolnie jakie jest moje zdanie w temacie a Ty zaczoles udezac personalnie |
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 19-12-2005, 21:17 Re: Rynek LPG - wiadomości
|
|
|
netsat napisał/a: | ... kosztuje już prawie 2,3 zł za litr – podicza „Gazeta Wyborcza”. |
Płace 2.09zł na Orlenie (W łagiewnikach nawet Orlen 2.01zł)
netsat napisał/a: | ...Ostatnio mialem auto wlasnie z LPG i sprzedalem go Poprostu nie chce juz gazu bo jest za drogi i z tego co mowia bedzie kosztowal prawie tyle co Pb . |
No tak 2.09zł to PRAWIE 3.60 zł
PRAWIE robi wieeelką różnicę.
Faktycznie to moje posty są śmieszne. To ty wiesz że moje auto często się psuje choć to ja nim jeżdżę. To ty wiesz ile płace za LPG choć to ja je wlewam i wyciągam gotówkę. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
|