|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
STAG 2 W+L |
Autor |
Wiadomość |
angelo20
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-08-2006, 19:35 STAG 2 W+L
|
|
|
Witam
Czy moze mi ktoś wytłumaczyć tak łopatologicznie co dało by mi założenie tego do mojej instalki gdzie mam tylko pokrętło czyli instalka pod gaznik , a silnik mam 1,4 i.e.
Dodam tylko ,ze na miescie pali mi 12l LPG Pozdrawiam |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-08-2006, 07:37
|
|
|
nic by ci nie dało... to bajerek wymagany przez przepisy (ekologia) w silnikach"nowoczesnych" gdzie jest katalizator i przede wszystkim sonda lamba.
o ile mi wiadomo w silnikach gaźnikowych sonda lamba nie ma racji bytu więc sam widzisz... |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
angelo20
|
Wysłany: 11-08-2006, 19:36
|
|
|
No problem w tym ,ze ja mam silnik na wtrysku ,a nie na gazniku Więc mam sonde i tym podobne czujniki , a instalka zrobiona jak pod gaznik. Niechodzi mi konkretnie o ten model sterownika tylko podałem go jako przykład. Bo na ludzki rozum skoro innymi parametrtami steruje komp np powietrzem ? |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-08-2006, 21:44
|
|
|
Lopatologicznie to wyglada tak:Komputer gazowy pobiera dane z czujnikow (temp.cieczy,czujnik polozenia przepustnicy,sonda lambda) i odpowiednio dopasowuje dawke gazu do panujacych warunkow przez odpowiednie uchylenie silniczka krokowego.Ponadto wysyla do komputera bezynowego nieprawdziwe wartosci z sady lambda i wtryskiwacza (ktore sa odlaczone podczas jazdy na bezynie)
czechonapisal:w silnikach gaźnikowych sonda lamba nie ma racji bytu.
Mylisz sie kolego.W cinquecento 700 ( i nie tylko)z elektronicznym gaznikiem jest sonda. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
angelo20
|
Wysłany: 12-08-2006, 17:40
|
|
|
Czyli jednymi słowy powinienem mieć komputer gazowy ? Druga sprawa czy to mi coś da ? |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-08-2006, 17:46
|
|
|
Powiem tak:to jest tak jak dyskutowac czy lepszy jest wtrysk czy gaznik.Instalacja z komputerem "musi" byc wyregulowana przez czlowieka ktory sie na tym zna i ma oprogramowanie do tego,natomiast proste instalacje mozna na upartego samemu wyregulowac. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 12-08-2006, 17:55
|
|
|
Cytat: | Czyli jednymi słowy powinienem mieć komputer gazowy ? Druga sprawa czy to mi coś da ? |
Według przepisów tak, ale praktyka mówi coś innego
Komputer ma swoje wady i zalety, wszystko zależy czego oczekujesz od instalacji.
W teorii rzadiej reguluje się instalakę z komputerem a i skład mieszanki jest lepiej dopasowany do warunków pracy silnika.
Przy instalacji ze śrubą mieszanka nigdy nie będzie tak dobrze dopasawana jak przy komputerze i teoretycznie po każdej wymianie części eksploatacyjnych trzeba regulować instalkę, ale za to masz mozliwośc regulacji albo na spalanie albo na osiągi. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-08-2006, 22:34
|
|
|
o ile mi wiadomo to sterownik od gazu oszukuje sonde lambda. chyba ze się myle bo z pamięcią u mnie ostatnio słabo jest
różnica między instalacją na gaźnik a jednopunkt jest duża technicznie a kasowo niewielka na pomorzu 200-300zł . więc chyba lepiej wydac sobie trochę więcej kasy i miec spokuj niz potem męczyc się i szukaniem rozwiązania na to ze albo nie odpala albo za duzo pali albo gasnie bo tak bedzie sie zachowywac bez sterownika
co innego jakbys miał mechaniczny wtrysk (ale fiaty go nie maja) wtedy można założyc spokojnie instalke od gaźnika |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
angelo20
|
Wysłany: 13-08-2006, 09:01
|
|
|
dzięki za potwierdzenie mojej teorii. Taką instalke założył poprzedni właściciel ,a ja chce dokupić na własną reke komputer itd. Mam nadzieje ,że nie wydam pieniedzy w błoto |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|