Tipo/Tempra - Pożegnania użytkowników |
Autor |
Wiadomość |
Krzysztof A.

Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2006 Posty: 100 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 04-10-2006, 22:54
|
|
|
No własnie na odwrót-źle zrozumiałeś.
Chodziło mi o to że te niby nowsze technologicznie auta sypią jak stara stodoła.Mam to dziadostwo w rodzinie.Auo młodsze od mojego a z wyglądutragedia.Blacha jak pergamin |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 05-10-2006, 12:50 Re: Pożegnanie
|
|
|
ego napisał/a: | ta? a pod jakim względem? silniki pamiętają czasy skody "setki",buda to zaokrąglona favoritka,zawieszenie prawie też identyczne...dużo by tu jeszcze wymieniać... |
Silnik jest od Favoritki - to fakt. Inne czesci to nie wiem.
Bardziej mialem na mysli: wykonczenie wnetrza, spasowanie materialow, zupelnie inny wyglad deski rozdzielczej i jej wykonanie, linia auta jest juz napewno nowsza, lepsze zawieszenie.
Ogolnie lepsze auto.
Tak to widze...
Moze jutro podesle fotki. |
_________________ Fiat Tipo 1.4 FL `93 |
|
|
|
 |
miszko

Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-10-2006, 13:10
|
|
|
Jakoś tydzien temu byłem świadkiem. Stoje sobie z dziewczyną na krzyżówce. I patrzę w lewą stronę, czy coś nie jedzie. Nagle takie głuchie PUK. Na poboczu stała Felicia, jej szyba zamieniłą się w pajęczyńkę (przednia). Kiedyś słyszałem włąśnie, że Felicie miały jakąś wadę konstrukcyjną co do tych szyb. Teraz miałem tego potwierdzenie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
 |
Grześko

Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-10-2006, 13:04
|
|
|
Witam po długim okresie niepisania, bo zaglądam na forum co jakiś czas.
miszko napisał/a: | Kiedyś słyszałem włąśnie, że Felicie miały jakąś wadę konstrukcyjną co do tych szyb. |
Faktycznie, Skody Favorit i Felicja miały niezbyt sztywne nadwozia i dlatego bardzo wskazane jest instalowanie belki rozporowej pomiędzy górnymi mocowaniami przednich amortyzatorów. Pomaga. |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 06-10-2006, 14:26
|
|
|
Grześko napisał/a: | Faktycznie, Skody Favorit i Felicja miały niezbyt sztywne nadwozia i dlatego bardzo wskazane jest instalowanie belki rozporowej pomiędzy górnymi mocowaniami przednich amortyzatorów. Pomaga. |
...Co u mnie wystepuje Tylko jest problem z wyjeciem akumulatora. |
|
|
|
 |
ZielonyTBG

Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-10-2006, 14:27
|
|
|
Co jak co ale silnik jest troche za stary do tego auta.Rozbierałem pare razy i niestety nie jest wytrzymały.Dbaj o niego to troche pojeżdzisz no i nie kręć go na wysokie obroty bo panewki wymiękną. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
 |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 11-10-2006, 11:17
|
|
|
ZielonyTBG napisał/a: | i nie kręć go na wysokie obroty bo panewki wymiękną. |
Jak wysokie obroty masz na mysli...Mysle ze nie bedzie to wiecej niz 4 tys./min i to rzadko bo spalanie jest i tak dosyc spore...moze byc ? |
|
|
|
 |
Ninja

Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-10-2006, 11:36
|
|
|
ja niedlugo żegnam sie z tipolotem. Zamieniamy sie na fałweja "trojke" i moja kobita bedzie nim jezdziła. Fałwej nowszy i blacha w lepszym stanie. Natomiast gorzej wyposażony. Ale młoda chce za granice nim smigac wiec musi byc super mega turbo wypas na maxa hej. |
|
 |
ZielonyTBG

Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 12-10-2006, 15:32
|
|
|
Pele napisał/a: |
Jak wysokie obroty masz na mysli...Mysle ze nie bedzie to wiecej niz 4 tys./min i to rzadko bo spalanie jest i tak dosyc spore...moze byc ? |
Więcej nie radze.Wadą tego silnika jest wał korbowy który jest podparty tylko w trzech miejscach,a nie jest to zbyt ''szczęsliwe'' rozwiązanie. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
 |
|
|
|
 |
gringo105

Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-11-2006, 11:01
|
|
|
Po 3,5 rocznej przygodzie z Temprą, czas się pożegnać z samochodem bo z Klubem niekoniecznie.
Temperka sprzedana , kupione Vectra kombi `97 1,6 16V + LPG.
Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
 |
Jacacenty

Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 08-11-2006, 16:42
|
|
|
Powodzenia! Misiaku |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 08-11-2006, 18:24
|
|
|
Długo sprzedawałeś czy poszła bez problemu??
Podobają mi się Vectry B i nie wiem czy w przyszłości też nie zmienię na tego "Łopla" |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
onyx

|
Wysłany: 09-11-2006, 07:19
|
|
|
ja wam powiem Tylko jedno KAZDY KTO MA CHOPLA KUPUJE ŁOPLA ogolnie silniki sa fajne w nich ale za to blachy tragedia |
_________________ Wszystkie czesci do tipo konkurencyjne ceny email tipo10@op.pl |
|
|
|
 |
ego

Pomógł: 37 razy Wiek: 42 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 09-11-2006, 07:57
|
|
|
silniki i środek ople maja fajny rzeczywiście,ale blachy to nieporozumienie |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
 |
gringo105

Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 09-11-2006, 20:39
|
|
|
Cóz Temperka poszła od razu za 4.500 zł, szkoda tylko że miesiąc temu zrobiłem silnik(za 1.500). Ale przynajmniej posłuży nabywcy następne kilkaset tyś km.
Co do Opla to znalazłem tyko jedno miejsce gdzie go pryszczy, tylny błotnik przy zamku dzrzwi, reszta wygląda nieżle.
Na plus jest to że szwagier który ma komis sprowadził ten samochód w 2004 w całości i nie tłuczony, sprzedał go gościowi, który teraz wziął od niego jakiegoś Mesia i Opla zostawił w rozliczeniu. A w rozliczeniu zawsze taniej, no i wiem co w nim było robione, bo to ładny zwyczaj jak stacja obsługi prowadzi taki rejestr. |
|
|
|
 |
Y@nek

Wiek: 60 Dołączył: 01 Gru 2004 Posty: 87 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 14-11-2006, 19:12 Ufff , udało się
|
|
|
Witam wszystkich
Zapytacie pewnie co się udało ?
Ano odpowiem , sprzedać dzisiaj Temprę , i pomimo dużego spadku wartości przy odsprzedaży jestem szczęśliwy że ta sztuka mi się udała.
Nowi właściciele neta nie mają więc nie zastąpią mnie na forum , ja w tym roku i tak nie byłem aktywny , ale to odrębny aspekt mojego życiorysu.
Przez ponad dwuletni okres użytkowania Tempry przekonałem się dobitnie że ten twór nie da o sobie zapomnieć , na każdym kroku eksploatacji występowały drobniejsze , lub grubsze usterki i chyba tylko bezpłatny dostęp do warsztatu i fachowej pomocy kumpli pozwolił mi tak "długo" eksploatować to auto
Ktoś napisze że trafiłem na felerny egzemplarz , może , alo to wystarczyło aby generalnie mocno się zrazić do włoszczyzny.
Kolega który równocześnie ze mną kupił Tipo 1,6 ATR sprzedał je jeszcze szybciej i z jeszcze większą stratą finansową , ale równierz po tym fakcie był bardzo zadowolony , więc tych felernych egzemplarzy troche jeszcze jezdzi
Przed Temprą miałem dwa Volkswageny Golfy i jednego Passata i uwierzcie mi że te trzy auta do kupy nie przysporzyły mi tyle problemów co tempra.
Co zamiast Tempry , pod oknem stoi już Mitsubishi Pajero , ano jakoś zawsze mnie interesował Off Road więc udało mi się zrealizować plany , równierz tymczasowo wrócił do mnie z powrotem Vw Passat którym jezdzi mój brat i który przez cały okres eksploatacji mojej i pózniej mojego brata nie zbuntował się ani razu i jezdzi nadal bezawaryjnie
Jeśli ktoś potrzebuje kompletne sprzęgło do T/T , to wie jaki dział trzeba odwiedzić :yawinkle:
Mój post możecie traktować jako pożegnanie z forum , pewnie z sentymentu zajrze tu jeszcze nie raz , ale udzielać się już nie będę.
Wszystkim życze bezawaryjnego użytkowania swoich Włoskich "turlałek"
Janek |
_________________ Janek
Tempra SW 1,6 i.e. |
|
|
|
 |
unknown

Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 14-11-2006, 22:46
|
|
|
no cóż... żegnamy.. może rzeczywiście miałeś /liście pecha traficz akurat ne wersje 'szpachla' odpicowane... a szkoda... da się, by dbając umiarkowanie jeździły bezawaryjnie w miarę, jak na starsze autka... życzymy miłych wrażeń z Pajero w takim razie i żegnamy... zawsze mile widzimy... a nowi jacyś się pojawiają i tak co moment, kolej rzeczy... |
|
 |
Tempers

Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-11-2006, 10:32
|
|
|
Witam serdecznie.
I na mnie przyszła pora. Dokładnie po roku posiadania Temperówki rozstałem się z nią za cenę 3500 zł i kupiłem coś czego szukałem i o czym myślałem od dłuższego czasu
VOLVO 850 2.5 10V benzyna z 1996 roku ze 170 konnym silniczkiem i pełnym wyposażeniem z ogrzewanymi fotelami włącznie. Wielkie, szybkie i piękne kombi. Smok, bo smok, ale coś za coś. Takie same jak na zdjęciu, lecz zielona perła.
Volvo 850
O Temprze jednak nigdy nie zapomnę, gdyż nigdy się nie zepsuła i wiążą się z nią całkiem miłe wspomnienia
Wpadnę tu od czasu do czasu popatrzyć co słychać.
Pozdrawiam
Adam |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
 |
Hemi

|
Wysłany: 06-12-2006, 16:40
|
|
|
Niestety nadszedł czas, kiedy muszę pożegnać się z Temprą, a raczej z tym co z niej zostało. Przez 2 lata i 3 miesiące służyła prawie bezawaryjnie (kilka drobnych mało znaczących usterek). Przejechałem nią ok. 40.000 km. Pozostawiła po sobie miłe wspomnnie dużego i wygodnego auta.
Mam już nowe wozidełko. Razem z żoną zdecydowaliśmy kupić VW Golfa 1.8 GT rocznik 1993, elektryczne lusterka, elektryczny szyberdach, ABS, centralny zamek, komputer. Auto w ogólnie dobrym stanie technicznym. Pozdrawiam wszystkich obecnych i przyszłych klubowiczów. Będę tu zaglądać od czasu do czasu, a jeśli czas pozwoli to na spoty warszawskie będę się stawiać jako były użytkownik i fan Tempry... |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
 |
nessuno

Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-12-2006, 17:12
|
|
|
Tempers napisał/a: | VOLVO 850 2.5 10V benzyna z 1996 roku ze 170 konnym silniczkiem i pełnym wyposażeniem z ogrzewanymi fotelami włącznie. Wielkie, szybkie i piękne kombi. Smok, bo smok, ale coś za coś. |
Gratuluję Tempers, świetny wybór.Ten model jest też obiektem moich westchnień. Zresztą zawsze Volvo mnie się bardzo podobało. Życzę miłej i bezawaryjnej jazdy i równie miłej opinii o byłym już Fiaciku.
** Dodano: 06-12-2006, 17:14 **
Y@nek napisał/a: | sprzedać dzisiaj Temprę , i pomimo dużego spadku wartości przy odsprzedaży jestem szczęśliwy że ta sztuka mi się udała. |
Y@nek, są dwie szczęśliwe chwile w życiu kierowcy. Pierwsza, gdy kupuje auto, druga - gdy je sprzedaje. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:11
|
|
|
Hemi, teraz na VW golfa będziesz buszował
Dośc spore jest
|
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
Tempers

Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 12-12-2006, 16:43
|
|
|
Gratuluję Tempers, świetny wybór.Ten model jest też obiektem moich westchnień. Zresztą zawsze Volvo mnie się bardzo podobało. Życzę miłej i bezawaryjnej jazdy i równie miłej opinii o byłym już Fiaciku.
Nawzajem. Wspomnienia z Fiatem będą nieśmiertelne. pozdrawiam. |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
 |
Alan

Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-12-2006, 00:08
|
|
|
ego napisał/a: | że jak? że niby felicie lecą Mniej niz tipo? | w tipku przynajmniej klapa nie zgnije co w skodzie ma miejsce jeszcze w salonie |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
 |
|
|
|
 |
Ninja

Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 15-12-2006, 08:19
|
|
|
No coż...Nie mam juz Tipiacza. Pogoniłem za marne grosze. Ale mysle ze chwilke z wami jeszcze zostane. |
|
 |
Emf

|
Wysłany: 16-12-2006, 09:42
|
|
|
Ninja napisał/a: | Pogoniłem za marne grosze. |
Marne grosze to ZŁO
|
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.