Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyciemnienie szyb
Autor Wiadomość
grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 26-07-2007, 21:57   

opti, bardzo ci jestem wdzięczny za pomoc :P ,za chęci postawie ci :partyman: :nietoperz:

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-08-2007, 05:56   

gepard napisał/a:
Ze względu na to iż ciężko jest dociąć folie idealnie równo paski muszą być złączone oryginalnymi brzegami

robi sie to bardzo prosto,na jeden pasek najedź ok 1 cm drugim paskiem,potem nożykiem przetnij na środku i spod jednego paska wyciągnij obciety skrawek a z drugiego go odklej z wierzchu i wychodzi idealne łączenie ;D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 06-08-2007, 21:27   

Czy taką (tą najjaśniejszą) folie można bez problemów założyć na przód? Bo wg sprzedawcy ma 25%przyciemnienia czyli zostaje 75% przepuszczalności...

konikks 

Wysłany: 06-08-2007, 21:35   

cytat : "- ZNIECHĘCA WŁAMYWACZY, WYBITA SZYBA NIE KRUSZY SIĘ PRZEZ CO DODATKOWO ZABEZPIECZA TWOJE AUTO PRZED WŁAMANIAMI. "

a jak się to ma w wypadku wypadku... szyba (boczna) zwana chyba ryżową ma sie kruszyć na drobne kawałeczki. te atesty to chyba pic na wodę...

gepard 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-08-2007, 21:37   

Można ale jak Cię miśki złapią to i tak to nie przejdzie bo szyba sama w sobie jest tak zrobiona że nie ma 100% przepustowości światła i z tego co wiem to bez względu jaką folię przyciemniającą dasz to i tak przekroczysz 70 %

** Dodano: 06-08-2007, 22:42 **
konikks, dokładnie to samo powiedziała mi policja jak mnie zatrzymała. A ten atest to sobie za przeproszeniem w d..ę można wsadzić, badziewna naklejka i nic więcej. Szyby przedniej i przednich bocznych nie wolno niczym przyciemniać.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-08-2007, 08:11   

Co do rozsypywania sie szyby po wypadku, to szyba jes hartowana, zeby podczas pekniecia nie powstały zadne ostre i niebezpieczne krawedzie, a folia je potem tylko trzyma, co nie ma żadnego znaczenia dla bezpieczeństwa i ew dostepu ratownikow do auta, a dla złodzieja to niby problem, bo jak walnie w szybe to sie ona rozsypie, ale bedzie sie trzymała na tej folii i musi poskubac a alarm juz krzyczy...:P
Zastanawiam sie, jak to jest, moj znajomy przyciemnił wszystkie szyby w "Auto Hit" w VW Golf 4, i przednie ma ciut jaśniejsze, ale i tak ledwo widac jego twarz z zewnątrz i ma na to papiery jakies swiadectwa homologacji i dopuszczenia do ruchu. Ciekaw jestem co by na to mówila nasza Polizei...

konikks 

Wysłany: 07-08-2007, 09:47   

MiKuS napisał/a:
ale bedzie sie trzymała na tej folii i musi poskubac

no tak samo jak służby ratownicze w czasie wypadku - a tu liczą się sekundy :!:

gepard 

Wysłany: 07-08-2007, 10:28   

Wiem że dawniej dawali atest na szyby przednie (i nie tylko) w formie dodatkowej wkładki do dowodu ale teraz już raczej nikt czegoś takiego nie wystawia. Znajomy jezdził po firmach przyciemniających szybki i wszyscy mówili że mogą mu to zrobić ale na jego odpowiedzialność. A na szybki poza kątem 180 stopni atest może być ale nie jest konieczny.

** Dodano: 07-08-2007, 11:34 **
MiKuS napisał/a:
Ciekaw jestem co by na to mówila nasza Polizei...

Ja już wiem co powiedzą bo sam tego doświadczyłem. Całkowity zakaz oklejania szyb bocznych przednich i przedniej. Na przedniej samemu nie wolno nawet nakleić paska od góry.
MiKuS napisał/a:
Co do rozsypywania sie szyby po wypadku, to szyba jes hartowana, zeby podczas pekniecia nie powstały zadne ostre i niebezpieczne krawedzie, a folia je potem tylko trzyma, co nie ma żadnego znaczenia dla bezpieczeństwa i ew dostepu ratownikow do auta, a dla złodzieja to niby problem, bo jak walnie w szybe to sie ona rozsypie, ale bedzie sie trzymała na tej folii i musi poskubac a alarm juz krzyczy...:P

Wez pod uwagę to że może być taka sytuacja że to Ty sam będziesz musiał się jak najszybciej wydostać z auta a folia która będzie dodatkowo wzmacniać szybę może Ci to zdecydowanie utrudnić.

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 07-08-2007, 12:08   

MiKuS napisał/a:
Zastanawiam sie, jak to jest, moj znajomy przyciemnił wszystkie szyby w "Auto Hit" w VW Golf 4, i przednie ma ciut jaśniejsze, ale i tak ledwo widac jego twarz z zewnątrz i ma na to papiery jakies swiadectwa homologacji i dopuszczenia do ruchu. Ciekaw jestem co by na to mówila nasza Polizei...

Zawsze pozostaje miernik przepuszczalności światła, niektóre radiowozy mają to na wyposażeniu i sprawa jasna.
Nawet jeśli ma homologacje certyfikacje a przepuszczalność jest poniżej 70% to nic nie wskóra, żeby nie mieć problemów to przednie szyby najlepiej nie przyciemniać.

Moneta

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 07-08-2007, 13:55   

Panowie-przedniej nie mozna?Ok ale np w mojej poprzedniej Lancii przednia była fotochromatyczna i sama się ściemniała.Fakt minimalnie ale zauwazalnie,szczególnie w ostrym słońcu.I to tak ciekawie że ciemniała od góry ,tzn pas zieleni na górze z seledynowego robił sie prawie granatowy,a poniżej szyba stawała się jakby dymna i rozjaśniała sie do wys ok 1/3 od dołu.czyli dalej pozostawała prawie biała.Prawie bo nigdy,nawet w nocy nie była idealnie biała.
Oczywiście nie szło to do czrni ale tak na moje oko(a nie znam się wogóle) to max ściemnienie było (nie licząc tego górnego pasa)ok 20%,mże mniej-ALE BYŁO!!!

Odpowiedz do tematu