Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo/Tempra - Pożegnania użytkowników
Autor Wiadomość
Krzysztof A. 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 04-10-2006, 22:54   

No własnie na odwrót-źle zrozumiałeś.
Chodziło mi o to że te niby nowsze technologicznie auta sypią jak stara stodoła.Mam to dziadostwo w rodzinie.Auo młodsze od mojego a z wyglądutragedia.Blacha jak pergamin :badgrin:
     Moneta

Pele 

Wysłany: 05-10-2006, 12:50   Re: Pożegnanie

ego napisał/a:
ta? a pod jakim względem? silniki pamiętają czasy skody "setki",buda to zaokrąglona favoritka,zawieszenie prawie też identyczne...dużo by tu jeszcze wymieniać...

Silnik jest od Favoritki - to fakt. Inne czesci to nie wiem.
Bardziej mialem na mysli: wykonczenie wnetrza, spasowanie materialow, zupelnie inny wyglad deski rozdzielczej i jej wykonanie, linia auta jest juz napewno nowsza, lepsze zawieszenie.
Ogolnie lepsze auto.

Tak to widze...

Moze jutro podesle fotki.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 05-10-2006, 13:10   

Jakoś tydzien temu byłem świadkiem. Stoje sobie z dziewczyną na krzyżówce. I patrzę w lewą stronę, czy coś nie jedzie. Nagle takie głuchie PUK. Na poboczu stała Felicia, jej szyba zamieniłą się w pajęczyńkę (przednia). Kiedyś słyszałem włąśnie, że Felicie miały jakąś wadę konstrukcyjną co do tych szyb. Teraz miałem tego potwierdzenie.

Grześko 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 06-10-2006, 13:04   

Witam po długim okresie niepisania, bo zaglądam na forum co jakiś czas.
miszko napisał/a:
Kiedyś słyszałem włąśnie, że Felicie miały jakąś wadę konstrukcyjną co do tych szyb.

Faktycznie, Skody Favorit i Felicja miały niezbyt sztywne nadwozia i dlatego bardzo wskazane jest instalowanie belki rozporowej pomiędzy górnymi mocowaniami przednich amortyzatorów. Pomaga.
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124).
     assistance   Moneta

Pele 

Wysłany: 06-10-2006, 14:26   

Grześko napisał/a:
Faktycznie, Skody Favorit i Felicja miały niezbyt sztywne nadwozia i dlatego bardzo wskazane jest instalowanie belki rozporowej pomiędzy górnymi mocowaniami przednich amortyzatorów. Pomaga.

...Co u mnie wystepuje :) Tylko jest problem z wyjeciem akumulatora.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 08-10-2006, 14:27   

Co jak co ale silnik jest troche za stary do tego auta.Rozbierałem pare razy i niestety nie jest wytrzymały.Dbaj o niego to troche pojeżdzisz no i nie kręć go na wysokie obroty bo panewki wymiękną.
     assistance   Moneta

Pele 

Wysłany: 11-10-2006, 11:17   

ZielonyTBG napisał/a:
i nie kręć go na wysokie obroty bo panewki wymiękną.

Jak wysokie obroty masz na mysli...Mysle ze nie bedzie to wiecej niz 4 tys./min i to rzadko bo spalanie jest i tak dosyc spore...moze byc ?

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 12-10-2006, 11:36   

ja niedlugo żegnam sie z tipolotem. Zamieniamy sie na fałweja "trojke" i moja kobita bedzie nim jezdziła. Fałwej nowszy i blacha w lepszym stanie. Natomiast gorzej wyposażony. Ale młoda chce za granice nim smigac wiec musi byc super mega turbo wypas na maxa hej. ;)

www.budowork.pl
     assistance

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 12-10-2006, 15:32   

Pele napisał/a:

Jak wysokie obroty masz na mysli...Mysle ze nie bedzie to wiecej niz 4 tys./min i to rzadko bo spalanie jest i tak dosyc spore...moze byc ?

Więcej nie radze.Wadą tego silnika jest wał korbowy który jest podparty tylko w trzech miejscach,a nie jest to zbyt ''szczęsliwe'' rozwiązanie.
     assistance   Moneta

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-11-2006, 11:01   

Po 3,5 rocznej przygodzie z Temprą, czas się pożegnać z samochodem bo z Klubem niekoniecznie.
Temperka sprzedana ;( , kupione Vectra kombi `97 1,6 16V + LPG.
Pozdrawiam wszystkich.
     assistance   Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 08-11-2006, 16:42   

:?

