Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!
Autor Wiadomość
madzia. 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-05-2005, 11:14   PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!

To znowu ja :lol: .... i zaczynam marudzić ](*,)
Nie mogę się jakoś doczekać kiedy rtomik zapala zdecydowaną chęcią sprzedaży swojego autka i szukam czegoś z obłędem w oczach.
Co sądzicie o tym????? :-k

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-05-2005, 11:39   Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!

madzia napisał/a:
Co sądzicie o tym????? :-k

Czesc Madzia! :)

Jechac z tym do serwisu i wyogladac. Minus to hak, instalacja gazowa wymaga fachowego sprawdzenia - jesli byla zle zalozona - klopoty gwarantowane (jezeli zostala zalozona co dopiero - dla mnie byloby to podejrzane. Nikt nie wywala pieniedzy na LPG, zeby sie zaraz pozbyc auta). Plus - faktura (odpada PCC-1).

P.S.

Ja bym zainteresowal sie tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52289357
Mlodszy i duzo mniejszy przebieg :D
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-05-2005, 11:47   

A moze to
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C290341

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-05-2005, 18:08   

Najlepsze ze kazdy ze sprzedawcow twoierdi ze to auto OSZCZEDNE :lol: :lol:
Dosyc ciekawe bo ja bym jakos nie zaliczyl Tempry do aut oszczednych, a bynajmniej mojej :lol:

assistance   Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 24-05-2005, 18:26   

Emf napisał/a:
Najlepsze ze kazdy ze sprzedawcow twoierdi ze to auto OSZCZEDNE
Dosyc ciekawe bo ja bym jakos nie zaliczyl Tempry do aut oszczednych, a bynajmniej mojej

Reguła jest prosta. Nie jeździsz - masz oszczędne auto.

Y@nek 

Wysłany: 24-05-2005, 20:17   

Jeśli masz blisko do Poznania to warto się umówić na oględziny , cena dość atrakcyjna , więc może wart jest tej ceny.
No i zawsze warto poczekać aż aukcja się skonczy bez sprzedaży i wtedy negocjować cene , zawsze coś można skubnąć jak gość będzie widział że poważnie jesteś zainteresowana.

sloneczna 

Wysłany: 24-05-2005, 20:23   

Co prawda to w piątek wybieram sie po samochód do niemiec może może ,coś wypatrze godnego polecenia .
     assistance   Moneta

Y@nek 

Wysłany: 24-05-2005, 20:24   Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!

Jechac z tym do serwisu i wyogladac. Minus to hak,

Czemu uważach hak za minus ? jeśli przed kupnem sprawdzi na diagnostyce silnik to tylko się cieszyć że ma tyle dodatków , wiadomo są tacy co ciągają przyczepy z burakami i zarzynają silniki , ale teraz to nie problem przed kupnem sprawdzić motor.

madzia. 

Wysłany: 24-05-2005, 21:12   

1. Tipo- 1.4 1995r, benzyna - 1 własciciel, salonowe auto ostatnie ktore wychodzilo tu w kraju - gaz do zalożenia; 130 tys. przejechane (to, to co Marcin mi linka na allegro powyżej podesłał) cena 4.900 do lekkiej negocjacji
2. Tempra - skladak 1992/1996-7;diesel 1.9-zaniedbane podobno w środku, przebiegu nie pamietam, cena- też cos okolo 5.000
muszę się dzisiaj zdecydować
ja już sie zdecydowalam ;o))) ale poslucham waszych opinii (wiem, wiem strasznie malo napisałam do porownania) no i wy macie mieć glos decydujacy
poradźcie...prosze [-o<

Jacacenty 

Wysłany: 24-05-2005, 21:25   

madzia napisał/a:
wy macie mieć glos decydujacy
poradźcie...prosze

Czekać, czekać, czekać... Chyba, że się pali.
Polecam złożyć zamówienie na konkretny model z zachodu.
Niedawno Słoneczna miał dwie znakomite oferty. Napewno zamknęłabyś się w 5 tys. zł. z pełnym bakiem ;) .

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-05-2005, 21:36   

Jeżeli bym miał wybierać między tymi dwoma, a opisy odzwierciedlają stan faktyczny, to zdecydowałbym się na pierwszą opcję.
Do składaków jakoś nie jestem przekonany, nie wiadomo co później z takim samochodem może się dziać.
A czy te tipo ma silnik na wtrysku czy na gaźniku(taniej wychodzi instalacja gazowa) ?.
Jak dla mnie silnik 1.4 szczególnie wtryskowy jest za słaby dla tego samochodu. Nie żebym Cie zniechęcał, bo każdy ma inne wymagania co do samochodu, ale w trasie przy załadowanym na maksa samochodzie sprawne wyprzedzanie może być męczące, zresztą niech się wypowiedzą właściciele Tipo z takim silnikiem, bo niechciałbym wprowadzać w błąd.
Jak dojdę do siebie, na razie mnie męczy choroba, a zdecydowałabyś się na te tipo z Mysłowic to mógłbym pomóc w zakupie :)

Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 25-05-2005, 07:43   

romano napisał/a:
Jeżeli bym miał wybierać między tymi dwoma, a opisy odzwierciedlają stan faktyczny, to zdecydowałbym się na pierwszą opcję.
Do składaków jakoś nie jestem przekonany, nie wiadomo co później z takim samochodem może się dziać.

