PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!! |
Autor |
Wiadomość |
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-05-2005, 11:14 PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!
|
|
|
To znowu ja .... i zaczynam marudzić ](*,)
Nie mogę się jakoś doczekać kiedy rtomik zapala zdecydowaną chęcią sprzedaży swojego autka i szukam czegoś z obłędem w oczach.
Co sądzicie o tym????? |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-05-2005, 11:39 Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!
|
|
|
Czesc Madzia!
Jechac z tym do serwisu i wyogladac. Minus to hak, instalacja gazowa wymaga fachowego sprawdzenia - jesli byla zle zalozona - klopoty gwarantowane (jezeli zostala zalozona co dopiero - dla mnie byloby to podejrzane. Nikt nie wywala pieniedzy na LPG, zeby sie zaraz pozbyc auta). Plus - faktura (odpada PCC-1).
P.S.
Ja bym zainteresowal sie tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52289357
Mlodszy i duzo mniejszy przebieg |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-05-2005, 18:08
|
|
|
Najlepsze ze kazdy ze sprzedawcow twoierdi ze to auto OSZCZEDNE
Dosyc ciekawe bo ja bym jakos nie zaliczyl Tempry do aut oszczednych, a bynajmniej mojej |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 24-05-2005, 18:26
|
|
|
Emf napisał/a: | Najlepsze ze kazdy ze sprzedawcow twoierdi ze to auto OSZCZEDNE
Dosyc ciekawe bo ja bym jakos nie zaliczyl Tempry do aut oszczednych, a bynajmniej mojej |
Reguła jest prosta. Nie jeździsz - masz oszczędne auto. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
Y@nek
Wiek: 59 Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 87 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 24-05-2005, 20:17
|
|
|
Jeśli masz blisko do Poznania to warto się umówić na oględziny , cena dość atrakcyjna , więc może wart jest tej ceny.
No i zawsze warto poczekać aż aukcja się skonczy bez sprzedaży i wtedy negocjować cene , zawsze coś można skubnąć jak gość będzie widział że poważnie jesteś zainteresowana. |
_________________ Janek
Tempra SW 1,6 i.e. |
|
|
|
|
sloneczna
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Sty 2005 Posty: 370 Skąd: ostrzeszów wlkp
|
Wysłany: 24-05-2005, 20:23
|
|
|
Co prawda to w piątek wybieram sie po samochód do niemiec może może ,coś wypatrze godnego polecenia . |
|
|
|
|
Y@nek
Wiek: 59 Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 87 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 24-05-2005, 20:24 Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!
|
|
|
Jechac z tym do serwisu i wyogladac. Minus to hak,
Czemu uważach hak za minus ? jeśli przed kupnem sprawdzi na diagnostyce silnik to tylko się cieszyć że ma tyle dodatków , wiadomo są tacy co ciągają przyczepy z burakami i zarzynają silniki , ale teraz to nie problem przed kupnem sprawdzić motor. |
_________________ Janek
Tempra SW 1,6 i.e. |
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 24-05-2005, 21:12
|
|
|
1. Tipo- 1.4 1995r, benzyna - 1 własciciel, salonowe auto ostatnie ktore wychodzilo tu w kraju - gaz do zalożenia; 130 tys. przejechane (to, to co Marcin mi linka na allegro powyżej podesłał) cena 4.900 do lekkiej negocjacji
2. Tempra - skladak 1992/1996-7;diesel 1.9-zaniedbane podobno w środku, przebiegu nie pamietam, cena- też cos okolo 5.000
muszę się dzisiaj zdecydować
ja już sie zdecydowalam ;o))) ale poslucham waszych opinii (wiem, wiem strasznie malo napisałam do porownania) no i wy macie mieć glos decydujacy
poradźcie...prosze |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 24-05-2005, 21:25
|
|
|
madzia napisał/a: | wy macie mieć glos decydujacy
poradźcie...prosze |
Czekać, czekać, czekać... Chyba, że się pali.
Polecam złożyć zamówienie na konkretny model z zachodu.
Niedawno Słoneczna miał dwie znakomite oferty. Napewno zamknęłabyś się w 5 tys. zł. z pełnym bakiem . |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-05-2005, 21:36
|
|
|
Jeżeli bym miał wybierać między tymi dwoma, a opisy odzwierciedlają stan faktyczny, to zdecydowałbym się na pierwszą opcję.
Do składaków jakoś nie jestem przekonany, nie wiadomo co później z takim samochodem może się dziać.
A czy te tipo ma silnik na wtrysku czy na gaźniku(taniej wychodzi instalacja gazowa) ?.
Jak dla mnie silnik 1.4 szczególnie wtryskowy jest za słaby dla tego samochodu. Nie żebym Cie zniechęcał, bo każdy ma inne wymagania co do samochodu, ale w trasie przy załadowanym na maksa samochodzie sprawne wyprzedzanie może być męczące, zresztą niech się wypowiedzą właściciele Tipo z takim silnikiem, bo niechciałbym wprowadzać w błąd.
