|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Trwałość samochodów |
Autor |
Wiadomość |
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-12-2005, 18:54
|
|
|
Jesli urazilem to sorry tylko ze ja swoje posty popieram konkretna argumentacja a Wy poprostu wyssane z palca..nie wiem jak to nazwac w koncu bys sie ktos nie obrazil...Fakty,fakty i jeszcze raz fakty. Niech mi ktos poprostu pokaze artykul w ktorym napisane jest czarno na bialy ze zespoly Mercedesa i BMW zatrudnily jakich pajacow ktorzy maja pracowac nad obnizeniem trwalosci tych marek. No absurd kompletny.
Czy to Motorwizja czy testy ADAC to chyba sa bardziej wiarygodni niz ktokolwiek inny tutaj no nie?A oni wyraznie napisali i powiedzieli ze Mercedes Klasy S jest taki jak przedstawilem w paru postach wyzej. Dlaczego waszych postow nie poprzecie konkretnymi statystykami? W tym kontekscie to poprostu jest bełkot ktory nic nie wnosi i tyle.
A to ze jestem ciut nerwowy to inna sprawa - wybaczcie. Ale taki juz jestem. Siedze w motoryzacji od dziecka,jestem maniakiem BMW i Mercedesa(w szczegolnosci Mercedesa jest moj brat) i poprostu nie dam sobie kitu ot tak wcisnac. Nie jestem alfa i omega ale co nieco wiem. Podejrzewam ze kazdy z was tez glabem nie jest i wie o wiele wiecej niz tu stara sie napisac. Dlatego fakty poparte dowodami. Niech to sa wywiady,artykuly czy tez filmiki z programami TV ktore mowia jasna i wyraznie o powyzszym temacie...
Co do Martyny i Jeremiego to wlasnie porownales malucha do...Mercedesa.Szkoda tylko ze to nie Martyna tylko Jeremy uzyskal tytuł " Motoring Writer of the Year" w Timesie.I to on pisze dla The Sun i pracuje dla BBC.A gdzie martyna? Szlaja sie po jakichs arabowach w Misji Martyna...Prosze nie pisz wiecej takich porownan bo nie sa najlepsze.
[ Dodano: 10-12-2005, 17:57 ]
Pele_Tipo napisał/a: | A kupuj Merca, a ja pomarze o Lancii, Ferrari, Maserati... |
Ja kupie a ty bedziesz dalej marzył...I tym sie roznimy. Zejdz na ziemie chlopie. Rozumiem forum i wyrazanie swoich pogladow to jedno ale sa i realia do ktorych niestety trzeba sie przyzwyczaic.Jesli jest poruszany jak najbardziej realny temat to pozostanmy na ziemi a nie lewitujmy...
I na przyszlosc nie obrazajcie sie o byle co. To moj charakterek. nie chce nikogo obrazac. Poprostu mowie czasem zbyt dosadnie. |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-12-2005, 19:37
|
|
|
Robertino napisał/a: | ...Fakty,fakty i jeszcze raz fakty. Niech mi ktos poprostu pokaze artykul w ktorym napisane jest czarno na bialy ze zespoly Mercedesa i BMW zatrudnily jakich pajacow ktorzy maja pracowac nad obnizeniem trwalosci tych marek. No absurd kompletny.
... |
Oczywiście masz rację Robertino.
Nie pisali o tym w gazecie wiec jest to nieprawda.
Cofam co napisałem i przyznaje że wszystko sobie wymysliłem.
Ogólnie jestem bezrobotny, nigdy nie pracowałem w motoryzacji, nie znam nikogo i nikt do żadnych szefów biur konstrukcyjnych nie dawał wytycznych o których pisałem.
Firmy pracują cały czas nad zwiększeniem długowiecznosci aut i już za parę lat nowy Merc będzie bez żadnej awarii jeździł 30lat i 1mln km.
Mercedes kilka lat temu rzeczywiście odniżył znacznie jakośc aut, zwolnił kupe inżynierów i podniósł zyski z 1mld do 3mld EUR. Tak spadł w rankingach niezawodnosci że rok temu prezesi oficjalnie obiecywali że Merc znowu będzie niezawodny.
Myślę ze po tej wpadce nauczyli się ze trwałosć auta trzeba "poprawić" o wiele subtelniej tak aby klienci w ogóle tego nie zauważyli na przełomie kilku lat.
aha
Robertino w Polsce w ostatnim czteroleciu była tylko jedna afera...bo była w gazecie i w TV nawet. Rywin żyje. |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 10-12-2005, 20:06
|
|
|
Sa silniki ktore juz tyle wtrzymuja...Jeden z najzywotniejszych silnikow Mercedesa? Niedaleko szukac - model 190.
jabko napisał/a: | Rywin żyje. |
Pomyliles z Elvisem
A w Polsce nie ma zadnych wiezien CIA.