Skladak wg. mnie odpada w przedbiegach. Nie warto...

romano napisał/a:

A czy te tipo ma silnik na wtrysku czy na gaźniku(taniej wychodzi instalacja gazowa) ?.
Jak dla mnie silnik 1.4 szczególnie wtryskowy jest za słaby dla tego samochodu. Nie żebym Cie zniechęcał, bo każdy ma inne wymagania co do samochodu, ale w trasie przy załadowanym na maksa samochodzie sprawne wyprzedzanie może być męczące, zresztą niech się wypowiedzą właściciele Tipo z takim silnikiem, bo niechciałbym wprowadzać w błąd.

Da sie jezdzic, nawet z silnikiem 60KM - takie silniki o poj. 1.4 montuje sie nadal do wielu aut, wiec Tipo 70 KM nie wypada az tak blado :) Pewnie, ze lepszy bylby mocniejszy motor, ale to znow okupione jest wzrostem spalania (a i przy wiekszej pojemnosci rosnie tez oc). Ten Tipek z linka wyglada identycznie jak moj i tez jest krajowy, wiec moze to byc gaznikowiec 78 KM - warto zapytac. Tak jak Romano zauwazyl do gaznika podchodzi najtansza instalacja LPG. Warto by wyogladac tego Tipka, jezeli jest ok to za te pieniadze byloby niezle auto.

[ Dodano: Sro 25 Maj, 2005 08:52 ]
Y@nek napisał/a:

Czemu uważach hak za minus ? jeśli przed kupnem sprawdzi na diagnostyce silnik to tylko się cieszyć że ma tyle dodatków , wiadomo są tacy co ciągają przyczepy z burakami i zarzynają silniki , ale teraz to nie problem przed kupnem sprawdzić motor.

Silnik to jedno, drugie i wazniejsze - stan podwozia. Drobna i niewidoczna z zewnatrz stluczka (najechanie na auto z hakiem) konczy sie znieksztalceniem podwozia, a tego nikt na normalnym przegladzie bez badania punktow kontrolnych nie sprawdzi.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 25-05-2005, 10:42   

Auto kupuje się powoli, żadnych okazji, żadnych super szybkich transakcji. Dobrze pokazane jest to w „Długu” kiedy dziadek kupował Toledo. Niestety ludzie na to się łapią.
Wg mnie jeśli chcesz kupić auto to Niemieckie. Kwota będzie podobna, a auto będzie miało dobre wyposażenie. Wspomaganie, el.szyby, ABS, welur itp. Taki jest standard aut z Niemiec. Niestety nasze auta to najczęściej golasy.
Ja za 300€ kupiłem Tipo 93 (po modyfikacji)/ Całość kosztów, razem z pierwszymi naprawami (skrzynia, paski itp.) oraz oponami zimowymi wyniosła mnie ok. 4000zł. Mam auto ładnie wyposażone i z przebiegiem udokumentowanym oraz potwierdzonym przez Fiata 60.000km! W Polsce za tą cenę oferowano mi Tipo 1.4 bez żadnego wyposażenia i widać było, że auto jest zuzyte (rok prod 91).
Jeśli chodzi o stan auta to prawda jest taka, że tak u nas jak i w Niemczech możesz kupić grata, jednak z uwagi na niemieckie drogi, przeglądy, przepisy oraz gorsze predyspozycje do oszukiwania itp. uważam, że ich auta są lepsze jakościowo. Oczywiście, zgadzam się, że wielu stosuje Fiaty do objeżdżania pola, ale generalnie, jeśli auto kupione jest od właściciela to najczęściej jest w lepszym stanie niż takie samo w Polsce.
     assistance   Moneta

Tomasz 

Wysłany: 26-05-2005, 15:05   

Co do składakow bym sie klucil, ja mam takowego i jakos jezdze juz 9 lat i jestemzadowolony-zero rdzy, nie mam problemow z plastikami, nie skrzypi, nie piszczy wiec Panowie sie troszke mylicie, zalezy od egzeplarzu....

dziura.arek 

Wysłany: 26-05-2005, 15:16   Re: PORADY POTRZEBUJĘ!!!! RATUNKU!!!

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Ja bym zainteresowal sie tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52289357
Mlodszy i duzo mniejszy przebieg :D
Super auto chciałem go kupić. Ale ktoś z Opola był pierwszy. Szkoda...
     assistance   Moneta

madzia. 

Wysłany: 26-05-2005, 19:44   

Serio? Ktoś z Opola?.....no co ty powiesz.... w Opolu własnie mój ślubny stacjonuje ;o) :lol:

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 26-05-2005, 21:02   

Chyba nie jestem tym ślubnym :)

madzia. 