Jak dojdę do siebie, na razie mnie męczy choroba, a zdecydowałabyś się na te tipo z Mysłowic to mógłbym pomóc w zakupie |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 25-05-2005, 07:43
|
|
|
romano napisał/a: | Jeżeli bym miał wybierać między tymi dwoma, a opisy odzwierciedlają stan faktyczny, to zdecydowałbym się na pierwszą opcję.
Do składaków jakoś nie jestem przekonany, nie wiadomo co później z takim samochodem może się dziać. |
Skladak wg. mnie odpada w przedbiegach. Nie warto...
romano napisał/a: |
A czy te tipo ma silnik na wtrysku czy na gaźniku(taniej wychodzi instalacja gazowa) ?.
Jak dla mnie silnik 1.4 szczególnie wtryskowy jest za słaby dla tego samochodu. Nie żebym Cie zniechęcał, bo każdy ma inne wymagania co do samochodu, ale w trasie przy załadowanym na maksa samochodzie sprawne wyprzedzanie może być męczące, zresztą niech się wypowiedzą właściciele Tipo z takim silnikiem, bo niechciałbym wprowadzać w błąd. |
Da sie jezdzic, nawet z silnikiem 60KM - takie silniki o poj. 1.4 montuje sie nadal do wielu aut, wiec Tipo 70 KM nie wypada az tak blado Pewnie, ze lepszy bylby mocniejszy motor, ale to znow okupione jest wzrostem spalania (a i przy wiekszej pojemnosci rosnie tez oc). Ten Tipek z linka wyglada identycznie jak moj i tez jest krajowy, wiec moze to byc gaznikowiec 78 KM - warto zapytac. Tak jak Romano zauwazyl do gaznika podchodzi najtansza instalacja LPG. Warto by wyogladac tego Tipka, jezeli jest ok to za te pieniadze byloby niezle auto.
[ Dodano: Sro 25 Maj, 2005 08:52 ]
Y@nek napisał/a: |
Czemu uważach hak za minus ? jeśli przed kupnem sprawdzi na diagnostyce silnik to tylko się cieszyć że ma tyle dodatków , wiadomo są tacy co ciągają przyczepy z burakami i zarzynają silniki , ale teraz to nie problem przed kupnem sprawdzić motor. |
Silnik to jedno, drugie i wazniejsze - stan podwozia. Drobna i niewidoczna z zewnatrz stluczka (najechanie na auto z hakiem) konczy sie znieksztalceniem podwozia, a tego nikt na normalnym przegladzie bez badania punktow kontrolnych nie sprawdzi. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 25-05-2005, 10:42
|
|
|
Auto kupuje się powoli, żadnych okazji, żadnych super szybkich transakcji. Dobrze pokazane jest to w „Długu” kiedy dziadek kupował Toledo. Niestety ludzie na to się łapią.
Wg mnie jeśli chcesz kupić auto to Niemieckie. Kwota będzie podobna, a auto będzie miało dobre wyposażenie. Wspomaganie, el.szyby, ABS, welur itp. Taki jest standard aut z Niemiec. Niestety nasze auta to najczęściej golasy.
Ja za 300€ kupiłem Tipo 93 (po modyfikacji)/ Całość kosztów, razem z pierwszymi naprawami (skrzynia, paski itp.) oraz oponami zimowymi wyniosła mnie ok. 4000zł. Mam auto ładnie wyposażone i z przebiegiem udokumentowanym oraz potwierdzonym przez Fiata 60.000km! W Polsce za tą cenę oferowano mi Tipo 1.4 bez żadnego wyposażenia i widać było, że auto jest zuzyte (rok prod 91).
Jeśli chodzi o stan auta to prawda jest taka, że tak u nas jak i w Niemczech możesz kupić grata, jednak z uwagi na niemieckie drogi, przeglądy, przepisy oraz gorsze predyspozycje do oszukiwania itp. uważam, że ich auta są lepsze jakościowo. Oczywiście, zgadzam się, że wielu stosuje Fiaty do objeżdżania pola, ale generalnie, jeśli auto kupione jest od właściciela to najczęściej jest w lepszym stanie niż takie samo w Polsce. |
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 26-05-2005, 15:05
|
|
|
Co do składakow bym sie klucil, ja mam takowego i jakos jezdze juz 9 lat i jestemzadowolony-zero rdzy, nie mam problemow z plastikami, nie skrzypi, nie piszczy wiec Panowie sie troszke mylicie, zalezy od egzeplarzu.... |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 26-05-2005, 15:16 Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!
|
|
|
Super auto chciałem go kupić. Ale ktoś z Opola był pierwszy. Szkoda... |
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 26-05-2005, 19:44
|
|
|
Serio? Ktoś z Opola?.....no co ty powiesz.... w Opolu własnie mój ślubny stacjonuje ;o) |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 26-05-2005, 21:02
|
|
|
Chyba nie jestem tym ślubnym |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
madzia.
|
Wysłany: 27-05-2005, 00:09
|
|
|
no chyba nie ;o)
chociaż...... |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 27-05-2005, 08:35
|
|
|
Tanio mówicie? A co np powiecie na to? http://www.autoscout24.de...&id=ehfszmp2go2 Za ok 5000zł możesz nabyć auto z dużo większym wyposażeniem. Albo np to: http://www.autoscout24.de...&id=yiby3wpvpqv albo http://www.autoscout24.de...&id=ejoubeolsev (dziwne tylko, że auto >93 a gril ma stary?)
