Wojsko |
Autor |
Wiadomość |
bornek
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 110 Skąd: Gorzów Wielkopolski
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 18-04-2006, 20:29 Wojsko
|
|
|
Witam
Mam nie typową prośbe niedługo bo 9 maja wybieram się do wojska do grudziądza na kierowce i moze ktoś był w tej jednostce i moze mi powiedzieć jak tam jest i czego się spodziewać
PS: mile widziane jakieś rady na temat wojska |
_________________ Fiat Tipo 1994 r. 1,4 benzyna + LPG , kolorek bordo
Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski
Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG
|
|
|
|
|
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 12:51
|
|
|
Witaj, ja Ci drogi kolego moge dać rade: NIE IDŹ DO WOJSKA!!!!! Chyba ze masz ku temu jakieś plany. Słyuszałem że niezłą opcję socjalna oferują dla chętnych na zawodową armie Mieszkanie na strzeżonym osiedlu, czynsz 500zł z mediami 1300 zł na wejscie na reke. Emeryturka po 15 latach... Armia to syf wszyscy ziomale tak mowili dlatego od 6 lat wku omijam z daleka. A co do grudziadza to mam ziomka co tam był jako kierowca i z tego co pamietam zadowolony nie był. Pierwszy egzamin na ciezkie prawko podobno bezpłatny, nastepne sie placi, zdal za 3 jak wiekszosc poborowych. Potem dowiedzial sie ze aby moc jezdzic po drogach publicznych po zakonczonej sluzbie musi zdac egzamin ponownie juz nie w wojsku, i znowu kasa... Wrocil przeciorany, pomieszało mu sie w glowce troche i ciezko go na piwo wyciagnac
p.s. a co z autkiem bedzie:)))?????
Pozdrawiam |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 13:37
|
|
|
Tak na marginesie to od 2008 roku wchodzą w życie przepisy dot. kierowców ciężarówek, które podobno dokładnie pacyfikują z zawodu tych którzy nie będą mieli specjalistycznych kursów za kilkanaście tys. zł. Jednym słowem z kat. C będzie sobie można co najwyżej STARem z piaskiem jeździć. Inna sprawa, że przewoźnicy już teraz sami i za darmo (po podpisaniu umowy o pracę) organizują szkolenia dla kierowców. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 19-04-2006, 13:56
|
|
|
A myslalem ze prawko zrobione w woju obowiazuje i w cywilu. Wiec lipa |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 19-04-2006, 15:47
|
|
|
Mucha, i obowiazuje z tego co wiem. Mam kumpla jeszcze z podstawowki. Ponad rok temu poszedl do wojska. Dostal sie na kierowce. Z tego co ja wiem byl BARDZO zadowolony. Najlepsza fucha w wojsku. Jesli juz masz byc we wojsku. Zrobil tam prawko i bardzo czesto wyjezdzal. Ganiali go gdzies po Polsce, a to tam cos przewozil, a to tam jakies cwiczenia mieli albo bron przewozili. Po wojsku zlozyl papiery, poszedl na badania lekarskie i zlozyl podanie o zawodowego kierowce. Przyjeli go - choc nie odrazu, bo cos mial problemy z przejsciem lekarzy. Ale w koncu cos tam wykombinowal i sie dostal. Niestety musial sie wyprowadzic, bo mieszkanie dostal kolo jednostki. Niestety nie pamietam w jakiej jednostce sluzyl i teraz jest.
Jesli juz to z tego co wiem kierowca ma najlepiej w wojsku. No i prawko jest wazne "tu i tu". |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Mucha
|
Wysłany: 19-04-2006, 16:27
|
|
|
Hehe dzieki Miszko myslalem ze juz lipa jakas bedzie Wiec bedzie Driving Mucha Armia Team Polska :) |
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 19-04-2006, 18:02
|
|
|
Mucha napisał/a: | A myslalem ze prawko zrobione w woju obowiazuje i w cywilu. Wiec lipa |
No pewnie, że obowiązuje. A napisałem coś innego? Kwestia jego wykorzystania po wojsku i zmianie przepisów we wspomnianym roku. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-04-2006, 20:41
|
|
|
a co zrobić,żeby do wojska nie iść |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
|
Wysłany: 19-04-2006, 21:35
|
|
|
Prawko jak najbardziej obowiazuje ale dopiero po odbyciu sluzby i tak jak Miszko napisal kierowca ma najlepiej w wojsku.Sam bylem kierowca i jak najbardziej sobie chwale.Za duzo roboty nie ma i sluzby mialem lzejsze.Niestety nie bylem na szkolce w Grudziadzu wiec w tej sprawie nie pomoge i calkiem mozliwe ze sie zmienilo zycie w wojsku od kad opuscilem mury tej instytucji. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
ManiekPIM
|
Wysłany: 20-04-2006, 07:06
|
|
|
ego napisał/a: | a co zrobić,żeby do wojska nie iść |
Ja się poprostu nie stawian na WKU od 18 roku zycia, wezwan mam pol szafki. Dodam ze sie nie uczę bo praca mi na to nie pozwala:). Kiedyś przysłali rodzicom pismo z prośba o wskazanie mojego miejsca pobytu. Odpisalem im w imieniu mamy ze wyjechalem w poszukiwaniu pracy na zachod. I kontakt z przekochanym WKU sie zerwał. Dobrze mieć tez obrączke na palcu i dzieciaka ) ale dobrze zeby zonka nie zareabiala zbyt duzo bop i tak cie wezma. Zastanów się czy jestes na tyle zdrowy że sie nadajesz na służbe )).