Wysłany: 27-05-2005, 00:09   

no chyba nie ;o)
chociaż...... :lol: :D

mkaminski100 

Wysłany: 27-05-2005, 08:35   

Tanio mówicie? A co np powiecie na to? http://www.autoscout24.de...&id=ehfszmp2go2 Za ok 5000zł możesz nabyć auto z dużo większym wyposażeniem. Albo np to: http://www.autoscout24.de...&id=yiby3wpvpqv albo http://www.autoscout24.de...&id=ejoubeolsev (dziwne tylko, że auto >93 a gril ma stary?)
To są oferty zebrane na prędce i pewnie w podobnych cenach sprzedawcy przywiożą już auta do Polski (mają upusty i szukają lepszych okazji). Często auta takie mają jeszcze dokumentację i były serwisowane. Jak już napisałem kupiłem serwisowane auto z 93r które całkowicie ze wszystkimi kosztami wyniosło mnie ok 4000zł (razem z pierwszymi naprawami i przeglądami).
Dlatego ja namawiam jednak na auto z Niemiec.

Składaki? Czasami były rzetelnie składane, ale niestety większość rozmontowywana była na prędce na parkingach a montowana w jeszcze większym pośpiechu gdzieś po szopach. Znam wielu którym te auta sie po prostu rozsypywałay. Ci którzy przy tym robili wiedzą jak często śruby i wkręty zastępował klej na gorąco, silikon, czy klej sekundowy. Elementy były podwiązywane sznurkami czy paskami oby tylko wyjechały z obory.
Oczywiscie jest duzo aut złożonych z sercem i takie mogą jeździć długo bezawaryjnie. Masz pewnie przyjemność byc posiadaczem takiego :)
     assistance   Moneta

Jacacenty 

Wysłany: 27-05-2005, 12:56   

Same Tipo....

marinero 

Wysłany: 29-05-2005, 03:36   

mnie 95 wyszło 8tys z wszystkimi naprawami,wypasiony prawie na full

mkaminski100 

Wysłany: 30-05-2005, 12:06   

Jacek, oczywiście Tempry też znajdziesz, ale to nie jest po prostu mój typ auta. Dlatego podałem Tipo. Zresztą aukcja o której była mowa dotyczyła Tipo, więc podałem odpowiedniki niemieckie.
Marinero, dodaj jeszcze silnik...jeśli masz 1.4 (co jest dziwne przy full wyposażeniu) to dużo, jesli dla 2.0 to już rozsądniejsza cena. Jeśli "naprawy" objęły wszelkie wymiany pasków, zużytych gum itp doprowadzając auto do stanu poprawnej używalności to się opłacało.
     assistance   Moneta

misiak 

Wysłany: 05-06-2005, 00:49   

mam auto z Italii...
1.6 gażnik (założyłem LPG) wymiana przegubu i tego co trzeba po zakupie (oleje, filtry, pasek rozrządu...). Wymieniłem przy okazji wszystkie uszczcelki i zimeringi.
Auto + opłaty + IG + remoncik = 6000 PLN
Tipek jest na alu 15" z nowymi oponami Good Year, w bagażniku znalazłem 4 zimówki na stalówkach - wszystko w cenie

Polecam auta z zagranicy. Wiadomo przynajmniej że jeździły na dobrym paliwku i po dobrych drogach. Ale ale. Zanim kupisz nawet nierejestrowane w Polsce auto to spisz nr VIN i sprawdź czy nie figuruje w krajowym rejestrze pojezdów skradzionych
Dlaczego to pisze :?:
Bo skradziono mi mojego Tipusia i odnalazł się po 2 tygodnich skitrany w garażu prywatnej posesji. Dzięki Bozi [-o< w dobrym stanie bo UWAGA auto przeznaczone było na sprzedaż. Miało niemieckie blachy, wymeldowanie i brif z numerami mojego Tipka :? Także uważaj bo czasy sie zmieniły tak, że nie przebija się numerów tylko drukuje się dokumenty, tak jak w moim pzrypadku mój Tipek posiada obecnie 2 brify :D
czyli przy rejestracji wydało by się że auto zostało skradzione i wrociło by do mnie ale ktoś kto by je nawet nieświadomie kupił troche by stracił sianka...
...a jeszcze ile problemów #-o
Tak czy owak kup auto nieeksploatowane w kraju (ale najlepiej już połacone i zarejestrowane).
Pozdro.

[ Dodano: 05-06-2005, 00:56 ]
o ku...cze #-o
naraziłem się wszystkim którzy chcą spzredać swoje autka

ale nie ma przy takich zakupach miejsca na sentymenty
:P :P :P :P :P :P :P :P :P :P :P

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-06-2005, 01:36   

Ci goscie Misiak, ktorzy skrolili Ci auto to byli leszcze do potegi n-tej bo kto dzis tyle ryzykuje dla 4-tysiecy :lol:

Grunt ze auto sie znalazlo.

assistance   Moneta

misiak 

Wysłany: 05-06-2005, 06:35   

no! no! no!
bez takich.
Za 4.5 :lol: :lol: :lol:

faktycznie, amatorszczyzna (na moje szczęście)

Odpowiedz do tematu