To są oferty zebrane na prędce i pewnie w podobnych cenach sprzedawcy przywiożą już auta do Polski (mają upusty i szukają lepszych okazji). Często auta takie mają jeszcze dokumentację i były serwisowane. Jak już napisałem kupiłem serwisowane auto z 93r które całkowicie ze wszystkimi kosztami wyniosło mnie ok 4000zł (razem z pierwszymi naprawami i przeglądami).
Dlatego ja namawiam jednak na auto z Niemiec.
Składaki? Czasami były rzetelnie składane, ale niestety większość rozmontowywana była na prędce na parkingach a montowana w jeszcze większym pośpiechu gdzieś po szopach. Znam wielu którym te auta sie po prostu rozsypywałay. Ci którzy przy tym robili wiedzą jak często śruby i wkręty zastępował klej na gorąco, silikon, czy klej sekundowy. Elementy były podwiązywane sznurkami czy paskami oby tylko wyjechały z obory.
Oczywiscie jest duzo aut złożonych z sercem i takie mogą jeździć długo bezawaryjnie. Masz pewnie przyjemność byc posiadaczem takiego |
|
|
|
|
Jacacenty
|
Wysłany: 27-05-2005, 12:56
|
|
|
Same Tipo.... |
|
|
|
|
marinero
|
Wysłany: 29-05-2005, 03:36
|
|
|
mnie 95 wyszło 8tys z wszystkimi naprawami,wypasiony prawie na full |
_________________ 1.4i.e '95 ; 2.0i.e 8v '93 |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 30-05-2005, 12:06
|
|
|
Jacek, oczywiście Tempry też znajdziesz, ale to nie jest po prostu mój typ auta. Dlatego podałem Tipo. Zresztą aukcja o której była mowa dotyczyła Tipo, więc podałem odpowiedniki niemieckie.
Marinero, dodaj jeszcze silnik...jeśli masz 1.4 (co jest dziwne przy full wyposażeniu) to dużo, jesli dla 2.0 to już rozsądniejsza cena. Jeśli "naprawy" objęły wszelkie wymiany pasków, zużytych gum itp doprowadzając auto do stanu poprawnej używalności to się opłacało. |
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 00:49
|
|
|
mam auto z Italii...
1.6 gażnik (założyłem LPG) wymiana przegubu i tego co trzeba po zakupie (oleje, filtry, pasek rozrządu...). Wymieniłem przy okazji wszystkie uszczcelki i zimeringi.
Auto + opłaty + IG + remoncik = 6000 PLN
Tipek jest na alu 15" z nowymi oponami Good Year, w bagażniku znalazłem 4 zimówki na stalówkach - wszystko w cenie
Polecam auta z zagranicy. Wiadomo przynajmniej że jeździły na dobrym paliwku i po dobrych drogach. Ale ale. Zanim kupisz nawet nierejestrowane w Polsce auto to spisz nr VIN i sprawdź czy nie figuruje w krajowym rejestrze pojezdów skradzionych
Dlaczego to pisze
Bo skradziono mi mojego Tipusia i odnalazł się po 2 tygodnich skitrany w garażu prywatnej posesji. Dzięki Bozi w dobrym stanie bo UWAGA auto przeznaczone było na sprzedaż. Miało niemieckie blachy, wymeldowanie i brif z numerami mojego Tipka Także uważaj bo czasy sie zmieniły tak, że nie przebija się numerów tylko drukuje się dokumenty, tak jak w moim pzrypadku mój Tipek posiada obecnie 2 brify
czyli przy rejestracji wydało by się że auto zostało skradzione i wrociło by do mnie ale ktoś kto by je nawet nieświadomie kupił troche by stracił sianka...
...a jeszcze ile problemów
Tak czy owak kup auto nieeksploatowane w kraju (ale najlepiej już połacone i zarejestrowane).
Pozdro.
[ Dodano: 05-06-2005, 00:56 ]
o ku...cze
naraziłem się wszystkim którzy chcą spzredać swoje autka
ale nie ma przy takich zakupach miejsca na sentymenty
|
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-06-2005, 01:36
|
|
|
Ci goscie Misiak, ktorzy skrolili Ci auto to byli leszcze do potegi n-tej bo kto dzis tyle ryzykuje dla 4-tysiecy
Grunt ze auto sie znalazlo. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
misiak
Wiek: 44 Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 110 Skąd: Bory Tucholskie
|
Wysłany: 05-06-2005, 06:35
|
|
|
no! no! no!
bez takich.
Za 4.5
faktycznie, amatorszczyzna (na moje szczęście) |
_________________ Trzymajmy się w kupie...
...kupy nikt nie ruszy... |
|
|
|
|
|