Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Doradźcie co zrobić
Autor Wiadomość
opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 23-05-2008, 07:04   

Emf napisał/a:
Duża część użytkowników diesla nie ma o tym pojęcia i po "deptańcu" zamiast odczekać chwilę gaszą auto.

a no, generalnie zasada jest taka zeby po odpaleniu auta poczekac z 30sekund az olej osiagnie pelna zdolnosc smarowania w ukladzie i dopiero potem ruszac, brak deptania na zimnym silniku az do osiagniecia optymalnej temp. pracy silnika no i chlodzenie turbiny po jezdzie na wyzszych obrotach albo po dluzszym smiganiu...

w turbach ze zmienna geometria lopatek trzeba tez uwazac zeby nie przymulac smigajac autkiem, tzn ze po jezdzie miejskiej i zmianie biegow dajmy na to przy 2k rpm trzeba tez od czasu do czasu przegonic autko i przytrzymac na wyzszych obrotach zeby nie zasyfilo kierownic itp ;)

rafal22bb, jak wezmiecie renie to unikajcie tankowania ON na mini stacyjkach, typu prywatny biznesik itp bo nie wiadomo co tam celem zysku wlasciciel z paliwkiem wyrabia

rafal22bb 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-05-2008, 07:54   

no właśnie też o tym słyszeliśmy na serwisie, mój ojciec każde auto tankuje na BP więc chyba nie będzie jakiegoś syfu który mógłby uszkodzić wtryski czy tam pompę. Ja raz przekonałem się o jakości paliwa na stacji Auchan, zatankowałem tam do Tipka gaz i benzynę, na gazie był strasznie zamulony, a po jeździe na benzynie szlag mi pompę paliwa trafił, albo to był nieszczęśliwy zbieg okoliczności albo faktycznie coś u nich jest nie tak, bądź co bądź nigdy więcej tam nie tankowałem ;)

Pierwszy niezależny dziennik internetowy redagowany przez Was http://trybunaludu.info
     assistance

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 23-05-2008, 15:42   

opti napisał/a:
Emf napisał/a:
mi nie chodzi o start spod świateł tylko o wyprzedzanie w trasie

oprocz tej wartosci 90KM ktora Cie tak razi :lalala: jest jeszcze moment obrotowy :)

Moment obrotowy ma z dynamikę tyle wspólnego ile wartość KM silnika ale wiele osób mitycznie go podaje jako wyrocznię.
Liczy się stosunek mocy do masy :!:
Opti moment obrotowy Renault Magnum wynosi przeszło 2000nM, a ma szansę z Twoim Bravo, które ma 1/4 czy 1/5 tego ? :lalala:

Wracając do tematu to gratuluję zakupu bo Renówki to fajne autka.

assistance   Moneta

opti 

Wysłany: 23-05-2008, 17:52   

Emf napisał/a:
moment obrotowy Renault Magnum wynosi przeszło 2000nM, a ma szansę z Twoim Bravo, które ma 1/4 czy 1/5 tego

zes porownanie zrobil ze hej.. :badgrin:

Emf napisał/a:
Moment obrotowy ma z dynamikę tyle wspólnego ile wartość KM silnika ale wiele osób mitycznie go podaje jako wyrocznię

z tym ze wartosc momentu ma wplyw na mozliwosci przyspieszania i elastycznosc samochodu :lalala:

Hipo 

Wysłany: 23-05-2008, 19:07   

Emf napisał/a:
Opti moment obrotowy Renault Magnum wynosi przeszło 2000nM, a ma szansę z Twoim Bravo, które ma 1/4 czy 1/5 tego ?

A chcesz się założyć ? :lalala:

Odpowiednie przełożenie i bravo ani gumy nie zdązy powąchać, tyle że w tutaj pojawi się problem z trakcją.

A tak bardziej realistycznie to problem w tym porównaniu leży konktretnie w zakresie obrotów pracy silnika, nie wiem czy jeździłeś cieżarówką, ja jeżdze na codzień prawie ostatnio i tam masz użyteczny zakres około 1,2 obr/min dlatego też brakuje takiego widocznego przyśpieszenia bo jeszcze dobrze nie skończysz gazu wciskać a juz trzeba wyższy bieg zapinać. :)

JCB 3CX Contraktor

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-05-2008, 10:30   

Hipo napisał/a:
A chcesz się założyć ? :lalala:

Chcę :lalala:
NIE MA SZANS :!:
Mam znajomych z firmami transportowymi, jechałem jako pasażer.
Kiedyś dla jaj ścigali się jeden Scanią (oczywiście sam ciągnik) drugi Berlingo.
Nie muszę mówić kto wygrał ;)
Auta są mocne ale to nie wyścigówki ;)

assistance   Moneta

Hipo 

Wysłany: 24-05-2008, 17:15   

Emf napisał/a:
Auta są mocne ale to nie wyścigówki

Własnie w moim poście napisałem ci dlaczego tak jest. Wszystko przez mały użyteczny zakres obrotów takiego silnika. Poza tym w ciężarówce nie jesteś w stanie na tyle szybko biegi przeżucać żeby stanowić konkurencje dla osobówki, jednak to tylko kwestia odpowiednio zestopniowanej skrzyni i masz wyscigową ciężarówke ;)

JCB 3CX Contraktor

Odpowiedz do tematu