Powodzenia! Misiaku ;D

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-11-2006, 18:24   

Długo sprzedawałeś czy poszła bez problemu??
Podobają mi się Vectry B i nie wiem czy w przyszłości też nie zmienię na tego "Łopla" ;)

assistance   Moneta

onyx 

Wysłany: 09-11-2006, 07:19   

ja wam powiem Tylko jedno KAZDY KTO MA CHOPLA KUPUJE ŁOPLA ogolnie silniki sa fajne w nich ale za to blachy tragedia

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 09-11-2006, 07:57   

silniki i środek ople maja fajny rzeczywiście,ale blachy to nieporozumienie :)
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-11-2006, 20:39   

Cóz Temperka poszła od razu za 4.500 zł, szkoda tylko że miesiąc temu zrobiłem silnik(za 1.500). Ale przynajmniej posłuży nabywcy następne kilkaset tyś km.
Co do Opla to znalazłem tyko jedno miejsce gdzie go pryszczy, tylny błotnik przy zamku dzrzwi, reszta wygląda nieżle.
Na plus jest to że szwagier który ma komis sprowadził ten samochód w 2004 w całości i nie tłuczony, sprzedał go gościowi, który teraz wziął od niego jakiegoś Mesia i Opla zostawił w rozliczeniu. A w rozliczeniu zawsze taniej, no i wiem co w nim było robione, bo to ładny zwyczaj jak stacja obsługi prowadzi taki rejestr.
     assistance   Moneta

Y@nek 

Wysłany: 14-11-2006, 19:12   Ufff , udało się

Witam wszystkich
Zapytacie pewnie co się udało ?
Ano odpowiem , sprzedać dzisiaj Temprę , i pomimo dużego spadku wartości przy odsprzedaży jestem szczęśliwy że ta sztuka mi się udała.
Nowi właściciele neta nie mają więc nie zastąpią mnie na forum , ja w tym roku i tak nie byłem aktywny , ale to odrębny aspekt mojego życiorysu.
Przez ponad dwuletni okres użytkowania Tempry przekonałem się dobitnie że ten twór nie da o sobie zapomnieć , na każdym kroku eksploatacji występowały drobniejsze , lub grubsze usterki i chyba tylko bezpłatny dostęp do warsztatu i fachowej pomocy kumpli pozwolił mi tak "długo" eksploatować to auto
Ktoś napisze że trafiłem na felerny egzemplarz , może , alo to wystarczyło aby generalnie mocno się zrazić do włoszczyzny.
Kolega który równocześnie ze mną kupił Tipo 1,6 ATR sprzedał je jeszcze szybciej i z jeszcze większą stratą finansową , ale równierz po tym fakcie był bardzo zadowolony , więc tych felernych egzemplarzy troche jeszcze jezdzi :?
Przed Temprą miałem dwa Volkswageny Golfy i jednego Passata i uwierzcie mi że te trzy auta do kupy nie przysporzyły mi tyle problemów co tempra.
Co zamiast Tempry , pod oknem stoi już Mitsubishi Pajero , ano jakoś zawsze mnie interesował Off Road :D więc udało mi się zrealizować plany , równierz tymczasowo wrócił do mnie z powrotem Vw Passat którym jezdzi mój brat i który przez cały okres eksploatacji mojej i pózniej mojego brata nie zbuntował się ani razu i jezdzi nadal bezawaryjnie =D>
Jeśli ktoś potrzebuje kompletne sprzęgło do T/T , to wie jaki dział trzeba odwiedzić :yawinkle:
Mój post możecie traktować jako pożegnanie z forum , pewnie z sentymentu zajrze tu jeszcze nie raz , ale udzielać się już nie będę.
Wszystkim życze bezawaryjnego użytkowania swoich Włoskich "turlałek"
Janek

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-11-2006, 22:46   

no cóż... :( :| żegnamy.. może rzeczywiście miałeś /liście pecha traficz akurat ne wersje 'szpachla' odpicowane... a szkoda... da się, by dbając umiarkowanie jeździły bezawaryjnie w miarę, jak na starsze autka... życzymy miłych wrażeń z Pajero w takim razie i żegnamy... zawsze mile widzimy... a nowi jacyś się pojawiają i tak co moment, kolej rzeczy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-11-2006, 10:32   

Witam serdecznie.