A jak już nie masz wyjscia i masz blet w rece, zrób sobie wszystkie badania na nosicielstwo najlepiej wszystkich mozliwych chorób zakaznych. Kolega zostal zarazony żółtaczka a to ze nie mial badan przed poborem zrobionych nie moze sie teraz o zadne odszkodowanie od armii ubiegac. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 20-04-2006, 07:22
|
|
|
no ja tez sie nie stawiam odkąd skończyłem szkołe,tylko boję się troche,żeby się po Mnie nie pofatygowali do domu,żony jeszcze nie mam myślisz,że takie pismo,że wyjechałem zagranice w imieniu rodziców cos pomoże? |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
bornek
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 110 Skąd: Gorzów Wielkopolski
|
Wysłany: 20-04-2006, 07:37
|
|
|
ManiekPIM napisał/a: | NIE IDŹ DO WOJSKA!!!!! |
ależ kolego ja mam zamiar zostać na zawodowego, a do woja mnie ciągnie bo mój dziadzia był zawodowym
ManiekPIM napisał/a: | p.s. a co z autkiem bedzie:)))????? |
hehe jak to co obowiązkowe wakacje (nie no ojciec będzie miał wolną ręke w czasie wojska)
spróbuj sobie załatwić służbe zastępczą
miszko napisał/a: | Dostal sie na kierowce. Z tego co ja wiem byl BARDZO zadowolony. Najlepsza fucha w wojsku. |
hehe i dlatego chce iśc do woja na kierowce |
|
|
|
|
|
ManiekPIM
|
Wysłany: 20-04-2006, 07:49
|
|
|
U mnie pomogło0 w stpniu że nie porzysylaja wezwań. Już szósty rok sie ,,ukrywam". Idz do lekarza że ci kregosłup siada jak cos podniesiesz albo sie schylisz, skieruja Cie na badania ktore mogą nic nie wykazac ale mojemu staremu nic nie wykazuja a jednak go boli i caly czas na zwolnieniu siedzi. Nałazisz się troche ale zdobedziesz papiery. Chyba lepsze to pracowac nic w syfie siedziec. |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 20-04-2006, 09:42
|
|
|
ego napisał/a: | no ja tez sie nie stawiam odkąd skończyłem szkołe,tylko boję się troche,żeby się po Mnie nie pofatygowali do domu,żony jeszcze nie mam myślisz,że takie pismo,że wyjechałem zagranice w imieniu rodziców cos pomoże? |
Pocieszę Cię, że nie pomoże. Obecnie można trafić do woja do 50 roku życia, a do tego czasu chyba wrócisz... Nie opłaca się mieć nie najlepszych układów z wojskiem, bo za wzorem zachodnim pracodawca coraz częściej będzie zwracał uwagę na "stosunek do służby", a nawet kategorię! Ja mam"D" i wcale mi się z tym dobrze nie żyje. Wszelkie służby mundurowe mam z głowy, a z pracą obecnie ciężko... |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 20-04-2006, 12:15
|
|
|
bornek napisał/a: |
spróbuj sobie załatwić służbe zastępczą |
próbowałem dostać sie na służbę zastępczą do policji i chciałem tam wogole zostać,ale nie jest łatwo..
. |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 20-04-2006, 12:19
|
|
|
zapisz się na pierwsze lepsze studium |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
bornek
|
Wysłany: 20-04-2006, 12:24
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | ego napisał/a: | a co zrobić,żeby do wojska nie iść |
zapisz się na pierwsze lepsze studium |
słyszałem coś gdzieś kiedyś o religi
ze mozna się odwołać ze względu na religie ale ile w tym prawdy to nie wiem bo mnie to nigdy nie interesowało bo ja zawsze chciałem iśc do woja i nawet mi na myśl nie przyszło zeby nie iśc
ja sie wam dziwie czemu dla was wojo takie straszne jest przeciez to tylko 9 miesięcy a nie tak jak nasi ojcowie 2 lata i mieli gorzej niz my teraz |
|
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 20-04-2006, 21:34
|
|
|
Podobno pomaga siedzenie tydzień czasu na butelce |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 22-04-2006, 17:03
|
|
|
Cytat: | Podobno pomaga siedzenie tydzień czasu na butelce |
ew. zrobienie odpowiedniego wrażenia na szanownej komisji |
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 20:58
|
|
|
Ja byłem aż tylko 4 m-ce. Zamość TSWL i Wrocław STRACHY -żadnych miłych wspomnień.Wycinek z życiorysu i z ZUS-u chyba też. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
bornek
|
Wysłany: 22-04-2006, 21:00
|
|
|
picek napisał/a: | żadnych miłych wspomnień. |
to tak ale kiedy to było teraz wojsko jest całkiem inne niz wtedy |
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 22-04-2006, 21:11
|
|
|
Picek jestem lepszy.Ja byłem 11 dni na kompanii,potem szpital izba chorych,miesiąc urlopu i pare razy B12 i B9.Teraz mam E i spokuj.Zaliczono mi 5 miechów.NIE POLECAM.
36 batalion radotechniczny Kraków-Węgrzce.Ale wątroba się sypneła. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 22-04-2006, 21:15
|
|
|
Kiedy byłem to już był na kompani taki gość jak oficer wychowawczy ale jak nie zalany to do 21.00. Na około szczekali o humanizacji i tym podobnych.Mi akurat trafiło się że byłem w piątce młodych na ok. 50 starych-weż teraz spełniaj co chwilę zachcianki 10 z nich.A fala jest była i będzie.Co wyrabia się w szkołach?A tam to co-jak w domu?Są tacy co sobie chwalą bo trafili dobrze,ale też są tacy co nawet nie chcą wspominać czasu który spędzili do obcinki.A to że czasy się zmieniły to tylko na gorsze.Takie moje zdanie. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
raques
|
Wysłany: 22-04-2006, 21:17
|
|
|
witam
W wojsku nigdy nie byłem ( D ), ale ci powiem że stare czasy sie skończyły ( np mojemu dobremu koledze z szkoły sredniej podczas pasowania "kota" rozbili na 4 literach debowe siedzisko od stołka ale zyje ), jak masz jakieś plany zyciowe (praca)to kombinuj jak nie to idź spełnij obywatelski obowiazek |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 23-04-2006, 14:23
|
|
|
Panowie krótko podsumuje to co powyżej napisaliście:
1. prawo jazdy zrobione w wojsku jest ważne od chwili jego wydania - nie po skończeniu służby wojskowej.
2. teoretycznie do zasadniczej służby wojskowej można zostać powołanym nie do 50 ale do 60 roku życia.
3. uwaga na kategorię D i E - kiedyś wystarczyło sobie załatwić taką kategorię i WKU przenosiło do rezerwy bez odbycia zasadniczej służby wojskowej (zsw). Po przeniesieniu do rezerwy pisało się wniosek do Wojskowego Komendanta Uzupełnień o ponowne skierowanie na komisję lekarską. Komisja stwierdzała że delikwent jest zdrowy i dawała mu kategorię A. W ten sposób delikwent w papierach miał że jest zdrowy i był w rezerwie. Teraz numer ze zmianą kategorii nie przejdzie. Nowa ustawa o powszechnym obowiązku obrony dała możliwość komendantom WKU odmowy skierowania na powtórne badania i tylko w wyjątkowych sytuacjach komendanci z tego nie korzystają. Jeśli macie kategorię D i E to można zapomnieć o pracy w służbach mundurowych ze strażą pożarną i miejską włącznie, a i znaczna część pracodawców zwraca na to uwagę.
4. Jeżeli ktoś nie zaliczył zsw to o służbie zawodowej może zapomnieć.
5. Symulowanie z wyjazdem za granicę też może źle się skończyć. Ludzie często zapominają o obowiązku meldunkowym, który nakłada obowiązek wymeldowania się w przypadku dłuższego wyjazdu. Jak WKU będzie upierdliwe to wystąpi o ściganie delikwenta, który niby wyjechał, a nie dopełnił obowiązku meldunkowego.
6. Pracodawcy bardzo często sprawdzają czy delikwent ma uregulowany stosunek do służby wojskowej. Pamiętajcie, że nowa ustawa o powszechnym obowiązku obrony nie gwarantuje już przeniesienia do rezerwy bez odbycia zsw po 24 lub 28 roku życia (w zależności czy się studiuje czy nie)
7. To samo co w punkcie 6 dotyczy też banków. Jeżeli nie ma się uregulowanego stosunku do służby wojskowej są małe szanse na większy kredyt. Banki sprawdzają to bardzo dokładnie m.in. weryfikując dane z książeczki wojskowej w WKU.
A jak nie iść do wojska?
Poczytajcie ustawę o powszechnym obowiązku obrony. Tam są gotowe przepisy jak się z tego wywinąć tylko, że trzeba umieć ją czytać. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
|