Caly ten showbiznes to jedna wielka kicha... |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-12-2005, 20:07
|
|
|
Robertino akurat troche hmmm no niewiem tak cie slucham co do BMW to sie nie wypowiem ale co do piania nad mesiami no coz...
http://www.mb.slask.pl/
Troche znajomych dziala tutaj inni na ogolnopolskim ich autka to naprawde majstersztyki. Wiekszosc miala juz niejednego mesia albo ma niejednego wiekszosc tez ci powie ze mercedes to juz hmm nie to co kiedys, wszystko idzie naprzodz tylko pytanie czy ku lepszemu? Bardzo ladnie obrazuje to link piotrasa :-) widizalem to w TV moze tesz obejrzyj problem juz zostal rozwiazany ale co tam...
Ja co do Merca to wiem tylko ze rok temu bylo glosno i polecialo pare glow bo jakos spadla i postanowili zrezygnowac z czesci zyskow zeby ja podniesc... chwyt marketingowy?
Co do opinii coz zaden niemiec nie powie ci ze hmm mercedes jest nic niewart albo VW BMW no za oplami nie przeapdaja i uwazaja je za auta dla ludu :-) u nich juz tak jest i nic tego nie zmieni. U nas sie narzeka na wiekszosc jak nie na wszystko od chyba taka nasza narodowa cecha.
Co do Martyny hmm ma jeszcze czas o ile wiem Jeremy jest sporo starszy ;-) wiec nigdy nic nie wiadomo a wydaje mi sie ze itak sobie calkiem niezle radzi
Robertino jeszcze jedno bylbym wdzieczny gdybys uzupelnil swoj wiek w profilu :-) nie jestes kobieta wiec wypada a rozjasnilo by mi twoj poglad troszke :-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-12-2005, 20:08
|
|
|
Cytat: | Ten bełkot nie napisala sama firma Mercedesa tylko ADAC. Zobacz sobie co to jest w internecie.A potem pisz farmazony. Albo ja Ci napisze zebys sie nie przesilił juz: |
No i co z tego, że napisał to ADAC jak coś jest bełkotem to nie ma znaczenia kto to napisał.
Chyba różnimy się tym, że Ty ślepo wierzysz w to co ktoś "ważny" napisze a ja podchodze zdroworozsądkowo.
Twoja sprawa jak chcesz to sobie wierz, że Merc s-classe przejedzie bezawaryjnie 2mln km. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 10-12-2005, 20:13
|
|
|
MupiK napisał/a: | Ja co do Merca to wiem tylko ze rok temu bylo glosno i polecialo pare glow bo jakos spadla i postanowili zrezygnowac z czesci zyskow zeby ja podniesc... chwyt marketingowy? |
Podniesc a nie obnizyc.
MupiK napisał/a: | Co do Martyny hmm ma jeszcze czas o ile wiem Jeremy jest sporo starszy ;-) wiec nigdy nic nie wiadomo a wydaje mi sie ze itak sobie calkiem niezle radzi Very Happy |
Oczywiscie ze niezle sobie radzi ale jeszcze dluga droga
MupiK napisał/a: | Robertino jeszcze jedno bylbym wdzieczny gdybys uzupelnil swoj wiek w profilu :-) nie jestes kobieta wiec wypada a rozjasnilo by mi twoj poglad troszke :-) |
Mezczyzna lat 28,znak zodiaku-ryby - niedlugo mam urodziny dlatego pisze ze 28
Skonczone szkoly- szkola zawodowa samochodowa a pozniej technikum samochodowe.- lacznie lat 6
Pierwsza praca - warsztat samochodowy - 3 lata gdyz obecnie pracuje w firmie(społdzielczej kasie) zajmujacej sie pozyczkami,lokatami itd w centrali w Gdyni. Moje stanowisko obejmuje rowniez sprawy dot. floty samochodowej.( w tym Chrysler,Opel,Pug,Toyota) To tyle jesli chodzi o moj profil
[ Dodano: 10-12-2005, 19:21 ]
Cytat: | No i co z tego, że napisał to ADAC jak coś jest bełkotem to nie ma znaczenia kto to napisał.
Chyba różnimy się tym, że Ty ślepo wierzysz w to co ktoś "ważny" napisze a ja podchodze zdroworozsądkowo.
Twoja sprawa jak chcesz to sobie wierz, że Merc s-classe przejedzie bezawaryjnie 2mln km.
|
Wyolbrzymiasz sprawe.
Ja nie wierze ze Mercedes to jest mega bogiem wsrod aut lecz mowie ze jest bardzo dobrym autem o wiele lepszym niz coniektore. Mowie o tym ze nie wierze ze tak renomowana marka jak Mercedes pozwolilaby sobie na obnizenie trwalosci icvh produktow.Ja nie wierze ze Mercedes przejedzie bezawaryjnie 2 mln km.
Czytaj dokladnie i uwaznie analizuj moje posty to bedziesz wiedzial o czym caly czas "bełkoce". Co do ADAC to nie obraz sie ale predzej im uwierze niz komukolwiek tu bo...to oni dostaja najnowszy model mercedesa,ktory My ogladamy na plakatach i w ilustrowanych czasopismach i to ONI go testuja wiec nie "bełkoca" ot tak sobie bez sensu tylko ich opinia jest poparta FAKTAMI. Faktami,ktore wywodza sie z ich testow..A My mozemy sobie pomarzyc jedynie o takich autkach i "pobełkotać" na forum...
Tak samo ja twierdzilem ze Chrysler 300C to niewiadomo jak super fura. Jak sie przejechalem to stwierdzilem ze ma pare niedociagniec.Jest dobra ale do Mercedesa(ktorym rowniez jezdzilem) ma jeszcze sporo.
Ale jako jestesmy na forum T/T to powiem ze nic nie przebije Tipka. Tipo rulezzzz!
Dzisiejszy post sponsorowaly literka M i cyferka 3 |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 10-12-2005, 23:22
|
|
|
czym ze jest to wszystko?jesli zeran kupil ukrainski zaz? to dopiero jest szalenstwo |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-12-2005, 23:55
|
|
|
romano napisał/a: |
|
mam tak samo jak Romano
Robertino napisał/a: | [ Dodano: 10-12-2005, 17:57 ]
Pele_Tipo napisał/a: | A kupuj Merca, a ja pomarze o Lancii, Ferrari, Maserati... |
Ja kupie a ty bedziesz dalej marzył...I tym sie roznimy. Zejdz na ziemie chlopie. Rozumiem forum i wyrazanie swoich pogladow to jedno ale sa i realia do ktorych niestety trzeba sie przyzwyczaic.Jesli jest poruszany jak najbardziej realny temat to pozostanmy na ziemi a nie lewitujmy...
|
Nie powiedzialbym, gdyz chociazby jestes po technikum. Dzieli nas 9 lat.
Tez sie interesuje autami od dziecka, jest to moje najwieksze hobby, ale wybieram sie na SiMR, do tego mam znajomych i tam i na WIPie, inni kumple tez albo pracuja po szanujacych sie warsztatach takze stricte tuningowych albo maja wlasne.
Do tego jestem mlody i mam wieksze szanse na wygrana w totka
Czy opowiesci kolezanki o tym jak bardzo sie psuje roczne, dwuletnie oraz 3letnie i starsze BMW e39 wystarcza na jakis fakt, dowod czy cokolwiek co respektujesz ??
To co na tym forum jest prezentowane to plotki, ktore jak widac w wielu przypadkach sie potwierdzaja - przez innych takze gdzies juz zostaly zaslyszane, bo generalnie temat taki za roznymi kulisami po cichu sie rozchodzi od dobrego roku, ale dzieki takim forom robi sie coraz glosniej.
Uwierz mi swiat jest na prawde maly, szczegolnie dla ludzi kontaktowych potrafiacych sie znalezc w roznych towarzystwie i przez to o dosc sporych znajomosciach w wielu dziedzinach a przede wszystkim w tej, ktora go interesuje - moja taka dziedzina i mysle ze takze wielu obecnych sa wlasnie auta - stad wysoka liczebnosc zrodel roznych informacji. Czy nadal nazwiesz to belkotem ?? |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
mario
|
Wysłany: 11-12-2005, 00:49
|
|
|
eeee tam bmw, mercedesy najlepsze we wszystkich kategoriach przeciez i tak są fiaty a szczególnie tempra i tipo
heheheheehheheeheehehhhhhhhhhe |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-12-2005, 02:24
|
|
|
Ja tylko dodam, że szkoda mi ludzi, którzy dali się "upupić" wszechobecnym mediom i reklamom. Nie rozumiecie, ze te testy ADAC'a to też pewien rodzaj reklamy? Poprzez media można wszystko ludziom wcisnąć, bo niestety społeczność światowa staje się z każdym dniem coraz mniej krytyczna i bardziej podatna na mody i sterowanie.
Proponuję na jakiś czas wyłączyć TVN Turbo, MTV, VIVA itp. i przerzucić się na Animal Planet - bedziecie zdrowsi i bardziej samodzielni w życiu...
Najważniejsze to mieć własny gust i zdanie, bez konieczności trzymania mamusi za spódnicę ze słowami: "Prawda, Mamo?" |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 11-12-2005, 09:52
|
|
|
Erewan napisał/a: | i przerzucić się na Animal Planet |
Lubie Animal Planet i National Geografic.
Poza tym to szkoda mi ludzi ,ktorzy naiwnie wierza w to ze wszystko wiedza...Pele za krotko zyjesz na tym swiecie jeszcze jak widze. Wiecej aut mialem i wiecej autek ujezdzalem niz ty masz wogole lat.Z drabiną na jagody chodziles gdy ja dosiadlem swoje pierwsze auto.Wiec nie pisz mi tu o doswiadczeniu.Bo doswiadczenie przychodzi z wiekiem,jesli jest sie caly czas w obiegu. No ale zyj sobie w swej swiadomosci ze wszystko wiesz...Niech kazdy zostanie przy swoim i tyle. Ja w przyszlosci kupie mercedesa a ty bedziesz sobie dalej marzyl o Lanci,Maseratti i chwalil sie swoimi kolegami w warsztatach tuningowych. A ja niedlugo bede mial zone,rodzine i dobry rodzinny samochod.Ty musisz wygrywac w totka a ja nie musze. I to rozni nas chociazby w tej dziedzinie w jakich kregach sie obracamy... BTW Fajna Lancia na fotach. Moj kolega Myszkier mial taka.Najpierw grafitowa a pozniej białą.
[ Dodano: 11-12-2005, 08:59 ]
Pele_Tipo napisał/a: | Czy opowiesci kolezanki o tym jak bardzo sie psuje roczne, dwuletnie oraz 3letnie i starsze BMW e39 wystarcza na jakis fakt, dowod czy cokolwiek co respektujesz ?? |
Mowimy o Mercedesach czyz nie?
[ Dodano: 11-12-2005, 09:02 ]
Pele_Tipo napisał/a: | Czy nadal nazwiesz to belkotem ?? |
Tak nadal nazwe to bełkotem bo nic konkretnego mi nie przedstawiles.
Temat byl przypomne Ci: Zespol Mercedesa i BMW powolal specjalna grupe ,ktora ma na celu obnizenie trwalosci ich produktow.
A poza tym swoja opinie o Mercedesie nie opieram glownie na opini ADAC tylko poprostu na tym ze juz kiedys mialem Mercedesa i moje kuzynostwo jezdzi Mercedesem oraz BMW.
Rowniez mam znajomosci w wielu warsztatach(trudno zebym nie mial skoro nasza flota samochodowa liczy ok.100 samochodow). |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 11-12-2005, 10:58
|
|
|
totalnie nic nie zrozumiales z tego co Ci napisalem o znajomosciach, doswiadczeniu i nauce.
UJME TO PROSCIEJ: Gdybys w moim wieku mial takie znajomosci to nie sadze bys nie studiujac, dzis jezdzil kilkunastoletnim Tipo. PONIAŁ ??
BTW: Jezdzilem autem jak jeszcze nie wiedzialem co to drabina i jagody.
Jak nie grajac w totka i utrzymujac rodzine chcesz sie dorobic merca skoro jeszcze jej nie masz a juz stac cie na Tipo ??
Ja zauwazam taka zaleznosc ze kazdy z lepszych furek przesiada sie na jedna rodzinna slabsza lub kupuje mula starego klekota do rodziny i drugie auto juz tylko do zabawy.
Apropo kregow: dla mnie flota moze miec i 200aut, a ja i tak bede wolal serwis Traxu gdzie serwisuja sie chociaz 2 piekne perelki w postaci Delt HF Integrale 16v EVO II, ktore startowaly na barborce. Co do wiekszej ilosci aut: inny kumpel pracuje w AVISie - wypozyczalnia aut - tam maja dopiero flote.
Robertino napisał/a: | (...)
Mowimy o Mercedesach czyz nie?
(...)
Temat byl przypomne Ci: Zespol Mercedesa i BMW powolal specjalna grupe ,ktora ma na celu obnizenie trwalosci ich produktow.
(...)
i moje kuzynostwo jezdzi Mercedesem oraz BMW |
ZDECYDUJ SIE CZLOWIEKU >> piszesz ze mowimy o Mercedesach w kontekscie ze nie o BMW o ktorym Ci wspominam, a kawalek dalej przypominasz temat ktory byl o Mercach I BMW.
W takim razie ponawiam pytanie o te e39 zebys nie wykrecil sie bokiem : Jak dla Ciebie liczy sie taka opinia ? |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 11-12-2005, 12:44
|
|
|
Robertino napisał/a: | Czytaj dokladnie i uwaznie analizuj moje posty to bedziesz wiedzial o czym caly czas "bełkoce" |
Czytałem twoje posty uważnie i twierdziłeś w nich, że mercedes to ideał podpierając się opiniami z topgear, TVNTurbo, ADAC.
Robertino napisał/a: | Bez porownania...Wczoraj na TVN turbo znow byla prezentacja nowej klasy S. Nic dodac nic ujac...Auto - idealne! |
A dla mnie ideałów nie ma ot i tyle w tym temacie.
Robertino napisał/a: | Ja nie wierze ze Mercedes to jest mega bogiem wsrod aut lecz mowie ze jest bardzo dobrym autem o wiele lepszym niz coniektore. Mowie o tym ze nie wierze ze tak renomowana marka jak Mercedes pozwolilaby sobie na obnizenie trwalosci icvh produktow.Ja nie wierze ze Mercedes przejedzie bezawaryjnie 2 mln km. |
Jak widzisz sam troszęczkę stonowałeś, a jak wyśmiałem opinie ADAC to się oburzyłeś.
No jasne, że niektóre merce są bdb, ale to dotyczy też innych marek(BMW, Audi, Maserati, Saab, Lexus, Volvo, Ferrari itd.) Wybór jest dosyć duży i nie ogranicza się tylko do merca, każdy ma to co lubi. |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-12-2005, 14:28
|
|
|
kamin napisał/a: | Moim zdaniem stare samochody wcale nie są trwalsze od nowych. Poprostu w nowoczesnym aucie jest mnóstwo nowatorskiego sprzętu, który może się zepsuć. Dlatego mówi się, że nowe mercedesy psują się znacznie częściej niż stare beczki, w których nie ma co się zepsuć, bo są "gołe". |
Ta wypowiedz Kolegi Kamina jest dokladnie tym o czym chcialbym napisac.
Panowie po jaka cholere sie klocic, ze kiedys auta byly mniej awaryjne.
TO CHYBA NORMALNE i jest tak w kazdej dziedzinie zycia.
Teraz tez ktos moze powiedziec cholera psuje mi sie elektryczna maszynka do miesa ....kiedys to sie maszynki nie psuly.
Nie psuly sie bo byly NA KORBE!
To samo z pralka.
Poprzednie sie nie psuly bo byly to zwykle tarki albo "rozbudowane technologicznie" franie.
Nowoczesne samochody naszpikowane sa elektronika jak jez kolcami, wiec to normalne ze cos tam walnie.
Czy majac kompy nic Wam sie nigdy nie pospulo?
Kazdy ma wieksza lub mniejsza usterke .... zasilacz plyta, karta graf, a kiedys kompy (o ile tak je mozna nazwac) sie w ogole nie psuly.
Mialem znajomkow z Atari, Commodore, sam mialem C64 i dziala do tej pory.
Nie wymagajcie do cholery cudow, zeby auto naszpikowane elektronika i czujnikami bylo tak niezawodne jak stare samochody gdzie jedynym czujnikiem byl ten od temperatury.
Kazdy chce miec full wypas, elktryczne szyby, centralny zamek, airbagi, elktr. szyber, "wodotryski" i super cuda i najlepiej, zeby auto jezdzilo bezawaryjnie 45 lat
Panowie tak do Wam dopasuja tylko w Erze .... |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 11-12-2005, 14:50
|
|
|
i wypada dodac tylko...amen |
_________________ Jedna z 9193 sztuk. Wzbudza pełne aprobaty spojrzenia koneserów - u prostaków natomiast, wywołuje głęboką zadumę...
Lancia Kappa SW 2.4 Tds
|
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 11-12-2005, 16:03
|
|
|
Cytat: | UJME TO PROSCIEJ: Gdybys w moim wieku mial takie znajomosci to nie sadze bys nie studiujac, dzis jezdzil kilkunastoletnim |
W Twoim wieku jezdzilem Audi 80 B4. Całą szkole srednia przejezdzilem. OD 17 roku zycia mam wlasne auto. A to ze teraz jezdze Tipo(a wlasciwie on caly czas stoi bo jezdze sluzbowym autem-Oplem Combo obecnie,ale zdarzy sie i Chrysler 300C) to tylko i wylacznie dlatego ze nie potrzebowalem lepszego auta a kasa byla potrzebna na cos innego.Poza tym przyszla zona robi prawo jazdy teraz i na poczatek mysle ze wystarczy jej to auto. Jak rozpieprzy to zal nie bedzie...Poza tym Tipo mi sie jako tako spodobalo i juz zostalo. A poza tym to co masz do mnie? Gryzie Cie ze stac mnie na lepsze auto od Ciebie czy co? Bo nie rozumiem...
Pele_Tipo napisał/a: | W takim razie ponawiam pytanie o te e39 zebys nie wykrecil sie bokiem : Jak dla Ciebie liczy sie taka opinia ? |
Liczy sie oczywiscie ale jest ona jednostkowa. Jesli 100 osob udzieliloby 100 negatywnych odpowiedzi wtedy uznam ze BMW to gowno.
romano napisał/a: | TVNTurbo |
O TVN turbo nie wspominalem ale dobrze ze wiesz ze Top Gear i Motorwizja wlasnie jesta przez TVN odtwarzana.
romano napisał/a: | Wybór jest dosyć duży i nie ogranicza się tylko do merca, każdy ma to co lubi. |
Oczywiscie ze tak. A czy ja nie zaznaczam caly czas ze DLA MNIE Mercedes jest samochodem idealnym? A niektorzy sie sraja o byle co nie interpretujac za dobrze postow. Najpierw sie nauczcie czytac coniektorzy a pozniej zajmijcie sie motoryzacja.
ote="Emf"]kamin napisał/a:
Moim zdaniem stare samochody wcale nie są trwalsze od nowych. Poprostu w nowoczesnym aucie jest mnóstwo nowatorskiego sprzętu, który może się zepsuć. Dlatego mówi się, że nowe mercedesy psują się znacznie częściej niż stare beczki, w których nie ma co się zepsuć, bo są "gołe".
Cytat: |
Ta wypowiedz Kolegi Kamina jest dokladnie tym o czym chcialbym napisac.
Panowie po jaka cholere sie klocic, ze kiedys auta byly mniej awaryjne.
|
Tak tylko ze porownaj np. starego zuka czy nyse do starego...Mercedesa.I w jendym i w drugim nie mialo sie wg Ciebie co psuc, wiec dlaczego Zuk i Nysa psuly sie czesciej?
Emf napisał/a: | Panowie tak do Wam dopasuja tylko w Erze .... |
Nie lubie Ery wole Plusa
romano napisał/a: | Jak widzisz sam troszęczkę stonowałeś, a jak wyśmiałem opinie ADAC to się oburzyłeś.
No jasne, że niektóre merce są bdb, ale to dotyczy też innych marek(BMW, Audi, Maserati, Saab, Lexus, Volvo, Ferrari itd.) Wybór jest dosyć duży i nie ogranicza się tylko do merca, każdy ma to co lubi. |
Proste,bo opinia ADAC liczy sie bardziej niz ktoregokolwiek mechanikow-znajomych Pelego. Pisalem czym sie zajmuje ADAC i jaka ma pozycje w swiecie motoryzacji .Oni maja reputacje na swiatowym rynku,my sobie gderamy na forum. Stad poprostu bardziej wierze w slowa ADAC niz kogokolwiek tutaj.Tak jak Motorwizja jest szanowanym programem tak ADAC jest szanowanym stowarzyszeniem na calym globie - czy sie to komus podoba czy nie. Mozesz sie zapierac ze nie,ale sam doskonle wiesz ze tak nie jest i piszesz tylko tak dlatego bo gryzie Cie ze nie masz racji a glupi,przemadrzaly i nic nie znaczacy Robertino ją ma... |
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 11-12-2005, 17:58
|
|
|
A dla mnie ważniejsza jest opinia zwykłych uzytkowników samochodów, w końcu samochód jest robiony dla nas a nie dla specjalistów z ADAC, Dekry TUV itp.
To my samochodami jeżdzimy kilka lat i możemy poznać dogłębnie ich wady i zalety w przeciągu długiego okresu użytkowania. Kupując samochód wolę się spytać kogoś, kto ma taki samochód kilka lat. Oczywiście nie podważam kwalifikacji i wykonywanej pracy przez specjalistów z ADAC, ale co innego testy "laboratoryjne" a co innego codzienne użytkowanie.
Robertino napisał/a: | Tak jak Motorwizja jest szanowanym programem tak ADAC jest szanowanym stowarzyszeniem na calym globie - czy sie to komus podoba czy nie. Mozesz sie zapierac ze nie,ale sam doskonle wiesz ze tak nie jest i piszesz tylko tak dlatego bo gryzie Cie ze nie masz racji a glupi,przemadrzaly i nic nie znaczacy Robertino ją ma... |
A w którym miejscu napisałem, że ADAC jest nic nie wartym stowarzyszeniem, bo sobie nie przypominam.
Po prostu smieszą mnie opinie twierdzace, że jakiś samochód jest super-ekstra-mega-cośtam i w ogóle się nie psuje a na dodatek jest niezniszcalny, bez względu na to kto taką opinię wydaje. |
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-12-2005, 18:31
|
|
|
romano napisał/a: | A w którym miejscu napisałem, że ADAC jest nic nie wartym stowarzyszeniem, bo sobie nie przypominam.
Po prostu smieszą mnie opinie twierdzace, że jakiś samochód jest super-ekstra-mega-cośtam i w ogóle się nie psuje a na dodatek jest niezniszcalny, bez względu na to kto taką opinię wydaje. |
Tez do ADAC nic nie mam, ale tez nie uznaje go za jakies zrodlo nie wymagajace potwierdzen. A ten kto mowi ze "to auto jest nie do zajechania" wystawia sobie tylko wizytówkę - ze jest głupcem |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 11-12-2005, 19:23
|
|
|
Robertino napisał/a: | Gryzie Cie ze stac mnie na lepsze auto od Ciebie czy co? Bo nie rozumiem...
Pele_Tipo napisał/a: | W takim razie ponawiam pytanie o te e39 zebys nie wykrecil sie bokiem : Jak dla Ciebie liczy sie taka opinia ? |
Liczy sie oczywiscie ale jest ona jednostkowa. Jesli 100 osob udzieliloby 100 negatywnych odpowiedzi wtedy uznam ze BMW to gowno.
|
Nic mnie nie gryzie, chcialem Cie tylko wyprowadzic z bledu ze predzej sobie kupisz nowego Merca niz ja porzadna wloszczyzne. Jest cos takiego jak rachunek prawdopodobienstwa - stoi on raczej po mojej stronie. I nie zmienie swojego zdania.
BTW: Ciekawe jak mogles cala srednia szkole przejezdzic ?? Ja sobie raz nie zdalem, ale Ty musialbys w tym wypadku minimum 2 razy - zakladajac ze od razu zrobiles prawko.
hmmm 100 osob... niestety nie mam az tylu znajomych kupujacych NOWE BMW, ale szczegolnie po innych forach pare przykladow by sie znalazlo - glownie w kwestii elektroniki.
Chcialem jeszcze rozdzielic dwie wazne kwestie: czy mamy rozmawiac o bezawaryjnosci czy o trwalosci.
Bo tak konkretniej to okreslajac, zwazajac na te rozne pogloski, to nalezaloby to okreslic skroceniem optymalnej zywotnosci elementow eksploatacyjnych => oprocz elektroniki glownie wklady klimy, sprzegla, alternatory itd. Niewiele ma to wspolnego z bezawaryjnoscia, bo kwestia jest tego by w okreslonym przez serwis czasie to wymienic, a z twaloscia tez nie, bo gdy sie wszystko wymieni to rzeczywiscie moze i auto by okrazylo XX razy Ziemie, tylko pytanie ile trzeba by w tym aucie powymieniac - wtedy ograniczamy sie glownie do blachy, zawieszenia, ukl. kierowniczego itd. itd. chociaz drazki i silentblocki tez sie wymienia w trybie serwisowym. |
|
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 11-12-2005, 19:35
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | ze predzej sobie kupisz nowego Merca niz ja porzadna wloszczyzne |
To zaden błąd bo ja kupie i to niedlugo.A ty poczekasz jeszcze na wymarzona wloszczyzne.Chociaz zycze Ci bys sobie kupil to co chcesz i za ile chcesz.Poza tym kto mowil ze nowego-nowego? Mowie ze "nowego"-uzywanego. Merca albo Omege. Chce kombi,bo rodzina sie powieksza...o psa heheh;) |
|
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 11-12-2005, 19:36
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | ...Chcialem jeszcze rozdzielic dwie wazne kwestie: czy mamy rozmawiac o bezawaryjnosci czy o trwalosci... |
Ja pisałem o trwałości.
Auto dalej będzie super bezawaryjne ale tylko 7-10lat.
Potem będzie trzeba wymieniać tyle części że nie bedzie się opłacać utrzymywać takiego samochodu. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Ninja
|
Wysłany: 11-12-2005, 19:37
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | BTW: Ciekawe jak mogles cala srednia szkole przejezdzic ?? Ja sobie raz nie zdalem, ale Ty musialbys w tym wypadku minimum 2 razy - zakladajac ze od razu zrobiles prawko. |
Nie rozumiem? 6 lat szkoly.(3 lata zawodowej i 3 lata sredeniej) mowiac srednia troche wyolbrzymilem.Mialem na mysli i zawodowa i srednia razem nooo. Chodzilo o to ze od kiedy zrobilem prawo jazdy(czyli jak mialem 17 lat) - zdalem za pierwszym razem, jezdze autem
Heh...a czy trwalosc nie wiaze sie z bezawaryjnoscia? No pomysl teraz dobrze i sam sobie odpowiedz. Przeciez logiczne ze skoro czesci zamontowane w aucie sa nizszej trwalosci to tym samym auto traci na bezawaryjnosci...Skoro np.alternator jest nizszej trwalosci i ulegnie uszkodzeniu i bedzie trzeba go naprawic/wymienic to liczy sie jako AWARIA no nie?Czyli juz minus za bezawaryjnosc.Teraz to juz szukacie dziury w calym...
miszko napisał/a: | A ten kto mowi ze "to auto jest nie do zajechania" wystawia sobie tylko wizytówkę - ze jest głupcem Cool |
Glupcem jest ten ktory na sile probuje zajechac auto by potwierdzic ze auto jest do zajechania. No chyba logiczne ze mozna kazde auto zarznac! Mowia auto nie do zajechania ludzie maja na mysli ze mozna duzo km zrobic bez wiekszych awarii.Przyklad? Moj wujek mial kiedys audi 100 1,8 na gazniku. Zrobil na Taksowce ok 500 tys km. bez remontu i wiesz co? Auto nie bierze nadal oleju! Jak sie szanuje samochod i dba o to by byl caly czas "dopieszczany" to mozna je pozniej nazwac ze jest "nie do zajechania". A jak wsiada oszolom co rżnie silnik do 7 tys obrotow to chyba logiczne ze szlag trafi silnik predzej czy pozniej.To samo sie tyczy oleju.Jak ktos bedzie jezdzil bez to...sam sobie odpowiedz.
Ale wiesz co? Poki co mam dobre zdanie o Tipku bo...nie mialem jeszcze awarii.Mam go od roku i poki co jezdzi dobrze dosc. Jedynie ten zawor sobie tyka. Poza tym mam sluzbowe autko wiec narazie wiecej Tipek stoi niz jezdzi
Ok proponuje osobiste wycieczki skonczyc i pisac juz tylko na temat.
Ja moje zdanie wyrazilem zreszta. Nie zmienie go i nie musze. Tak samo wy macie swoje i go nie zmienicie bo nie musicie. Dzieki za dyskusje. Pozdrawiam i ide na film. Peace! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 11-12-2005, 20:37
|
|
|
Robertino napisał/a: | Zrobil na Taksowce ok 500 tys km. bez remontu i wiesz co? Auto nie bierze nadal oleju! Jak sie szanuje samochod i dba o to by byl caly czas "dopieszczany" to mozna je pozniej nazwac ze jest "nie do zajechania". A jak wsiada oszolom co rżnie silnik do 7 tys obrotow to chyba logiczne ze szlag trafi silnik predzej czy pozniej.To samo sie tyczy oleju. |
I tu sie zgodze! Ja mam Tempre od 12 lat, 300 tys. na liczniku i przy silniku nic nie mialem robione. Sie dba sie ma...
A swojego czasu przeciez Jagi mial Tempre co miala przejechane >560tys. i nadal jezdzi |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
jabko
|
Wysłany: 11-12-2005, 21:02
|
|
|
Robertino napisał/a: | ...Heh...a czy trwalosc nie wiaze sie z bezawaryjnoscia... |
No mi jako inicjatorowi tematu chodziło tylko o trwałość.
I rozgraniczam trwałośc od bezawaryjności.
Teraz mechanizm napędowy wycieraczek jest liczony na tyle godzin ze praktycznie po 1mln km i 15 latach jazdy szczotki są w takim stanie że silnik moze chodzić jeszcze kupe czasu.
I właśnie chodzi mi o to że ten napęd będzie dalej bezawaryjny (bo bezawaryjność sukcesywnie się podnosi w coraz lepszych konstrukcjach) ale szczotki damy krótsze - obliczone średnio na ilość cykli odpowiadające 7 latom normalnego użytkowania.
I tak będzie z alternatorem, rozrusznikiem, dmuchawą, wentylatorem chłodnicy, wycieraczkami, silniczkami w siedzeniach i lusterkach a nawet mechanicznymi podzespołami w stylu półosi itp.
Mój prof. od MESa powiada tak.
"Znajac maxymalne naprężenia moge z całą pewnością powiedzieć czy coś będzie wieczne czy na pewno kiedyś pęknie. Nie wiem dokładnie kiedy ale na pewno pęknie"
Z wytrzymałości zmęczeniowej obecnie liczy się detal na powiedzmy X cykli a potem jeszcze dajemy współczynnik x2. Ilość cykli odpowiada np: 15 latom użytkowania samochodu.
Teraz policzy się na średnio 7 lat i jedyne co zauważysz w 2015 roku to że w jakiejś tam gazecie napiszą że w 10cioletnich Mercach średnio statystycznie peka więcej półosi niż w 2005 roku. |
piękne i uległe |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 11-12-2005, 23:51
|
|
|
miszko napisał/a: | I tu sie zgodze! Ja mam Tempre od 12 lat, 300 tys. na liczniku i przy silniku nic nie mialem robione. Sie dba sie ma... |
Identycznie, tylko 11 lat i "prawie nic". |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|