I na mnie przyszła pora. Dokładnie po roku posiadania Temperówki rozstałem się z nią za cenę 3500 zł i kupiłem coś czego szukałem i o czym myślałem od dłuższego czasu

VOLVO 850 2.5 10V benzyna z 1996 roku ze 170 konnym silniczkiem i pełnym wyposażeniem z ogrzewanymi fotelami włącznie. Wielkie, szybkie i piękne kombi. Smok, bo smok, ale coś za coś. Takie same jak na zdjęciu, lecz zielona perła.

Volvo 850

O Temprze jednak nigdy nie zapomnę, gdyż nigdy się nie zepsuła i wiążą się z nią całkiem miłe wspomnienia :sex:

Wpadnę tu od czasu do czasu popatrzyć co słychać.

Pozdrawiam
Adam

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Hemi 

Wysłany: 06-12-2006, 16:40   

Niestety nadszedł czas, kiedy muszę pożegnać się z Temprą, a raczej z tym co z niej zostało. Przez 2 lata i 3 miesiące służyła prawie bezawaryjnie (kilka drobnych mało znaczących usterek). Przejechałem nią ok. 40.000 km. Pozostawiła po sobie miłe wspomnnie dużego i wygodnego auta.

Mam już nowe wozidełko. Razem z żoną zdecydowaliśmy kupić VW Golfa 1.8 GT rocznik 1993, elektryczne lusterka, elektryczny szyberdach, ABS, centralny zamek, komputer. Auto w ogólnie dobrym stanie technicznym. Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych klubowiczów. Będę tu zaglądać od czasu do czasu, a jeśli czas pozwoli to na spoty warszawskie będę się stawiać jako były użytkownik i fan Tempry...
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V
     Moneta

nessuno 

Wysłany: 06-12-2006, 17:12   

Tempers napisał/a:
VOLVO 850 2.5 10V benzyna z 1996 roku ze 170 konnym silniczkiem i pełnym wyposażeniem z ogrzewanymi fotelami włącznie. Wielkie, szybkie i piękne kombi. Smok, bo smok, ale coś za coś.

Gratuluję Tempers, świetny wybór.Ten model jest też obiektem moich westchnień. Zresztą zawsze Volvo mnie się bardzo podobało. Życzę miłej i bezawaryjnej jazdy i równie miłej opinii o byłym już Fiaciku.

** Dodano: 06-12-2006, 17:14 **
Y@nek napisał/a:
sprzedać dzisiaj Temprę , i pomimo dużego spadku wartości przy odsprzedaży jestem szczęśliwy że ta sztuka mi się udała.

Y@nek, są dwie szczęśliwe chwile w życiu kierowcy. Pierwsza, gdy kupuje auto, druga - gdy je sprzedaje. :D

Emf 

Wysłany: 06-12-2006, 23:11   

Hemi, teraz na VW golfa będziesz buszował ;)
Dośc spore jest
:kawka:

assistance   Moneta

Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 12-12-2006, 16:43   

Gratuluję Tempers, świetny wybór.Ten model jest też obiektem moich westchnień. Zresztą zawsze Volvo mnie się bardzo podobało. Życzę miłej i bezawaryjnej jazdy i równie miłej opinii o byłym już Fiaciku.

Nawzajem. Wspomnienia z Fiatem będą nieśmiertelne. pozdrawiam.

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 13-12-2006, 00:08   

ego napisał/a:
że jak? że niby felicie lecą Mniej niz tipo?
w tipku przynajmniej klapa nie zgnije co w skodzie ma miejsce jeszcze w salonie :lalala:

Lancia Kappa SW 2.4 Tds

assistance

Ninja 

Województwo: Pomorskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 15-12-2006, 08:19   

No coż...Nie mam juz Tipiacza. Pogoniłem za marne grosze. Ale mysle ze chwilke z wami jeszcze zostane. :)

www.budowork.pl
     assistance

Emf 

Wysłany: 16-12-2006, 09:42   

Ninja napisał/a:
Pogoniłem za marne grosze.

Marne grosze to :arrow: ZŁO :!: :!: :!:

:lol:

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu